Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_230439_39x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224034
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binoclu APM 16x70 APO ED


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Iun 2020 09:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Binoclu APM 16x70 APO ED
Raspunde cu citat (quote)

Introducere
Dupa cum citim pe pagina lor oficiala, APM Telescopes este o firma tanara germana (1990) care a proiectat pentru tot felul de observatoare astronomice o multime de lunete si telescoape de mari dimensiuni si care le fabrica in China. De exemplu au proiectat cel mai mare refractor triplet fluorite apocromat (de 304mm) sau un APO 530mm si multe alte telescoape cu oglinzi mari de peste 1m diametrul. Si-au creat o experienta bogata in optica si acest lucru se reflecta si in gama lor de binocluri. Cumva piata binoclurilor porro este subjugata incet de cea a binoclurilor roof, ramanand o zona din ce in ce mai putin populata cu binocluri porro din partea firmelor mari. Acest loc aproape gol a fost ocupat cu succes de APM care in momentul de fata, daca nu ma insel, este firma cu cele mai multe serii porro de binocluri moderne. Poate Nikon sa fie mai aproape.

Binoclul APM ED APO 16x70 face parte din gama de varf de la APM fiind scos pe piata sa concureze direct cu de acum mai "batranii japonezi" Fujinon FMT-SX 16x70 si Nikon Astroluxe 18x70. Din parerile adunate de pe alte forumuri de specialitate reiese ca, fata de Fujinon FMT-SX 16x70, acest APM vine cu un plus de calitate optica pe margine, aberatii cromatice mai bine gestionate si un eye relief clar mai mare.

Mecanica, constructie, design, ergonomie
Prima impresie la cald, cand l-am scos din cutie, este ca tin in mana doua lunete Smile Tuburile obiectivelor aproape ca sunt cilindrice avand doar o racordare in dreptul prismelor. Tuburile din magneziu ale obiectivelor, din cate am inteles din unele prezentari, nu se insurubeaza in camerele prismelor ci sunt corp comun cu acestea (tip de corp Bausch & Lombe). Am o banuiala ca distanta focala a acestui binoclu este un pic mai mare decat a unui binoclu obisnuit 15x70, lucru ce ar ajuta mult la corectiile optice. Profilul seamana cu un fuselaj de avion ce te trimite cu gandul la formele usor curbate ale designului modernismului anilor '50-60'. Aceste forme relativ simple si mecanica exacta imi aduc aminte de o arma. Aceeasi impresie am avut-o cand am tinut in maini APM ED APO 10x50, dar mai ales Nikon Astrolux 10x70 care ramane pentru mine un standard de inalta calitate mecanica. Corpul exterior este similar cu al binoclurilor Lunt 16x70 si Helios 16x70 fiind identice pe dinafara. Dar ce difera este optica noua a APM-ului, ascunsa in acest corp. Sistemul optic, conform cartii tehnice primite in cutie, este format din 8 elemente in 5 grupe (pe site apar 7 elemente in 5 grupe ?!?). Astfel obiectivul este un dublet ED Apocromat cu sticla FK61 cu un strat antireflex olive si albastru pal. Prismele sunt BAK-4 avand un strat antireflex verde intens, care fiind mari nu "musca" din lumina obiectivelor de 70mm. Am testat cu lumina pe o rigla milimetrica si raza luminoasa este de 70mm. Ocularele sunt de camp larg si au o structura optica de 6 elemente din care o lentila field flatner de corectie a campului, care este o "reteta" proprie APM. Diametrul ocularelor este extrem de mare 28mm si au stratul antireflex verde si mov. Binoclul are un eye relief foarte generos de 20mm, acesta fiind motivul principal pentru care eu personal am ales aceasta varianta 16x70 si nu 20x70 care are ocularele mai mici si un eye relief la limita pentru purtatorii de ochelari. In aceasta alegere au cantarit si alte sfaturi pretioase ale lui Dbird, caruia ii multumesc ca m-a incurajat sa aleg modelul 16x si nu 20x! Calitatea excelenta a ocularelor fac ca experienta vizuala prin acest binoclu sa fie comoda, imersiva si spectaculoasa. AFOV-ul este foarte aerisit de 65.5 grade cu un camp vizual de 4.1 grade. Reglarea focusului individual pe fiecare ocular se face cu miscari uniforme si cu o impotrivire exact cat trebuie! Tuburile sunt foarte bine tratate contra reflexiilor de lumina, peretii fiind vibrati cu mici rizuri.
Greutatea este de 2140g, binoclul tinandu-se doar pentru reprize scurte destul de bine in maini. Oricum eu il voi folosi mai mult pus pe trepied. Dar totusi de multe ori mie imi place o mobilitate mai mare in plimbarea prin Calea Lactee si de aceea uneori il voi folosii si din maini de pe sezlong!
Este umplut cu gaz inert fiind rezistent la apa de 1m timp de 30min. Nu imi plac capacele ocularelor ca nu le pot folosi pe cupele de cauciuc atunci cand sunt pliate. Practic eu trebuie sa extind cupele de caucic ori de cate ori vreau sa pun capacele, lucru destul de anevoios si care poate duce in timp la craparea cupelor de cauciuc.

Performanta optica
Claritetea a fost cea care mi-a "sarit in ochi" atunci cand am privit pentru prima data prin acest binoclu. Nu a fost nevoie de nici o comparatie ca sa imi dau seama ca tin in maini un instrument cu definitie si contrast excelente, fiind binoclul cu cea mai mare rezolutie testat de mine. Nu l-am putut testa pe tinta cu linii fine pentru ca in casa nu am cum sa testez la distante mai mari de 10m, iar APM-ul are distanta minima de focalizare aproximativ 17m. Dar am destule tinte de test aflate de la 17m la 2km departare.
Rezolutia pe margini este senzationala fiind aproape 100% din FOV, jos palaria! Doar aberatiile cromatice isi fac putin aparitia la numai 20% de magine.
La luminozitate, pe timp de crepuscul si inserat, nu e atat de mare diferenta pe cat ma asteptam fata de Celestron SkymasterPro 15x70, dar este o diferenta totusi vizibila. Sau chiar comparat si cu mai micul Zeiss HD 10x42, diferenta de lumina e clar mai mare, dar nu e cat ma asteptam sa dea un obiectiv de 70mm fata de unul de 42mm. Acesta este un semn ca transmisia luminii este mai mica decat cei 93% ai Zeissului, APM-ul avand transmisia luminii poate undeva pana in 90% dar totusi suficient sa fie perceput mai luminos decat Zeissul. Subliniez aici diferenta dintre luminozitate si transmisia luminii: la transmisia luminii exprimata in procente nu conteaza deloc diametrul obiectivelor ci mai ales numarul de lentile, calitatea sticlei lentilelor si prismelor si a stratul antireflex, toate acestea fiind cruciale pentru transmisie. Luminozitatea insa e data de transmisia luminii coroborata cu diametrul obiectivelor! Deci pot spune totusi ca, ajutat de marirea lentilei, APM ED APO 16X70 are luminozitatea cea mai puternica intalnita de mine la binocluri. Iar Zeiss 10X42 HD are cea mai mare transmisie a luminii intalnita de mine la binocluri. In teste detaliile din zone umbrite in crepuscul sau noaptea se vad mult mai bine cu APM fiind ajutat de contrast, rezolutie si luminozitatea buna. Noaptea pe stele aceasta vizibila diferenta devine si mai evidenta. Imaginea stelelor este similara cu a Zeiss-ului, adica stele contrastante si bine corectate pana la margini, insa APM-ul, cu ai sai 6x in plus, intra mai in adancime rezolvand si descoperind o "lume fantastica" cu mult mai multe stele.
Rezistenta contra lumina este buna, singura mica problema este ca, la fel ca Zeissul, are o mica sensibilite la luminile din spatele observatorului datorita ocularelor mari. Fenomen ajutat si de faptul ca eu port ochelari si luminile patrund din spate/lateral mai usor.

Cateva comparatii la stele cu Celestron SkymasterPRO si Zeiss 10x42 ConqHD
1- prima tinta a fost Mizar. Toate binoclurile au fost puse pe trepied si indreptate spre Zenit.
Zeiss nu a rezolvat la ai sai 10x dubla, dar a aratat cele doua stele lipite intre ele in forma de opt.
Celestron a rezolvat la ai sai 15x dubla, dar steaua principala avea o usoara urma de astigmatism.
APM a rezolvat la ai sai 16x dubla foarte curat fara astigmatism. Daca duceam dubla catre marginea Fov-ului cam pe la 20% de margine, APM-ul rezolva dubla similar cu Celestronul pe centru, adica cu o usoara urma de astigmatim!! APM-ul este uimitor de bun pe margini!!
2 -a doua tinta a fost M103. Binoclurile de data asta au fost folosite din maini dar sprijinite pe genunchi (nu vreti sa stiti ce contorsiuni am ajuns sa fac Smile ) Diferenta greutatii am resimtit-o dupa trei patru alternari Celestron/APM. Acum prin Celestron (1700g) pot sa privesc tinandu-l intr-o mana Smile si vorbesc foarte serios pentru ca pot apuca mai bine tuburile mai subtiri. Deci purtarea unui binoclu greu te antreneaza excelent pentru unul mai usor! O sa-mi fie dor de versatilitatea Celestronului (il voi pune la vanzare). Dar sa revenim la stele noastre!
Am obervat nebulozitatea roiului stelar M103 mai bine prin APM decat prin Celestron sau Zeiss. Zeissul chiar daca arata stele la fel de contrastante si sclipitoare ca APM-ul, dar le arata la o scara mai mica data de puterea 10x. Fata de Zeiss amandoua binoclurile mai mari normal ca aratau stele de magnitudini mai mari la care Zeissul nu avea acces. Dar cand ma uit prin APM sau Zeiss este exact efectul unui potentiometru care face ca stelele sa fie mai contrastante si luminoase fata de Celestron. Celestronul se comporta foarte bine si el la stele cu exceptia faptului ca in comparatie cu acestea parca are un voal ce scade contrastul stelelor.
Am mai facut o "blimbare" cu APM-ul si am vazut NGC 457. Corpul "bufnitei" se descompunea cu vedere indirecta in multe stele. Roiul Dublu Perseu a fost cel mai spectaculos prin binoclul 16x70. Cu toate ca observatiile au fost facute din Bucuresti de pe balcon, cu iluminat stradal albastru, pe o vreme cu ferestre in nori, practic am vazut stelele "pulverizate" marunt intr-un camp mare, imagine ce nu poate sa te rasplateasca decat un binoclu. Nu pot obtine o imagine similara in spectaculozitate prin luneta mea ED sau newtonianul meu mare!

Concluzii
Acest APM APO ED 16X70 mi-a aratat pentru prima data intr-un mod evident puterea unui binoclu mare. Este cel mai bun binoclu pentru observatii astronomice intalnit de mine si asta fara sa necesite monturi speciale, avand o portabilitate excelenta. Daca transmisia luminii ar fi fost un pic mai mare ar fi fost un binoclu aproape perfect pt clasa lui. Tocmai pentru a il incadra intr-un clasament personal, l-am comparat cu Zeiss Conquest HD 10x42 care a devenit un etalon optic pentru mine. Cu acest Zeiss am comparat si alte binocluri mult mai mari decat el (Nikon Astrolux 10x70, Celestron SkyMasterPRO 15x70, Bresser 20x80) si nici unul nu m-a facut sa exclam raspicat: "da domnule, chiar ca este o diferenta foarte mare in claritate, contrast si luminozitate la stele cu acest binoclu mai mare!" Insa APM 16x70 este primul binoclu mare la care am vazut o adevarata potentare a calitatilor optice fata de Zeiss 10x42. Practic sunt doi frati cu aceleasi calitati optice doar ridicate la scara, ca doua monitoare de rezolutie inalta dar de diagonale diferite Smile
Daca ar fi sa-mi iau un singur binoclu pe o insula, acestea doua ar fi binoclul Smile



1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 6818 ori

1.jpg



2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 6818 ori

2.jpg



3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  981.96 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

3.jpg



4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1013.76 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

4.jpg



5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1 MB
 Vizualizat:  de 6818 ori

5.jpg



6.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  971.37 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

6.jpg



7.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  984.81 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

7.jpg



8.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  947.98 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

8.jpg



9.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 6818 ori

9.jpg



10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1001.81 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

10.jpg



11.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  951.23 kb
 Vizualizat:  de 6818 ori

11.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia


Ultima modificare efectuata tudor la 22 Iun 2020 12:59, modificat de 5 ori in total
Sus
dan.smarandoi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iul 2007
Mesaje: 134



Localitate: Barcea-Galati

MesajTrimis: 22 Iun 2020 09:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa-l stapanesti sanatos!Am ceva timp de cand il urmaresc si eu,dar nu ma pot hotara intre el si Omegon Argus 16x70.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Iun 2020 10:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc!
Eu m-am hotarat Smile Omegon Argus 16x70 este mai apropiat in performante de Lunt 16x70 si Helios 16x70 care, dupa parerea celor care le-au testat intre ele, sunt un pic inferioare optic APM-ului.

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Iun 2020 11:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Frumossss Very Happy un binoclu deosebit ! Sa il stapanesti sanatos si sa te bucuri de el ..chiar daca nu obligatoriu pe o insula Smile
Intrebare ... poti verifica daca ai posibilitaea montarii unor filtre astro (s-ar putea potrivi la fix cele de 2'') pe oculare ?
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10590



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Iun 2020 12:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un deliciu reviewurile tale! Imi plac si imaginile. Binoclul arata frumos, sa-l folosesti cu placere Smile
O observatie, probabil neesentiala: in ecuatia comparatiilor ar fi corect sa mentionezi si pretul.
O alta observatie: aperture (+quality+magnification) rules.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Iun 2020 12:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Valy
Multumesc!
Pretul: Cel mai scump e Zeiss apoi urmeaza APM si apoi Celestron SkymasterPRO 1500ron, cam la jumatate de pret din APM


Dbird
Multumesc!
Cupele de cauciuc ale ocularelor au un diametru interior cam de 45mm, iar filtrul de 2" nu va intra pentru ca are aprox 50mm.

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Iun 2020 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ok, dar ... daca poti fa urmatoarea incercare. Ia un filtru oarecare, daca ai prin casa, filtru astro de 2'', scoate filtrul propriu-zis din montura si adanceste-l cu atentie in cupele eyeshieldurilor .... Shocked eu zic ca ar merge Smile
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Iun 2020 14:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aha, am inteles acum, dar nu am filtru decat pe 1.25"
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Iun 2020 16:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si pentru ca e un binoclu bun si cuminte i-a facut "taticu" doua perechi de capace de oculare din piele, putin mai largi ca sa le poata purta cu eyeshild-urile pliate Smile
Aceste capace confera binoclului un aer vintage placut...

Aici puteti afla ceva detalii in plus despre cum am facut aceste capace. http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=196659#196659



g.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  951.98 kb
 Vizualizat:  de 6674 ori

g.jpg



e.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.07 MB
 Vizualizat:  de 6674 ori

e.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 23 Iun 2020 15:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor

Sa folosesti sanatos marele binoclu si astept cu mare interes rapoartele observatiilor efectuate cu el !

In privinta comparatiei cu celelalte binocluri am un comentariu de facut despre luminozitate.
E adevarat ca Zeiss si APM au aproape aceeasi pupila de iesire dar totusi, imaginea aceluiasi obiect cu suprafata aparenta este ''imprastiata'' in APM pe o suprafata de 2.56x mai mare.
Tu ai facut testul pe roiuri stelare,formate din stele qvazi-punctiforme dar le-ai vazut totusi cam ca obiecte partial cetoase.
Dupa mine , aceasta inseamna ca diferenta de grosisment si acel factor de 2.56x are cuvantul inainte de toate.Deci comparatia a avut loc in conditii defavorabile APM -ului.
Dar si diferenta de aperturi intre APM si Zeiss este in raport de 1.66.
Asadar APM , daca are aceeasi transmisivitate ca Zeiss-ul, ar trebui sa iti faca vizibile stele cu ceva mai slabe de un grad de magnitudine.
Ca sa inchei, daca Mircea ar vrea sa faca o asemenea comparatie , ar observa stelele din Mel 111.
Fara obiecte cu nebulozitati ,ceturi si alte trucuri d-astea...

In spirit colegial si prietenesc si absolut dezinteresat Wink , ma ofer sa fac eu comparatia.
Trimite numai binoclurile pe insula Aradului si fac eu teste cu ele, poate ca as termina la anul... Laughing
Pana atunci , pot sa-ti trimit Sakura 9x60mm.

Multumesc pentru raportul foarte interesant (nu astept raspuns la oferta ), cer senin,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2020 18:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Binoclu APM 16x70 APO ED
Raspunde cu citat (quote)

tudor a scris:
Luminozitatea insa e data de transmisia luminii coroborata cu diametrul obiectivelor!


Nu doar atat! In ecuatie mai intervine si magnificatia binoclului. Cu cat magnificatia creste, luminozitatea scade.
Un indicator foarte bun pentru estimarea luminozitatii este pupila de iesire. Zeiss are 4,2mm iar APM 4,37mm, deci e firesc ca APM-ul sa fie mai luminos.

In ce priveste transmisia luminii, ca sa-ti poti forma o parere corecta ar trebui sa compari doua binocluri cu aceeasi pupila de iesire.
Daca APM-ul pastreaza avantajul luminozitatii dat de pupila de iesire, inseamna ca are o transmisie foarte apropiata de cea a Zeiss-ului.

Sa le folosesti sanatos pe toate!
Cer senin!

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 23 Iun 2020 23:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea,
Multumesc! Le-as trimite, dar o sa soseasca pe "insula Aradului" decolimate de pe drum Smile Si asa am avut emotii cu APM -ul care a venit tocmai din Germania, iar acolo venise tocmai din China Smile
Daca am drum prin Arad primul om la care ma gandesc esti tu Smile
O sa incer si MEL 111... si o sa urmaresc magnitudinile cu atentie!

Zoth,
Da am uitat sa precizez puterea de marire Embarassed ! Multumesc mult pentru precizari si pentru felicitari!

Binoclul a mai primit un cadou pe langa capacele de oculare: este vorba de o geanta de protectie Cool Puteti vedea aici ceva detalii cu referire la confectionarea compartimentarii pentru acest binoclu
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=196714#196714



P6230860.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  924.24 kb
 Vizualizat:  de 6569 ori

P6230860.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 24 Iun 2020 14:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor

Sa nu ma ocolesti daca ai drum prin Arad.
Promit ca n-o sa te oblig sa privesti prin Sakura... Rolling Eyes

Cer senin si spor la observatii cu noua si superba achizitie ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 24 Iun 2020 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea Pteancu a scris:

Promit ca n-o sa te oblig sa privesti prin Sakura... Rolling Eyes


Laughing

Imi prinde bine sa ma mai smeresc si cu Sakura Smile

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 27 Iun 2020 12:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

S-a intamplat exact cum a prezis Mircea Pteancu: imaginea data de acest binoclu creeaza dependenta Smile
Zilele astea Luna si-a facut foarte sfios aparitia pe cerul de vest, avand o anumita discretie. Intins in fiecare noapte pe noul meu sezlong si avand in maini noul meu binoclu 16x70, minute intregi nu am facut altceva decat sa zbor in preajma Lunii... Nu mi-a trebuit nimic altceva decat sa privesc fata Lunii brazdata de cratere, iar din cand in cand zaream cate o pasare indepartata care trecea peste lumina Lunii...Si ca sa stric brusc poezia momentului, subliniez faptul ca imaginea Lunii era sharp si lipsita de aberatii cromatice evidente. Este foarte aproape de luneta mea ED
O alta observatie care mi-a placut si m-a uimit a fost nebuloasa inel M57. Acesta este obiectul meu DSO de suflet, fiind primul obiect observat de mine cu ani buni in urma! Binoclul APM mi-a aratat nebuloasa ca o pastila mica albastru pal. Uimitor ca am putut sa vad nuanta aceasta albastra pe cerul Bucurestiului!
Dar unde acest binoclu se simte in largul lui, este in compania roiurilor deschise. APM 16X70 parca este facut special pentru roiurile stelare extinse pe care le-am vazut in toata splendoarea lor: Mell 111, Dublu Perseu, Umerasul, formatiunile stelare din Lebada

Tocmai de asta cred ca o sa scriu pe cutia lui de aluminiu: "ATENTIE! NU DESCHIDE! PROVOACA GRAVA DEPENDENTA!"

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact