Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m81_m82.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241460
Numar de utilizatori inregistrati: 2932
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Video-finder

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 14 Oct 2013 14:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Video-finder
Raspunde cu citat (quote)

Salut!
Am promis ca voi posta proiectul meu de video-finder- sper ca va fi de folos.
De ce mi-am batut capul cu el? Din urmatoarele considerente:
1-In EQMOD sunt necesare adaugarea punctelor de aliniere. Primul punct(stea) la care softul (CDC) trimite prin goto poate fi destul de departe de pozitia reala a stelei. Aceasta nu se vede in ocular, iar uneori nici in finderul cu FOV mic(mai ales daca am miscat manual telescopul in montura).
2- "Observatorul" meu este pe balcon, iar cand folosesc telescopul(in special in cazul newtonului), de multe ori imi este foarte greu sa pot privi in finder (fie el drept sau la 90°). La newton este dificil de privit chiar si in ocularul sau. De aceea uneori folosesc o a doua camera CCTV(sau un webcam) in locul ocularului cu reticul(pentru precizia alinierii).
3-Sezonul rece si-a facut simtita prezenta, deci as vrea sa stau cat mai putin afara cu laptopul pe langa telescop. Conexiunea USB permite o distanta de max. 5m(am hub-ul langa montura), iar cea video analog chiar mai mare. Deci putem controla telescopul din interior.

Camerele CCTV folosite pentru test:
-Vision VC56H-12(sens-up pana la x256), senzor 1/3" Sony Super HAD CCD II, 600 TVL. Pentru aceasta aplicatie un sens-up de x4-x8(AGC low) este de ajuns.
-NBCS -fara sens-up, meniu OSD, reglaj AGC(peste 30 imaginea este prea zgomotoasa), 1/3" Sony ExView CCD II, 700TVL. Este cea mai sensibila din 6 modele de CCTV-uri fara sens-up testate. Cu AGC 24-30 se pot vedea usor stele de magnitudine 7. Ceea ce este de ajuns daca alinierea se face pe stele ce alcatuiesc constelatii.
*Camera este suficient de sensibila daca se pot vedea pe monitor mai multa stele decat cu ochiul liber(conteaza mult si "viteza" obectivului).

Lentile folosite:
-variofocala 6-60mm; f/1.6. Reglajul focalizarii se face destul de usor, insa nu focalizeaza in toata gama(depinde de distanta fata de senzor). Folosita in gama 50-60mm.
-lentila facuta din obiectiv Supercin 50mm f/1.4(deci D=35,7mm). Cu ea se vad mai multe stele, campul este mai plat, dar focalizarea optima este mai dificila(se face prin alunecare/frecare intr-un tub de medicamente adaptat la capat cu un inel C-mount). Daca voi gasi un strung i-as face un corp potrivit. FOV-ul cu aceasta lentila si senzorul de 1/3" este de apox. 5,5 °x4,3°.
*In cazul folosirii unui finder (cu D=50mm si FL=180mm) FOV= 93,3'x69,5'. Prea mic pentru acest scop. Ar merge daca se foloseste un reducator de focala, dar trebuie scurtat si tubul finderului.
*Distanta focala ar fi bine sa fie in gama 50-90mm. Cu cat este mai rapida cu atat mai bine.

Pentru pozitionare(aliniere cu telescopul principal) am folosit o montura tangentiala(home-made) confectionata din plastic si pertinax. Regajul se face Alt/Az, deci in sensul liniilor reticulului.

Pentru vizualizare:
-USB grabber(Easy Cap) la hub=> laptop cu soft ce recunoaste grabberul cu optiune- reticul(Wxastrocapture, Metaguide). Poate fi folosit atat pentru video-finder cat si pentru camera din ocular pentru precizia alinierii. Evident in cazul folosirii unui webcam(SPC900, etc) in ocular, nu este nevoie de video-grabber.
-monitor auto de 7" (cu o folie cu reticul pe ecran). Folosit in special pentru video-finder.

*Capturile-ecran le-am facut pe 11 octombrie in conditii nu tocmai bune- Luna in primul patrar si ceata. M45 de abia se vedea, iar muntii nu-i vedeam deloc.
*Stelele se vad mult mai bine privind fluxul video decat in capturi(zgomotul aleator se transforma in patern fix).

CCTV & lentile.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  218.49 kb
 Vizualizat:  de 3551 ori

CCTV & lentile.jpg

Montura & scope.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  707.29 kb

Montura & scope.jpg

CCTV Vision+ 60mm(FL)vario lens+beta And.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  236.46 kb

CCTV Vision+ 60mm(FL)vario lens+beta And.jpg

CCTV NBCS+60mm vario+alpha And.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  101.01 kb

CCTV NBCS+60mm vario+alpha And.jpg

M31 & M45 -Vision .jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  138.17 kb

M31 & M45 -Vision .jpg

Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 14 Oct 2013 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Marius, scuze pentru off topic dar ce focuser ai acolo, un link ceva, te rog !
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 14 Oct 2013 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu sint interesat merge cu orice camera sensibila ( CCD ) USB , un obiectiv si softul .Cum ii spune ce soft este ?. Si nu am inteles suportul este doar pentru reglaj orientare s-au si focalizare . Mersi. Acum am vazut este reglaj pe cele doua axe ?
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Oct 2013 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
Suportul( montura tangentiala) realizeaza numai alinierea/orientarea camerei, reglajul pe Alt/Az. Ceva asemanator: http://www.skywatcher.ro/Baader/witty1.htm sau http://www.skywatcher.ro/Baader/montura_stronghold.htm
Focalizarea se face manual, din reglajul lentilei, preferabil inainte de montarea sistemului pe telescop.
-softul folosit pentru vizualizare este Wxastrocapture(captura ecran cu MWsnap). Digitalizarea semnalului analog cu EasyCap.
Nu stiu daca merge un webcam SPC900 in locul camerei CCTV. Trebuie facuta adaptarea la montura C-mount a lentilei(promit ca o sa incerc). Insa cred ca este mai putin sensibila-deci va trebui modificata pentru long exposure-Lx mode SC-1, daca se doreste vizualizarea stelelor cu magnitudine mai mare. In plus senzorul este 1/4" deci FOV-ul mai redus.

@emilf
Cred ca poza te-a indus in eroare(scuze). Nu este focalizator ci doar suportul camerei.
Sus
Manu72
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013

MesajTrimis: 15 Oct 2013 16:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca emilf se refera la poza4 in care se vede un motoras atasat la focuser.
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 15 Oct 2013 19:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma refeream la focuserul telescopului si anume la acea reductie, este montata de tine, se cumpara separat ca accesoriu ?
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Oct 2013 19:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este home-made Smile Focuserul este un dual speed(PDS), iar pe rotita multiplicatorului am lipit o roata dintata. Pe aceasta se cupleaza pinionul motorasului (prin rotirea suportului acestuia). Motorasul este pas cu pas, de 2040 stp/rev(are reductor intern). Multiplicarea totala este de 2040x5x10=102000 stp/rev(a rotitei focuserului fara multiplicator).
Controlul directiei motorului (si a miscarii in acelasi timp) il fac din doua push-butoane. Montajul este facut de mine cu MMC-uri. Cu un comutator cu doua pozitii schimb viteza, prin schimbarea frecventei semnalului de tact. Nu ma pricep la programare, dar cred ca ar fi simplu de comandat printr-un soft, prin intermediul unui adaptor USB/serial cu RTS si DTR. Deocamdata vreau sa comand controlerul prin doua optocuploare, pentru marirea distantei.
Sus
Procyon
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 16 Oct 2013 17:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

OFF : Nu ar merge pentru focuser un Arduino + driver si iese un SGL Focuser cum are Vlad ?
ON: Misto videofinder si chiar foarte folositor. Probabil merge si la ghidaj nu ?

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Oct 2013 23:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

-sigur se pot face controlere cu Arduino, PIC-uri sau procesoare specializate cu diferite bus-uri de control. La limbaje de programare sunt "off". Mi-am propus de mult timp sa studiez problema dar nu am avut timp. Poate daca sap mai adanc pe net as gasi si un soft sa controleze montajul meu.
-inainte de a avea ALccd5, am folosit la ghidaj CCTV-ul Vision+finder 50mm/180mm+Metaguide. S-a descurcat bine ghidand o luneta ED80 la FL=448mm. Nu stiu pana la ce focala ar putea ghida( raportul dintre rezolutia telescopului si guider nu trebuie sa depaseasca o anumita valoare).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum