-----------------------------------
valy
03 Sep 2012 12:15


-----------------------------------
Valy a spus ca ochiul se adapteaza la luminozitatea obiectelor-planetelor in timp. Eu interpretez altfel. In timp, pe aceeasi zona a ochiului se aduna mai multa sau mai putina lumina, si prin acest efect de acumulare, ( stiu, altii ar spune latenta, inertie, sau altfel ), diferentele de contrast cresc, devenind perceptibile, la fel ca in stacking. 

Pe de alta parte, efectul este limitat, de un fenomen gen blooming-saturare, la un moment dat.Nu cred ca asta era ceea ce rezulta din ce am zis, ci mai curand asta: ochiul (creierul) extrage din imaginile dinamice detaliile care apar sporadic. Nu face acumulare ca filmul sau senzorul, adica nu acumuleaza fotoni. Acumuleaza dar nu fotoni ci detalii. Creierul tine minte detaliile disparate si le agrega. La fel face si stackingul, extrage detalii, nu acumuleaza fotoni. In plus aplica diverse filtre din experienta anterioara, fie "imbogateste" fie "interpreteaza" ceea ce vede. In plus studiul zicea ca detaliile devin cu atat mai observabile, se retin cu atat mai repede si mai "temeinic" cu cat ele sunt expuse un timp mai lung si cu cat luminozitaeta este mai mare. In plus ochiul mai si uita daca detaliile nu mai sunt prezente in imagine. Cand zic "ochi" defapt este vorba de "creier", el e stapanul, ochiul e doar o umila unealta.


General vorbind, apectele discutate aici sunt destul de importante, neclarificate creeaza multa confuzie. Se incumeta careva sa traga niste concluzii scurte si la obiect? De exemplu:

1. Pt. foto proiectie focala apertura conteaza dar pentru a lucra eficient trebuie sa pastram rezolutia pana in limita seeingului. Daca vrem sa depasim rezolutia data de seeing facem stack. Unii zic ca se poate depasi de patru ori limita seeingului prin stack. Cu cat crestem apertura cu atat lucram mai ineficient datorita seeingului. Statistic/experimental s-a dovedit ca pana in 200mm apertura putem merge linistit, dupa 200mm se aplica ce am zis mai sus.

2. Pt. vizual...aici va las pe voi ca e mai complicat.