-----------------------------------
Alexandru Savin
30 Aug 2012 19:55

Sesiune astrofoto ''la munte''
-----------------------------------
Salutare!
M-am intors recent dintr-un concediu de o saptamana la munte in care scopul principal au fost observatiile astronomice de seara si bauta de dimineata :)
Pentru ca locuiesc in Bucuresti si conditiile sunt mult mai proaste decat la munte vreau sa fac o mica descriere asupra diferentelor observatiilor/astrofotografiei.
Am observat ca sunt multi ce vor sa faca astrofoto din balconul propriu, si spera la rezultate extraordinare, de aceea cred ca va fii de folos ceea ce va povestesc.

Primul lucru a fost usurinta alinierii monturii EQ5 folosind luneta polara, in comparatie cu Bucuresti unde nu am acces la Polaris din balcon.
(- reticolul lunetei nefiind iluminat a prezentat un mic dezavantaj)
Dupa aceasta am continuat cu o ''aliniere de finete'' folosind drift alignment cu un ocular cu reticul iluminat si un barlow 5x.
(- folosind barlow 5x cu ocular 12.5mm si luneta 100ed mi am dat seama ca e un pic cam mare grosismentul, campul vizual mic si steaua ''fugea'' repede din campul vizual, Bucuresti unde nu o prea vedeam :)) )
Un mare plus il are SynScan-ul monturii . Un tur Go-To a fost deliciul serilor, ce mi a permis vizualizarea a ~1/3 din catalogul Messier.
Pentru ghidare am folosit un LVI autoguider + Orion OAG ce au functionat foarte bine, chiar socant pentru ca in Bucuresti n-au mers niciodata!
(LVI pierde steaua de ghidaj in Bucuresti iar OAG , tot in Bucuresti, nu o vede!)
Desi am folosit pentru focusare masca Carey toate expunerile mi-au iesit in ceata  :? si cu stele dolofane.
Cred ca ceva sigur nu fac bine! O sa studiez problema.
M-ar tenta ideea sa renunt la autoghidare in Bucuresti si in schimb sa ''ung'' montura.
Sper sa fie de folos si altora diferentele enorme pe care le-am sesizat.

PS: "am studiat'' si multe duble dintre care m-au marcat Albireo si Lirae Epsilon :)
PS: daca subiectul se incadra mai mult la ''observatii'' decat la ''astrofoto'' rog un moderator sa-l mute.

Cer senin,
A.