-----------------------------------
horatius
01 Sep 2012 11:08


-----------------------------------
Optica plana inseamna ca obiectivele impreuna cu ocularele produc un camp vizual plan, care apare complet focalizat. Pentru ochi nu este asa important, ochiul se poate adapta partial si la un camp mai curbat (la toate microscoapele cu optica non-plana prin care m-am uitat marginile sunt putin defocalizate cand centrul este in focus), dar pentru fotografie cu cipuri ccd este important sa fie campul plan. Obiectivele si ocularele plane pot fi planacromate sau planapocromate. Obiectivele si ocularele acestea plane acromate sunt de 2-3 ori mai scumpe fata de obiectivele si ocularele obisnuite daca se cumpara separat, de aici si diferenta de pret in plus la microscoapele care au optica plana. Cele apocromate sunt si mai scumpe.

In scolile pe unde am fost am intalnit 2 microscoape didactice, facute de IOR, atat inainte de '90, cat si dupa '90. Un microscop cu un singur obiectiv 10X si ocular de 15X, deci 150X marire, iluminare cu oglinda si un microscop cu 3 obiective acromate in tureta de 6X, 10X si 20X si un ocular de 10X huygens sau 15X, care impreuna dau mariri de 60X, 100X si 200X sau 90X, 150X si 300X, iluminare cu oglinda. Modelul cu 3 obiective are acelasi design ca acum 20 si de ani cand l-am vazut prima data. IOR inca mai face 3 modele de microscoape, care seamana cu modelele chinezesti ieftine. Chinezii produc in prezent modele mult superioare la ce face IOR. Inclusiv Zeiss le face in China acum.