Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
› |
Numar total de mesaje in forum: 233531 |
› |
Numar de utilizatori inregistrati: 2832 |
› |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Pegasus |
› |
|
› |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
› |
|
› |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
› |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
OptikOla Membru

Data inscrierii: 04 Mar 2013 Mesaje: 125
|
Trimis: 10 Dec 2013 11:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: Spectiv (luneta terestra) Auriol / Lidl 20-60x60 |
|
|
|
Zilele acestea (din 12 dec 2013) Lidl va comercializa din nou spectivul Auriol 20-60x60 la pretul de 130 lei (129,99 ma rog!)... Pretul e fara concurenta, dar sa vedem ce se ascunde in spatele acestui pret. Obiectiv de 60 mm, fara informatii privind tratarea antireflex. Din imagini pare a fi tratata macar o suprafata... Magnificatia: zoom 20-60. Prisme BK-7. Din informatii indirecte se pare ca distanta focala a obiectivului ar fi cam 350 mm.
Primul lucru insa care te nemultumeste la aceasta luneta, inca de la citirea specificatiilor, este campul: 29m la 1000m la magnificatia 20x... Sa vedem ce inseamna asta in grade: dupa calcule rezulta un camp de 1,65 grade (33 grade aparent)... Incredibil de putin... Din cauza asta, in principal, nu l-am cumparat anul trecut, tot in decembrie.
Nu am privit inca prin el. Sunt unii membrii ai forumului care au cumparat anul trecut si care pot spune mai multe, dupa observatii reale, nu doar dupa specificatii...
Am deschis acest topic pentru ca pretul mic va tenta pe unii sa achizitioneze acest spectiv. Parerea mea este ca pentru astronomie nu e potrivit, iar pentru observatii in natura, asa cum este recomandat de producator, campul mic face observatia chinuitoare. Parca nu e de recomandat nici dusmanilor... Cu toate ca nu recomand altora, eu insumi nu stiu daca ma voi abtine... Parca l-as lua pentru a teste cu alte oculare. Probabil si prisma (care nu e Bak-4, dar la acest pret nici nu puteam avea asemenea pretentii...) are o deschidere mica si nu va reusi sa faca fata la un ocular cu camp mai larg. Singura tentatie ramane obiectivul, poate cu tot cu tub. Obiectivul desi are doar 60mm, pentru un instrument de marire fixa, sa zicem 30 sau cu indulgenta 35x ar fi ok... Sau poate nu e Ok nici macar la 20X... La 40x cred ca deja nu mai are putere de separare, iar luminozitatea ar scadea inaceptabil...
Pot posta aici cei care au cumparat in alte editii acest spectiv sau care vor cumpara de joi incolo... Ramane, bineinteles, un topic si pentru cei care ar vrea sa se informeze inainte de a cumpara. Eu doar am expus cateva aspecte, care sa determine pe potentialii cumparatori sa fie atenti, daca e ceea ce isi doresc, inainte de a achizitiona aceasta... jucarie... |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2899
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 11 Dec 2013 11:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Este posibil sa fie produs de Peng-Jie sau de vreo alta firma ciudata din tara orezului-rasare .
De obicei chestiile astea sunt jalnice la capitolul camp real si luminozitate. Obiectivul e un fraunhofer si de cele mai multe ori e tratat AR doar pe R4.
Ocularul e cam jalnic , cu un relief generos si AFOV pentru cartitze pensionate.
Zoom-ul copie pe cel al lunetelor de ochire , lentilele sunt de buna calitate dar sunt prea mici si de cele mai multe ori nu au antireflex.
Tubul in care se plimba grupul zoom nu e din teava de aluminiu frezata ci din tabla de fier stantata si apoi rulata
Pretul e unul oarecum decent , am vazut asemenea trasnai la vanzare cu de 3,5-4 ori mai scumpe si se pare ca unele chiar s-au vandut.
S-ar merita de cumparat pentru cine are suficiente cunostinte si componente optice , pentru a-l imbunatati dar e treaba multa si doar daca nu ai altceva mai bun de facut. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Dec 2013 00:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am cumparat mai demultisor o luneta terestra TCM 20x-60x60mm,deci foarte asemanatoare cu cea semnalata.
Abia ducea saracuta marirea de 20x (uat iz ''magnificatie''? laic ... mauntingul , coutingul,aipisul?)
A ajuns deci pe masa de operatii din ''House of Pain'' (adica atelierul meu de la capatul garajului )unde a suferit disectii si multiple operatii .Obiectivul a fost de calitate jalnica.A fost salvat de zoth care mi l-a optimizat,acum functioneaza bine pana la 40x.A iesit din ea o luneta RFT foarte buna,imi ofera un camp de 5 grade la 10x cu ocular Plossl de 31mm.
Asa cum este acum,aceasta luneta imi arata trei din cele patru stele ale lui Sigma Ori,cuprinde roiuri mari precum Cr65 ,mare parte din Hyade iar roiul Pleiadelor este mai degraba un obiect mediu spre mic.
Iar Calea Lactee vazuta cu un RFT adevarat este de nedescris.
In plus m-am ales cu un Kellner de 25mm care va fi foarte bun la vreun cautator;precum si cu un portocular elicoidal non-rotativ pe care sper sa-l pot adapta pe standardul 1.25 ''.
Cei care insa nu stiu sa gateasca ci consuma doar conserve si semipreparate,sa stea departe de aceasta ''fiertura''.
Le pot eu recomanda un numar de cont pentru o mai buna utilizare a celor 100-130 RON!
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|