-----------------------------------
zoth
28 Aug 2012 12:22


-----------------------------------
In legatura cu subiectul abordat in discutia de fata am spus in posturile anterioare cam tot ceea ce mi s-a parut a fi relevant.
Daca cei care au intervenit in discutie nu au avut rabdare sa citeasca sau sa inteleaga ce am spus,  asta nu mai depinde de mine, lucrurile se pot interpreta in maniera personala intr-o paleta foarte larga de intelesuri.
Pentru Teo in mod special, pe care il stiu un mare pasionat de observatii planetare, am sa incerc o mica detaliere:
In special la observatiile care te intereseaza (planetare) nu putem merge pe presupuneri, oricat de buna ar fi atmosfera ea impune o limitare a rezolutiei. Acesta este aspectul principal care raspunde la intrebarea: la ce diametru obtinem maximul de rezolutie la planete?
Concret, daca atmosfera intr-o anumita locatie spune 0,8 secunde de arc nu va exista niciun telescop care sa vada o rezolutie mai mare in conditiile date.
Limitarea atmosferica, oricat ar fi ea de controversata, a dus la necesitatea construirii telescoapelor spatiale si la aparitia opticii adaptive, alte comentarii cred ca sunt inutile.
Si inca un aspect care mi se pare important: se face confuzie intre luminozitatea unei tinte si nivelul de detaliu prezentat de aceasta. Pentru a contracara acest aspect este nevoie de multa practica la ocular, de antrenarea ochiului, nu degeaba spunea Mircea ca telescopul nu este televizor, exista o diferenta enorma intre a privi si a observa.
Fiecare este liber sa-si urmeze calea.