-----------------------------------
valy
10 Sep 2012 11:07


-----------------------------------
Cateva observatii, daca se poate:
- in sfarsit se sparge monopolul lui Rohr?
- o astfel de luneta se poate "repara"? Ma gandesc ca cei care au deja sa nu o arunce, oricum are un tub, un focuser, niste sticle.
- se pot face/au relevanta teste in domeniul IR? Stiu (?) ca in general nu se optimizeaza in zona asta mai ales ca nu multa lume face observatii vizuale in IR, dar fotografic am mai vazut diverse abordari.
- din titlu vad ca te limitezi doar la refratoare, vreun motiv dece nu si reflectoare?
- termenul "obiectiv chinezesc" pare oarecum pleonasm avand in vedere ca marea majoritate sunt made in china, insa sa nu se inteleaga prin "obiectiv chinezesc" ca fiind neaparat "obiectiv varza", exista si exceptii, sper.

Cat despre temerile ca n-ar fi util, ma gandesc la mine care habar n-am de domeniul asta, de multe ori m-am delectat cu testele lui Rohr, si cu siguranta ca mine mai sunt (multi). Daca vrei pot participa cu ajutor, am filtre IR 742, UV/IR cut, aduc si luneta sau camere fara filtre in fata senzorului ca sa poti face poze la tot spectrul, dar in limita timpului.
Spor.