-----------------------------------
mflorian
30 Aug 2012 10:08


-----------------------------------
Aseară se putea vedea doar luna, așa că nu merita să scot afară toate hangaralele și am ieșit doar cu obiectivul foto transformat în lunetă. Întîmplarea a făcut să-i atașez un ocular de 25mm cu Barlow. La prima tentativă de focalizare am deplasat ocularul în Barlow ca să fac focalizarea grosieră. Aici a început surprza. Am constatat că pot să trag de ocular în spate și apoi să compensez din inelul de focalizare al obiectivului, obținînd un drum optic tot mai lung. Iar de aici și pînă la a încerca să intercalez o diagonală între Barlow și ocular a fost doar un pas. Și a funcționat.

Soluția inițială (obiectiv foto+adaptor+ocular) era aproape inutilizabilă, datorită planului focal propriu obiectivelor foto, care este foarte scurt. Acest lucru făcea imposibilă montarea unei diagonale, iar webcam-ul Philips focaliza la limită, la doar 1-2 mm de cursa maximă a inelului de focalizare.

Această limitare m-a făcut să mă gîndesc la o soluție optică de mutare a planului focal mai în spate. Dar proiectul acesta a rămas doar teoretic, neavînd nici cunoștințe de optică suficiente și nici o motivare serioasă pentru punerea în practică. 

Dar rezolvarea a venit aproape de la sine, în sensul celor gîndite. Prin folosirea ansamblului Barlow+diagonală+ocular, pot manevra lejer diverse dispozitive în noul plan focal rezultat și totodată pot privi mult mai comod prin ocular, avînd posibilitatea să ajustez convenabil poziția diagonalei.

Totuși, există un aspect de care trebuie să ținem cont neapărat: corpul Barlow-ului poate intra destul de adînc în adaptor și poate lovi ultima lentilă a obiectivului foto. Funcție de tipul obiectivului, această lentilă poate fi poziționată mai adînc sau mai la suprafață. Mai mult, la obiective zoom, aceasta se poate deplasa înainte și înapoi. Pentru obiectivele cu lentila prea expusă (de exemplu Nikkor 70-300 VR), un inel parafocal pus pe Barlow ar putea preîntîmpina accidente nedorite.