-----------------------------------
valy
07 Sep 2012 11:58


-----------------------------------
M-am gandit si eu la asta dar initial am zis sa fac toate greselile posibile ca sa vad ce iese. Probabil data viitoare voi folosi scoci.

Experienta 2
O alta curiozitate, poate si mai mare, era legata de epoxy. Mai frecasem eu mixturi lipicioase dar in cantitati minore. O prima observatie e ca fiecare combinatie rasina-intaritor are propria regula de amestecare, propriul timp de intarire, propriile conditii de intarire in functie de temperatura, propria vascozitate. Am ales una care se intareste mai greu, si este putin vascoasa.
Am ales o combinatie rasina epoxy-intaritor care e putin vascoasa deci se amesteca relativ usor, care permite intarirea la temperaturi normale , ~20'C, desi daca vrei o poti tine ~10 ore si la mai mult de 40'C, de asemenea ca de inceput am ales o combinatie care se intareste mai greu, o poti folosi cam o ora si se intareste complet in 24 de ore, depinde de temperatura, daca e mai mare se intareste mai repede. 
Se foloseste un cantar precis, avand in vedere ca precizia amestecului trebuie sa fie (in cazul meu) de sub 2%, deci de ordinul fractiunilor de gram in cazul unor cantitati totale sub 100g.
Am pus X grame epoxy si in continuare am turnat usor 0.63*X grame intaritor. Ambele sunt foarte usor de turnat, consistenta e cam ca a uleiului, culoare alb cam ca un lac de lemn. Am amestecat cu un bat, se zice minim 1 minut. N-am identificat o masura a gradului de amestec, ambele lichide au aceeasi vascozitate, aceeasi culoare, deci nu-ti dai seama daca ai amestecat bine sau nu. Face repede bule dar am observat ca se ridica in cca. 10 min. Se zice ca vidarea elimina bulele. Dupa un timp, cam 10 min., incepe sa se incalzeasca, scoate fum. Nu-mi dau seama daca incalzirea dauneaza sau nu, nici daca fumul e periculos sau nu. Din cate am observat se pare ca mixtura nu miroase deloc, fumul parca miroase putin, oricum am avut balconul aerisit si masca pe fata. Initial am facut cantitati mici (sub 100g), ulterior am citit ca pentru cantitati mai mari de 100g se incinge rau. Initial am folosit un pahar de plastic subtire, de unica folosinta, n-am avut probleme. Dar la al doilea amestec am avut cca 150g, totul a fost bine si frumos pana a inceput sa se incinga, intr-un minut s-a intarit, mi-a intarit si pensula, paharul s-a topit. A trebuit sa fac o alta solutie in cutie de tabla ca m-a lasase cu ochii in soare in mijlocul operatiunii.