Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IOD_TPZ7f83dfc2-da76-46ae-8bda-c8bf648d5a67.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Scrisoare deschisa Astroclub Societatea Astronomica Romana


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatoare, Cluburi, Institutii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
sonkab
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Aug 2011
Mesaje: 97



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Mar 2021 11:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Scrisoare deschisa Astroclub Societatea Astronomica Romana
Raspunde cu citat (quote)

SCRISOARE DESCHISĂ DESPRE IDEEA TRANSFORMĂRII ASTROCLUBULUI BUCUREȘTI ÎN SOCIETATEA ASTRONOMICĂ ROMÂNĂ

Am aflat cu surprindere că la ședința Astroclubului București din 27 martie 2021, conducerea actuală a acestuia intenționează să îi schimbe denumirea în Societatea Astronomică Română, adăugând astfel o nouă abordare similară șirului început pe propriul web site, care debutează cu o formulare ce pare de la consternantă la ridicolă multor iubitori ai cerului din Romania:

„Astroclubul București este cea mai mare organizație de astronomie din România. Astroclubul București este continuatorul direct al societăților de astronomi amatori anterioare revoluției din 1989, pornind de la Societatea Astronomică Română „Camille Flammarion”, prima de acest fel din România (înființată de Victor Anestin în 1908 și al cărei prim președinte a fost amiralul Vasile Urseanu) și a douăzeci și șasea din lume.”

Vom încerca să răspundem cât se poate de obiectiv.

Astfel, conducerea Astroclubului București își însușește automat primii 80 de ani ai astronomiei de amatori organizate în România, chiar daca nici un document testamentar nu îi acordă un asemenea drept.

Acest prestigios astroclub a fost creat de abia în 1967, mutat sub umbrela Observatorului Municipal în 1968 și transferat sub umbrela Institutului Astronomic în 2016, spre a le asista activitățile și pentru a-și dezvolta propriul sistem de activități, având caracterul unui club elitist restrâns, cu dezbateri săptămânale și menit a dezvolta programe observaționale și educaționale, precum și astroparty-uri și tabere observaționale pentru membrii săi.

(Este de subliniat însă că la Astroclubul București au existat conducători eminenți și au activat întotdeauna unii membri de mare valoare, care au realizat lucruri minunate pentru astronomia românească).

De asemenea, prin conducerea sa actuală, Astroclubul București se autoproclamă „cea mai mare organizație” și nimeni nu știe după ce criterii, pentru că nimic nu o recomandă în acest sens.
(Ca o paranteză, nici un membru al acestui astroclub nu a apărut la evenimentele cu participare națională organizate înainte de pandemie, în 2018, de Planetariile din Baia Mare și Constanța, de Asociația Ucenicul Astronom în Miercurea Ciuc și de Astroclubul SARM Gorj în Târgu Jiu).

Este absurdă și afirmația că Astroclubul București este „continuatorul direct” al tuturor societăților care au activat în România înainte de 1989, pentru că, fizic și moral, un astroclub bucureștean nu poate fi continuatorul direct al Astroclubului Victor Anestin (creat la Cluj de Romulus Irimes in anii 1960) și cu atât mai puțin al Astroclubului Galaxis (care a fost creat de Mircea Pteancu la Arad în 1987, a organizat primele trei consfătuiri naționale ale astronomilor amatori din Romania în 1989-1991 și continuă și astăzi să fie cel mai activ astroclub din vestul României).

Tot pe web site-ul Astroclubului București scrie în altă parte:

„Asociația „Astroclubul București” este continuatoarea directa a Societății Astronomice Romane înființată în anul 1908 de către Victor Anestin ca fiind prima asociație a astronomilor amatori din Capitală și nu numai. Era a 26-a organizație de acest fel de pe glob.

Aici formularea se contrazice cu aceea de dinainte, iar afirmația că Societatea lui Victor Anestin devine „prima asociație a astronomilor amatori din Capitala” este spulberată chiar de statutul acesteia:
„Se înființează în România o societate, cu sediul în București, care să întrunească la un loc pe toate persoanele care vor să studieze cerul, sau care se interesează de dezvoltarea și propagarea astronomiei și în același timp se luptă pentru înființarea unui observator astronomic popular.” (Victor Anestin, Articolul 1 din Statutele Societății Astronomice Române Flammarion, revista „Orion”, 1908).
Astfel, caracterul de societate națională (care avea doar sediul în București) este evidențiat fără dubiu, între membrii acesteia aflându-se iubitori ai cerului din toate provinciile Regatului României (Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova) și chiar din Transilvania (pe atunci în componența Imperiului Austro-Ungar).

Pe web site-ul Astroclubului București mai scrie:

Din cauza celor două războaie mondiale activitatea a fost redusă până când în anul 1968 astronomii amatori s-au reorganizat sub denumirea de Astroclubul Central București care era afiliat la Observatorul Astronomic Popular din București, astăzi Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.”

Aici formularea este confuză și, încă o dată, profund neadevărată: activitatea nu a fost redusă din cauza celor două războaie mondiale (de altfel, astronomul amator oltean Victor Daimaca a descoperit două comete chiar pe timpul celui de al doilea război mondial), ci pentru că societatea națională a lui Victor Anestin s-a autodizolvat în 1912.

Mai mult, reiese și o necunoaștere a istoriei propriei organizații: Astroclubul din București a fost înființat în 1967 la Casa de Cultură a Sectorului 5 de către Ioan Corvin Sângeorzan (cu numele inițial de „Prietenii Cosmosului”) și s-a mutat la Observatorul Urseanu (schimbându-și numele în Astroclubul Central București) de abia după ce acesta a devenit directorul instituției.
Mai departe, să trecem, concret, la două dintre „Propuneri discuții la următorul AG (data propusa este 27 martie)” ale Astroclubului București:

„2. Modificare nume revista din Vega in Orion, numirea oficiala a lui Malin in functia de Redactor Sef si propunerea ca la numele revistei Orion sa fie adaugata o paranteza: (fondata in 1907) - modificari propuse de Dl. Naiman;”

7. Redenumirea Astroclubului Bucuresti in Societatea Astronomica Romana. In prezent, aceasta titulatura nu exista si totodata nu ar leza numele altor institutii sau entitati din tara. Motivul schimbarii numelui este dat de dorinta de a avea o singura entitate nationala care sa adune sub aripa sa toate entitatile ce au ca scop popularizarea astronomiei si activitatile specifice astronomilor amatori. Pe teritoriul Romaniei exista, in prezent, un numar de organizatii non-guvernamentale ce au ca scop popularizarea astronomiei. Crearea unei entitati nationale ar reuni, intr-un final toate asociatiile de amatori sub o singura tutela, cea a unei entitati nationale care sa deserveasca intereselor membrilor si care sa ii sprijine in activitatile acestora.”

După cum se poate constata, se încearcă inducerea ideii că în astronomia românească de amatori există o lipsă de organizare pe care numai conducerea Astroclubului București o poate rezolva, asumându-și cu generozitate rolul de conducător suprem al tuturor organizațiilor de acest gen din patrie, chiar dacă până în prezent nu a demonstrat cu nimic faptul ca ar putea organiza și gestiona o astfel de „entitate națională”.

Această speculație ce se dorește aplicată la nivel național nu poate fi decât o jignire gravă pentru toate grupurile de iubitori ai cerului din Romania!

Astroclubul București poate să-și atragă membri de oriunde, absolut nici o realizare organizatorică pentru comunitatea astronomica națională nu îi dă dreptul să se erijeze în Societatea Astronomică Română.

Să vedem însă cum stau lucrurile în realitate.

Societatea Astronomică Română Flammarion a lăsat trei moșteniri esențiale:
- spiritul național în promovarea astronomiei (fiind deschisă tuturor iubitorilor cerului);
- revista „Orion” (1907-1912), fondată și condusă de același Victor Anestin, oglinda activităților acestei societăți;
- Observatorul Amiral Vasile Urseanu, creat de președintele acestei societăți la solicitarea lui Victor Anestin.

Iar colecția veche a revistei „Orion” a rămas în proprietatea Observatorului Municipal Urseanu (unul din cele mai vizitate muzee din Romania, a cărui ofertă astronomică pentru publicul larg include nu doar vizitarea expozițiilor sale de astronomie și observații prin telescop, ci și spectacole de planetariu și prezentări la Muzeul Orașului București), practic singurul care, astfel, si-ar putea asuma rolul de continuator legal al Societății Astronomice Romane Flammarion (chiar daca statutul sau actual este diferit de cel al unei societăți de astronomie) și care ar putea acorda dreptul de reînființare a revistei „Orion” (a lui Victor Anestin) - spre comparație, în plus față de revista „Vega” a Astroclubului București, revistele „Pași spre Infinit” a Asociației Astronomice „Sirius” și „Perseus” a astroclubului cu același nume din Bârlad apar în format tipărit, precum „Orion”-ul societății lui Anestin.

În același timp, în spirit, fiecare asociație de astronomie de pe teritoriul României poate fi considerată, într-o măsură mai mică sau mai mare, o continuatoare directă a societății naționale a lui Anestin.

Mai departe, să analizam legitimitatea denumirii de Societatea Astronomică Română, pe care vrea să și-o aroge Astroclubul București prin conducerea actuală.

După Revoluția din 1989 a existat o campanie amplă de reînființare a societății lui Anestin, dar lucrurile au eșuat in 1992 datorită neînțelegerilor dintre profesioniști și amatori.

În aceste condiții, Valentin Grigore a fondat Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) în 1993, Erika Lucia Suhay a fondat Asociația Română de Educație prin Astronomie (AREA, cu excepționale rezultate în pregătirea olimpicilor români) în 1999, Ioan Adam a fondat Asociația Astronomică Sirius (AAS) în 2001, în 2004 a apărut comunitatea virtuală @stronomy.ro (cu întâlniri anuale între membrii săi din toată țara) iar Marc Frîncu a fondat Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC) în 2015, toate aceste organizații încercând, fiecare în felul ei și după propriile puteri, să ducă mai departe câte ceva din spiritul societății astronomice a lui Victor Anestin.

Întrucât capacitatea unei societăți naționale este data în principal de evenimentele sociale specializate pe care le organizează, trebuie spus că AAS a organizat numeroase evenimente și competiții naționale în special pentru tineret (unele chiar cu participare internațională) pe diferite teme astronomice, iar SRPAC a organizat deja câteva conferințe cu participare internațională. (Ne cerem scuze pentru că ne referim doar la aceste merite ale acestor organizații; timpul și spațiul nu ne permit să nominalizăm și alte multe asociații, cluburi și grupuri din România cu activitate notabilă).

Ceva mai veche între aceste organizații, SARM (care in timp și-a creat filiale sau a atras grupuri oficiale în/din județele Sibiu, Bacău, Cluj, Iași, Maramureș, Brașov, Gorj, Harghita, Vaslui, Hunedoara, Constanța etc.), a organizat zeci de evenimente naționale, tabere și școli de vară (de la manifestarea cultural-astronomică „Perseide”, inaugurată în 1993 și ajunsă anul trecut la ediția a 28-a, la conferințele naționale anuale inaugurate în 2006), concursuri naționale de astrofotografie, expediții observațional-astronomice în Turcia, Insulele Canare, Japonia, Australia, SUA și America Latină, super-evenimentele internaționale EuRoEclipse-Perseids 1999 și Targoviste International AstroFest 2018, conferințele Organizației Internaționale de Meteori din 2000 (Pucioasa) și 2011 (Sibiu), tabăra internațională de meteori din 2004 și participarea României la cel mai mare festival internațional din istorie, „100 Ore de Astronomie” în 2009, în care a devenit singura societate ce a organizat evenimente astronomice în două state (România și Republica Moldova).

(La rândul ei, SARM a participat (cu lucrări/prezentări) la peste 30 de evenimente mondiale: conferințe ale International Meteor Organization (22 ediții), Leonid MAC Campaign 2000 al NASA (Tel Aviv),

Deschiderea Anului Internațional al Astronomiei la UNESCO-Paris în 2009, 3 Adunări Generale ale Uniunii Astronomice Internaționale (Beijing, Hawaii și Viena), Conferința Asteroids, Comets, Meteors (Japonia 2012), Congresul International de Astronomie si Astronautica (Brazilia 2018) etc., fiind laureată de UAI cu Outstanding Award (locul 1 în lume) la festivalul mondial „Nopți Galileene” - 88 de țări participante - și Highly Commended la evenimentul mondial „100 de Ore de Astronomie” - 100 de țări participante -, ambele în cadrul Anului Internațional al Astronomiei 2009, și realizând proiectul ce a reprezentat nominalizarea României la Premiul de Excelență al Anului Internațional al Astronomiei.)

În plus, SARM inițiază și proiecte de creație cultural-astronomică (unele au fost publicate de NASA, ESO, IMO, AWB etc.) și realizează de 11 ani TV Show-ul cu participare națională „Noi și Cerul” și videoclipul oficial al Lunii Mondiale a Astronomiei, având încă din 2009 reprezentant în stafful organizației mondiale Astronomers Without Borders în calitate de coordonator național. În total, peste 500 de evenimente de nivel local, regional, național sau internațional au fost organizate de SARM în cei aproape 28 de ani de la înființare.

Prin urmare, cu mențiunea că, în trecut, mai mulți membri ai Astroclubului București au devenit și membri SARM, iar alții au participat la evenimentele organizate de SARM, întrebarea care se pune este: câte evenimente naționale și internaționale a organizat Astroclubul București?

Răspuns: NICI UNUL (!)… și din acest punct de vedere se află chiar sub nivelul cercului de astronomie Quark de Liceu, care în 2018 a organizat, prin inimosul profesor Tit Tihon, un simpozion de astronomie cu participare internațională la colegiul din Roman.

Iar acum, conducerea Astroclubului București, într-un acces de grandomanie, vrea să pună dintr-o data organizația sa deasupra întregii mișcări astronomice românești (inclusiv peste descoperitorii de corpuri cerești de la grupurile din Galați și Bârlad - care la rândul lor organizează anual un eveniment cu participare națională reprezentativă), sub numele suprem de Societatea Astronomică Română, sfidându-i pe toți cei ce au realizat câte ceva în istoria astronomiei din România (inclusiv pe bravii muzeografi din planetarii și pe creatorii mișcării olimpice, care au dus Romania pe locul I în lume la una dintre edițiile olimpiadelor internaționale).

Probabil însă că cei mai afectați de această aberație vor fi chiar membrii onorabili ai Astroclubului București, atunci când iubitorii cerului din țara noastră vor percepe inițialele noii SAR (de la Societatea Astronomică Română) ca Societatea Astronomică Rușinea.
Cât despre narcisismul celor ce vor să ducă la capăt pe furiș aceasta absurditate dezonorantă, trebuie spus că tentativa lor de a fura trecutul și de a anula meritele prezentului din astronomia românească îi transformă cel puțin în infractori de ordin moral.

Autorii acestei scrisori deschise au demonstrat întotdeauna că își doresc o colaborare armonioasă între toate entitățile astronomice românești, inclusiv cu Astroclubul București, căruia îi dorim mult succes în tot ce își dorește să întreprindă în mod constructiv.

Mai puțin crearea Societății Astronomice Române în aceste condiții și însușirea realizărilor înaintașilor din astronomia românească.

Societatea Astronomică Română nu poate fi constituită prin impostură.
Un astfel de demers trebuie sa fie un proiect al comunității astronomice din România.
Un demers deloc simplu, realizabil numai dacă această comunitate își dorește, consideră oportună și utilă o astfel de structură și se mobilizează în acest sens.
***

- Societatea Astronomică Română de Meteori: Valentin Grigore (președinte), Andrei Dorian Gheorghe (consilier cultural)
- Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu al Municipiului București: Adrian Sonka (coordonator) și Colectivul Observatorului
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 18 Mar 2021 02:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumim pentru punerea în temă !

Aici miroase a mascaradă securistă , cu scop final în crearea unei ierarhii conducătoare menite să sugă bani de undeva .
Se va încerca lipirea de vreo formă de învățământ sau vreo milogeală tip ONG , după care , "viva Las Vegas " Smile

Normal că pentru așa ceva e nevoie de o titulatură cât mai pompoasă .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 18 Mar 2021 09:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tare ma tem ca tot astfel s-a intamplat cam in toate domeniile tarii noastre, facandu-se o ruptura intre conducerea oficiala (incremenita in titulaturi goale si birocratii, rupte de realitate) si experienta vie si profesionala a unor oameni competenti...Tocmai de asta "merg" lucrurile struna pe la noi! Crying or Very sad
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 18 Mar 2021 18:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am fost la trei sau patru reuniuni de la Astroclubul Bucuresti. Prin 2008. Datorita aproprierii Ploiestiului, imi permiteam sa merg saptamanal la aceste reuniuni. Dar acolo am fost primit cam tot la fel cum sunt in general primiti ''provincialii'' veniti la studii, sau cu alte treburi. Asa ca am renuntat repede.

Cat priveste intentia de a organiza o astfel de societate nationala, asta s-ar putea face doar prin aderarea
si acceptul cat mai multor asociatii locale. Ori pare sa nu fie cazul, desi ca idee nu ar fi rau.

_________________
Dragos N
Sus
sonkab
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Aug 2011
Mesaje: 97



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Mar 2021 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Later edit, pentru dezamorsare: Salut, se pare ca propunerea de schimbare a numelui a venit din partea unui membru al asociatiei si nu este sustinuta de catre majoritatea membrilor și nici a consiliului, deci practic nu are cum să se întâmple.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mar 2021 09:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte bine!

Dacă treaba este lămurită să o spunem pe aia dreaptă: toate organizațiile din România (poate și din alte părți, natura umană este aceeași...) suferă de o problemă gravă: orgoliul unor oameni care nu înțeleg că numai cooperarea și buna înțelegere este constructivă și aduce beneficii tuturor. Eu am participat la multe acțiuni cu diferite cluburi și organizații din țară și am fost bine primit peste tot, inclusiv de SARM și AB, dar nu am înțeles niciodată de ce conflicte vechi și ranchiuni încă sunt întreținute de unii oameni, fie ei simpli membri, fie conducători. Nu se poate coagula o mișcare națională atâta timp cât încă există astfel de orogolii și facțiuni rivale. Noi toți trebuie să lucrăm la un scop comun și la unison și să lăsăm orgoliile personale la o parte, asta este esențialul pentru o organizație de masă.

Cer senin și spor la observații, tuturor!

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 21 Mar 2021 11:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Fiecare grupare- asociatie poate sa declare ce doreste ( noi centru universului noi descendenti primordiali din big -bang ) ca si la noi la Timi Societatea ROMANA pentru Astronomie Culturala in loc sa-i zica Societatea Astro sud estica Timisoreana Very Happy dar cine pe cine recunoaste ca superior ierarhic sau macar doresc o conversatie ??
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatoare, Cluburi, Institutii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact