Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m31___andromeda_galaxy_reloaded_by_whitelion07-d4kihh3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224013
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Mars Project - Terraformarea planetei Marte


Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 43, 44, 45  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Science Fiction

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CAdi
Membru exclus
Membru exclus


Data inscrierii: 07 Iun 2015
Mesaje: 2225

Motto: Cogito ergo sum


MesajTrimis: 21 Oct 2015 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Mars Project - Terraformarea planetei Marte
Raspunde cu citat (quote)

,,Nu exista nici un plan B si nici o planeta B “

Declaratia lui Ban Ki-moon secretarul general ONU constituie motto-ul celei de a 21-a ,,Conferinte mondiale asupra climei “ desfașurate sub egida ONU la Paris in perioada 30 Noiembrie-12 Decembrie 2015. Vor participa reprezentantii a 195 de tari pentru un acord mondial privind franarea procesului de incalzire globala a Terrei.

Aceasta declaratie m-a inspirat sa deschid acest topic in care sunt invitati sa participe toti membrii forumului pasionati de cosmologie .

Intrebarea provocatoare ar fi:

Cum putem sa transformam planeta Marte intr-o planeta care sa detina conditiile propice vietii ?

Cateva date despre Marte :

Marte nu are magnetosfera.
Atmosfera lui Marte este pe o orbita joasa si are o inaltime de doar 11 Km in comparatie cu a Terrei care are 100 km.
Atmosfera este rarefiata si este alcatuita din 95% dioxid de carbon, 3% azot, 1,6% argon, si contine in proportii foarte mici oxigen si apa.
Presiunea atmosferica este o sutime din presiunea Pamantului.
Atmosfera lui Marte este prafoasa, din aceasta cauza cerul martian are o culoare maroniu-roscata.
In lunile de iarna 25%-30% din intreaga atmosfera se condenseaza si apar bucati groase de gheata din CO2.
Clima de pe Marte se aseamana cu cea de pe Pamant, in sensul ca exista 4 anotimpuri.
Aceste anotimpuri sunt insa aproape de 2 ori mai lungi, pentru ca si anul martian este de aproape 2 ori mai mare decat al planetei noastre (daca tinem cont ca Marte se afla la o distanta mai mare de Soare).
Temperaturile sunt cuprinse intre –140 °C si 20 °C .
De asemenea, Marte are cele mai puternice furtuni de nisip din Sistemul Solar. Acestea se pot desfasura pe suprafete mici, dar sunt si furtuni ce acopera intreaga suprafata a planetei.
Furtunile apar atunci cand Marte este pe orbita mai apropiata de Soare (periheliu).
Marte are mai multe lacuri inghetate care contin probabil apa sarata.
De asemenea Marte are multa apa inghetata la poli.
Gravitatia este de circa 1/3 fata de Pamant.
Ziua pe Marte este doar cu o jumatate de ora mai mare decat cea de pe Pamant.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Oct 2015 20:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sunt câteva lucruri din listă care nu deranjează deloc și nu necesită intervenție, căci ne putem adapta ușor la ele. Ce deranjează foarte tare și împiedică colonizarea pe scară largă a planetei sunt lipsa magnetosferei care să protejeze de radiația cosmică și lipsa unei atmosfere consistente, cu presiune suficientă, grosime mare care să asigure menținerea unui habitat și o climă corespunzătoare la suprafață în care apa să fie lichidă și să se poată produce oxigen, în timp, prin fotosinteză.

Din ce cunosc urmărind rezultatele misiunilor marțiene solul conține elemente pe care viața de pe Pământ s-ar putea adapta relativ ușor, în sensul că nu este radioactiv sau toxic pentru microorganisme și plante. Pentru terraformare s-au propus numeroase soluții printre care un bombardament atomic - bombe cu hidrogen - care să încălzească gheața, să cauzeze evaporarea apei și creșterea atmosferei prin topirea gheții carbonice - CO2 să producă apoi efectul de seră și să mențină trendul de creștere al temperaturii.

Din punct de vedere tehnic și tehnologic am avea soluții valabile dar scara extrem de mare și costurile implicate fac improbabilă o astfel de investiție, indiferent câte țări ar participa.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4775

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 21 Oct 2015 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mai este o ipoteza care spune ca lipsa magnetosferei (sau macar a unui camp magnetic mai puternic) duce la pierderea in spatiu a gazelor usoare din atmosfera, printre care si oxigenul molecular. Daca este adevarata ipoteza, atunci e o problema serioasa pentru viata aeroba. Iar "motorul magnetic planetar" e cam greu de repornit, daca mai porneste.
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 22 Oct 2015 00:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca exista cel putin un topic asemanator pe acest forum. In fine, terraformarea indiferent ca e vorba de Marte sau alta planeta reprezinta un subiect foarte interesant de dezbatere.

Intr-adevar, efortul de concretizare al unei terraformari pentru planeta Marte ar fi imens dar macar la nivel teoretic as zice ca e bine sa ne trecem in revista posibilitatile actuale de evolutie tehnologica.

Avand in vedere conditiile naturale de pe Marte o solutie posibila in primul rand pentru colonizarea premergatoare terraformarii ar fi desfasurarea activitatilor sub scoarta martiana. Acolo s-ar beneficia de o protectie sporita atat fata de radiatiile solare cat si fata de temperaturile foarte scazute de la suprafata. Rezultate ale cercetarilor acestei planete din ultimii ani arata ca exista posibile dovezi ale unei activitati geologice relativ recente (urme ale unor posibile cutremure martiene - http://www.astronomynow.com/news/n1202/21geology/ ) care ar putea asigura caldura necesara desfasurariii activitatilor umane sub scoarta martiana cat si posibilitatea existentei apei in stare lichida. Odata stabilite aceste amplasamente va putea fi demarata terraformarea propriu-zisa.

Terraformarea in sine a planetei Marte e clar ca va necesita resurse si investitii pe care eu cel putin nu le vad posibile in viitorul prea apropiat. Chiar si asa va necesita un timp destul de lung, probabil nu la fel de lung cum a fost crearea mediului de viata in cazul Pamantului pe cale naturala dar oricum destul de lung raportat la ciclul uman de viata. Ceea ce va fi in continuare o provocare deschisa este evaluarea si controlarea pe termen lung a efectelor acestei terraformari asupra planetei Marte in sensul ca in timp o incalzire prea mare ar putea duce la un efect de sera in genul planetei Venus iar la polul opus, o incalzire prea lenta ar putea duce in timp la abandonarea investitiilor.

Protectia impotriva radiatiilor solare pana la formarea si mentinerea unui strat de ozon (nu am nici o idee despre cum va fi mentinut dar probabil vor fi multi care sa-si bata capul numai cu asta Smile ) care sa suplineasca rolul magnetosferei martiene ar putea fi asigurata in prima faza de incinte protejate si ulterior de o retea de piloni (asemanatoare retelei noastre GSM actuale) generatori de camp electromagnetic care sa emita in directii radiale pe cat posibil la unghiuri intre 0 si 180 de grade la o inaltime sigura pentru existenta la suprafata pe suprafete bine limitate si controlate accesului uman. De asemenea pilonii isi pot intensifica temporar emisia pentru protectia in cazul furtunilor solare. Functionarea unei astfel de retele ar putea fi tot pe baza de energie solara sau alte surse posibile in acele conditii.

Probabil ca evolutia tehnologica va genera solutii mai eficiente decat cele pe care macar ipotetic le-am putea avea acum. Cert este faptul ca nu este vorba numai despre o scalare a realizarilor tehnologice si a eforturilor actuale. Terraformarea cel putin pentru planeta Marte va necesita cercetari si tehnologii specifice conditiilor acestei planete cu toate eforturile aferente la un nivel greu de imaginat din toate punctele de vedere in conditiile actuale de dezvoltare umana.
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 22 Oct 2015 02:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pe Terra inclinarea pe ecliptica , da cele 4 anotimpuri iar orbita este aproximativ aceiasi . La Marte este total ne logic , inclinare pe ecliptica 1,8 gr , orbita eliptica , da anotimpurile de unde si diferenta mare de temperatura . - 140gr probabil la polii , iar pe Terra undeva la -80 . Terraformarea cu arme ziceau ca e benefica , pentru eliberarea oxiziilor prinsi in roca martiana , care ar elibera inclusiv oxigen . E o problema , la cit praf e pe planeta se poate declansa o iarna luuunga , sau era glaciara . Iar masa lui Marte , reprezinta doar 10% din cea a Terrei , deci atmosfera nu are cum sa retina mai densa / mare . Totul depinde de ce este sub , cita gheata este sub stratul de nisip . Daca incepi de la ecuator terraformarea , nu stiu daca nu e mai bine crearea unor mari oglinzii , ancorate si cu posibilitatea de orientare pe viitor in spatiu . Apoi sere imense .... .
Sus
Andi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Oct 2007
Mesaje: 1275




MesajTrimis: 22 Oct 2015 09:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru început ar fi două praguri de trecut pentru generarea unei atmosfere compatibilă cu viața pe care o cunoaștem:
- masa planetei este prea mică pentru a menține o atmosferă suficient de densă
- lipsa unei surse de oxigen.

_________________
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit
Sus
Teo
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Aug 2009
Mesaje: 2593




MesajTrimis: 22 Oct 2015 11:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca s-ar putea produce/aduce bacterii, sau alge (macar unicelulare) care sa transforme solul si atmosfera actuala in oxigen, ar fi ok. Sigur ca asta e mai mult SF.
Marte, probabil ar putea retine o atmosfera de compozitie asemanatoare cu cea terestra dar ar fi la o densitate si grosime (ca strat) mult mai mica. Nu stiu cat de stabila ar fi in timp ca si compozitie.
Nu stiu daca radiatia ionizanta din spatiu nu ar altera proprietatile atmosferei, avand in vedere campul magnetic redus al lui Marte.
De asemenea, pentru primenirea atmosferei este nevoie de un intreg ecosistem bine pus la punct.
Noi nu suntem in stare sa mentinem Pamantul nostru curat. Cu atat mai mult, va fi si mai greu sa terraformam o alta planeta.
Eu cred (si imi mentin parerea) ca in sistemul nostru solar nu vom gasi nici viata si nici nu vom putea terraforma vreo planeta. Este foarte posibil sa gasim o planeta care sa poata sustine viata, dar in sistemul altei stele. Si probabil sunt mii in Galaxia noasta si milioane in Univers, numai ca deocamdata este imposibil de ajuns la ele din cauza distantelor enorme fata de noi si vietilor noastre extrem de scurte.
Viata noastra ca indivizi, este extrem de scurta pe Pamant. Nu avem timp sa vedem prea multe tari, daramite si alte planete. Poate, daca vom trai mai mult si vom fi mai buni, sa putem vedea si alte lumi.


Ultima modificare efectuata de catre Teo la 22 Oct 2015 13:40, modificat de 1 data in total
Sus
MrSpace
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Mar 2013
Mesaje: 114



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Oct 2015 12:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Luând în considerare ca Titan este putin mai mare ca Luna si are o atmosfera mai densa ca Pământul rezulta ca si Marte ar putea avea atmosfera consistenta. Dar Titan e departe de soare, vântul solar e mult mai slab, si mai este protejat de câmpul magnetic al lui Saturn.

Problema reala e cea menționată de nobody: lipsa câmpului magnetic, astfel atmosfera va fi afectata de vântul solar, iar radiațiile solare vor putea penetra atmosfera afectând viata de la sol.

Desi înțeleg entuziasmul modificării unei planete în ceva asemănător cu Pământul, parca o nava spatiala de dimensiuni serioase pare mai interesanta.
Sus
Forever_Man
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iun 2005
Mesaje: 1924



Localitate: Europa, Călărasi

MesajTrimis: 22 Oct 2015 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

MrSpace a scris:
Desi înțeleg entuziasmul modificării unei planete în ceva asemănător cu Pământul, parca o nava spatiala de dimensiuni serioase pare mai interesanta.


Si si mai interesant pare protejarea a ceea ce avem deja. Wink

_________________
BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Oct 2015 22:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Evident, înainte de a terraforma alte planete trebuie să învățăm să păstrăm habitatul terestru. Dar topicul este despre Marte și cum o putem terraforma deoarece are 2 avantaje: este aproape, nu are gaze toxice și acizi în atmosferă, solul este similar celui terestru, există apă chiar dacă e saramură și gheață, e suficientă pentru o colonie cel puțin și posibil să fie multă în subsol.

Un câmp magnetic artificial ar putea fi creat cu ajutorul unor panouri solare legate între ele prin fire prin care circulă curentul produs și amplasate pe orbită în jurul lui Marte, ca o cușcă Faraday.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 22 Oct 2015 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In primul rand ,satelitii phobos si deimos trebuie aruncati in polii planetei .
_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Oct 2015 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dacă ați citit trilogia marțiană Marte Roșu ș.a. scrie acolo că Phobos este folosit ca stație și port spațial pentru astronave. Așadar e folositor pe orbită. Asteroizi mai mici din centura de asteroizi și care conțin gheață sau comete ar fi mai buni decât Phobos, un bolovan.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
CAdi
Membru exclus
Membru exclus


Data inscrierii: 07 Iun 2015
Mesaje: 2225

Motto: Cogito ergo sum


MesajTrimis: 23 Oct 2015 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In primul rand as vrea sa semnalez faptul ca titlul topicului era Formatarea lui Marte si nu Terraformarea lui Marte un titlul cam pretentios.Cam greu sa creiezi conditii asemanatoare Pamantului.Formatare ar insemna ,,formarea" lui Marte cuvant luat din limbajul informatic.
Formatarea lui Marte a fost aleasa in contestul in care Marte are caracteristicile care au fost prezentate in antet.
In alta ordine de idei, ce vreau sa subliniez este faptul ca pentru a putea face locuibila aceasta planeta trebuie realizate urmatoarele etape, asupra carora totii specialistii au cazut de acord :
-O atmosfera stabila in care sa existe O2(daca se poate si o magnetosfera )
-Aparitia apei
-Incalzirea planetei.
In ceea ce priveste prezenta O2 si realizarea atmosferei, din studiile efectuate pana acum cu ajutorul laboratoarelor de tip rover (Opoturnity,Curiosity) s-a constatat ca solul martian contine numerosi oxizii:
de metale alkaline – Na,– Mg,– Mn si neferoase – Zi,– Ni,– Al,– Ti,– Br
dar si nemetale,– Ca,– Si,– S si Fe.
Dupa cum am spus pe topicul dedicat lui Pluto, in care am amintit de bacterii, dar si de licheni ,am putea sa cultivam bacterii Litoautotrofe care ar elibera oxigenul din sol, dar si licheni care ar retine lumina si ar ajuta la procesul de incalzire al planetei.
In trecutul indepartat al Terrei atmosfera a fost imbogatita cu oxigen, prin aparitia bacteriilor anaerobe care utilizand fotosinteza au descompus molecula de CO2.
Acelasi lucru s-ar putea intampla si pe Marte.
Crearea unei atmosphere dense se poate face prin mai multe metode :

1.Sigur metoda cea mai brutala este cea semnalata de Erwin : declansarea unor bombe termonucleare dirijate la polii lui Marte, proces ce ar elibera o energie uriasa ,care ar avea
ca rezultat topirea ghetii formata din apa, dar si a bucatilor mari de gheata de CO2.
S-ar elibera astfel CO2 in atmosfera (gaz care are effect de sera ) dar in acelasi timp si apa. Pericolele sunt ca exploziile nucleare sa fie urmate de o iarna nucleara si de prezenta radiatiilor
in atmosfera si solul martian pe o mare perioada de timp .
2.O alta metoda, mai putin dura , ar fi si prabusirea dirijata a unor asteroizi de mari dimensiuni
(care se gasesc in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter,si nu a satelitilor Phobos si Deimos, Catalin ,sa-i lasam la locul lor) fapt care ar elibera la fel, o energie uriasa ce ar avea ca rezultat
topirea ghetii .
Dupa unele date culese de NASA ,se pare ca topirea ghetii ar duce la acoperirea intregii suprafete geometrice a lui Marte cu un lac de adancimea a cel putin 12m!
Bineinteles ca nu s-ar acoperi toata suprafata planetei deoarece exista canioane , diferente mari de inaltimi ale solului Martian ,dar s-ar creia probabil, mari,lacuri si poate un ocean.
Un alt avantaj al prabusirii asteroizilor este si faptul ca s-ar produce prin unde de soc si deblocarea motorului planetar .
Sa nu uitam ca prabusirea unui asteroid pe Pamant a dus la disparitia Dinozaurilor .
Marte are un nucleu interior blocat ,dar care in trecutul indepartat a fost activ.
Dovada ar fi faptul ca aici exista cel mai mare Vulcan din Sistemul Solar numit Olimpus inalt de 21 de km !
Odata cu deblocarea nucleului s-ar creia si magnetosfera, caci planeta ar beneficia si de camp magnetic.

Se preconizeaza ca, costurile necesare pentru formatarea lui Marte ,terraformare daca vreti, ar fi de cca 1% din PIB-ul planetei noastre .
Dupa unele estimari ele ar putea ajunge si la 10% din PIB ,suma care nu este de speriat .
(Avand in vederea cresterea demografica a Terrei,poluarea , incalzirea planetei si epuizarea resurselor ... )
Terraformarea ar dura, in functie de tehnologie si procedeele alese, intre 50 si 250 ani.
Ce ziceti merita ? Eu zic ca da .


Ultima modificare efectuata de catre CAdi la 23 Oct 2015 22:01, modificat de 1 data in total
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 23 Oct 2015 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din cauza distantei pana la Marte actiunile unei terraformari nu sunt nici fezabile si nici rentabile in perspectiva controlului operational de pe Pamant (o latenta medie de 14 minute in comunicatii si transportul cu capacitate limitata a resurselor necesare cu durata intre 150 si 300 de zile terestre). Reamintesc etapa initiala necesara in prima faza, colonizarea, nu la nivel de populare ci la nivel de echipe tehnice care sa demareze constructia infrastructurii mediului artificial de viata.
Daca vorbim de costurile raportate la PIB-ul planetei Pamant atunci o colonizare bine dezvoltata tehnologic (un fapt realizabil chiar cu tehnologia actuala) ar fi suficienta si accesibila constructiei infrastructurii necesare. Aceste infrastructuri vor elimina total dezavantajele generate de lipsa magnetosferei, atmosferei sau a temperaturilor joase. Magnetosfera (repornirea "motorului" planetar al lui Marte mi se pare mai dificila si mai riscanta decat toata terraformarea in sine) este neglijabila in aceste conditii de habitat protejat, atmosfera poate fi asigurata prin oxigenul extras prin hidroliza apei sau din solul martian iar caldura poate obtinuta pe baza energiei solare. Odata stabilite aceste baze operationale pot fi evaluate si realizate gradual actiunile specifice terraformarii.
Pentru rentabilizarea in timp a acestei colonizari activitatile desfasurate vor putea cuprinde dezvoltarea cercetarilor in vederea obtinerii tehnologiei necesare terraformarii propriu-zise chiar acolo unde trebuie realizata.

Sintetizand propunerile de pana acum am avea urmatoarele solutii pe care cel putin eu le-as considera fezabile:
- magnetosfera - reteaua de piloni cu emisie electromagnetica, respectiv reteaua de panouri solare orbitale;
- atmosfera - incinte protejate, bombardarea solului martian (dat fiind gravitatia si presiunea atmosferica reduse de pe Marte sunt multe sanse ca norii de praf sa se dispipeze mult mai rapid si asadar cu riscuri reduse de iarna nucleara), prabusirea controlata a unor asteroizi de mici dimensiuni, respectiv surse biologice.
- temperatura - dezvoltarea unor habitate sub scoarta martiana folosind energia geotermala sau pe baza de gaze naturale si/sau hidroliza apei, respectiv folosirea energiei solare;
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 23 Oct 2015 23:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mecanismul "dinamului" ar fi , un miez solid se roteste diferentiat de un miez lichid ambele metalice . Daca e asa si este real studiul , ma tem ca e cam tirziu pentru a reface cimpul natural al lui Marte . Eventual sapate canale adinci si detonate mai multe bombe nucleare


Structura-planetelor-Mercur-Venus-Pamant-Luna-Marte-710x189.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  65.44 kb
 Vizualizat:  de 17886 ori

Structura-planetelor-Mercur-Venus-Pamant-Luna-Marte-710x189.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Science Fiction Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 43, 44, 45  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 45
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact