-----------------------------------
Tavi F.
15 Noi 2006 14:08


-----------------------------------
In mare slefuitul unei oglinzi sferice se face prin treceri cu discul de 1/3 din suprafata acestuia. In "Laboratorul............" se explica foarte bine si este chiar foarte usor de slefuit o oglinga sferica, mai greu e cu parabolizatul care nu l-am inteles nici eu prea bine, dar parabolizarea este necesara pentru oglinzi mai mari de 140mm sa zicem.
Am avut si eu initiativa asta cu slefuitul dar m-am lasat, am si acuma sticla de 180 mm latime si 16 mm grosime numai buna pentru o oglinda, problema a fost ca nu am gasit o modalitate de a taia sticla in forma dorita si anume cerc, sticla fiind foarte groasa.
Am inceput sa citesc de la inceput aceasta tema, dar la mesajul asta chiar trebuia sa dau o replica.
Am constatat cum majoritatea dintre voi vorbiti fara a fi in cunostinta de cauza, doar din teorie. Practica va aduce cu totul alte probleme despre care nici nu se vorbeste prin carti, mai ales in cele superficiale.
Slefuirea unei oglinzi este un adevarat test pentru un astronom amator intr-adevar pasionat, nu o pierdere de timp sau in cazul unui esec gata piere entuziasmul (trebuie sa fie un nou inceput).
Eu am slefuit mult si bine facind multe ajustari tehnicii pina am optinut o sfera buna si fara puncte. Am tocat multe pietre de polizor, nu am avut "pile" pe nu stiu unde pt. a procura direct abrazivii. Am taiat si multe discuri de sticla de 12mm grosime (cred ca am totalizat vreo 200mm grosime taiata), daca cedam de la primul obstacol...nu mai e nimic de zis.
Am scris mesajul asta nu pt. a jigni pe cineva sau a schimba mentalitati, ci pentru a fi postata si cel putin o impresie a unuia care a slefuit oglinzi.

Spor la lucru, daca mai sinteti si altii care slefuiti oglinzi!