| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241465 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Adrian_TM Membru

Data inscrierii: 05 Iun 2016 Mesaje: 17
|
Trimis: 30 Aug 2018 14:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: sfat telescop |
|
|
|
Salut,
Nu reusesc sa ma hotarasc intre:
Skywatcher Telescop Maksutov MC 90/1250 SkyMax OTA
Orion Telescop Dobson N 100/400 SkyScanner DOB
Skywatcher Telescop N 100/400 Heritage DOB
si
National Geographic Telescop Dobsonian compact N 114/500
Orice parere e binevenita!
 |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 30 Aug 2018 16:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Dar dece ai ales variantele respective? |
|
| Sus |
|
 |
Adrian_TM Membru

Data inscrierii: 05 Iun 2016 Mesaje: 17
|
Trimis: 30 Aug 2018 16:41 Download mesaj |
|
|
|
M-am ghidat dupa pret si diametrul oglinzii...
Ar mai trebui sa fie si usor de transportat  |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 30 Aug 2018 18:08 Download mesaj |
|
|
|
| Adrian_TM a scris: | M-am ghidat dupa pret si diametrul oglinzii...
Ar mai trebui sa fie si usor de transportat  | Ai masina sau il iei in rucsac? Mak-ul e mai transportabil ca e mic si usor, dar iti mai trebuie un trepied sau montura.
Ultima modificare efectuata de catre valy la 30 Aug 2018 20:53, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 30 Aug 2018 18:34 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: sfat telescop |
|
|
|
| Adrian_TM a scris: |
MC 90/1250 SkyMax OTA
Dobson N 100/400 SkyScanner
N 100/400 Heritage DOB
Dobsonian compact N 114/500
|
Nu vrei sa vezi si ceva cu el, daca tot il iei?
Scuze pt sarcasm adica, ok, inteleg, portabil-portabil (aici Makul de 90 bate orice Dob - incape in orice ghiozdan si tot ce-ti mai trebuie e un trepied foto mai tapan; atata doar ca experienta vizuala cu el va fi total diferita de cea cu newtonienele) - dar dimensiunile mi se par un pic cam mici, ca sa nu zic ca in format dobsonian e cam musai sa iei dupa tine si o masa pe care sa le asezi ca sa te poti uita prin ele (daca nu cumva te ajuta statura ca sa le poti folosi direct de pe sol - caz in care imi cer scuze pt remarca). Iar raportul focal de f/4 pt vizual, la diametrul ala nu vad cum te-ar ajuta sa obtii o imagine cat de cat ok. Va fi luminoasa, doar ca si afectata de coma iar dimensiunile aparente ale obiectelor in camp vor fi reduse - chiar si cu un ocular de 10mm vei obtine abia ~40x, ceea ce, raportat la diametrul oglinzii, e cam la limita pt a intelege ceva din ce-i pe-acolo pe cer. Obiecte mai luminoase si extinse ca Luna, M45, M44, M42, M31, M13, M2 (..inca vreo 2-3 roiuri, deschise si globulare) poate si M8 vor arata bine spre binisor, dar nu-mi spune ca te vei multumi cu atat si sa ratezi alte sute de obiecte interesante..
Poate e doar o chestiune de gust, insa personal, cand ma uit la telescoape din acea gama, tot ce vad sunt niste bibelouri - mici, colorate si simpatice, bune de strans praf prin casa.
Daca tii la portabilitate si nu te deranjeaza daca vezi si vreo nebuloasa, o galaxie, cometa, sau roi stelar din cand in cand, de ce nu te orientezi catre ceva putin mai capabil, un 130/650, sau un 150/750 spre exemplu? Nu incape intr-un ghiozdan, ca mini-dob-urile pe care le-ai mentionat, dar vei avea ce vedea cu el.
Altfel, daca vrei doar pt spionat vecinii, poti incerca un binoclu - e mult mai compact si poti gasi chiar si cu lentile de 100mm  _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 30 Aug 2018 19:12 Download mesaj |
|
|
|
| Adrian_TM ai rabdare , stringe banii si i-a ceva serios , minim 150mm , principala parabolica si focala cit mai lunga F=8 daca stai prost cu banii . Nu ne pune in fata faptului implinit , tu alegi jucarii si noi sa spunem care e mai faina . Cu ce ai ales tu , astronomia se termina inainte de a incepe , nu sint instrumente care sa te faca sa le scoti des si observarea este un chin . Daca vrei transportabil iti iei un binoclu si ai ce vedea , dar daca vorbim de telescop , trebuie sa fie de calitate cit mai buna . |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10111
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 30 Aug 2018 20:48 Download mesaj |
|
|
|
2SKY
Bine faci , da-le la gioale imfumuratilor de avocati ai Mafiei , dentisti de fitze si chirurgi de buze ...
Astia toti ne umilesc cu Bentley-urile lor si cu telescoapele Maksutov ''Questar'' de 90mm.
Dar poate citesc parerea ta si maine dimineata imi gasesc gradina plina de Questar-uri.
Daca se intampla asa , vrei si tu vreo doua ?
Sau macar unul ?
Eu unul as vrea...
Sper sa nu te superi de gluma.
Mak-ul de 90mm -chiar daca nu-i un Questar - totusi nu merita a fi pus in rand cu newtonienele F/4 necolimabile.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 31 Aug 2018 01:08 Download mesaj |
|
|
|
Am un refractor 50mm /500 simplet care e jalnic , mai am un reflector Optus 76mm/700 f bun , dar depasit , si incurajez spre instrumente care e bine sa poata mai mult , decit sa vezi aceiasi rezolutie unghiulara limitata de seeing . Ma invita 305 , 254, 200, si sint multe de rezolvat , dar nu cred ca as coopera cu unul mai slab . Orice instrument are rolul si farmecul lui in timp , dar este de evitat ca si sfat unele vechi opinii . De exemplu in 1999 un mak de 125mm daca tin bine minte , costa vreo 2000-3000 de marci , acum cu putin efort iei unul de 350-400mm si nu e de plins , doar trebuie remarcat ca a trecut timpul si cele vechi sint subiect de " ce performante se atingeau atunci" cind azi iei un obiectiv acromat 152mm cu 800E sau alte sticle care nu existau atunci . Lumea telescoapelor a evoluat si tinde spre aperturii mari , iar cele micii (care sint totusi instrumente) sint .... onorifice . (Aperturii mici ma intereseaza numai ...... https://www.youtube.com/watch?v=29PDRK8HgNo )
Saracul "MILI" Miljenko Matijevic , vecinu cu gramada aia de cabluri de microfon aruncate . Dar intradevar lumea asta a ciudatiilor cu Bentley e mare si te miri ca au cine stie ce planuri ...
Am si eu un var stomatolog , dar sa nu auda de cabinete , si e prins in muzica pe dincolo . Lumea e ciudata si in caz ca ameninta curtea cu infanteria de mak90 , trimitem trupe de la speranta cli... sau mai sint de la A. Mironov. (zici ca e sovietic dupa nume , saracul ?) Facem baricada si se accepta min mak 150 |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3530
|
Trimis: 31 Aug 2018 01:57 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa intelegi ceva si sa privesti cu placere si satisfactie printr-un instrument cu apertura mica (de la 130mm in jos) trebuie in prealabil sa fi privit mai intai ceva timp printr-un instrument cu apertura mai mare (de la 130mm in sus). Cu alte cuvinte un instrument cu apertura mica nu este spectaculos pentru incepatori in aceeasi masura in care este pentru un avansat  |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|