Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 12 Mai 2014 23:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: Doi curenti se suprapun Liridele , Aquaridele 2014 |
|
|
|
Fara sa stiu in noaptea de 10 mai , am vazut ceva luminos , am crezut ca mi s-a parut dar apoi s-a repetat . In aceasta seara am vazut iarasi 2 , se pare ca este f. activ acum care dintre ei o fi trebuie vazut . http://astrobarlad.wordpress.com/calendaru...anul-2013/ |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

Data inscrierii: 07 Iul 2012 Mesaje: 485
|
Trimis: 13 Mai 2014 00:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Radiantul Aquaridelor sau mai bine spus Eta-Aquaridelor(ETA) rasare tarziu in noapte pe la 03:00, deci este exclus sa vedem ETA inainte de ora 03, radiantul Eta-Lyridelor(ELY) este pe cer inca de la inceputul noptii, dar produce un ZHR<3..
Oricum pare interesant, niste detalii daca poti da: intervalul care a trecut intre cei 2 meteori, in jurul carei ore ai observat si care era traiectoria lor pe cer? _________________ Cu stima,
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 13 Mai 2014 18:42 Download mesaj |
|
|
|
Aveau viteza f. mare , f luminosi , din aceasta cauza ramîi cu impresia ca ți s-a parut . Traiectoria radiantul , ar trebui sa fie in N geografic sau paralel cu axa pamintului . Eram in balcon si în 10 si în 12 acelasi interval , urmaream Jupiter . Între 22.30 - 23.00 , intre cei doi meteoriti a fost o pauza de maxim 10 min . |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
Trimis: 13 Mai 2014 20:29 Download mesaj |
|
|
|
Interesanta observatia mai ales ca spuneti ca toti provin din acelasi radiant care se afla pe partea nordica a boltii ceresti..
Puteti estima altitudinea radiantului?
Daca estimati ca inaltimea radiantului ar fi pe undeva la 40grade atunci sunt sanse ca aceste observatii sa fie legate cu preconizarea aparitiei unui nou curent meteoric pe 24 mai dintr-o zona a cerului destul de apropiata de Steaua Polara. http://www.youtube.com/watch?v=Bw3hVTUQ43U _________________ Cu stima,
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 13 Mai 2014 20:53 Download mesaj |
|
|
|
Exact unghiul nu pot spune , dar intre 40 - 70 mai degraba mai aproape de 70 . A cazut aproape de fatada blocului si ~ paralel cu el . |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 13 Mai 2014 21:43 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat fatada blocului este 2 grade de la N , spre W . Nu am inteles de cind este clipul de la NASA si daca are vreun nume acest curent. Sau mai asteptam ? |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 19 Mai 2014 19:23 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am stat special , sa urmaresc daca mai apar ceva meteoriti si in 15min desi intr-un unghi din care nu vedeam doar o parte 50% , din ceea ce am vazut data trecuta , am vazut iarasi unul . Nu am stat mai mult , fiind inutil si cam tirziu . Daca se poate spune observatie , a avut loc de la ora 1.00 - 1.15 am . Acelasi radiant . |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 20 Mai 2014 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am stat iarasi de la 0:20 - 1:00 , era mult mai activ . In total trei meteoriti , din care doi aproape mingi de foc , adevarati bolizi . Interesant este ca cei doi au avut alta traiectorie si o viteza mult mai mica . Au fost vizibili 5,6 sec , timp in care intensitatea luminoasa alterna si cerul curat , curat . Am sa incerc in week , cu o camera sa vad ce iasa . |
|
Sus |
|
 |
Niky360 Membru

|
Trimis: 21 Mai 2014 01:14 Download mesaj |
|
|
|
5-6 secunde durata interesant .. puteti estima unde ar avea radiantul acesti doi meteori?(altitudinea radiantului si locul unde s-ar afla pe cer) _________________ Cu stima,
Corlaci Niky |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 21 Mai 2014 23:39 Download mesaj |
|
|
|
Cei doi la 30 min diferenta , au traversat de la S la N bolta cereasca , fiecare fiind vizibil 5-6 sec , fata de ceilalti care aveau o traiectorie verticala . Nu sint sigur au fost meteori sau meteoriti . Radiantul e greu deoarece a traversat acesta regiune a noului curent si totusi , altitudinea este de la S geografic , maxim 60 gr . |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 22 Mai 2014 10:11 Download mesaj |
|
|
|
2SKY a scris: | ....Nu sint sigur au fost meteori sau meteoriti .... |
Ba trebuie sa fi sigur!
Au fost meteori - meteoritii sunt meteorii care ajung pe sol in forma solida, fara sa se dezintegreze in aer.
Multa lume face confuzie, dar e bine sa retineti treaba asta, ca niste astronomi amatori ce sunteti. _________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
racostru Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008 Mesaje: 136
|
Trimis: 22 Mai 2014 15:29 Download mesaj |
|
|
|
@2SKY nu stiu ce sa zic dar ceea ce relatezi aici pentru mine este greu de interpretat. Cred ca faci confuzie nu numai intre meteori si meteoriti ci si intre meteori si sateliti. Momentan suntem intr-o perioada fara activitate, in conditii ideale se pot observa 1-2 meteori pe ora. Din oras nici nu mai zic ca sansele sunt minime. Pe langa asta, 5-6 secunde este o durata enorma pentru un meteor. |
|
Sus |
|
 |
2SKY Membru

|
Trimis: 23 Mai 2014 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Aceasta cometa a trecut de vreo 40 ori pe aceasta orbita , care este datorita inaltimi circumpolara si doar unghiul de intersectare a orbitei pamintului da ZHR max . Deci de mult ar trebui sa se stie de ia la porti inalte (NASA....). Vedem 23,24 ce poate . (Era prea mare ca sa fie meteorit si am zis ca nu o fi cazut pe pamint ). |
|
Sus |
|
 |
|