Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4581astksm.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241577
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Newton 6" pt DSO ..si planete

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 27 Noi 2013 22:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

sternchen a scris:
Corector de coma nu cred ca se merita la 6",ca ajungi la pretul unuia de 8".

Ce oculare s-ar potrivi la newton?..

"Nici intr-un caz" Very Happy ca sa pastram o nota funny.

Pai, cam ce oculare (de telescop!) ai mai bunicele, ca sa iti placa ce vezi prin ele. Daca pui newtonianul pe o montura tip Dobson, va trebui sa fii atent si la greutatea lor, evident, ca sa nu-l dezechilibrezi prea tare. Dar pt cazul in care e vorba de un newt mai scurt/rapid pe EQ, n-ai treaba cu greutatea, atata timp cat poti culisa tubul instrumentului in inelele de prindere.

Ca si design optic, as zice minim Plossl, cu o plaja de focale intre 7.5 si 25 mm, cu un Barlow 3x esti sigur ca atingi limitele lui. Ocularele pt planete (focale mici) ar fi bine sa fie de un design cat mai bine corectat in domeniul in care se vor face observatiile (eventual Ortoscopice, in ciuda campului aparent mai ingust), iar cele pt deep-sky (focale lungi) ar fi bine sa fie ceva de camp mai larg (60-72 grade - Erfle, Konig s.a.).

Acum depinde si cat de mult doresti sa investesti (ca timp de cautare sau bani in diversele oculare), sau ce reusesti sa gasesti pe piata, chiar si SH. Dar eu asa as proceda. Si cam asa e structurata si colectia mea de oculare, ascultandu-i pe cei care m-au sfatuit la randul lor.. Smile

Orice ai face, insa, incearca sa nu faci compromisuri, de genul oculare de microscop, oculare din plastic recuperate de la vreun binoclu, sau oculare facute pe genunchi din diverse lentile puse una peste alta. Poate doar in ultima instanta si ca solutie provizorie, pana gasesti ceva potrivit.

Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 28 Noi 2013 12:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma gandeam la urmatoarele oculare:6mmSP;7,5 PL;17mm SP.Un filtru dso si un ND la planete.As mai avea nevoie de un ocular de 26mm.Barlow-ul o sa fie ceva de genu http://www.astroshop.de/bresser-2x-barlowlinse-kurz-1-25-/p,17487 ,dar comandat de la meade,de unde iau si tubul.Am un barlow asemanator de la TS si e f bun.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Noi 2013 12:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dece nu incerci un newton f/8 pt. planete: ai obstructie mai mica, nu ai asa coma, ocularele merg mai bine la f/8, focala mare cam elimina necesitatea unui barlow, scapi de o grija. Merge si la dso, eventual completezi cu luneta pt. campuri foarte largi. Desigur e un tub mai lung decat f/5 dar nimic nu vine pe gratis, insa faci doar un compromis (dimensiunea) pentru cateva castiguri interesante zic eu. http://skywatcher.com/product.php?cat=6&id=58
Meade-ul ala sigur e bun de ceva? M-am intersectat de cateva ori cu pareri destul de impartite relativ la Meade si calitatea opticii.
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Noi 2013 12:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cica ar avea oglinda parabolica..sper Smile .

..am cautat telescopul in shop si..SURPRIZA!! A disparut.Practic nu l-am mai gasit.Pana la urma am dat de el pe topicul meu si..ciudat-produsul e scos din vanzare(scrie cu rosu).Banuiesc ca dupa ce am facut comanda cei de la meade s-au prins ca nu mai au bucati.sau vor sa..scape de el,ca dupa pret asa ar suna.Ei zic ca-i o oferta de la bresser.
Partea pozitiva e ca..nu l-am platit.Ca sa mi-l trimita tre sa-l platesc Wink
Acuma voi ce ziceti:ma risc sau nu?..
Exista tuburi la 200 euro.Eu la 200 si ceva iau si montura Smile .numa sa fie in stare de ceva
Ideea cu f/8 nu-i rea..
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Noi 2013 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Parerea mea e sa nu te grabesti, ofertele vin si pleaca, banii vin si pleaca. Daca tot ai ceva mai bine ar fi sa le folosesti pe acestea. Desi saiph a zis ca un 150mm f5 e mult mai bun decat un refractor de 100mm, totusi diferenta nu e asa de mare zic eu. Daca esti strans la buget mai curand as zice sa folosesti si sa te bucuri de cele doua refractoare.
Cu banii aia nu gasesti un dobson skywatcher de 200mm secondhand?

Ultima modificare efectuata de catre valy la 28 Noi 2013 13:41, modificat de 1 data in total
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Noi 2013 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vorbit cu cei de la meade,si ziceau ca eu am ultima bucata..daca platesc,evident.
sau un dob f/8 cam la acelas pret,dar luat din alta parte.

.. Question ...
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Noi 2013 14:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate si SH de 200mm.Ideea e ca n-ar fi rau sa am ceva la tara,acolo unde ma duc mai rar,dar cerul e f bun.Si n-as vrea sa fie ceva mare.poate vreau sa le arat si la altii si..n-as vrea sa rada de mine din cauza dimensiunilor.Stii cum e lumea pe la tara..
Un RFT de 100mm aduna suficienta lumina pt detalii faine.Dar cred ca pe un cer de tara 150mm apertura poate oferi o rezolutie mai buna la dso de ex.Probabil si 100mm ar putea vedea ceva asemanator,dar mai greu..la 150mm treaba e mai lejera zic eu,nu mai e asa de limitat din cauza aperturii.Desi se zice ca de la 200mm se deschide cerul,dimensiunile conteaza.Daca as fi chiar asa de pasionat(si as putea),mi-as face un observator cu 3-400mm diametru si problema e rezolvata.Dar cred ca pt cineva care nu are habar de astronomie de la 8" in sus devine "comic"
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Noi 2013 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

sternchen a scris:
(...)Desi se zice ca de la 200mm se deschide cerul (...)
Dar cred ca pt cineva care nu are habar de astronomie de la 8" in sus devine "comic"

Subscriu, la ambele afirmatii.

Spre exemplu, am avut luneta de 10cm f/10 si am vazut cu ea obiecte pe care cu lunetele anterioare (D < 10 cm) nu reusisem sa le vad - M30, M72, M76 s.a. - si mi se parea ca e cea mai tare. Apoi am facut newtonianul de 6" f/8 si deja "se mai deschisese" putin cerul Very Happy Adica nu-mi trebuia prea mult sa disting obiecte precum M81, M82, tripleta din Leu, sau altele din aceeasi clasa de magnitudini. Makul 6" f/10 a fost clar un salt inainte, dar numai dpdv al calitatii / contrastului, limita de magnitudine ramanand mai mult sau mai putin aceeasi.
Insa lucrurile au inceput sa prinda contur abia dupa ce am luat contact cu C8-ul (mai inainte imi facusem un newt de 8" f/6, dar am preferat ceva mai compact). Deja puteam vedea cu usurinta M1, M33, alte galaxii prin Coma Berenices, Leu, Fecioara... aproape ca uitasem de luneta de 10cm.

Nu incerc sa spun ca 150mm ar fi insuficient sau ca nu m-as mai uita prin/la un telescop de 10cm, dar ceea ce ar trebui sa reiasa cred ca e: salturile din 50 in 50 mm se simt destul de bine, raportandu-ne la luminozitate si calitate/cantitate a detaliilor.
Mai departe e doar o chestiune de alegere, raportand mereu la factorii care vor influenta modul in care se vor desfasura observatiile: calitate optica&constructie, scop, locatie, transportabilitate, manevrabilitate, versatilitate, cunostinte necesare pentru operare, timp pentru iesit la observatii; banii sunt si ei un factor, dar nu ar trebui sa reprezinte factorul decisiv. Pentru marea majoritate, insa, el este, si atunci toti ceilalti se vor subordona lui.

Reversul medaliei: daca banii nu sunt o problema si iei un telescop mult prea capabil (in comparatie cu pregatirea / experienta utilizatorului), lucrurile pot capata si un usor iz comic, cu intamplari de genul "aaa..mmm.. oare ce naiba face butonul asta?", iar show-ul ar fi intrerupt de secvente de aliniere, parcari, meridian flip-uri sau ce mai stie sa faca instrumentul cu pricina. "Audienta" mai poate astepta, in cazul asta, pana cand utilizatorul va deprinde toate (sau majoritatea) functiile disponibile. Pana atunci, vor trebui "instruiti" ca astronomia e un "sport" care cere multa rabdare. M-am confruntat de multe ori cu situatii in care, sub presiunea timpului de asteptare a "audientei", a trebuit sa alerg dupa obiecte aflate probabil la un camp distanta de zona in care le cautam, dar le-am regasit abia dupa ce lucrurile s-au mai linistit si timpul nu a mai fost o problema.

Deci, ce-ncerc sa spun, e ca: goto-ul te poate, intr-adevar, scuti de niste timp pierdut cu cautatul obiectelor, dar nu trebuie privit neaparat ca "sfantul Graal" al astronomiei (de amatori, cel putin), in special in conditiile in care bugetul e limitat. Totusi, nu ne apucam sa facem credit pentru un telescop. Desi ideea unui observator privat, la tara, ar putea motiva chiar si acest pas Wink Pana atunci, propunerea lui Valy ( Dob 6" f/8 ) mi se pare una care ar sta in picioare, considerand ca nu ai o preferinta in mod deosebit pentru un newt scurt. Daca gasesti un '8 cu 6' (8" f/6, sau 200mm diametru cu 1200 focala) in aceiasi bani, ai fi si mai castigat..

In alta ordine de idei, ocularele cu focale mai scurte de 7-8mm s-ar putea sa-ti dea ceva batai de cap, daca nu acum, mai incolo sigur, din cauza eye-reliefului foarte scurt. Eu am preferat sa-mi iau oculare de minim 10mm si sa folosesc barlow-uri 2.5x - 3x, decat sa ma chinui sa-mi lipesc genele de ocularele <7mm. Daca sunt din seria Long Eye Relief, atunci mai merge sa le folosesti confortabil; dar alea vin deja cu alte compromisuri la pachet Wink

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 28 Noi 2013 22:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intre 4" refractor si 6" reflector cu obstructie, nu este mare diferenta.
Pentru a avea un efect notabil, cam trebuie sa dublezi apertura.
Perceptia luminozitatii este proportionala cu diametrul.

Argumentul (comercial) ca suprafata creste patratic si cantitatea de lumina colectata creste de 4 ori la dublarea diametrului, este adevarat dar irelevant. Raspunsul ochiului la luminozitate este invers patratic (sau aproape logaritmic) ...

O optiune naturala, in conditiile date, ar fi un Dobson (eventual motorizat) de 8" f/6 sau mai lung.
Sau un Mak/SCT de 7-8", daca banii te imping afara din casa.

Referitor la oculare, mai bine unul mai scump decat 5 ieftinituri.
Alea bune le poti folosi toata viata, pe orice telescop, chiar si sa le lasi mostenire.

Iar daca vecinii sunt o problema, un 6" f/8 arata cel putin la fel de ciudat ca un 8" f/6. Laughing

P.S. La vizual, coma inerenta oglinzii parabolice, de la f/5 in sus, nu este asa evidenta sau deranjanta cu un ocular bine corectat. Probleme serioase apar cu ocularele cu focala lunga care au astigmatismul prost sau deloc corectat (a se citi ultra-extra-super-wide ieftine) in combinatie cu raportul focal mic. In acest caz, chiar si un corector de coma perfect va avea un efect marginal. In plus, sunt exact acele oculare care fac chiar si un reflector pur sa aiba aberatii cromatice ...
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Noi 2013 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Iar daca vecinii sunt o problema, un 6" f/8 arata cel putin la fel de ciudat ca un 8" f/6. Laughing

Corect Laughing .Si eu sunt de parere ca decat un 6 f/8,mai bine un 8 f/6,din punctul asta de vedere.
Am citit si mai demult ca un 6" f/5 poate sa vada fain DSO pe un cer de tara.chiar daca un f/5 e mai "rau" decat un f/8,probabil cu scule potrivite,nu neaparat de prima clasa,ar putea vedea ceva interesant.Am mai aflat ca galaxiile se vad bine intre 2,5-4mm pupila de iesire,iar nebuloasele intre 4 si 7mm,dar depinde de apertura.Cateva lucruri interesante am aflat dea aici https://www.google.at/url?sa=t&rct=j&a...5469,d.ZGU
As avea nevoie de un ocular de 26mm.Am gasit asta http://www.astroshop.de/skywatcher-super-p...5-/p,33212 .O fi bun de ceva?..
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Noi 2013 13:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

sternchen a scris:

Am citit si mai demult ca un 6" f/5 poate sa vada fain DSO pe un cer de tara.chiar daca un f/5 e mai "rau" decat un f/8,probabil cu scule potrivite,nu neaparat de prima clasa,ar putea vedea ceva interesant.Am mai aflat ca galaxiile se vad bine intre 2,5-4mm pupila de iesire,iar nebuloasele intre 4 si 7mm,dar depinde de apertura.(...)

Este irelevanta asocierea intre tipul de obiect observat si pupila de iesire. In primul rand ca nu toate nebuloasele sunt la fel de slabe/stralucitoare, cum la fel nici toate galaxiile nu au aceeasi magnitudine, si nu trebuie uitat ca raportam intotdauna la apertura. Ce magnitudine limita ai la un telescop de 12" printr-o pupila de 2.5mm si ce magnitudine limita poti vedea printr-un telescop de 6", prin aceeasi pupila de 2.5mm? Ai vazut vreun DSO prin pupile de 1mm? Nu ca nu ai avea ce sa vezi - ba dimpotriva - dar cel mai in masura sa zica ce se vede bine si prin ce este doar observatorul insusi (tu). Este foarte adevarat ca de la 2-3mm in sus luminozitatea oferita de campul unui telescop incepe sa ofere confortul necesar observarii la potential maxim a dso-urilor, dar asta nu inseamna ca esti obligat/limitat de conditia asta.

De diferenta intre o apertura si alta te vei convinge singur numai uitandu-te prin instrumente de aprturile pe care vrei sa le compari. Nu trebuie sa iei neaparat de buna ce zice unul sau altul, din experianta proprie sau ... de pe hartie Wink Decizia, pana la urma, iti apartine.. Daca esti hotarat ce vrei, vei primi si sfaturile potrivite. Daca ai doar o idee generala si vrei sa fii sigur ca vei face cea mai desteapta miscare cu telescopul pe care ai vrea sa-l cumperi, vei fi supus tirului de sfaturi contradictorii Very Happy incat vei ajunge sa o dai naibi de teorie si de vorba lunga si sa treci intr-un final la fapte, testand, comparand si cumparand.

6" vrei? Scurt, lung, cu tub, cu betze, in dungi, cu picatele, du-te si ia-ti-l - dupa ce consulti reveiw-uri pe site-uri de specialitate (cloudynights, excelsis, astromart s.a.)
Iti permiti mai mult? Perfect, sari la 8", la 10", la cat poti; dar vei sari si din portofel, realizezi asta.. sper. Daca ai inteles si faptul ca pt DSO apertura face legea, n-are rost sa vorbim discutii pe marginea cuvintelor, despre cat de deep poate merge 6"-ul ala comparat cu 6"-ul celalalt. 6" e 6". Atat poate. Ceva mai bine decat un 4" si ceva mai slab decat un 8".
Ca e F/5, F/6, F/8, F/10 - te va afecta fix deloc, la vizual cel putin, daca ai ocularele potrivite (ca si luminozitate perceputa a campului vizual). Pupila de iesire iti spune cat de luminos va fi campul. E adevarat ca si obstructia centrala are un cuvant de spus - difera de la F/5 la F/8, spre exemplu - dar nu va fi la fel de critica pe cat e apertura in sine.

Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Noi 2013 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

saiph a scris:
6" vrei? Scurt, lung, cu tub, cu betze, in dungi, cu picatele..

Cred ca pana la urma mi-oi lua unu' in tub cu picatele pe montura-n dungi cu bete Laughing

Multumesc mult de sfaturi.pe bune Smile
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2013 20:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

https://www.google.at/url?sa=t&rct=j&a...nMaCUKnbGQ
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2013 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pare ca si in site-ul de mai sus se foloseste un ocular de 26mm.
Dupa cum vedeti,acolo e pus pe o montura serioasa. Eu am gasit un eq3 ieftin,care tine 4kg,dar tubul are 5 kg bune,care impreuna cu ocularele depaseste 6kg.Ei zic ca montura asta Seben poate tine un 6".de fapt e-un az3 paralactic Smile .A mai incercat cineva performanta sa puna pe montura de 4 kile tub de 6,5kg?..
Eu daca il voi lua,vreau sa-l duc in tara si sa-l folosesc la sat,scolo unde nimeni nu stie ca un newton de 6" are nevoie de o montura de la eq3 in sus..ideea ar fi sa nu se rastoarne in timpul observatiei,chiar daca montura e mai "chinuita" putin.
Nu vreau sa investesc f mult si din cauza ca nu stiu ce calitate are de fapt Meade-ul asta,fiind si ultimul.Un tub obisnuit are pret dublu.
Sus
sternchen
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Dec 2013 16:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana la urma am ramas la newtonul dela meade,un barlow tot de acolo si o montura eq3 seben.
Inainte sa platesc am dorit cateva informatii referitoare la newton-prea putine informatii am gasit pe site.Astfel am aflat ca focuzerul e pe 2" cu reducere,oglinda e parabolica(materialul nu e pyrex,e altul asemanator,n-ar trebui sa fie probleme cu racirea),voi primi si un ocular de 26mm/1,25".
Am avut insa o nedumerire,vazand tuburi asemanatoare care aveau focala de 762mm.Mi s-a spus ca e o chestiune de toleranta.Iar in sinea mea-pana la 1,5cm,nu-i cam mult?..da egal,la pretul asta Smile
Legat de faptul ca e ultima bucata,am aflat ca nu se mai fac monturi originale LXD75,iar tuburile au ramas fara monturile lor..mi s-a mai spus ca sina de prindere se poate folosi si la alte monturi.
Daca partea optica e asa cum zic ei,ar fi ok.Mai ramane montura eq3 care sper sa poata tine tubul(6kg) cu accesoriile la vizual.de foto cu montura asta nu poate fi vorba
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact