Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ic2118_emil_web.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu APM 10x50 ED APO


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Iun 2020 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu APM 10x50 ED APO
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu APM 10x50 ED APO
courtesy of: Daniel Simion

1- PREZENTARE GENERALA
Iata ca alaturi de Helios, William Optics, Oberwerk, TS-Optics, Delta Optics, Lunt, Omegon, aliniem azi si pe cei de la APM cu un binoclu similar, fabricat tot in China ca si fratii lui. De data asta lupta cu originalul Fujinon se face cu armament greu, cei de la APO aruncand in focul bataliei sticla Ed si sticla APO. O crunta combinatie ce nu poate decat sa starneasca o curiozitate furibunda in randul iubitorilor de binocluri, mai ales ca tripleta APO mai adaoga doar cateva sute de lei fata de reusitul Delta Extreme 10x50 care este doar ED. Pentru a nu ne mai repeta, este indicat sa cititi/recititi totusi reviewul meu dedicat binoclului Delta Extreme 10x50 ED, caci in cele ce urmeaza vom analiza comparativ cele doua binocluri. De asemenea atragem atentia ca mai exista si alte reviewuri comparative intre acest binoclu APM si originalul Fujinon sau CZ 10x42 scrise de colegul nostru Tudor.
Deci data fiind similitudinea intre Delta Extreme 10x50 si APM 10x50 ED APO, incepem prin a spune ca cele doua binocluri sunt aproape identice, motiv pentru care vom insista doar pe eventualele mici diferente intre ele. Daca ar fi sa cuantific aceste diferente ar trebui sa mentionez ca ele pot fi observate doar la o comparatie directa intre ele, cu trecere rapida de la unul la celalalt si ca ele sunt foarte , foarte mici, abia sesizabile.

Date tehnice:
Tip constructiv: Prisme porro
Putere de marire: 10
Diametru lentila frontala (mm): 50
Pupila de iesire (mm): 5,0
Eye relief (mm): 23
Cupe ocular: pliabil
Compensare dioptrii: +/- 5
Pozitie reglaj dioptrii: pe ambele părți (Ocular cu focalizare individuală)
Distanta interpupilara (mm): 56-74
Material sticla: Sticla ED (FK61) + APO
Prisme: BaK4
Acoperire antireflex a lentilelor: completa, multipla
Sistem de focalizare: Focalizare individuala
Oculare pentru purtatori de ochelari: da
Rezistent la stropire: da
inchs ermetic: da
Genata de protective: da
Capac obiectiv: da
capac ocular: da
Prindere curea: Conector circuit complet, larg
Camp vizual real (°): 6,5
Camp vizual la 1.000m (m): 114
Limita de focalizare in apropiere (m): 10
Intensitate luminoasa: 25
Factor de intunecare: 22,4
Material suprafata: Piele sintetica
Culoare: negru
Lungime (mm): 190
Latime (mm): 215
Inaltime (mm): 72
Greutate (g): 1339 (1408 grame – cu eyeshields si curea, dar fara capace de obiective – n.a.)
Serii: Magnesium ED APO


