Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_0503_6ab.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235357
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Colimare (rugaminte)

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Hifimaniac
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2012

MesajTrimis: 27 Dec 2012 13:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Colimare (rugaminte)
Raspunde cu citat (quote)

In primul rand: buna ziua la toata lumea.
Pt. inceput, doresc sa ma prezint: am 47 de ani, locuiesc in Brasov.
Acum cateva zile Mosul ne-a adus (mie si baiatului meu de 8 ani) mult asteptaul telescop newtonian (Sky-Watcher BKP 1145EQ1 cu filtru lunar).
Cu ajutorul unui prieten am reusit sa-l asamblam, dar, din din cauza conditiilor atmosferice inca nu l-am folosit.
Inainte sa ne aduca Mosul acest telescop, am tot cautat pe internet informatii, considerate utile, mai mult, le-am si descarcat pe PC, in idea sa fac un mic dosar (portabil), care ne va fi de folos si pe teren.
Ei, cum se intampla in cazul novicilor si prea-curiosilor, am remarcat faptul ca telescopul a fost usor decolimat. Studiind informatiile gasite pe net (in special: http://www.astro-baby.com/collimation/astr...0guide.htm), am incercat sa-l colimez cu un dispozitiv construit dintr-o canistra de film de 35 mm, dar, din pacate, interventia n-a fost tocmai inspirata, reusind sa decolimez total telescopul.
De fapt am urmat indicatiile, am si reusit sa obtin cercurile concentrice (vezi pagina de web de mai sus) cu oglinda secundara, dar cand am scos cele 2 coli de hartie din tub care blocau reflectiile oglinzii primare), oglinda secundara nu mai apare ca un cerc, se vad si vreo 2 suruburi, iar cele 4 picioruse (spider) apar intr-un anumit unghi.
Din pacate, nici dupa 2-3 ore de incercari disperate n-am reusit sa reglez corect oglinda. Embarassed
Ce pot face?

(P.S. M-as bucura mult, daca un astronom amator brasovean candva, poate dupa Revelion, m-ar invata ce si cum cu colimarea asta. As fi onorat sa mai stam de vorba, sa-l servesc cu un pahar de bere cu aceasta ocazie Very Happy . Multumesc.)
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 27 Dec 2012 17:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pasul 1: colimezi (reglezi) inainte doar oglinda secundara.

Pasul 2 (si cel mai usor): colimezi (reglezi) oglinda principala.

Pasul 1

Inainte de orice nici nu te uiti la oglinda principala. Poti sa o ignori total momentan.

Ai grija ca oglinda/suportul cruce sa fie centrata in centrul tubului (mare). Faci asta cu o rigla masurand de la marginea tubului pana in centrul suportului.

Acum treci la cele trei suruburi in forma de cerc si cel central dintre ele. Mai intai ajustezi inaltimea/lungimea surubului central astfel incat oglinda (privind catre oglinda principala prin tubul portocular) sa fie pozitionata in centrul tubului portocular (cel care tine ocularele). Poti sa o ti provizoriu cu mana, celelalte trei suruburi pot sa fie libere complet. Dupa ce ai reglat oglinda astfel incat sa fie centrata pe lungimea tubului in timp ce te uiti prin tubul portocular poti sa treci la reglajul celor trei suruburi.

Cele trei suruburi fixeaza oglinda secundara sa nu se mai miste. Ele trebuiesc stranse in asa fel incat atunci cand te uiti prin tubul portoculat oglinda secundara sa fie concentrica cu tubul portocular. Si sa aiba forma unui cerc. Si in acelasi timp, cand te uiti in ea si vezi oglinda principala sa o vezi pe toata si sa fie deasemenea concentrica si cu aceasta. Nu conteaza ca umbra suportului si a oglinzii secundare nu este in mijlocul oglinzii.

Dupa ce ai terminat pasii de mai sus si toate suruburile sunt stranse poti sa treci la pasul doi.

Pasul 2

Lasi oglinda secundara in pace.

Te duci la fundul tubului si gaseste cele trei suruburi care regleaza oglinda principala. Daca sunt 6 suruburi, atunci trei sunt doar pentru a fixa in pozitie oglinda si trei sunt pentru reglaj. In situatia asta slabesti cele trei suruburi de fixaj, reglezi suruburile de reglaj dupa care strangi suruburile de fixaj la loc. (Sper ca exista cuvantul fixaj Smile).

Din cele trei suruburi de fixaj alegi unul (nu conteaza care) si incepi sa misti de el. Asta in timp ce te uiti prin tubul portocular. Si vezi ce se intampla. Daca umbra oglinzii secundare se apropie de centru atunci misti bine, daca nu invarti in directia cealalta. Daca nici asta nu merge atunci iei alt surub la rand. Asta pana cand umbra este in centru.

La sfarsit nu uiti sa strangi suruburile de fixaj.

Si cam asta este o colimare grosolana si suficienta in stadiul actual. Daca vrei ceva mai de finete imi dai un telefon si iti zic cum sa faci fiindca nu mai am timp sa scriu totul aici.

Numai bine!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Dec 2012 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Csaba
bine ai venit pe forum.
Nu te mira ca ai probleme cu colimarea,toti am avut si de fapt majoritatea ne re-intalnim adesea cu aceasta problema.Nu te enerva si nu te grabi!

Lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l faci este sa incerci sa intelegi ,,spatial''despre ce este vorba.
Si atunci vei sti ce ai de facut.
a)Trebuie intai sa asezi axa secundarei pe axa tubului,adica secundara sa stea la distanta egala de tubul telescopului.Pentru asta masori cu ruleta bratele care tin secundara .Eu imi fac o masca din carton de diametru egal cu interiorul tubului si cu o gaura in centrul ei ,ca sa vezi mijlocul/axa suportului secundarei.
Deplasezi din piulite bratelor secundarei,pana ce pe mijlocul gaurii din masca vezi ,,mijlocul''/axa suportului secundarei.
b)Acuma ai pus tu ca mai sus secundara la distanta egala de tubul mare dar probabil este fie prea ,,jos'' spre oglinda mare fie prea,,sus'' spre capatul tubului.
Pata ,,alba'' din articol este partea activa-care te intereseaza- a oglinzii secundare si care trebuie sa iti apara ,,la mijloc'' fata de interiorul focuserului.
Aceasta trebuie sa iti apara concentrica fata de peretele focuserului.
Pentru aceasta reglezi secundara din suruburile mici ale suportului ei,deplasand-o pe directia axei optice a oglinzii mari.
In oglinda plana trebuie sa vezi concentric cu marginea ei (a petei albe) interiorul focuserului,mai multe muchii circulare , si gaura prin care privesti prin capacel.Pentru aceasta rasucesti usor secondara cu mana fata de axa oglinzii mari,care este si a tubului telescopului si /sau reglezi fin din cele trei surubele de reglaj ale secundarei.
Cred ca va trebui sa deplasezi secundara pe directia axei si apoi sa reglezi concentricitatea imaginii interiorului focuserului ,adica intreaga manevra de la pct.b),de mai multe ori.
Asta deoarece trebuie sa obtii simultan ,,pata alba la mijloc'' si ,,interiorul focuserului concentric fata de marginea petei albe'' .De obicei,reglarea uneia o strica pe cealalta.Pana gasesti acea pozitie de simultaneitate a celor doua conditii.
Strangi cu grija surubul/suruburile de reglaj ale secundarei cand obtii rezultatul bun ,ca sa nu se mai deplaseze din gresala.
c)Apoi scoti hartia alba si iti chemi un ajutor.Ajutorul actioneaza suruburile pe care sta oglinda mare,tu te uiti prin ocular si zici ,,un pic inainte'' si/sau un ,,pic inapoi'' si/sau ,,urmatorul surub''.Asta pana ce punctul negru de pe axa oglinzii mari se vede suprapus peste imaginea gaurii din capacelul prin care privesti.Nu conteaza cu care surub incepi nici cu care veti continua,conteaza daca punctul negru si gaura din capacel se apropie sau se departeaza.Te vrei ca ele sa se suprapuna.
Dupa ce ai parcurs cu succes a+b+c=telescop colimat.
ATENTIE: mai ales cand reglezi secundara,tubul telescopului trebuie sa stea la orizontala ca nu cumva sa scapi vreo unealta (sau chiar secundara) si sa cada peste oglinda principala.
Atat la reglarea secundarei cat si la oglinda mare,verifici mereu cum stai cu cursele disponibile ale suruburilor.Adica sa nu ajunga la capete de cursa deoarece asta insemana ca ,daca vei continua,ceva fie se va deteriora fie ceva va cadea de la locul sau,de obicei o pretioasa parte optica.Ceea ce l-ar supara tare pe Mosu care a fost darnic!

Succes in colimare si in noul hobby.
Exerseaza de mai multe ori colimarea,cat timp vei avea reflectoare,nu mai scapi de ea.
Lasere/chestii/trestii nu te ajuta pana ce nu reusesti cele trei etape de mai sus.
Dupa aia,nu vad motiv sa strici banii pe ele,mai bine niste oculare bune.
Astept sa ma anunti ca ai reusit ,sa stiu si eu ca ma steapta o bere Very Happy ...cand mai merg la Brasov,orasul studentiei mele.
Mircea

Sus
Hifimaniac
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Dec 2012 18:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna ziua,
multumesc frumos pt. raspunsuri si pt. amabilitatea de a ajuta.
O sa urmez indicatiile Dvs.
Teoretic inteleg procedura, insa practica ma "omoara" Laughing

Treaba e ca am reusit performanta de a decolima telescopul tocmai prin "reglarea" surubului central (si celalalte 3) al secundarului. La suruburile de cruce (spider vanes cum se spune in linkul Astro-baby la care m-am referit) n-am umblat, alea au ramas stranse.
Cred ca am modificat unghiul secundarei, deoarece acesta in ocular, dupa scoaterea hartiei albe si maro din tub, nu mai apare in forma de cerc, ci alungit/oval, se vad si lateralele crucilor si vreo 2 suruburi in stanga-sus/jos.
Este posibil ca umbland doar la surubul central si cele 3 mici sa fiu nevoit sa reglez si suruburile crucii, dupa masurarea cu o rigla?
Daca reusesc sa reglez secundara, reglarea oglinzii principale nu va problema, intrucat tubul optic e scurt (cca 50 cm), chiar uitandu-ma in ocular, ajung cu usurinta la suruburile de reglaj.
"Dereglarea" s-a facut cu tubul pe orizontala, vorba Dvs., ar fi pacat sa alunece vreun instrument in tub si sa strice oglinda parabolica... Smile
Acum e seara, fara lumina naturala, dar maine voi incerca din nou, cu tubul directionat inspre peretele iluminat sau un geam. Laughing
Oricum, nu intentionez sa ma dau batut, mai ales ca baietelul (si nu numai) abia asteapta sa priveasca ceva pe cer. Deja e la curent cu planetele, cu Luna, chiar si cu cateva obiecte Messier, cautam tinte ceresti pe Stellarium, deci... Cred ca in curand vom putea face primii pasi in noul nostru hobby.
Apropo, merita sa asez un cerc reflectorizant din staniol (ambalaj de ciocolata) pe fundul tubului de film folosit pt. colimare? Pe net unii afirma ca ar ajuta...

Va multumesc inca o data. Cer senin!
Sus
Hifimaniac
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Dec 2012 18:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am gandit sa atasez 2 fotografii.
Prima fotografie a fost realizata in timp ce incercam sa reglez oglinda secundara (cu 2 coli de hartie alba/maro in tub), a doua poza ne arata "rezultatul". Embarassed

colim2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  225.14 kb
 Vizualizat:  de 3487 ori

colim2.JPG

colim1.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  68.9 kb
 Vizualizat:  de 3487 ori

colim1.JPG

Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 27 Dec 2012 18:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai daca cele trei suruburi sunt problema atunci joaca-te cu ele pana reusesti. Iti recomand sa le slabesti bine pe toate trei si sa ti cu mana oglinda secundata in pozitia corecta. Si cu cealalta mana sa strangi suruburile pe pozitie.

Reflexia secundarei este in mijloc? Daca nu atunci trebuie reglata principala. Din cauza asta vezi marginea tubului.

Da, lipeste staniol pe capacul tubului foto si sa ai gaura cam de 1-2 mm. Iar telescopul sa il ai indreptat catre un perete alb iluminat bine.

Spor!
Sus
Hifimaniac
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Ian 2013 13:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Datorita amabilitatii unui membru al Astroclubului Brasov, L. C., treaba s-a rezolvat.
In plus, am mai primit si cateva sfaturi utile, precum si o planisfera de la persoana in cauza, pt. care ii multumesc.
O sa urmaresc indeaproape activitatea astroclubului, s in masura in care timpul, programul imi va permite, voi participa si eu.

PS.: Conditiile meteo, atmosferice ne-au permis altceva, decat sa observam Luna, dar chiar si asa, am fost impresionati. Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum