Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Venustransit-04-06-08.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

DONICI în estul Europei.


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Referinte documentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 12 Dec 2007 18:55 Download mesaj
Titlul subiectului: DONICI în estul Europei.
Raspunde cu citat (quote)

Iată, că și astronomul principal al Basarabiei î-și are locul și în sursele sovietice și în cele democratice. Trebuie să spun de la bun început, că referințele moldovenești sunt inferioare celor românești, care provin de la marele George Ștefan Andonie. Este greu să găsești cusururi acestui mare cunoscător al Istoriei științelor în România, a Istoriei științelor în general și a Istoriei în general.

Despre Nicolae Donici scrie Enciclopedia Sovietică Moldovenească cu caractere chirilice puțin (nu mai mult de 100 de cuvinte) și inexact în multe locuri. Se vede că plecarea subită a lui Donici în 1944 și distrugerea Observatorului de la Dubăsarii-Vechi în anii ce au urmat nu a mai lăsat pentru cercetătorii din Basarabia posibilitatea să spună mai mult și mai exact.

Dar iată, că după proclamarea independenței s-au încurajat mai mulți și au scris: Haralambie Corbu (consătean și academician), conform căruia Donici a fost mai degrabă un om de litere, întrucât nu spune exact ce fel de astronomie a făcut Donici, Iurie Colesnic (Basarabia necunoscută, Chișinău, Editura Museum, 1997, vol. 2), care preferă meseria de traducător, întrucât își asumă articole străine, iar mai recent și Anatol Eremia, doctor habilitat în filologie, specialist în toponimie.

Conform Domnului Eremia (Localitățile Moldovei, Enciclopedie, Chișinău, vol. 5, localitatea Dubăsarii-vechi) Donici a fost astrolog, sau în cel mai bun caz astrolog și astronom. De unde să știe Domnul Anatol Eremia, că astrologia s-a terminat odată cu Kepler?

Doar dacă democrația înțeleasă greșit nu o repune în drepturi. Am în vedere emisiunile unor Pavel Globa la RTVi și ale lui Sergiu Sumcă la Radio "AntenaC", care până nu demult ne explica, care este corelația dintre stele și culorea batistei de buzunar, pe care D-na Bujor i-o pune în buzunar D-lui ex ministru- adjunct.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 12 Dec 2007 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din pacate, desi vorbim aceeasi limba, nu reusim sa ne intelegem. Politicienii sunt de vina ca ne tin despartiti. Eu de exemplu habar n-am cine sunt Anatol Eremia, Pavel Globa, Sergiu Sumc, d-na Bujor etc. Pacat, mare pacat pentru ca sunt convins ca am avea multe de vorbit impreuna. Cat despre Nicolae Donici, cred ca mai sunt multe de spus.
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 19 Mai 2008 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului: LOCALITATILE MOLDOVEI- alte lacune
Raspunde cu citat (quote)

Enciclipedia "Localitatile Moldovei" mai are si alte lacune:
1) Fiziacieni (si probabil aceasta se refera si la alte domeiii ale stiintelor) foarte dotati din Moldova, care nu au fost membri ai PCUS si nu au ajuns la posturi mari nici in trecut si nici in prezent nu au incaput pe paginile enciclopediei (cateva exemple: Constantin Gudima, Anatol Cerbu)
2) Fizicieni, dar, probabi, l si reprezentanti ai altor domenii de cercetare, care au plecat in strainatate deasemenea nu au incaput pe paginile enciclopediei (exemple: Stefan Masnic, care lucreaza la Los-Alamos, Cornel Sochichiu, care lucreaza in Germania la Max Planck Institute).
3) Insfarsit, astronomul Eugen Grebenikov, care nu poate sa lipseasca din enciclopedie, ba este prezent chiar in avans (vol.3, Cahul) este descris ca specialist in astromecanica (nu mecanica cereasca!) si fizica nucleara (de care nu s-a ocupat nici odata)!

Ei, dar altfel nici nu poate sa se intample: intreg colectivul de autori a enciclopediei este alcatuit din fosti comunisti si personalitatile sunt din fosti comunisti, cu unele exceptii (fratii Moscalenco Vsevolod si Sveatoslav, care sunt academicieni) , care confirma regula.
Sus
mm
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Ian 2008
Mesaje: 109

Motto: nimic nu-i sigur

Localitate: Brasov

MesajTrimis: 23 Mai 2008 09:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

D-le Gaina ,
imi plac interventiile dvs. Respectul pe care il dovediti fata de personalitatile noastre ma face sa va respect la randul meu . In acelasi sens doresc sa spun cateva cuvinte despre profesorul Nadolschi a carui fotografie ati publicat-o pe acest forum .
Candva , pe vremea indepartatei mele tinereti , am avut onoarea sa fiu studentul sau la matematici speciale . Cunoscandu-i (trecutele) preocupari din astronomie , am avut curajul sa-l intreb intr-o discutie semiprivata ce parere are despre OZN-uri . Subiectul era tabu , si pe atunci . S-a uitat serios la noi (eram trei studenti infata lui) si a raspuns : "Nu pot sa afirm sau sa neg existenta OZN-urilor . Dar cred in existenta universurilor multiple ." Am citat din memorie si am reprodus cele doua idei pe care le-am retinut exact . Am zis multiple , pot fi si paralele , era vorba de ideea in sine si a facut chiar referire la spatiile riemaniene , pe care le studiam la mate .
Noi studentii nu stiam mare lucru atunci despre el . Dupa primul examen toti studentii au fost unanimi de acord ca profesorul nostru e cel mai bun om din cati exista . Nu putea refuza nimic , nimanui . Erau studenti refractari la efortul de a invata care invatau pe rupte la matematici speciale doar din rusine fata de acest om incredibil de bun la suflet . Si n-am pus nimic de la mine spunand cele de mai sus .
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 26 Mai 2008 22:53 Download mesaj
Titlul subiectului: LOCALITĂȚILE MOLDOVEI , KOZYREV și pseudonimele
Raspunde cu citat (quote)

Sunt perfect de acord în ceea ce privește pe Victor Nadolschi. Este o carență de care sunt pline cărțile din Basarabia. Lipsește cu regret și în enciclopedia "Localitățile Moldovei", le fel cum lipsește și Dimitrie Mangeron. Dar am scris despre aceasta într-o altă recenzie în limba rusă, pe care am publicat-o pe site-ul:

http://www.biblus.ru
La localitatea Chișinău lipsesc foarte multe alte personalități din știință, la fel precum și la alte localități din Basarabia. De exemplu mai lipsește D-na conferențiar Cleopatra Mociuțchi Tomozei, care este originară din Cotiujenii de sus, jud. Soroca. Lipsesc Vladimir Boico și Alexandru Mironov. În ceea ce-l privește pe D-nul Vladimir Boico îmi amintesc că l-am întâlnit la București la Observatorul popular de pe bd. Ana Ipătescu, 21, actualmente Lascăr Catargiu, 21. Dacă ași avea o listă a publicațiilor a acestui astronom aș putea să o plasez în careva baze de date.

În ceea ce privește "Localitățile Moldovei", ea are carențe și la muzică. De exemplu lispește muzicianul (toboșar) Vsevolod Coroliuc, originar din Ghindești. Dar nu face să repetăm la infinit aceste carențe reprobabile.

Într-o altă lucrare, apărută la Editurile Museum și ARC la Chișinău în două ediții în anii 1996 și 1999 am găsit circa 200 de carențe la muzicieni și compozitori. Autorul acestor enciclopedii a decedat și nu știu cine ar putea să-i corecteze greșelile?

Mă deranjează sincer vorbind altceva: Pe site-ul

http://reflexi.fr

am găsit o referință la astrofizicianul Kozyrev, care a fost arestat în 1937 și a stat vre-o 10 ani în GULAG. Autor a unor lucrări remarcabile. Dar a avut de suferit din cauza celora ce foloseau din abundență pseudonimele. Mai exact din cauza unor Stalin ( care a fost în realitate Jugashvili), Lenin (care a fost în realitate Ul'yanov). Folosirea pseudonimelor este o meserie a bolșevicilor și KGB-iștilor.

Nu cred că-l am în față pe Dan Barbilian sau Mihai Eminovici, prin urmare, rămâne să cred, că în România problema securiștrilor încă este de actualitate. Î-mi cer scuze, dacă v-am ofensat. Î-mi plac oamenii cinstiți și muncitori.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mar 2006
Mesaje: 4414

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 27 Mai 2008 07:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ei, să nu exagerăm Smile Folosirea pseudonimelor nu este în exclusivitate "o meserie a bolșevicilor și KGB-iștilor". Și Dan Barbilian și Mihail Eminovici și-au schimbat de bună voie numele. Este destul de întâlnită această treabă în lumea artiștilor.
Au ei bolșevicii și KGB-iștii destule alte păcate. Schimbarea numelui e doar unul mărunt de pe vremea când erau în afara legii. Abia când au ajuns stăpânii legilor au făcut cele mai mari blăstămății.
Sus
mm
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Ian 2008
Mesaje: 109

Motto: nimic nu-i sigur

Localitate: Brasov

MesajTrimis: 27 Mai 2008 11:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Mă deranjează sincer vorbind altceva: Pe site-ul

http://reflexi.fr

am găsit o referință la astrofizicianul Kozyrev, care a fost arestat în 1937 și a stat vre-o 10 ani în GULAG. Autor a unor lucrări remarcabile. Dar a avut de suferit din cauza celora ce foloseau din abundență pseudonimele.


Nu am inteles ce v-a deranjat , eu am folosit rezultatele cercetarilor lui doar pentru a-mi promova o teorie care nu exprima altceva decat respectul meu pentru el ca persoana si om de stiinta . Cu pseudonimele de asemenea n-am inteles la ce va referiti deoarece la rubrica contacte de pe acel site gasiti atat numele meu cat si adresa mea de e-mail !? Va rog , fiti mai explicit .
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 16 Iul 2008 11:58 Download mesaj
Titlul subiectului: FIZICA SI POLITICA
Raspunde cu citat (quote)

Nu am vrut să-l ofensez cu nimic pe D-l MM. Iarăși, de ce nu a-ți încerca să-l citați pe Kozyrev mai întâi pe hârtie, iar mai apoi și pe internet?
Mai ales, că Kozyrev a scris numai pe hârtie, iar câte odată și cu sânge?

O soartă similară a avut și Konstantin Dormidontovici Pokrovskii (n. 1868, Nijnii Novgorod -1944, Odesa) profesor la Universitatea din Dorpat, unde a studiat Pantelimon Halipa, directorul Observatorului astronomic de la Odesa în anii războiului . Amintiți-vă, că Nicolae Donici, "mezinul" lui Pokrovskii, născut în 1874, a absolvit Universitatea la Odesa. Pokrovskii (Pocrovschii) a decedat în închisoarea NKVD de la Odesa, întrucât în anii războiului a deschis biserica din Odesa, a sfințit Observatorul, înainte de război s-a pronunțat împotriva represiunilor astronomilor de la Pulkovo (Gherasimovici, Dneprovschi, Perepelkin, Iașnov, Balanovschi, Musselius, ș.a.), în anii războiului, mai exact în 1942 a făcut o călătorie la București cu a delegație de 40 de astronomi din Odesa, unde a fost primit de soția lui Ion Inculeț Roxana Cantacuzino. Toate acestea au determinat organele KGB de la Odesa să-l reprime pe Constantin Pocrovschii în anul 1944. Pocrovschii a decedat la închisoarea KGB din Odesa.

Este interesant, că într-un raport al lui Donici (publicat în 1942) asupra lucrărilor unui Congres IAU dinaintea războiului (se pare din 1937, Stockholm) se vorbește despre condamnarea de către comunitatea astronomică internațională a represiunilor astronomilor ruși din 1937.

Dacă însă vă interesează alți astronomi și fizicieni din Rusia, de exemplu cei de origine română, atunci pot să vă spun câteva nume:

1) Petru Kapitza (Capița), Laureat Nobel și fiul acestuia Serghei Kapitza (Capița)
2) Mihail Alexandrovici Podurets (Pădureț), coautor al lui Ya. B. Zeldovici (Institutul de matematică aplicată a AȘ Rusia)
3) A.V. Pynzar (Pânzaru), astrofizician, colaborator al Institutului de Fizică (FIAN) a AȘ din Rusia, se ocupă de plazmele astrofizice. Ar 57 de publicații la ADS.
4) Nicolae Floria (Florea), (1912, Odesa -1941, Viazma), astronom la Institutul Șternberg , Un-tea Lomonosov, Moscova.
5) Serghei Varzar (Vărzaru) (fizician) facultatea de fizică, fizica nucleară, Universitatea Lomonosov, originar din Mereni, r-nul Anenii-noi. Mi se pare, că e un băiat foarte bun, unul din creatorii bazei de date a absolvenților facultății de fizică din Moscova. Este dintre cei mai tineri fizicieni de talent, a absolvit Universitatea Lomonosov abea în 1996. Apropo, î-mi amintesc despre un statistician rus Varzar (Vărzaru), originar din Basarabia, despre care am citit în Enciclopedia sovietică Moldovenească, și care făcuse unele dintre primele recensăminte statistice industriale în Rusia la sfârșitul sec. XIX.
6) Serghei Tsaranov, matematician, absolvent al Universității Lomonosov, n. la Chișinău, 1954, fiul istoricului filosovietic și filocomunist, academician Țaranov de la Chișinău. Nu cred, că știe românește.
7) S-ar putea , ca Iuliu Borisovici Hariton, academician, membru PCUS, unul dintre constuctorii bombelor sovietice să fi avut și el rădăcini românești, întrucât în Basarabia sunt foarte mulți Haritoni - români ortodocși. Eu, de exemplu, am avut în satul de baștină mai mulți Haritoni, care erau ortodocși. La Tiraspol a fost rector un timp matematicianul Hariton, originar din Lalova, Rezina, român, membru PCUS. Iuliu B. Hariton este înmormântat la cimitirul ortodox din Sarov, lângă Nijnii Novgorod. Dar trebuie să menționez, că numele de familie Hariton se întâlnește și printre evrei. Totuși ca operă științifică mi se pare, că Zeldovici este mai valoros. Eu cunosc doar 6 publicații de Iu.B. Hariton și o carte despre proiectul atomic sovietic, publicată înainte de deces la Moscova prin anii 90.

Dar vreau să vă spun, că după părerea mea, fizica nu se face după criterii naționale, ci după interese științifice comune. Pentru mine poate să fie mai interesant un fizician german, sau rus, care se ocupă de găuri negre, decât unul român, care se ocupă de istorie.
Sus
CTA/\KEP
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Aug 2008
Mesaje: 18

Motto: Glass Bead Game

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Aug 2008 15:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Va salut cu respect domnule Alex Gaina!
As avea o curiozitate: ce se mai intampla cu complexul observator de la Capriana?
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 04 Iun 2009 19:42 Download mesaj
Titlul subiectului: Domnul Vladimir (?) Boico
Raspunde cu citat (quote)

Am fost surprins sa nu gasesc nici o carte de Vladimir Boico in catalogul bibliotecii nationale a Romaniei. Trebuie sa va marturisesc, ca recent am intalnit la Telenesti (Basarabia) un fost profesor la scoala din orasel (actualmente la pensie) cu numele de familie Boico (actualmente Boicu). Sotia D-lui Boico era o doamna extrem de joviala.
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 17 Mai 2011 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului: ALTE LACUNE: Fizicieni, matematicieni, ingineri
Raspunde cu citat (quote)

Din câte am stabilit, colaboratorii lui Donici erau nebasarabeni: Emanuel Von Der Pahlen era neamț, originar din Sankt- Petersburg, Alexandru Baikov, era probabil deasemenea din apropierea Sankt-Petersburgului. Ar fi ramas o problemă in legatura cu soții Okulici (Ocoulitch, sau Oculici?) (el numindu-se Lev Alexandrovici), care in anii interbelici au calculat și coordonatele geografice ale Observatorului de la Dubăsari, cel putin ea fiind profesor la Universitatea din Sankt-Petersburg înainte de 1917. Numele de familie este polonez. Dar putea fi și evreu. Oricum nu este exclus să fi fost originari din Basarabia. Insa aceasta s-ar cuveni sa se stabileasca prin cercetări de arhivă.

Avem totuși un număr impunator de emigranti în anii 80-90 ai sec. trecut, mai ales in Israel, care sunt omiși in enciclopedie. Vorbesc in acest moment de fizicienii și matematicienii:

1) Boris Țukerblat, profesor, membru-corespondent, discipol al prof Perlin, actualmente locuiește în Israel
2) Iurie Rosenfeld, conferențiar universitar la UTM, catedra de mecanică teoretică, discipol al prof. Perlin [6]
3) Naum Crupnic (originar din Chisinau), conferențiar de matematici la USM [1]
4) Șlioma Gifeisman, conferențiar, doctor habilitat în fizică și matematică, nu știu dacă a mai apucat și profesoratul la Chișinău, lectorul a mai multor studenți din grupele românești la cursul de mecanică teoretică [1]

Sunt, însă convins, că numărul matematicienilor, fizicienilor și, eventual și al astronomilor de valorare de origine evreiască, din Basarabia, este cu mult, cu foarte mult mai mare. Ca să evit revenirea la acest subiect: сine nu-și amintește de Aviv Kon (Con), conferențiar la Universitatea tehnică din Moldova, catedra de fizică, Vladimir Lazar Șeinfeld (conferențiar, catedra de fizică) , Veronica Alexei Radul (conferențiar, doar că nu știu de ce, originea ei mi se asociază cu Clujul), programatorii: Boris Gluzman, Siunea Kleinman, Valentina Elman, Nikolai Liberman (Institutul de planificare al Gosplanului din fosta RSSM)?

Dintre românii basarabeni sunt omiși:

1) Leonid Culiuc, fizician, Dr st. fiz-mat, originar din Balti
2) Andrei Ion Negru, tehnician, dr in stiiinte tehnice, absolvent al Universitatii de aviație din Moscova, originar din Chisinau
3) Valeriu Guțu, Dr. fiz-mat., originar din Bălți
4) Dumitru Ion Mangeron, cunoscut profesor la Iași, originar din Chisinau [4]
5) Victor Nadolschi, astronom, originar din Chișinău [5]
6) Serghei Varzar, fizician-atomist, angajat la Universitatea din Moscova, originar din Mereni, r-nul Anenii Noi
7) Veaceslav Scafaru, dr. fiz- mat, originar din Hirova, Telenești
8 ) Semion Bogatîi (Bogatu), matematician, profesor universitar la Moscova, originar din Dubăsari, învingător la multe olimpiade de matematică din fosta RSSM
9) Sergei Țaranov, matematician, n. 1954 la Chișinău, fiul istoricului prosovietic - comunist Vladimir Țaranov, absolvent al Universității din Moscova, participant la Olimpiade de fizică
8 ) Întrucât repetarea este mama științei, ar fi bine poate să amintesc încă odată despre D-na conferențiar la Universitatea din Iași, Cleopatra Mociuțchi, care este omisă la Cotiujenii din raionul Florești, fostul județ Soroca. Din câte știu, există și o monografie a acestei localități, care, după toate probabilitățile nu a fost citită de autorii enciclopediei.
9) Alexei Leahu, actualmente profesor de matematici la Universitatea din Constanța, născut la Olișcani, Șoldănești
10) Boris Ursu, Dr. în programare la Institutl de cibernetică din Kiev, originar din Lipnic, funcționar la ministerul economiei al RM. Atâta doar, că nu-mi place la acest personaj frăția cu fostul secretar de partid la Universitatea Tehnică a Moldovei (anii 198-1987), un retrograd, prieten cu secția I, aș zice chiar un terorist-comunist, care aproba cereri de deplasare în străinătate în interes științific în ani de perstroică, 1987, și coincidența cu numele lui Ion Ursu, general KGB, fost președinte al Serviciului de informații și securitate din Republica Moldova. Dacă î-mi veți aminti și de Ioan Ursu- fizicianul, vă voi spune că și acesta a fost membru PCR și mai mult. Boris Ursu are doar o singură publicație sub auspiciile lui Ștefan Berzan în catalogul BNRM (81 pp, la 3 coautori), 1 publicație în coautor cu Anatol Godonoagă (AMSociety database) , iar PIB-ul Republicii Moldova lasă mult de dorit. Într-un cuvânt: o rușine întreagă! Dar să vedeți, că e călătorit împreună cu soția prin Italia....
11) Ilie Coandă, profesor universitar la ASEM, originar din Bogzești, Telenești, din nefericire cu doar două publicații la BNRM
12) Andrei Iurie-Apostol, dr. în fizică și matematică, originar din Dănuțeni, Ungheni cu nici o publicație la BNRM, AMS, Zentralblatt fur Mathematik.


Ar fi o problemă, care depinde de autorii enciclopediei:
Să includă sau nu în enciclopedie la Chișinău pe profesorul universitar la Moscova,
1) Oleg Nani, născut în anul 1957 la Harkov, dar care a locuit cațiva ani la Chișinău. Același lucru se referă și la
2) Kazimir Franțevici Teodorcik (1891-1968), profesor universitar la Universitatea din Moscova, șef de catedră, care a absolvit gimnaziul la Chișinău [2].


Alți originari din Basarabia:

1) Vladimir Albițchi, astronom la Simeiz, originar din Chișinău
2) S.D. Șutov, dr. în fizică si matematica, discipol al prof. Sobolev, unul dintre colaboratorii lui A.M. Andrieș.

Ar fi interesant să știm unde este născut Vladimir Boico și alte detalii despre creația tehnico- științifică (publicații) , care pe vremuri, în anii 1991- 1993 vizita Observatorul popular. Nu am găsit nici o publicație de acest autor în baze de date. Dar poate există prin reviste, gen "Orion"?


Oricum, chiar dacă Localitățile Republicii Moldova nu se pretează ca o publicație de interes pentru oameni de știință, poate, totuși să amuze.

Nu știu de ce gândesc, că va urma încă vre-o emisiune radio cu Ștefan Tiron și iar va trebui să-l ajut să-și perfecteze lista. Ca acest lucru să fie mai simplu vă plasez adresa lui e-mail. Zice, că are 40 de publicații, cu excepția traducerilor, unele de interes. Poate ne plasează lista publicațiilor pe acest site? Și atunci, las pe mine!

Stefan Tiron <stefan.tiron@yahoo.com> Add to Contacts
To: alex_gaina@yahoo.com


--------------------------------------------------------------------------------

Multumesc, Alex,

Un bun sfîrsit de saptamina -

S. Tiron

În ceea ce-l privește pe Ion Nacu cu 7 publicații- e prea puțin pentru a intra în enciclopedii, chiar dacă nu sunt proaste.





Bibliografie:


Mai multe date pot fi gasite prin internet, in special în limba rusă. Doritorii pot să facă căutări la numele autorului acestor rânduri.
1. Valeriu Cozma, Gh. Rusnac, Profesorii Universității de stat din Moldova, Ed. USM, 2001
2. Yu. I. Kuznețov, I.I. Minakova, Kazimir Franțevici Teodorcik, M., Ed. Facultății de fizică a Univresității, 84 pp., 2003; Această carte poate fi citită integral în internetul rusesc.
3. Nicolae Andronic, Veaceslav Stavilă, Cotiujenii Mari, Fundația "Draghiștea", Chișinău, 2002
Cu atât mai straniu, că monografia aceasta apare la aceeași editură, ca și encilopedia cu pricina.
4. Alex Găină, Dumitru Ion Mangeron, Foaie Matematică, 1996 N2,6; 1997, N.1
5. Alex Găină, Astronomi din Basarabia, Moldova Suverană, 1995, Seria Panteonul Neamului
6. Aurel Marinciuc, Universitatea Tehnică a Moldovei, 2004; Ibid. Anuar 2009
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 27 Iul 2014 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului: UN DOCUMENT INEDIT DE NICOLAE DONICI
Raspunde cu citat (quote)

Reproduc mai jos un document de Nicolae Donici (1874, Chișinău-1956, Nice), pe care îl dețin grație amabilității Doamnei Francoise Le Guet Tully de la Observqtorul astronomic din Nița ( Nice, Franța)-

Observatoire d'Astronomie Physique sis parc de Starya Doubossary Bessarabie Envoie Le 16 avril 1939



R 22 avril 1939

Cher Monbsieur,
revenu de Bucarest où je fus retenu pendant quelques jours, je vous rèpondre: En 1886 j'habitai Odessa, age alors de 12 ans, et je suis heureux de pouvoir vous donner le petit renseignement que vous me demandez. A cette epoque la et jusqu'au moment ou j'ai vu quiter la Russie (en mai 1917) le Temps civil en usage a Odessa etait le temps moyen de l"observatoire de cette ville lequel, d'apres le N.A. de 1917, differait de celui de Greenweech de 2^h3^m2^s,o4^*.

Ce temps xxx compte de minuit a midi et de midi a minuit (J'attire votre attention sur le fait que d'après le N.A. de 1938 la Longitude de l'Observatoire d'Odessa serait de 2^h3^m2^s,15)
Je saisis l'occasion pour vous prier de presenter mes homages a Madame et a Mademoiselle Chretien ainsi que pour vous adresser l'expression de mes sentiments les plus affectueux

N. Donitch




------------------------------------------------------------------

*Mes N.A. des annees precedentes sont rester dans ma bibliotheque de St. Petersbourg qui a ete pillée par les bolsheviques


Referinte


Francoise LE GUET TULLY// Observaoire de la Cote d'Azur Lettre envoie au 4 December 2000.
Sus
Alex Gaina
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iul 2004
Mesaje: 217



Localitate: Chisinau

MesajTrimis: 13 Aug 2014 11:25 Download mesaj
Titlul subiectului: SIMPOZION OMAGIAL DONICI-140
Raspunde cu citat (quote)

Alex,


Probabil ai aflat de mult timp ca la Bucuresti, la inceputul lunii septembrie, se organizeaza Simpozionul international "ASTRONOMUL NICOLAE DONICI – 140 DE ANI DE LA NASTERE",
Detalii se gasesec la adresa:
http://www.astro.ro/donici/

Si eu iti doresc,
Noroc si o vara frumoasa!

Tiberiu Oproiu

Cluj-Napoca, 11 august 2014


-----------------------------
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Referinte documentatie

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact