| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 15 Ian 2013 12:46 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Explica-i omului ca o secundara mai mica inseamna un contrast mai mare si o luminozitate de asemenea mai mare, ca altfel nu are nici o relevanta pentru el secundara mai mica. |
|
| Sus |
|
 |
pacostiro Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2011 Mesaje: 64
|
Trimis: 15 Ian 2013 14:27 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc de completare. |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2012 Mesaje: 53
|
Trimis: 15 Ian 2013 14:28 Download mesaj |
|
|
|
| Sa nteleg ca o axa mică de 38mm ptr secundară nu e bun? Diametrul interior al tubului o sa fie de 200mm.va intreb acestea deoarece focuserul tot home made vreau sa l fac.si de asta nu știam la ce distanta trb pusă secundara de primara ptr nu a face un focuser cu virgula cursa lunga. |
|
| Sus |
|
 |
pacostiro Membru

|
Trimis: 15 Ian 2013 17:17 Download mesaj |
|
|
|
E buna, inseamna o obstructie de 25.3%. Spre exemplu eu la 200 mm am o secundara de 50mm, deci tot pe acolo.
Ideea este ca cu cat e mai mica, cu atat e mai bine din punct de vedere al contrastului si rezolutiei instrumentului. Totusi lucrurile nu sunt atat de simple pentru ca o secundara mica poate insemna o iluminare slaba a campului vizual mai ales pe margini (adica se pierde din lumina focalizata de oglinda principala). Asta incurca cel mai mult la obiecte deep-sky unde iti doresti o iluminare cat mai buna a campului vizual. De aici apare si problema dimensionarii oglinzii secundare. Trebuie sa faci un compromis care sa te duca la solutia cea mai potrivita pentru ceea ce doresti.
Banuiesc ca vrei un telescop pentru uz general asa ca nici o secundara prea mica (mai buna pt planete) nici una prea mare (buna pentru deep sky si astrofoto) nu sunt ceea ce doresti.
Poti sa mai cauti pe net documentatie pe tema asta. http://legault.perso.sfr.fr/obstruction.html |
|
| Sus |
|
 |
pacostiro Membru

|
Trimis: 15 Ian 2013 17:29 Download mesaj |
|
|
|
| oldboy oldboy a scris: | | va intreb acestea deoarece focuserul tot home made vreau sa l fac.si de asta nu știam la ce distanta trb pusă secundara de primara ptr nu a face un focuser cu virgula cursa lunga. |
Joaca-te cu aplicatia de mai sus (newt online). Ai sa intelegi cum functioneaza si ai sa gasesti raspunsul. Distanta respectiva trebuie aleasa si in functie de inaltimea si cursa focuserului astfel incat punctul focal sa fie situat in cursa focuserului. E bine sa ai o marja la ambele capete. |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 15 Ian 2013 19:23 Download mesaj |
|
|
|
Pai exact asta i chestia pe care vreau sa o aflu )) sa știu la ce distanță sa pun secundară de primara ca pct focal sa vina cam pe la mijlocul focuserului si apoi sa l construiesc lasandu i o marja de eroare.daca nu știu cam pe unde vine pct focal,nu pot construi nici focuserul si pierd timp.dar am sa mă joc cu aplicatia sa vad ce mi iese. |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 00:49 Download mesaj |
|
|
|
| cu cat trece timpul cu atat imi dau seama ca sunt foarte multe de luate n calcul.asta ma intrebam si eu inainte sa stiu ce i obstructia la telescop de tip newton.cum poate sa treaca lumina calumea si sa se formeze o imagine daca exact in mijlocul oglinzii mari o ai pe cea mica.si imi zicea tata ca e de ajunsa lumina sa formeze o imagine.ce sa mai.....multe chestii de invatat pana faci ceva cum trebuie.asa am patit si cand m am apucat de amplificatoare dar nu am renuntat si am reusit.sper sa mi iasa cat mai bine.bani sa am. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Ian 2013 01:50 Download mesaj |
|
|
|
Așa este, sunt multe de luat în calcul. Poți stabili o cursă standard la focuser de 30mm, e suficient pentru ocularele obișnuite. Nu poți face focuserul prea scurt pentru că altfel tubul portocular nu va avea reazeme (rulmenții) destul de depărtați ca să îl țină cum trebuie. Tubul portocular nu poate fi prea lung pentru că altfel va intra în interiorul tubului și ar putea produce o umbră pe oglinda primară și spike-uri aferente. Sau poți lua un focuser gata făcut, fiind piesa cea mai complicată și mai precisă, mai greu de realizat acasă fără ceva îndemânare la mecanică fină și ceva unelte bune. Dacă ai acces la un strung sau ai un prieten strungar e mai bine.
Spor! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 10:38 Download mesaj |
|
|
|
| Deci sa înțeleg ca trb sa fac inaltimea focuserului in așa fel incat tubul port ocular cand e strâns la minim la aceeași înălțime cu focuserul el sa nu fie intrat in tubul optic mai mult de 3 cm?cum adică dacă îl fac prea scurt tubul portocular nu va avea reazeme? |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 10:41 Download mesaj |
|
|
|
| Când e strâns la maxim vroiam sa zic la nivelul cel mai de jos |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2302
|
Trimis: 16 Ian 2013 11:03 Download mesaj |
|
|
|
| In ce o sa montezi oglinzile, tub sau altceva? |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 14:16 Download mesaj |
|
|
|
| Într un tub cu diametrul interior de 20 cm. |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 14:39 Download mesaj |
|
|
|
Atunci fa asa:
- iti cumperi tot ce iti trebuie (oglinzi, suporti, focuser, etc)
- montezi totul pe tub mai putin suportul oglinzii principale
- la final, bagi un oculat in focuser si indrepti telescopul spre o cladire foarte indepartata sau spre stele
- pui focuserul la jumatatea cursei
- in timp ce te uiti prin ocular rogi pe cineva sa impinga oglinda principala in tub pana ai stelele clare/focalizate
- marchezi locatia, dai gauri, prinzi si oglinda principala si GATA
Greu? Nu cred.
Spor la treaba! |
|
| Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 15:03 Download mesaj |
|
|
|
| Ohooo da domnu' multumesc.o idee buna si simpla.ce înălțime îmi recomanzi pentru focuser? fara tubul port ocular bagat in el.app fain site ai.mi ar face plăcere sa vin la un curs de astronomie de al tau |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 16 Ian 2013 15:18 Download mesaj |
|
|
|
Pai cel mai simplu iti cumperi un focuser. Scapi de multe griji si probleme astfel. Iar daca iti cumperi unul o sa aibe inaltimea lui din constructie. Tu doar in montezi pe tub.
In schimb cand bagi ocularul in el ca sa prinzi oglinda principala atunci scoti tubul portocular pana la jumatate din cursa lui. Iar daca ai mai multe oculare faci teste cu toate ca sa fi sigur sa iti focalizeaza cu toate.
Multumesc pentru site, daca erai din Bucuresti, atunci cel mai probabil in 2-3 luni ne vedeam la curs Astept sa treaca zapada sa mai tin unul.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
|