| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241481 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 563
|
Trimis: 18 Sep 2013 12:31 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Insa obiectivul de 6 inch la F/D 8 este cel care echipeaza lunetele lor standard.Sa fie cel vandut separat de mai slaba calitate?Sau se considera ca defectele optice de polisare pot fi "inghitite" de sferocromatismul si cromatismul longitudinal al unui asemenea obiectiv?Cata incredere sa mai ai ca obiectivul la F/D 15 este bine realizat. _________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 18 Sep 2013 13:58 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | [...]Nu atat obiectivul Antares de 105 mm,care la F/D 15 este 400 euro,pe cand la F/D 10 sau 13 este 360 euro ,cat cel Skywatcher,care la 152mm si F/D 8 costa circa 1400-1430 lei si la 154 mm si F/D 15 costa dublu,2680-2980 lei.[...] |
Cine si unde vinde obiective de genul asta? |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6206
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 18 Sep 2013 16:14 Download mesaj |
|
|
|
Uitasem complet de astea, mea culpa.
Diferenta de pret ar fi - din cate am aflat si eu pe aici - ca obiectivele Antares ar fi Made in Japan/Vixen spec., pe cand cele mai ieftine sunt mai mult ca sigur dintr-o sursa chinezeasca. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5298
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 18 Sep 2013 21:10 Download mesaj |
|
|
|
Un indiciu car are pute face o mare diferenta calitativa:
154/2250 Fraunhofer Objektiv in Fassung (mit Interferogram):(Auf Bestellung auch 154/1800 oder 154/1500 möglich)
| tavi 84 a scris: | | Sau se considera ca defectele optice de polisare pot fi "inghitite" de sferocromatismul si cromatismul longitudinal al unui asemenea obiectiv? |
Nu functioneaza asa, aberatiile se combina si, in general, se amplifica ... |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008 Mesaje: 81
|
Trimis: 24 Sep 2013 23:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Pana la urma, tot luneta home made |
|
|
|
Ciao!
Am revenit la vechea mea idee de luneta, cea pe care am fabricat-o o data, hodoronc-tronc, din 3 lentile de la un binoclu de teatru. Doar ca acum vreau sa ma folosesc de luneta cautatoare de la Dobsonian; si-asa pe el am montat un Telrad, care mi se pare mult mai confortabil.
Voi pune o schita, dar maine, poimaine. Oricum, va dura un pic pana o "facem" (ma ajuta socrul).
Schita se compune din ocular (de telescop, schimbabil) + ocular (concava, de binoclu mic) + obiectivul lunetei cautatoare. De ce vreau asa? Inca de pe vremea cand eram copil imi dadusem seama ca, daca misc ocularul intermediar in raport cu obiectivul, atunci trebuie sa misc si primul ocular, rezultand grosismente diferite.
Doar ca, la vremea aceea, primul ocular era tot al binoclului. Acum, insa, am incercat cu ocular profesional, de telescoape, care presupun ca e format din cel putin 4 lentile. Imaginea mi se pare cu totul alta, parca imi mareste campul si mi-o face mai deschisa la culoare. Si de aceea vreau sa si definitivez solutia, intr-o maniera mai profi.
Adica, pe atunci, tuburile puteau fi miscate liber intre ele, rezultatul fiind o focalizare/defocalizare continua, plus tremur. Va dati seama...
Si putin stiam eu pe atunci ce inseamna distanta focala. Acum imi dau seama ca ce mi-am propus dintotdeauna este un focar variabil, si ca nu lungimea tubului (care si-asa va fi colapsabil) va da si dist. focala.
Din ce-am vazut si acum, cu toate neajunsurile (tremurat, etc.), estimez ca am dus-o la 100x, la luna, imaginea devenind un picut mai inchisa la culoare. Dar experimentele imi spun ca, daca apropiu ocularul din mijloc de obiectiv (in consecinta, departez si mai mult primul ocular de cel mijlociu), pot s-o duc la mult mai mult. Habar n-am cum va fi pe planete. Mentionez ca nu am indreptat nici dobsonu' pana acum spre ele. De-abia ce l-am luat .
Si, culmea! M-am gandit ca as putea-o monta inapoi in inelul de pe dobsonian, fiindca oricum pot folosi tubul lunetei cautatoare, nu? Probabil va trebui sa jonglez putin cu o contragreutate, legata de capatul tubului dobsonului, unde e oglinda primara. Si, cum am pe el si GoTo, as zice ca m-am facut cu un sistem dublu, nu?
Eh, mai vad eu...
Dar vreau parerile voastre.
Nopti frumoase!
Adi
Ultima modificare efectuata Ktulu la 25 Sep 2013 15:39, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
keppler Membru

Data inscrierii: 29 Apr 2006 Mesaje: 113
|
Trimis: 25 Sep 2013 13:17 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred ca am inteles. Vrei sa aduci cautatorul de dobson (probabil un 9x50) la 100x marire? _________________ Andrei Juravle
Timisoara
http://www.astrovest.ro
http://www.antares.darksky.ro
http://www.flickr.com/photos/keppler/ |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 25 Sep 2013 13:54 Download mesaj |
|
|
|
Heyyy, ciao! Ne-am intalnit la localul ala, Cyber nu-stiu-cum (sau cum naiba poarta numele), in centru, langa agentia CFR, acum vreun an, daca mai tii minte, la o discutie.
Mda... In fapt, vreau sa ma folosesc, printre altele, de tubul si implicit obiectivul lunetei 9x50, pentru a obtine diferite focare.
Deci, ordinea este obiectiv -> ocular mic (deplasabil) -> ocular mic (deplasabil). Acesta din urma mi-am dat seama din experimente terestre ca-mi largeste campul, in cazul in care folosesc un ocular modern, de telescop, in locul celui de la binoclul de teatru. Deci, nu mai am efectul de tunel, cu un camp extrem de mic la capat.
Ultima modificare efectuata de catre Ktulu la 25 Sep 2013 15:41, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
keppler Membru

Data inscrierii: 29 Apr 2006 Mesaje: 113
|
Trimis: 25 Sep 2013 14:02 Download mesaj |
|
|
|
Yep, tin minte, Space Bar e locul
Sunt curios de proiectul tau, poate il aduci odata la observatii.
La Noaptea Cercetatorilor vii? _________________ Andrei Juravle
Timisoara
http://www.astrovest.ro
http://www.antares.darksky.ro
http://www.flickr.com/photos/keppler/ |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Sep 2013 01:10 Download mesaj |
|
|
|
Pentru astronomie nu ai nevoie de "ocularul din mijloc" care de fapt nu este altceva decât un redresor de imagine pentru a nu mai fi inversată. Se folosește doar la lunetele terestre și la cele simple este o pereche de lentile similară cu un ocular Ramsden. Am o astfel de lunetă telescopică care necesită reparații, nu am avut obiectiv și l-am înlocuit provizoriu cu un dublet recuperat. Ocularul și redresorul sunt Ramsden sau Huygens, nu mai știu precis.
Experimentând cu diverse lentile constați niște efecte practic la întâmplare dar dacă nu parcurgi un minim de documentație nu vei putea înțelege ce se întâmplă cu razele de lumină și ce aberații îți strică imagine sau cum le poți evita. RTFM!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 07:00 Download mesaj |
|
|
|
Pai la mine ocularul din mijloc nu-mi redreseaza imaginea Si, da am uitat sa mentionez ca nu am nicio dată despre lentile, referitor la raze sau dist. focale, în afară de ocularul de telescop, însă Don't you F patronise me Daca nu mi-am dedicat inca de la inceput viata pentru asa ceva, timpul in ziua de azi nu e destul, incat sa incep sa calculez, ci doar cat sa experimentez scurt, sa observ niste limite min.-max. si pe acelea sa le pun in practica.
Lumina, aberatii and & Co., da... Mai vedem daca (eu) o dau si in astrofoto .
Ultima modificare efectuata Ktulu la 26 Sep 2013 14:39, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Sep 2013 09:07 Download mesaj |
|
|
|
Vrei sa faci o luneta keppler cu obiectiv cu focala variabila . Dar pentru asta , lentila divergenta trebuie sa aiba diametru mult mai mare decat iti imaginezi , si focala (negativa) mai lunga binisor.
A folosi un ocular de la binoclul de teatru e putin cam tras de par . Practic el devine un barlow puternic si nici decum componenta unui dublet cu focala variabila.
Stai sa vezi cum va fi cu aberatiile , la puteri mari.
De largit , iti va largi doar campul aparent , adica la ocularul pentru ochi nu vei avea vignetarea suplimentara a campului aparent. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Sep 2013 12:59 Download mesaj |
|
|
|
Mda. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7183
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Sep 2013 13:00 Download mesaj |
|
|
|
@Ktulu, ti-am trimis un PM legat de limbajul neadecvat pe care il folosesti. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 20:34 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de atentionare. Am schimbat.
Multumesc de asemenea si pentru explicatii Aberatii cromatice... Stii, vorba aia, abia astept!
Sunt atat de entuziasmat, incat un esec vizual nu cred ca ma va pune la pamant. Undeva am citit, insa, ca aberatiile conteaza doar in momentul cand te apuci si de astrofoto. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|