2- ISTORIC
Un binoclu comandat la United Optics, din clasa “titanilor”, ale carui inceputuri il gasim la Fujinon FMTR-SX undeva in perioada 2005-2007. Un binoclu asa zis “blue ring” respectiv simbolizand noua generatie a celor de la APM. APM Telescopes, un fel de rus emigrat si stabilit in Germania bun proiectant de telescoape, lunete si accesorii mai toate facute cu sticla si manopera ruseasca. Totusi binoclurile folosesc sticla si manopera chinezeasca desi se pare ca proiectarea opticii este totusi proprietara. Astfel se pare ca macar lentilele field flattener proprii (mare mandrie a celor de la APM in domeniul ocularelor) se implementeaza cu succes la acest binoclu alaturi de o formula de ocular se pare ca este putin mai deosebita de cea de la omologii Delta, Helios, Omegon, etc.
3- MECANICA
Mecanica este metalica, spectacularul “magneziu” (a se citi totusi dural…daca trecem peste titulaturile de marketing) combinat cu tabla. Lucrat deosebit de ingrijit, toate elementele in miscare sunt ferme, opunand rezistenta exact atat cat trebuie, afisand fermitate si lipsa de jocuri in imbinari. Un corp acoperit de piele, renuntand la armura clasica modelului, dar care in pofida acestei inlocuiri a armurii cauciucate specific acestei game este totusi mai greu ecat omologii sai cu circa 100 de grame (s-ar parea ca sunt in schimb inca doua lentile in ocular, in plus). Are sistemul clasic de prindere pe trepied dar si un alt model de prindere, ceva mai complicat, cu posbilitati de extrabalansare, dar si cu modalitati barbare de blocare pe filet (cu 3 suruburi ce musca distructiv filetul ?!?). Curea, laveta si o gentuta eleganta completeaza accesoriile primite. Gentuta are sistem antisoc cu pereti buretosi care imi par ok, dar cureaua ei este prinsa fix undeva pe partea laterala spre interior si devine cam incomoda de purtat pe umar. Eye-shildurile se pot rabata, dar personal as recomanda scoaterea lor efectiv de pe ocular pentru a nu omora efectul de hublou, care este superb.
4- OPTICA
Optica pleaca din “pole position” cu ED si APO fluturand spre cumparator. Deci pretentii maxime. Si oarecum pe buna dreptate. Definitia, contrastul, luminozitatea, coloritul sunt apropae perfecte. Ai efectiv senzatia ca privesti perfect si nu se poate nimic mai mult … ai ajuns la captul internetului  , esti aproape de binoclul perfect. Mai mult claritatea pe timp de zi este aproape 100%. Exista ceva …2% ? neclar ? Deja e chiar greu de cuantificat dar este si impresionant pentru un binoclu cu un camp de 6,5 grade. Ocularele sunt enorme, ceea ce generaeaza un efect de hublou (cu eye-shieldurile scoase) absolut superb. Dimensiunea lor mare combinata cu campul wide si claritatea generalizata chiar iti creeaza senzatia ca esti acolo langa obiectivul privit, si vizualizarea este extrem de placuta si chiar odihnitoare, mai odihnitoare decat orice binoclu pe care l-am testat pana acum. Coloritul este natural, perfect natural, sticla ED si APO fiind acolo si facand treaba buna. Nu sunt reflexii de-a lungul traseului optic. Seara stelele sunt punctiforme, coloritul se distinge corect si senzatia de imersiune este aproape superba. Ar fi fost perfecta daca totusi marginea campului vizual ar fi fost perfect delimitata. Cel mai probabil efect secundar al lentilei field flattener, acolo in jurul marginii exista o zona de trecere cu nuanta de gri, cu putina pierdere de luminozitate (putin mai mult decat pe viziune de zi). Montat pe un trepied, APM va va prezenta o imagine absolut superba, incomparabila cu cea din mana.
5- TESTE
A fost testat cu un Delta Optic Extreme 10x50 ED. Practic asa cum ziceam mai sus, cele doua binocluri putem spune ca sunt egale per ansamblu, existand unele diferente intre ele atat de mici incat teoretic nici nu ar trebui mentionate. Diferentele sunt atat de mici incat este foarte greu sa le sesizezi chiar si in comparatie directa. Singura diferenta relativ mai evidenta este luminozitatea care la Delta este putin mai mare. Ca un efect secundar al acestei diferente sau datorat unei rezolutii foarte putin mai bune (imi este efectiv greu sa definesc cauza), Delta castiga iar la calitatea imagini (in zona centrala). Pe de alta parte APM are o zona de claritate violent mai mare decat Delta. Senzatia de hublou este mult mai evidenta si mai frumoasa la APM. Daca Delta acepta filtre pe ocular(fitre astro 1,25 ‘’), APM accepta filtre 55 mm / 0,75 pe obiective (fiind insa mai costisitoare). In zona astro ar mai fi de spus ca totusi APM este ceva mai predispus spre astigmatism decat Delta in special in cazul unor ochi ceva mai obositi, ca ai mei (tot o diferenta minora, sesizabila doar la ochi obositi).
A mai fost testat cu Helios Apollo 7x50, lejer anormal ca si comparatie data fiind diferenta mare de putere maritoare. Au fost din nou la egalitate diferind strict la zona de clar, restul fiind si mai putin analizata de mine dar si mult mai greu de diferentiat (enorma pupila a lui Helios probabil este obturat - limitata de ochii mei tot undeva la 5 mm). Poate putin mai mult contrast si definitie (extrem de putin) in favoarea lui APM.
6- CONCLUZII
In final un binoclu care mie imi place mult in pofida dezavantajelor evidente reprezentate de greutate si modalitatea incomoda de reglaj al clarului. Un binoclu care alaturi de alti “frati” ai sai se bate, se pare, de la egal la egal cu Fujinon-ul primordial, unii (si la noi dar si in strainatate) fiind de parere ca il si depaseste. Si toate astea la un pret mult mai mic. Un titan la un pret accesibil, inca un semnal ca seniorii opticii sunt incet incet incoltiti de lupii tineri si din aceasta lupta mai castigam si noi … Un binoclu avand un pret in jur de 450 Euro care se bate, fie si de la egal la egal, cu un binoclu de 978 de Euro, este un lucru bun, deosebit de bun, chiar daca pentru un om obisnuit acesta reprezinta o suma destul de mare. Dar imbucurator este ca in ultimul timp calitatea se apropie de noi cu preturi din ce in ce mai accesibile.



APM10x50mic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  942.91 kb
 Vizualizat:  de 2696 ori

APM10x50mic.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 07 Iun 2021 19:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Update:
Mentionam in review ca acest binoclu are posibilitatea de a fi dotat cu filtre M55 / 0,75 (standard foto) cu posibilitatea de a fi montate pe obiective. Ideea in sine este corecta, filtrele sde pot monta se fileteaza / defileteaza foarte usor, dar :
efectul este fatal !!!
Am intrat de curand in posesia a 4 filtre foto colorate , 2 verzi si 2 galbene as spune cu un indice de circa #10 si am putut face teste efective cu acestea (model Rise (UK). Se pare ca totusi ideea de a plasa filtre pe obiective nu este tocmai ideala si iata de ce:
1- efectul este optic vorbind dezastros, binoclul simte fieceare mica imperfectiune a filtrului, posibil sa avem si ceva refractii si reflezii parazite foarte fine (ce dubleaza imaginea semi-perceptibil), rezultatul fiind zone de neclar si distrugerea claritatii pana la marginea campului vizual. Desi ochiometric filtrele nu par a avea probleme, desi am 4 bucati in total ... toate fac probleme. Deci ... inutilizabile!!!
2- dar punand aceleasi filtre peste oculare , efectul este cel scontat ... totul este clar, culoarea amplifica detaliile si atenueaza sclipirile fosrte luminoase.
Destul de ciudat dar este adevarat. Probabil colegi nostri specialisti in optica ne vor explica mai in detaliu si cauza pe percepte mai stiintifice, dar pana atunci sfatul meu ramane acesta:
nu va grabiti sa achizitionati filtre ce se monteaza in fata obiectivelor !
Sau macar testati-le inainte caci poate daca veti gasi un furnizor cu filtre de foarte mare calite sa fie alta poveste.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 09 Iun 2021 13:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un filtru cu imperfecțiuni optice ( suprafețe nașpa sau sticlă neomogena ) pus în fața unui obiectiv , este echivalent cu o coloană de aer lungă și turbulentă dar încremenită în timp .

Același filtru pus după ocular (sau chiar înaintea lui) , este echivalent cu o coloană de aer turbulentă , dar mult mai scurtă.

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact