Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
sol_sp3_0_phone.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224539
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

completare pentru luneta..


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10638



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Iul 2012 16:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Lasa stelutele, sunt de pamplezir. In general nu te increde 100% in ce zice lumea pe net, oricum e gratis sa iti dai cu parerea, e mai scump sa cumperi si sa afli pe propria piele anumite experiente. Si eu am telescopul cam tot de 2 ani, ce am zis e mai mult din ce am citit pe net. Cel putin la noi in Romania nu sunt multi care sa fi vanturat multe telescoape, accesorii si altele, oricum eu nu ma numar printre ei. Dar asa in linii mari am invatat (tot de la altii) cam cum sta treaba.
Succes in alegerea telescopului dorit.
Sus
sternchen
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iun 2012
Mesaje: 1005

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

Localitate: austria

MesajTrimis: 25 Sep 2012 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Revin din nou pe topicul deja deschis de ceva vreme.
De o luna buna mi-am luat un 102/500 refractor si uitandu-ma de cateva ori cu el (doar de pe balcon,fara sa caut ceva anume,de pe balcon fiind mai greu) am observat imagini mult mai interesante la marire de 100,dacat la alte grossismente.Motiv pt care m-am gandit sa-mi imbunatatesc luneta cu un barlow ED de 2" de la APM si un filtru pt nebuloase-asa se traduce cuvant cu cuvant-de la Seben(eu sper sa mearga si pe galaxii..).Asadar un barlow scump-"numa" 100euro +un filtru ieftin-de fapt cel mai ieftin filtru DSO ce l-am vazut.Si asta in ideea ca voi vedea mai bine DSO...adica tare m-as bucura sa vad brate de galaxii-visul meu de amator.Dar asta la vizual.Asta inseamna ca lunetica mea ar trebui sa atinga 5-6 newton de f/5.Ca un reflector mai mic nu cred ca ar vedea brate de galaxie..
Inca n-am apucat sa probez noua combinatie,dar deocamdata lucruri noi in domeniu pe care nu le-am avut sunt filtru CLR ce arata ca o oglinda pe ambele parti,barlow-ul de 2" care-i clar mai mare ca cel de 1,25 si scrie pe el ED..
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2275

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 26 Sep 2012 14:35 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:
Raspunde cu citat (quote)

Si barlow si filtru? Nu stiu ce sa zic..

Filtrul, asa cum ii spune numele, filtreaza - adica inlatura o parte din lumina; e drept ca e lumina "rea", care nu e buna pt observatii, dar chiar si-asa, mai diminueaza putin din fluxul deja micsorat de interpunerea barlowului.
Nu am apucat sa testez inca filtre de deepsky pe Apex-ul de 102mm, dar ce pot sa-ti spun e ca odata cu utilizarea focal reducerului, dso-urile au devenit brusc atractive pentru micul mak.

Deci, daca o focala de 1m crezi ca te va ajuta sa vezi mai bine bratele galaxiilor - pe care, apropo, ma indoiesc ca le vei putea vedea cu 4", cand abia cu 8" am reusit sa le disting (bine, fara filtru), de pe un cer cat de cat decent, dar mai sunt si exceptii, evident - inseamna ca ai ambitii. Ne trimiti si noua un raport dupa ce faci primele teste cu dotarea de care aminteai?


Cer senin!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________


Ultima modificare efectuata de catre saiph la 26 Sep 2012 16:41, modificat de 1 data in total
Sus
sternchen
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iun 2012
Mesaje: 1005

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

Localitate: austria

MesajTrimis: 26 Sep 2012 15:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:
Raspunde cu citat (quote)

saiph a scris:
Si barlow si filtru? Nu stiu ce sa zic..

e adevarat ca sunt cam multe+ocularu care are si el 4 lentile serioase,ca e destul de greu la 1,25.Am de gand sa folosesc cam 10mm de la zoom,caci s-a comportat bine atat la luneta de 90 cat si la cea de 100.Nici eu nu stiu exact ,da' m-am gandit sa incerc.Poate reusesc.Investitia a fost destul de mare pt un acromat de 100mm, pt ca nu am avut posibilitati prea mari de depozitare si nu prea am chef si vreme sa umblu cu 10 inch in spate pe dealuri in miez de noapte.E mult mai comod si rapid o luneta scurta care pana o montezi se si aclimatizeaza(cam o juma de ora) putand sa te uiti de pe balcon sau din spatele blocului.
Teoretic un acromat de 102/500 e comparabil cu 120-130mm reflector-asa mi-a zis cineva care se ocupa de telescope.Daca vreau sa vad ceva ar trebui sa atinga mai mult-vreo 6 inch ceea ce-i desigur un vis,deocamdata,caci n-am facut inca un test din cauza conditiilor.
De 2 ani de cand am luneta de 90mm am mai citit cate ceva prin Internet si am ajuns la concluzia(poate putin fortata) ca visul meu ar putea deveni realitate.Cand zic asta ma bazez pe faptul ca luneta nu are obstructie si RFT-ul are putere sa actioneze combinatia prisma-barlow-filtru-ocular,acestea fiind de buna calitate.
Inca ceva legat de filtru CLR-e un filtru de banda mai larga ca UHC-ul si lasa sa treaca un spectru mai larg de lumina in speranta ca pe un cer bun telescopu e suficient de puternic.
Si eu sunt la fel de curios.Am nevoie doar de vreme si chef,ca aici se lucra mult.
Multumesc de mesaj
Cer senin!
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 27 Sep 2012 00:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Barlow-ul ca sa vezi DSO - o greseala totala. Nu va face decat sa-ti intunece si mai mult campul. Deja faptul ca luneta nu e prea mare te limiteaza mult.
Daca vrei sa vezi brate de galaxi, gandeste-te (sincer si serios) la un reflector de minim 40 cm si daca se poate, F/4. Poate-poate vei vedea ceva. Si oricum, fara barlow, indiferent cat de scump ar fi el.
Sus
sternchen
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iun 2012
Mesaje: 1005

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

Localitate: austria

MesajTrimis: 27 Sep 2012 00:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

ai fi de parere ca nici filtru nu m-ar ajuta deloc?..
interesant caci cu barlow de 2,5 GSO am vazut mai bine la cam 100 marire dacat in alte feluri.Probabil acolo are putere mai mare telescopul.Motiv pt care mi-am luat un barlow si mai bun+ un filtru DSO.
Oare numa cu aperturi asa mari se pot vedea bine DSO?am inteles ca merg si telescoape de 6 inch pe un cer bun.Iar RFT-ul meu nu-i f departe..
Sus
sternchen
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iun 2012
Mesaje: 1005

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

Localitate: austria

MesajTrimis: 27 Sep 2012 00:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

astept sa vina momentu adevarului si sa pun in aplicare ce mi-am luat.Deocamdata e noros..
merci de interventie-daca nu voi vedea ce imi doresc,macar sa stiu motivu'-apertura
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Oct 2011
Mesaje: 663




MesajTrimis: 30 Sep 2012 03:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Primul meu telescop a fost un refractor noname 60/700. Cumparat dintr-un magazin gen Real, Mediagalaxy. Asta se intampla in primavara anului trecut. Fiind primul telescop si nefiind deloc documentat, am fost placut surprins. Nu aveam nici cea mai vaga idee despre ce ar trebui sa vad cu el.
Afost un pas mic dar decisiv in ceea ce a urmat. Apoi am dat de site-urile de profil de la noi si am zis sa fac un upgrade: Dobson Mini 76/300 Laughing Mi-am zis ca 76 e mai mare decat 60 astfel ar trebui sa vada mai bine. Nimic mai fals. Nici in ziua de azi nu imi dau seama care din cele doua vedeau mai bine.
Abia prin toamna anului trecut am luat lucrurile mai in serios si am achizitionat un 150/750 NEQ3. Ei, deja diferenta era enorma. Nu-mi venea sa cred. Cat de bine se vedea, ce detalii oferea la planete, luna chiar DSO, asta in comparatie cu celelalte. Pe parcurs l-am imbunatatit cat mi-a stat in putere, luand si oculare mai bune decat cele standard. A fost un telescop pe cinste, am petrecut impreuna poate cele mai frumoase nopti din viata mea. Asta inseamna pasiune. Dar, nu a durat prea mult si, parca ar fi o regula, am vrut ceva si mai mare. Astfel am vandut tot, telescop, oculare filtre barlow si zilele trecute am facut cunostinta cu un veritabil dob de 10 inch. Deasemenea am luat oculare mai bune decat ce avusem pana acum. Ce ma dispera este ca nu pot sa-i fac proba fiind luna de cateva zile si nu am filtru. Prin 150/750 ma uitam la luna fara filtru toata noaptea fara nici o problema, dar prin asta nu se prea poate. Simti ca-ti arde ochiu in cap. Dupa care 10 minute nu mai vezi nimic. Cine a incercat stie ce zic.
In alta ordine de idei, ce vreau sa subliniez prin randurile de mai sus este ca, cel putin din punctul meu de vedere, tot timpul vom dorii un telescop mai bun, o apertura mai mare, oculare din ce in ce mai bune etc. Iar cand alegem ceva mai bun ar trebui sa fie mult mai bun, o diferenta de 1-2 inch nu cred ca prea ajuta. Doar bani cheltuiti degeaba. Sunt constient ca dobsonul pe care il am acuma nu v-a sta foarte mult in posesia mea, sa zicem un an maxim doi. Urmatorul va fi un 14 inch, altfel nu are rost. Doamne ajuta Smile
Asta este. Singurul impediment, daca nu avem vreo problema de sanatate, este doar cel financiar. Dar cu rabdare si dedicatie vor veni, toate la timpul lor.

Cer cat mai negru si apertura cat mai mare.

PS: Deasemenea subscriu la vorbele pline de intelepciune ale unui veritabil maestru de pe forum: Instrumentul cel mai bun este cel pe care il folosesti cel mai des.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9480

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Sep 2012 04:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Luna suportă măriri mari, dacă ai apertură folosește cel mai scurt ocular, eventual cu un barlow. Se reduce strălucirea.
Pe de altă parte, fiind un an secetos, se respectă Legea lui Murphy în astronomie... Very Happy

Să-l folosești sănătos! Smile

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4

Download topic
Pagina 4 din 4
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact