| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239630 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 24 Feb 2013 22:41 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Sunt la set, trebuie sa faca ceva impreuna. Macar un foc de tabara candva, si ma gandesc la cel putin doua sensuri aici, daca stii bancul cu participarea si implicarea
Cristi, daca vrei sa folosesti barlow-ul, incearca sa conectezi fie: focalizator - barlow - ocular 20mm (nu cel de 8mm), fie focalizator - diagonala - barlow - 20mm (nu 8mm). Ce lungime are tubul barlow-ului ?
Tine cont ca marirea cu barlow si 20mm nu e cu mult mai mica decat cea obtinuta cu ocularul de 8mm. Cum ti se pare imaginea cu el ?
PS: Am gasit manualul, acolo zice ca fara diagonala e varianta castigatoare, si pare ca barlow-ul are un tub foarte lung. |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2013 Mesaje: 43
Motto: Uite-te pe cer si fi liber de orice gand. Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Feb 2013 07:52 Download mesaj |
|
|
|
barlow-ul are sa zic lungimea degetului cu care arati okay . Si care e ala focalizatorul ? _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 25 Feb 2013 09:39 Download mesaj |
|
|
|
Am observat de mai multă vreme că generația Google, deși are la îndemînă cea mai mare sursă de documentare din istoria umanității, preferă să ceară și să primească soluțiile mură-n gură. Nu e un reproș la adresa nimănui, este doar o constatare (nu prea veselă). _________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
Aciduzzu Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 107
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:04 Download mesaj |
|
|
|
Ai mare dreptate Florian. Nu sunt toti asa dar multi isi cumpara un telescop le fel cum isi cumpara orice alt gadget, dupa principiul "hai sa vad ce e si chestia asta". Nu e un repros, e doar o constatare.
Imi amintesc cand mi-am luat primul telescop, stiam dinainte sa-l comand ce e si ce face fiecare componenta, stiam principul de functionare al telescopului si ce are inauntru. In plus, construisem cu ani in urma o luneta cu lentila de ochelari care m-a invatat cum sa observ si, mai ales, cum sa gasesc obiectele pe cer (nu avea cautator). Dupa ce ai cautat printr-o luneta cu camp de sub jumatate de grad, sa gasesti ceva printr-un cautator e usor
Deci, stimati colegi incepatori, faceti-va temele inainte sa cumparati telescopul. La urma urmei, daca nu citesti inainte nici nu ai cum sa alegi telescopul potrivit. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:11 Download mesaj |
|
|
|
Nimeni nu se naste invatat, cineva, de undeva tot trebuie sa inveti. Oricat efort ai depune tot raman chestii necunoscute.
Rabdare . |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 25 Feb 2013 12:15 Download mesaj |
|
|
|
Mda, vad c-o intrebare simpla e dezastru, o constatare si asta. Prefer sa va intreb pe voi decat pe Google, mai pe scurt, am mai multa incredere intr-unul care are aceiasi pasiune  _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:23 Download mesaj |
|
|
|
| Cristi Toc a scris: | Mda,... Prefer sa va intreb pe voi decat pe Google, mai pe scurt, am mai multa incredere intr-unul care are aceiasi pasiune  |
Foarte frumos spus!
Focalizatorul sau focuserul este mecanismul in care introduci ocularul, cu ajutorul caruia il deplasezi mai in interior sau mai la exterior pana obtii o imagine clara.
PS: In poza din stanga, intamplator, ai de la stanga la dreapta atat focuserul cat si cautatorul. Chiar daca in poza apar puse pe un newton, in principiu functioneaza la fel si pe o luneta.
Ultima modificare efectuata Adrian Sirean la 25 Feb 2013 20:08, modificat de 3 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:24 Download mesaj |
|
|
|
Focalizatorul este ala care are doua rotite, pe care invartindu-le, din spatele lunetei iese un tub mai mult sau mai putin. Astfel, ansamblul ocular-diagonala ajunge in pozitia corecta pentru formarea imaginii.
Pentru Barlow, incearca pe timpul zilei, in toate pozitiile, facand curse complete ale focalizatorului, dar pe un obiect cat mai indepartat.
Stimati colegi. Va rog sa aveti mai multa intelegere si rabdare cu cei care sunt incepatori. Si in loc de reprosuri, chiar facute sub forma de simple observatii, mai bine faceti recomandari cu materiale de informare. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2932
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:33 Download mesaj |
|
|
|
De acord, dar vino si tu cu intrebari mai de Doamne ajuta, nu cu d-astea de tipul "ce e cautataorul " sau "ce e focalizatorul".
E ca si cum ai intreba "da' o stea ce este". "Dar o planeta?". |
|
| Sus |
|
 |
Aciduzzu Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 107
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:39 Download mesaj |
|
|
|
| Cristi Toc a scris: | Mda, vad c-o intrebare simpla e dezastru, o constatare si asta. Prefer sa va intreb pe voi decat pe Google, mai pe scurt, am mai multa incredere intr-unul care are aceiasi pasiune  |
Nu e un dezastru dar e ca si cum ti-ai cumpara masina si apoi vii si ne intrebi "ce-i aia volan?". Sper ca acum intelegi de ce demersul tau nu poate starni prea multa simpatie pe aici, desi unii colegi mai binevoitori decat mine incearca sa te ajute.
Succes! |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 25 Feb 2013 12:45 Download mesaj |
|
|
|
Uneori, privitul printr-un telescop poate schimba la drept cuvant cursul vietii unui om.
Poate fi scanteia care declanseaza marea pasiune si duce apoi la dorinta de a citi, a se informa si de a avea un instrument cat mai performant.
Faptul ca privesti intamplator printr-un instrument astronomic ( fie al unui prieten, fie de pe strada ) fie ca iti cumperi unul cat de modest doar din dorinta de a vedea " ce mai e si asta " totusi sunt lucruri bune.
Nu trebuie neaparat sa fii informat inainte, sa cunosti principiile de functionare, sa ai la activ mai multe incercari de constructii home-made.
Conteaza prima reactie, prima impresie pe care o produce neofitului.
Spun asta pentru ca asa am inceput in 1994 cand am primit in dar prima luneta de 50 mm ( una turistica ruseasca).
Daca nu aveam sansa sa o primesc cadou si sa o indrept spre cer, poate nu as fi continuat sa ma informez si sa avansez in acest domeniu.
Multi incep intr-un hobby dintr-un lucru marunt sau intr-o conjunctura care pe moment pare fara prea mare insemnatate.
Asa am inceput si in radioamatorism...cumparand doua statii de jucarie si spunandu-mi in sinea mea " ia sa vad ce pot face cu astea"....apoi au urmat ani de mari satisfactii, evident in care m-am documentat, am dat examen apoi mi-am cumparat aparatura performanta.
La fel am inceput si in activitatea de scufundare in apnee pe care am indragit-o de-a lungul timpului, tot din cauza faptului ca la o varsta frageda am primit in dar ( pe post de banala jucarie) o masca pentru scufundari din cauciuc cu geam, produsa in URSS si cumparata din piata.
Ajungand cu ea la Eforie Nord am putut vedea in cativa metru cubi de apa ceva ce m-a fascinat si m-a atras ca un magnet. Pana in prezent indragesc scufundarile in ape limpezi la fel de mult cum indragesc privitul prin telescop.
Peste ani, cumparand o carte a lui Cousteau din anticariat am avut surprinderea sa vad ca si marele om de stiinta a ajuns unde stim cu totii, tot printr-o banala experienta a neofitului.
A inceput totul exact din curiozitatea de a vedea ce se afla dincolo de oglinda apei, el fiind la acel moment un ofiter tunar pe care nu il interesa ce se afla sub fata apei, si pentru care, marea nu reprezenta decat un amestec sarat menit sa iti usture ochii.
Totul a inceput imprumutand o modesta pereche de ochelari subacvatici (masca) de la un prieten.
Va atasez aici doua pagini al caror mesaj nu il voi neglija deloc in viata asta ( nu ca voi ajunge vreun om de stiinta, dar m-a fascinat puterea pe care o are prima experienta asupra unui om) :
Asa si cu primul telescop...cat de modest ar fi si orice motiv ai avea sa il cumperi, cred ca pana la urma merita incercata experienta. Daca te atrage atunci te informezi temeinic si mergi mai departe. |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 25 Feb 2013 15:07 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc si din nou multumesc de intelegere! _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 617
|
Trimis: 25 Feb 2013 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Salut Cristi. In legatura cu barlow 2x. Am pus si eu mana pe o luneta dasta care avea si barlow printre accesorii. Ca sa mearga trebuie sa folosesti barlow-ul fara oglinda aia de 90 de grade(diagonala).
Adica. Montezi luneta, tie sa iti ramana doar tubul optic, nu ii mai pui diagonala cu oglinda. In focuser pui barlow-ul si ocularul cu distanta focala cea mai mare care il ai. Si te joci cu focuserul pana ti se clarifica imaginea.
Asta poti sa faci chiar acum, uitandu-te la vecini, la un stalp, orice, fiec ca este zi sau noapte.
Sa imi zici daca iti reuseste. Si daca ai inteles |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5245
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 25 Feb 2013 19:58 Download mesaj |
|
|
|
Uite ai aici manualul: http://www.celestron.com/c3/support3/index...itemid=623
Se pare ca nu poti folosi acel barlow cu oglinda diagonala, cum a observat si cmatei.
Problema e, de fapt, ca barlow-ul ajunge prea in spate peste limita de back-focus.
Cred ca acel barlow nu are lentilele montate in fata barrel-ului, ci undeva in tub.
To use the Barlow lens with refractors, remove the diagonal and insert the Barlow directly into the focuser tube. You then insert an eyepiece into the Barlow lens for viewing. You can also, insert the diagonal into the Barlow lens and then use an eyepiece in the diagonal but you may not be able to reach focus with all eyepieces. |
|
| Sus |
|
 |
Cristi Toc Membru

|
Trimis: 26 Feb 2013 08:10 Download mesaj |
|
|
|
o sa incerc. Multumesc pentru ajutor baieti Va dau de veste de'ndata ce fac!  _________________ www.facebook.com/pamantul.asa.cum.este |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|