-----------------------------------
zoth
09 Sep 2012 20:00


-----------------------------------
Mircea, multumesc de incurajare   :) 
Despre interes te rog s-o lasam mai moale, sincer la noi nu prea exista si drept dovada ai ultima interventie a prietenului tau in care lasa sa se inteleaga ca observatiile prin instrumente mici (in speta lunete) ar reprezenta un lucru rusinos sau oricum demn de tot dispretul ...

 ... Cred ca am luat "boala" asta cu istoria astronomiei de la Mircea Pteancu. Mi-e tare frica sa nu cumva sa ma apuce sa fac observatii cu lunete mici Smile ... 

Nu vreau sa comentez mai mult si zic sa trecem la ale noastre:
Neox, testele facute de mine sunt in lumina alba pentru simplul motiv ca vor sa faca o evaluare generala a obiectivelor. Pentru fineturi, in special sferocromatism se pot face si teste pe liniile principale de analiza: d, F si C. La aceste teste insa este nevoie de o retea cu densitate de peste 10 lp/mm (nenea Rohr foloseste parca o retea cu 13 lp/mm).

Cateva cuvinte acum si despre testul prezentat mai sus: pentru cei care nu sunt inca acomodati sa citeasca un Ronchi putem concluziona ca obiectivul analizat este "praf" sau cum ma exprim de cele mai multe ori, "varza"!
Pe toate imaginile se vede prezenta unui defect marginal major de genul bordului rabatut si care are o magnitudine imensa.
Al doilea defect prezent, vizibil mai usor pe imaginile extrafocale este unul central,nu la fel de mare ca cel marginal insa destul de important si el.
Inca o problema prezenta pe imagine ar fi posibila acromatizare defectuoasa a obiectivului si posibil si alte probleme mascate insa de principalele defecte optice.
Despre sfericitatea obiectivului inca nu ne putem exprima tot pe motiv ca o exprimare corecta se face in lipsa defectelor optice majore.
Mi-e teama ca daca voi repeta testele cu reteaua de 10 lp/mm s-ar putea sa nu se mai inteleaga nimic din raspunsul obiectivului.
Iata asadar un specimen care nu prea a auzit ce sunt alea suprafete sferice si la ce servesc ele.

Aviz pe aceasta cale amatorilor de chinezarii ieftine, o economie de 100-200 lei (asa cum spunea cu bucurie cineva zilele trecute pe sectiunea de binocluri) va aduce in cele mai multe cazuri irosirea integrala a sumei pe care ati investit-o ...

PS. Ca tot veni vorba de lunete mici, am intalnit nu cu mult timp in urma un acromat de 120mm f8,3 cu un raspuns aproape identic cu cel prezentat mai sus, imi pare rau acum ca nu am facut niste poze.