| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239621 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 03 Mar 2013 10:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| iony a scris: | valy
daca pun capacul mare si scot capacul mic de pe capacul mare mai vad prin gaurica aia..?
asa ar trebuii sa ma uit mereu? cu capacul mare pus pe tub?
multumesc.... |
Incearca ce am zis, mai vorbim dupa aceea. Nu trebuie sa te uiti tot timpul asa, dar la luna/soare e multa lumina si ca sa mai tai din ea mai tai din apertura. Altfel trebuie filtre ce taie din lumina, dar costa, asta cu capacul e mai ieftin .
Mai poti incerca ceva: inainte de a te uita la luna stai cateva minute in lumina (mai puternica), se adapteaza ochiul astfel cand il pui la ocular nu te mai "orbeste".
Spor. |
|
| Sus |
|
 |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 03 Mar 2013 11:51 Download mesaj |
|
|
|
| iony a scris: | ok am inteles oricum o sa mi cumpar un filtru lunar....dar de care sa fie?
as dori sa vad planete soare luna si deep sky
mentionez ca am un filtru solar dar nu m am uitat deocamdata la soare ptr ca imi e cam teama si as dori sa mai invat sa folosesc telescopul.
filtru de luna de care sa fie?
ptr colimare ce recomandati laser sau colimator clasic?
deasemenea barlow 2x sau 3x?
eu am ocularele de 10 mm si 25 mm venite cu telescopul
ce ocular mai recomandati sa se potriveasca pe sky watcher dobson 254/1200??
ca buget sa fie lucruri necesare
multumesc |
Filtru lunar: http://skywatcher.ro/Baader/filtre_neutre.htm
Filtru solar: ai deja din cate am inteles
Pentru colimare recomand laser .
Poti lua un ocular TeleVue de 13mm Ethos , dar e cam 30mil ocularul . Alte oculare ar mai fi cele cele Plossl Wide Angle ( http://skywatcher.ro/SK/SKPWA.htm ) .
Un barlow de 2x ti-ar fi de ajuns acum ( http://skywatcher.ro/Cel/barlow.htm ).
Vezi ca Astronomia este un domeniu destul de costisitor , dar e si ff frumos . Daca mai ai intrebari nu ezita sa nu le spui !
Andrei. (JaVaB0y) |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mar 2013 12:06 Download mesaj |
|
|
|
De obicei filtrele lunare care vin cu telescoapele sunt de calitate slaba. Mai bune, dar si mai scumpe, sunt filtrele neutre ND. La apertura ta, in functie de faza Lunii, ai nevoie de ND 0,9 pentru faze apropiate de primul si ultimul patrar - cand vezi jumatate de luna - si ND 1,8 pentru faze apropiate de Luna plina, inclusiv.
http://www.skywatcher.ro/Baader/filtre_neutre.htm
Si metoda recomandata de Valy e operanta, pana cand faci rost de filtre, dar reduce din rezolutie.
Pentru ca sa te uiti la soare ai nevoie de un filtru solar specializat, cu folie Baader, care se pune ca un capac in fata telescopului, de genul asta
http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-solar-cu-suport.html
Atentie insa la ele, ca la caldura, unele se mai deslipesc, asa ca e bine sa pui un cerc suplimentar taiat din placaj sau alt material pe care sa-l prinzi pe interiorul filtrului, si sa securizezi folia. Si fiindca diametrul de 254mm aduna multa lumina, mai ai nevoie si de un alt filtru pus la ocular, tot un ND, probabil cel de 0,9. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Malakh Membru

Data inscrierii: 05 Mar 2013 Mesaje: 2
|
Trimis: 05 Mar 2013 16:03 Download mesaj |
| Titlul subiectului: telescop defect |
|
|
|
salutare, in primul rand vreau sa imi cer scuze daca postez aiurea, desi am tot cautat pe forum unde as putea primi ajutor cu problema pe care o am si anume:
Am primit de la un prieten un telescop Vivitar 30070, este un telescopt pt incepatori (sper sa nu fie pt copii   , acesta are o lentila de 70 mm si o distanta focala de 300 mm, are un ocular de 20 mm,
problema e ca atunci cand incerc sa ma uit la luna sau la alte corpuri se vede foarte neclar.
am incercat sa il focusez pe ceva apropiat si se vede cat de cat clar, (o crenguta de copac vazuta de la 4-6 m se vedea in detaliu, dar tot un pic in ceata),
locuiesc in bucuresti si as vrea sa stiu daca il pot duce undeva sa il verifice cineva, ce si cum e defect la el sau daca asa e el, fiind un telescop ieftin.
De preferat nu as vrea sa dau multi bani pe reparatii, pt ca am vazut telescoape ieftine pt incepatori.
Daca ma puteti ajuta cu un sfat sau o persoana la care pot merge sa il repare , v-as fi recunoscator.
multumesc, |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|