Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m57.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235859
Numar de utilizatori inregistrati: 2868
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce a generat outburst-ul lui Holmes?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
raduM
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006

Motto: File not found. Nobody leaves the room!

MesajTrimis: 13 Noi 2007 05:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Ce a generat outburst-ul lui Holmes?
Raspunde cu citat (quote)

Interesant, cum o comeată în genere neglijabilă ocupă atât de mult loc pe cer.
Ce anume i-a generat explozia?

Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

MesajTrimis: 14 Noi 2007 08:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bănuiesc că ar fi conținut ceva substanțe care, la apropierea suficientă de Soare, s-ar fi încălzit destul de mult încât să își piardă coeziunea și să se constituie într-o „atmosferă” a cometei menținută doar de gravitația ei.
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007

MesajTrimis: 15 Noi 2007 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este cam departe de Soare.
Ar fi putut întâlni un roi meteoric. Analiza spectrală ne-ar ajuta mult.
După recidivele pe care le-a avut, se poate determina poziția spațială a roiului meteoric.
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 15 Noi 2007 13:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cometa a trecut cu câteva luni în urmă pe la periheliu, s-au acumulat tensiuni care au răbufnit acum. E mai mult spectacol decât mister. Smile
Sus
Andi
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Noi 2007 19:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prima emisie cometară a fost în 1892, la 145 de zile după trecerea la periheliu, când a fost descoperită. În 1893, după 75 de zile de la descoperire a mai avut loc a doua emisie. De atunci nimic până în 2007, la 172 de zile după trecerea la periheliu( au avut loc 15 treceri între timp ).
Spectacol e, mister cât cuprinde!
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 15 Noi 2007 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

În 1892 a avut loc prima emisie documentată. Cu mult timp în urmă, viitoarea 17P/Holmes oferea un spectacol (coadă, scheme, fițe) la fiecare trecere pe la periheliu. Între timp s-a copt, s-a uscat. La o distanță așa de mare de soare nu mai reușește decât din când în când niște biete "outbursturi". Noi le apreciem, dar pentru o cometă ele indică începutul sârșitului. În curând o să iasă la pensie și numai Jupiter o mai poate aduce la viață dacă-i modifică orbita astfel încât să o facă să treacă mai aproape de Soare.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 15 Noi 2007 21:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

In sfarsit pe sectiunea de FIZICA niste discutii interesante. In sfarsit doi oameni care desi par ca au inteles foarte bine modul de functionare al obiectelor care compun sistemul solar, nu incearca sa revolutioneze nimic. Sau poate tocmai de aia Smile
Sus
raduM
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2007 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
E mai mult spectacol decât mister

Nu caut mistere: caut o explicație normală și realistă. Să setez mai exact parametrii:

Și eu m-am gândit inițial la o ciocnire. Dar nu iese din discutie nici ipoteza RedGiant & Abel, a acumularilor tensiunilor și răbufnirii ulterioare (după aprox. 5 luni de la periheliu... hmmmm....)
- Legat de această din urmă ipoteză, după câte știu asta e singura cometă care face chestii de-astea (Întrebare: mai există astfel de comete? eu nu am găsit, poate mai știți voi). Dacă e vorba de o compoziție specială, care e acea componentă care, în interacțiune cu vântul solar, dă efect de bombă cu întârziere? Explicația "Astronomers do not know why the comet brightened so dramatically. One possible suggestion is that a huge crack opened up inside the comet, exposing chunks of ice beneath the comet’s surface. Sunlight heated the ice and caused pieces of it to break off and form a large cloud of gas and dust around the comet, which reflected light from the Sun, making the comet appear much larger than its actual size. " (http://www.dailyastronomy.com/story.asp?ID=242734&Title=Largest+Known+Comet+Outburst+Detected) nu mi se pare satisfăcătoare.
- Varianta cu ciocnirea mi se pare mai plauzibilă, dar și aici: o ciocnire cu un asteroid (mic-mic dar rău - și nu-i putem spune meteor) presupune modificarea orbitei, cât de puțin. Sau roiul respectiv conține numai mici-și-răi-asteroizi, atât cât să nu modifice traiectoria? După câte știu, nu a avut loc nici cea mai mică deviere de pe orbită.
Faptul că a avut un precedent mi se pare cea mai enervantă treabă aici.

Efectiv sunt nedumerit (cu atât mai mult cu cât, cum spune Andi, cometa asta are o perioadă de 7 ani și nu are tot atâtea erupții - roi de asteroizi?) și rog pe cei care au mai multe date să participe la discutie.
Deocamdată, cea mai recentă chestie pe care am găsit-o... tot în ceață mă lasă: http://www.ifa.hawaii.edu/~rach/Site/Why%2...burst.html

Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2007 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am gândit la praf meteoric rezultat în urma dezintegrării unei comete;deci poate a intersectat traiectoria unei comete dezintegrate; deocamdată cotrobăi după orbite. Orbita actuală și orbitele determinate la celelalte treceri nu sunt așa de mult influențate de efecte negravitaționale.
Având în vedere forțele de coeziune slabe ale conglomeratului nucleului, poate a fost deranjat de forțe de natură mareică; aici cotrobăi după Lagrange!
Sus
raduM
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2007 22:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Având în vedere forțele de coeziune slabe ale conglomeratului nucleului, poate a fost deranjat de forțe de natură mareică
Wink

Ar însemna că Holmes și norul de particule se întâlnesc la o perioadă mai mare... nu neaparat 7 ani (... apocaliptici Laughing ).
Într-adevăr, nu spune nimeni că trebuie să aibă și aceeași perioadă. Corect. Dacă nu există devieri de pe traiectorie, chestia cu forțele mareice e o idee foarte bună. Very Happy Very Happy Very Happy

PS. Și nou - nouță, după câte știu. Dacă găsiți o fostă cometă a cărei orbită să intersecteze pe cea a lui Holmes cu posibilitatea de-a se întâlni în 8x și 2007, ați rezolvat-o. Very Happy
Trebuie doar ca din acea fostă cometă să nu mai fi rămas decât praf. Ma gandesc ca, la fel de bine, ar putea fi un nor de praf pur si simplu, neclusterizat... (cam ciudat gând, nu?...)

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 01 Dec 2007 11:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va urmaresc cu mare interes. Din pacate deocamdata nu am dispozitie (timp, chef) sa ma implic activ dar dl "inginer diletant" (dupa cum se autodefineste in profil Smile) Andi, mi se pare ca promite. Mult! Daca o sa mai continue mult cu cotrobaielile astea s-ar putea sa gaseasca "comoara piratilor" Very Happy
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact