Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_7413_[640x480].jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop Seben 150/1400 - inlocuire oglinda secundara


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 20 Iun 2021 17:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu va speriati de un mic defect zonal.
Oglinda de 125mm F/6.9 din dobsonianul ''Ratusca cea urata'' are margine ridicata cam la lambda/5 pe cativa milimetri de diametru. Restul insa este la precizii incredibile mergand pana la lambda/20 spre centru. Desi zonele ''isi spun cuvantul'', daca abaterea zonala este pe o suprafata mica, si in Optica functioneaza forta majoritatii. Este singura oglinda de pe la noi la care Gavril Beches a fost folosit testul Millie-Lacroix zis si ''tornado'' (tradus de mine pentru el din Sky and Telescope) si nu ma mir ca rezolva duble de 0,9''.
Oglinda Toleascopului de 200mm m-a dus ... ceva mai departe, am rezolvat stele duble de 0,6''.
Uneori visez ca am o oglinda de 10'' de calitatea celei din ''Ratusca''.
Ce ar fi atunci ?

Seeeeek and Destroyyyyyy !!!!

https://www.youtube.com/watch?v=NJzoBmVPeYw

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 28 Iun 2021 22:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara tuturor. Smile

Azi am facut testul interferometric Raylegh Water la oglinda secundara de 35mm a telescopului de 150/1400mm.

Am utilizat ce am avut la indemana, un triunghi din PAL, de la un fost trepied din lemn, pe care am asezat vasul cu apa in care am pus oglinda pentru test, i-am montat trei suruburi pe post de picioare reglabile, pentru echilibrarea vasului cu apa, suruburile trecand prin cate o piulita incropita in PAL, in capatele lor am pus cate o piulita sferica pentru frecare minima in timpul reglajului.
Vasul cu apa este dintr-o farfurioara de la ghiveci cu flori, in care am pus oglinda secundara si apa distilata, iar pentru ca diferenta de reflexie dintre luciul apei si suprafata metalizata a oglinzii este uriasa, facand imposibila vizibilitatea franjelor de interferenta, am adaugat cateva picaturi de lapte, care face mai tulbure apa din vas, reducand astfel din reflexia oglinzii. Am adaugat treptat lapte pana ce reflexia oglinzii a devenit egala cu reflexia apei din vas. Numai asa franjele de interferenta se pot vedea cel mai bine.

Deasupra oglinzii am amplasat un obiectiv de luneta de 60/800mm, ca colimator, care este absolut necesar in cazul testului Rayleigh, deoarece apa, datorita indicelui de refractie de 1,33, poate induce erori de cosinus in cazul in care razele incidente de lumina nu sunt paralele pe axa optica, iar franjele de intereferenta se vad si in acest caz dar nu pot fi interpretate corect in timpul testului.

Din fosta montura Alt-Azimultala a telescopului de 150mm am facut un fel de suport prevazut in partea superioara cu o placa orizontala cu o gaura prin care privesc oglinda , iar imediat langa gaura am montat sursa de lumina , un mic bec cu neon , alimentat de la o baterie de 1,5v printr-un convertor ridicator de tensiune de la blitz-ul de la un aparat foto. Becul cu neon desi nu emite lumina perfect monocromatica, e totusi mai bun decat un led, pentru vizibilitatea franjelor. Emite o lumina portocaliu-rosiatica, formata din multe linii spectrale rosii si portocalii si o linie galbena.

Testul pare destul de simplu din punct de vedere constructiv, necesitand putine componente, nu prea pretentioase, dar la reglaje este destul de dificil.

Ca franjurile de interferenta sa apara, trebuie reglata transparenta apei prin picurarea de agent de opacizare a apei (in acest caz lapte, dar cel mai bine ar fi oxid de ceriu, oxid de fier, pentru polisarea oglinzilor) si prin aceasta se urmareste sa se egaleze reflexia oglinzii cu cea a apei (daca oglinda nu era aluminizata nu mai trebuia adaos in apa pentru reducerea transparentei si putea fi lasata limpede), apoi reglajul suportului triunghiular pe care sta vasul cu oglinda, in asa fel incat uitandu-te prin gaura de vizare, reflexiile lampii, fara colimator (care este dat la o parte), sa se contopeasca intr-una singura, mai ales daca sursa de lumina este mai punctiforma, apoi se pune colimatorul peste oglinda si se regleaza si acesta pana cand reflexiile de pe lentilele acestuia se contopesc intr-una, in cazul meu , colimatorul fiind montat intr-un triunghi din placaj subtire ce se sprijna pe suportul vasului cu apa pe trei cuburi din lemn, l-am echilibrat bagand intre placaj si cuburile din lemn niste pene (carduri SD, bucati de CD Laughing ), iar apoi am reglat suportul cu gaura de vizare si sursa de lumina pana ce a inceput sa se vada reflexia apei si a oglinzii prin colimator, regland apoi inaltimea suportului, bagand sub el niste carti, pana ce am ajuns in planul focal al colimatorului moment in care prin gaura de vizare vedeam reflexia apei pe toata apertura colimatorului si reflexia oglinzii de forma ovala cu franje de interferenta subtiri la inceput, apoi din ce in ce mai groase pe masura ce reglam suportul cu vasul de apa din suruburile de reglaj, care totodata erau si picioarele acestuia.
La un moment dat am observat ca franjele deveneau din ce in ce mai curbate, pana ce a aparut un cerc undeva intre centrul si marginea oglinzii pe axa mare a acestuia, iar franjele incepeau sa se miste intr-una, la cea mai mica vibratie transmisa prin podeaua camerei, cand paseam pe langa suportul cu vasul de apa. Chiar si cand treceau trenurile, la distanta de vreo 500-600 metri de casa, vibratiile produse de acestea faceau franjele foarte tulburi, asa de sensibil ce este testul Raylegh Very Happy . Poate fi folosit si ca seismograf in felul acesta. Laughing

Apoi am lasat amuzamentul si am trecut la treaba, fotografiind franjele si analizandu-le, am constatat ca oglinda nu este perfect plana ci are o oarecare curbura, fie convexa fie concava si inca destul de mare de apar franjele atat de curbate ,cu prima franja de forma circulara , inconjurata de celelalte cu forma de arcuri de cerc. Normal ,din ce stiu, daca oglinda era plana, franjele ar trebui sa se vada drepte sau foarte putin curbate, or in acest caz sunt foarte curbate. Deci , oglinda are curbura cam mare pentru o oglinda secundara , zic eu, de aceea produce acel astigmatism in telescopul de 150mm.

Pe de alta parte testul Rayleigh am aflat ca este mai sensibil decat testul obisnuit de interferenta in care doua oglinzi sau discuri de sticla nealuminizate sunt suprapuse unul peste celalalt. Asta datorita indicelui de refractie a apei care la care o franja de interferenta (sau mai bine zis distanta intre doua franje ) este egala cu 3/8 din lungimea de unda, fata de 1/2 din lungimea de unda in cazul testului de interferenta obisnuit si face ca defectele oglinzii sa para mai mari, in acest caz, curbura oglinzii secundare de 35mm.

In urma testului am observat o problema la oglinda, doua mici zone (incercuite cu rosu in una din pozele de mai jos ) in care stratul de aluminiu s-a corodat in timpul testului, desi am folosit apa distilata. Banuiesc ca laptele adaugat in apa a dus la corodarea stratului de aluminiu de pe oglinda, am aflat astfel ca laptele nu este indicat pentru testul Rayleigh, deci nu il recomand deloc. Trebuie un agent de opacizare a apei care sa nu afecteze stratul de aluminiu al oglinzii testate, daca aceasta este aluminizata si aici ar fi cel mai indicat oxidul de ceriu sau in lipsa lui oxid de fier rosu care se foloseste la polisarea oglinzilor de telescop. Nu prea imi pare rau de acest incident, caci oricum oglinda o voi inlocui cu cea de 37mm de la Erwin, dar a fost ca un fel de un avertisment ca pe viitor sa nu mai repet aceeasi greseala.

Deci concluzia mea este ca oglinda secundara de 35mm trebuie oricum schimbata ,atat din cauza acestei curuburi a suprafetei sale,care da nastere la astigmatism, cat si din cauza diametrului sau prea mic, care duce la vignetarea fascicolului reflectat de oglinda primara.



20210628_191500.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  167.61 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_191500.jpg



20210628_205110.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  338.18 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_205110.jpg



20210628_205139.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  339.49 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_205139.jpg



20210628_205200.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  268.08 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_205200.jpg



20210628_205212.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  318.54 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_205212.jpg



20210628_205240.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  314.3 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_205240.jpg



20210628_205427.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  252.05 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

20210628_205427.jpg



20210628_175748.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  309.84 kb
 Vizualizat:  de 5149 ori

20210628_175748.jpg



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
sorini
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Ian 2015
Mesaje: 308



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Iun 2021 07:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca deobicei, apreciez munca pe care o depui.
Doar ca o mica observatie; din cate stiu, laptele este unul din foarte putinele alimente care au un pH neutru, aprox 7. Cred ca defectul era acolo si doar imersia in apa a "spalat" aluminizarea.
Spor
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Iun 2021 07:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo pentru ingeniozitatea cu care ai găsit soluții de a pune la punct testul cu materiale avute la îndemână.

Eu nu am avut timp să pun la punct niciun test așa că o să te las pe tine să apreciezi cât de bună este oglinda pe care ți-o voi aduce, cu condiția să nu o înmoi în lapte! Twisted Evil

Săptămâna viitoare ajung pe la tine, te anunț când pot veni.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 29 Iun 2021 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@sorini.

Ai dreptate in privinta laptelui, nu el este responsabil de corodarea stratului reflectiv al oglinzii secundare, e posibil sa fi fost acolo defectele si sa nu fi bagat de seama inainte de test, sau poate a fost o alta cauza ; oglinda a fost lipita de suport cu adeziv tip Prenandez si pentru a dezlipi-o am picurat putin diluant pe langa marginea oglinzii ca sa imoaie adezivul ,ca dezlipirea ogonizii sa fie mai lesne, ei si aici cred ca a fost buba, o foarte mica parte din diluant se pare ca a ajuns si pe stratul de aluminiu al oglinzii si cred ca el ar fi responsabil de corodarea stratului de aluminiu. Sau poate apa de la robinet ar fi de vina, caci la un moment dat am spalat oglinda la robinet, apoi am clatit-o cu apa distilata.
Azi am mai facut testul Rayleigh ,bagand oglinda in apa cu lapte si nu a mai patit nimic, nu a mai aparut nicio zona de corodare a stratului de aluminiu. Mai mult decat atat , am testat si o oglinda de la o diagonala de 1,25" si nici aceasta nu a patit absolut nimic, dupa cum se vede si intr-una din pozele de mai jos, inainte si dupa test. Deci pot sa folosesc linistit laptele ,daca are pH-ul neutru si nu ataca stratul de aluminiu de pe oglinzi. Smile

Erwin.

Am incercat astazi sa testez oglinda si in apa limpede ,fara adaos de lapte, dar franjele de interferenta nu se vad deloc din cauza diferentei de luminozitate mari intre reflexia oglinzii si cea a apei, trebuie ceva care sa faca apa mai opaca in asa fel incat reflexia oglinzii aluminizate sa devina egala cu reflexia apei, ca sa apara franjele de interferenta.
Azi m-am convins ca laptele nu prezinta niciun pericol pentru oglinda, cauza fiind alta, enumerata mai sus. Cel mai sigur ar fi cu oxid de ceriu pentru polisarea oglinzilor, dar cred ca se gaseste greu si o fi si scump.
Nu cred ca ar pati nimic nici oglinda de 37 mm daca o introduc in apa cu lapte, mai ales ca lapte nu trebuie decat foarte putin, in concentratie de 1/20 1/40 in apa ca sa o faca mai tulbure, atat cat sa faca reflexia oglinzii egala cu cea a apei.

Azi am testat si oglinda de diagonala, cum am spus si mai sus, si franjele de interferenta desi apar curbate, sunt mai putin curbate si mai departate una de cealalta, semn ca oglinda respectiva e mai putin curbata decat oglinda secundara de la telescopul de 150mm, diferenta se vede clar in una din pozele de mai jos. Ce-i drept si testul Rayleigh este mai sensibil decat testul obisnuit de interferenta intre doua discuri de sticla plane, scotand defectele mici mai in evidenta, dar in cazul oglinzii secundare se vede clar cat de curbata este, sferica.
Am schimbat si vasul, cu un altul mai inalt, un capac pentru tevi din PVC de 110mm diametru, pentru ca fiind mai inalt mai protejeaza suprafata apei de actiunea curentilor de aer ce circula la nivelul ei si fac franjele de interferenta sa tremure mereu. Azi franjele s-au vazut mai clar si au fost mai calme.



20210629_191651.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  59.73 kb
 Vizualizat:  de 5087 ori

20210629_191651.jpg



20210629_194701.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  201.51 kb
 Vizualizat:  de 5087 ori

20210629_194701.jpg



20210629_172853.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  209.65 kb
 Vizualizat:  de 5087 ori

20210629_172853.jpg



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Iun 2021 06:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

În articolul original se pomenea de gumă arabică. Nu l-am citit pe tot încă. Oxid de ceriu se găsește greu dar din câte țin eu minte pentru finisarea oglinzilor se poate folosi și oxidul roșu de fier care se găsea în comerț. Nu știu dacă se mai găsește, pe la vreun magazin de metalo-chimice clasic, se folosea ca pigment pentru zugrăvit. Nu știu dacă are vreo reacție cu aluminiul din stratul reflectant. Acesta în mod normal este protejat de un strat subțire de bioxid de siliciu depus la aluminizare.

Oglinda de la Seben se pare că nu a fost bine protejată. Sticla este doar un fluid extrem de vâscos care curge în timp, motiv pentru care s-a deformat, semn că telescopul este destul de vechi. Dovadă stau geamurile de la ferestrele vechi care devin mai groase în partea de jos decât sus după zeci de ani de stat vertical.

Din cauza vibrațiilor din jurul nostru care se transmit și prin sol de la distanțe mari interferometria necesită de obicei măsuri speciale. Fabricile de optică folosesc blocuri uriașe de granit sau marmură care "plutesc" într-o baie de ulei. Astfel inerția tonelor de piatră și elasticitatea uleiului face ca vibrațiile să dispară și atunci interferometrele au o masă stabilă. Poți face testul noaptea când nu mai este circulație prin zonă.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 30 Iun 2021 18:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O idee pentru reducerea vibratiilor ar fi sa pun niste bucati de cauciuc moale sub picioarele suportului pe care sta vasul cu oglinda.
Guma arabica cred ca nu se gaseste oriunde si este destul de scumpa din ce am vazut pe magazine online. O sa caut oxid rosu si fac un test cu oglinda de 35mm scufundata in apa cu putin oxid rosu, sa vad daca afecteaza stratul de aluminiu, caci oricum oglinda nu o voi mai folosi la vreun telescop, cu problema optica care o are.

Sunt si eu de aceeasi parere ca oglinda de 35mm a telescopului Seben a suferit o deformare iremediabila, nu a fost montata corect in suport, a fost bagata cam fortat in suport, nu lipita pe suport, acesta fiind mai mare in diametru decat oglinda si de aici ,cu trecerea timpului, sticla din care e facuta oglinda s-a deformat iremediabil, facand suprafata aluminizata sa devina curbata. Asta daca nu cumva a fost prelucrata prost de la inceput, din fabrica, cu acea curbura cam pronuntata, care apare in testul Rayleigh. Smile

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 30 Iun 2021 18:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Uram Istenem ! Oglinda lipita cu prenandez !? Rolling Eyes Shocked Mad Evil or Very Mad
_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 30 Iun 2021 19:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Laughing Da, initial oglinda a fost lipita din fabrica cu alt adeziv , de consistenta siliconului, daca nu chiar silicon o fi fost, apoi anul trecut am demontat oglinda, ca era bagata si cam fortat in suport, ca sa mai pilesc putin peretii interiori ai suportului, ca sa intre usor oglinda in el, in ideea ca se detensioneaza sticla si revine la normal, disparand astigmatismul care il producea oglinda (dar n-a fost sa fie asa, astigmatismul persistand in continuare) , apoi am lipit-o eu cu prenandez, ca nu avea altceva la indemana, iar recent am dezlipit-o, picurand niste diluant peste locurile unde a fost lipita cu prenandez, care se imoaie si isi pierde propietatile adezive in prezenta diluantului.
Poate de aceea s-a corodat stratul de aluiminiu in acele doua zone, desi am avut destula grija sa nu scap diluant pe stratul de aluminiu al oglinzii.

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Iul 2021 07:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu-i bai, Iulian, oricum era compromisă. Cea promisă așteaptă să ajungă la tine pe săptămâna viitoare. Eu am comandat una nouă de 31 mm în locul ei, mai potrivită pentru micul newtonian de 104mm.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 11 Iul 2021 11:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor. Smile

Saptamana acesta am rezolvat cu inlocuirea oglinzii secundare la reflectorul de 150/1400mm.
Joi a venit Erwin pe la mine si mi-a adus oglinda secundara de 37mm, iar alaltaieri si ieri m-am ocupat de testarea si montarea ei pe reflectorul de 150mm.

Oglinda de 37mm este de doua ori mai groasa decat oglinda de 35mm originala, deci mult mai imuna la deformari ,variatii de temperatura etc. Era lipita de un suport mai mic in diametru decat axa mica a ei, ceea ce si este normal la un telescop de calitate, nu ca oglinda de 35mm, care era montata intr-un suport cu diametru mai mare decat axa mica a acesteia (si bagata pe jumatate in interiorul suportului). Dar oglinda de 37mm era lipita cu adeziv rigid de suport ,ceea ce nu prea e in regula atunci cand apare dilatarea termica la variatii de temperatura a oglinzii ceea ce ar cauza tensionare si ar duce la astigmatism, plus ca piulita prin care trecea surubul central de prindere pe spider, sarise din locasul ei si zanganea prin interiorul suportului, asa ca a trebuit sa dezlipesc oglinda de suport ca sa ajung la piulita si totodata sa lipesc oglinda cu alt adeziv mai elastic.
Erwin mi-a sugerat sa lipesc oglinda cu banda dublu adeziva, caci e o solutie buna si mai rapida, sau sa o lipesc cu silicon rosu RTV care se gaseste pe la magazine de piese auto. Am ales varianta cu banda dublu adeziva, care am gasit-o mai usor si am lipit oglinda in trei puncte de suport, pentru siguranta am dublat cu trei puncte de adeziv elastic care aveam prin casa, de consistenta prenandezului, cu care am mai lipit prisme de binoclu intr-un fost spectroscop si tine bine.

Inainte de a relipi oglinda pe suport, am supus-o unui test Rayleigh Water de interferenta unde m-a uimit la cat de buna este, franjele de interferenta fiind drepte, nu curbate si mai ales circulare ca in cazul oglinzii de 35mm, deci asta inseamna ca oglinda de 37mm este aproape perfect plana, deci foarte buna. Very Happy

Apoi am spalat-o cu apa distilata dupa test si a doua zi am lipit-o pe suport, respectand totodata acel offset, adica in care oglinda nu vine lipita central pe suport, caci astfel ar vigneta o parte din fascicul, ci putin deplasata, asa cum se vede si in poze. Calcului offest-ului l-am gasit pe acest site:
http://www.deepskywatch.com/Articles/repla...ndary.html
Cand telscopul avea oglinda de 35mm, care era montata central pe axa optica, nu puteam vedea prin focuser marginea oglinzii primare prin secundara, in extremitatea sa dispre oglinda primara, in schimb in extremitatea opusa, dinspre spider, se vedea cel mai usor marginea oglinzii primare prin secundara.
Acum vad in dreptul ambelor extemitati ale oglinzii secundare, marginea oglinzii primare ,ceea este si normal.
Offset-ul in cazul acestui telescop, cu oglinda primara cu raport focal mic, este destul de mare si astfel centrul oglinzii secundare trebuie decalat fata de axa optica cu 4mm in directia opusa focuserului, iar valorile X1,X2, Y1,Y2, adica distantele dintre marginile suportului, unde trebuie sa fie lipit si marginile oglinzii secundare sunt:
Y1,Y2=3,5mm , X1=9,3mm si X2=1,3mm.

Apoi am montat oglinda pe spiderul telescopului de 150mm ,care intre timp l-am demontat de pe tub, ca sa imi fie mai usor la montarea oglinzii pe el.
Am montat spiderul cu tot cu oglinda in tub, apoi am colimat oglinda secundara si apoi pe cea primara si am iesit cu telescopul la testul pe stea artificiala afara, unde l-am instalat in sopron, la o distanta de 25m de o bila de rulment lipita pe poarta care e de culoare neagra ,pe care batea lumina soarelui, constituind o sursa punctiforma de lumina, destul de buna.

Am montat un ocular ,cel de 40mm ca sa centrez telescopul pe bila de rulment ,apoi am schimbat ocularul cu unul mai puternic, cel de 12mm si cand am pus ochiul la ocular, marea surpriza a fost, ca desi am scapat de astigmatism, discul de difratie fiind circular, cu inele de difratie concentrice si circulare, dar in schimb se vedea o ditmai aberatia de sfericitate, care acum iesea in evidenta, caci acum ajungea lumina de la toata oglinda in focar. Laughing Mr. Green , asta in configuratia cu oglinda primara mutat cu 10mm mai in spate si corectorul mai departe de secundara tot cu 10mm si mai aproape de ocular. In plus de asta in aceasta configuratie telescopul nu focaliza la infinit. Mr. Green

A trebuit sa revin la configuratia de pozitie din fabrica, anume sa imping oglinda primara in fata, dar numai cu 5mm si sa montez acea prelungire la focuser cu care a fost dotat telescopul din fabrica,in locul bucsei care i-o pusesem eu de la focuserul unei lunete, in acest fel corectorul, pentru infinit, apropiindu-se cu 10mm de secundara, deci revenind in pozitia originala din fabrica, totodata departandu-se de ocular cu 60mm. Numai in felul asta, aberatia de sfericitate s-a redus considerabil si in ciuda faptului ca, teoretic, corectorul iar vigneteaza fascicolele inclinate (nu si pe cel de pe axa optica), nu am observat vreo schimbare vizibila a luminozitatii imaginii, nici vreo vignetare la marginea campului, asa ca nu prea trebuie sa imi fac griji in privinta asta. Asta e, asa a fost proiectat telescopul din fabrica.
De aceea fabricantii acestui telescop au pus accentul de vignetarea voita a fascicolului de pe axa optica alegand o oglinda secundara si corector subdimensionate, ca sa mai "taie" din aberatia de sfericitate a oglinzii primare, care este sferica ,cu raport focal prea mic, dar in acest fel reducea si din luminozitatea telescopului, chiar dacsa nu aparea vreo vignetare vizibila la marginea campului.

Acum, cu noua oglinda, chiar daca corectorul taie din fascicolele inclinate, cel putin nu mai este taiat din fascicolul de pe axa optica, lucru confirmat si de o masurare a pupilei de iesire ,la grosismentul de 35mm ,la focala de 1400mm, cu ocularul de 40mm diametrul pupilei de iesire fiind de 4,3mm, unde rezulta ca:

4,3*35x=150,5mm, deci foarte aproape de diametrul oglinzii primare.

Iar inainte, cu secundara de 35mm, la 35x cu acelasi ocular si la aceeasi focala masurasem un diametru de 4mm al pupilei de iesire ceea ce insemna o apertura de 140mm, deci oglinda de 35mm micsora diametrul fascicolului pe axa optica cu mai mult de 6%. Acum diferenta de luminozitate dintre telescopul de 150mm si cel de 114mm e si mai mare, ceea este bine.

Cu revenirea la configuratia de pozitie a oglinzii primare si a corectorului aberatia de sfericitate s-a redus considerabil, iar discul de difractie si inelele se vad in continuare rotunde, asa cum ar trebui, insa mai e o urma de aberatie de sfericitate, dar mai mica, ceea ce totusi face ca telescopul sa nu fie potrivit la stele duble sau planete, deci domnul Mircea Pteancu a avut dreptate cand a spus ca acest telescop nu va fi in veci planetar. Smile
Dar la obiecte de cer profund este clar mai bun decat celelalte instrumente care le detin, fapt confirmat de o scurta sesiune de observatii ce a urmat dupa teste si colimare pe stele, observant cateva din obiectele ce le observasem si cu telescopul de 114mm cu o seara inainte, in constelatia Cygnus, fiind vorba de niste roiuri deschise din zona Nebuloasei North America, unde cu reflectorul de 150mm observasem cu 50% mai multe stele decat cu reflectorul de 114mm, la unele roiuri si cu 70% mai multe stele. Smile

Deci concluzia finala este ca am imbunatatit telescopul de 150mm, scapandu-l de astigmatism (in schimb marindu-se putin sfericitatea) si sporind putin luminozitatea, prin inlocuirea oglinzii secundare cu una buna si mai mare , si acest lucru ma bucura, caci acum stelele se vad mai punctiforme, mai clare, cel putin la grosismentele medii, rezolvante sau mici, ceea ce il face apt pentru observatii in domeniul DSO.



20210708_164827.jpg
 Descriere:
Oglinda secundara de 37mm de la Erwin
 Marime fisier:  83.35 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210708_164827.jpg



20210708_180916.jpg
 Descriere:
Oglinda de 37mm dezlipita de pe suportul ei, pentru a ajunge la piulita care sarise din locas si pentru a relipi oglinda corect pe suport.
 Marime fisier:  133.23 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210708_180916.jpg



20210708_180746.jpg
 Descriere:
Oglinda de 37mm (dreapta) si oglinda de 35mm (stanga). Diferenta de grosime dintre cele doua oglinzi este evidenta.
 Marime fisier:  102.59 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210708_180746.jpg



20210709_195626.jpg
 Descriere:
Testul Rayleigh Water la care au fost supuse oglinzile de 37mm si de 35mm. Se poate observa diferenta de forma a franjelor de interferenta, la oglinda de 35mm si la cea de 37mm, care este mult mai buna.
 Marime fisier:  63.08 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210709_195626.jpg



20210709_224518.jpg
 Descriere:
Testerul de interferenta Rayleigh Water , intr-o noua forma, imbunantatit.
 Marime fisier:  186.33 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210709_224518.jpg



20210710_124943.jpg
 Descriere:
Insemnarea oglinzii de 37mm pe partea din spate, pentru a ajuta la montarea precisa a suportului pe spatele oglinzii. Initial suportul era lipit central pe oglinda, dar eu l-am lipit descentrat, respectand offsetul necesar corespunzator pentru acest teles
 Marime fisier:  149.69 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_124943.jpg



20210710_140147.jpg
 Descriere:
Suportul pregatit pentru lipire cu trei dreptunghiuri din banda dublu adeziva. Ulterior am mai adaugat si trei puncte de adeziv elastic intre cele trei bucatele de banda, pentru siguranta, sa nu se dezlipeasca oglinda in caz ca cedeaza banda adeziva.
 Marime fisier:  373.08 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_140147.jpg



20210710_140927.jpg
 Descriere:
Oglinda lipita de suport.
 Marime fisier:  194.35 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_140927.jpg



20210710_141607.jpg
 Descriere:
O comparatie intre oglinzile de 35 si 37mm ambele montate pe suporti. Oglionda de 37mm depaseste doar cu putin inaltimea celei de 35mm ,dar diferenta a putut fi compensata din suruburile de colimare
 Marime fisier:  390.42 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_141607.jpg



20210710_142533.jpg
 Descriere:
Mutarea oglinzii primare cu 10mm mai in spate. Pana la urma am fost nevoit sa mut iar mai in fata din cauza ca nu focusa la infinit telescopul, dar numai cu 5mm am dat-o mai in fata.
 Marime fisier:  73.89 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_142533.jpg



20210710_143201.jpg
 Descriere:
Montarea noii oglinzi secundare de 37mm pe spiderul telescopului de 150mm.
 Marime fisier:  294.9 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_143201.jpg



20210710_181150.jpg
 Descriere:
O vedere de ansamblu cu noua oglinda montata in telescopul de 150mm.
 Marime fisier:  484.01 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_181150.jpg



20210710_191802.jpg
 Descriere:
O poza cu pozitia focuserului si a corectorului, in configuratia cu corectorul mutat mai in spate cu 10mm de secundara. Pana la urma a trebuit sa revin la configuratia originala din fabrica din cauza aberatiei de sfericitate prea mare in cazul acesta.
 Marime fisier:  317.78 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_191802.jpg



20210710_192016.jpg
 Descriere:
Configuratia din fabrica, cu corectorul mai aproape de secundara si acea prelungire montata pe focuser inspre ocular, cu care a fost dotat telescopul din fabrica.
 Marime fisier:  331.51 kb
 Vizualizat:  de 4879 ori

20210710_192016.jpg



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Iul 2021 14:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mă bucur foarte mult că oglinda s-a dovedit bună și ai reușit să repari astfel telescopul de 150mm. Poate cu timpul vei putea înlocui sau paraboliza oglinda primară sferică spre a scăpa și de defectul rămas, aberația de sfericitate care acum nu este bine corectată. În orice caz, ai un telescop bun pentru DSO.

Felicitări pentru ingeniozitatea cu care ai reușit să pui la punct în așa scurt timp testul interferometric! De asemenea, și pentru steaua artificială.

Spor la observații!

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 11 Iul 2021 18:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc mult pentru ajutorul acordat,pentru oglinda secundara. Very Happy

Acum telescopul l-am adus pe linia de plutire , nu mai are astigmatism, oglinda secundara este mai mare si buna si montata corect pe suport si in pofida aberatiei de sfericitate care a mai ramas ,telescopul da rezultate bune la DSO.
Poate ca pe viitor voi inlocui si oglinda primara cu una parabolica (150/600mm) si voi scoate corectorul, iar planul focal al oglinzii va fi si mai in afara tubului decat este acum fara corector, ceea ce va permite utilizarea ocularelor direct in focarul oglinzii primare, fara corectoare, fara alte chestii inutile.
Dar deocamdata sunt multumit de telescop si il voi utiliza in aceasta forma cativa ani. Smile

In privinta testului Rayleigh, am folosit fosta montura Dobson de la telescopul de 114mm, fiind intoarsa invers si in care vine tubul de la o luneta, cu focuser, montata in discul de la baza monturii care acum vine in partea de sus.
In capatul focuserului am montat lampa cu neon ,fiind astfel reglabila fata de colimatorul care se gaseste in partea de jos a monturii ,separat de tubul lunetei, care provine de la luneta de 45mm caruia i-am scos obiectivul.
Colimatorul este un obiectiv de 60/800mm si l-am montat pe o bucata de plcaj subtire. Iar sub colimator vine vasul cu apa in care pun oglinda pentru testat, vasul fiind asezat pe o placa triunghiulara prevazuta cu trei suruburi pe post de picioare reglabile ce vin in contact cu o alta bucata de placa din pal melaminat.
Picioarele au montate in varfuri piulite infundate sferice pentru frecare minima in timpul reglajului de echilibru a vasului cu apa.

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Sabin Munteanu1
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Mai 2023
Mesaje: 18

Motto: dau cu zarul 6-6

Localitate: Intorsura Buzaului

MesajTrimis: 18 Iun 2023 20:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Iulian, o postare foarte interesanta, am si eu un telescop ca acesta si vreau sa stiu daca pot folosi o oglinda secundara de 38 mm, de 37mm nu am gasit
_________________
Sabin Munteanu |
________________

telescop: seben 150/1400
camera: nikon d3000, ceres-c (soon.)
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 19 Iun 2023 06:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Sabin. Da, se poate folosi si o secundara de 38mm pe un asemenea telescop de 150/1400mm , obstructia nu creste semnificativ fata de o secundara de 37mm. Oglinda secundara originala de 35mm era prost dimensionata pentru acest tip de telescop de 150mm, Jones-Bird ,care are oglinda primara cu raport f/3,3 si deci la care conul de lumina reflectata are u ghi mare si era vignetat de acea secundara mica, de numai 35mm. In plus de asta eu am schimbat secundara si din cauza ca avea defecte optice , producand un astigmatism destul de mare.
_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 6
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact