Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235045 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 254
|
Trimis: 07 Ian 2022 18:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: Nebuloasa din Orion - prima incercare |
|
|
|
Salutare.
Acum 2 nopti am incercat prima oara sa fotografiez nebuloasa din Orion.
Am folosit un Canon 7D (nemodificat), montura SkyGuider Pro (cu iPolar), ghidaj cu Asi 120 mm + PHD2, Obiectiv Sigma 150-600 la 500 mm.
Zona Otopeni (cer Bortle 6).
De curand am inceput sa ma joc si cu Pixinsight, insa ceva nu este ok: dupa ce fac stackingul+calibrarea automat (Weighted Batch Preprocessing), rezultatul este foarte zgomotos...asa ca momentan folosesc varianta "clasica" pt. mine: procesarea am facut-o in Photoshop, iar stackingul in Starry Sky Stacker.
Urmatorul pas ar fi sa mai trag cu un filtru clip Ha si sa suprapun informatiile peste imaginile deja realizate ca sa generaz o imagine HaRGB.
Sper ca urmatoarele incercari sa iasa mai bine ...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1.24 MB |
Vizualizat: |
de 3584 ori |

|
|
1.15 MB |
de 3584 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2759
|
Trimis: 07 Ian 2022 19:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Un inceput bun. Nu am stiut de acest program (SSS), dar poti incerca si Deep Sky Stacker (free). Cate cadre ai avut? In poza scrie 3 expuneri. Cu doar trei cadre nu-ti creste simtitor SNR-ul. Ai folosit pentru calibrare cadre dark si flat? Cate ai avut? Calibrarea introduce zgomot, chiar daca sunt suficient de multe. Daca nu ai suficiente cadre light pentru a creste SNR-ul, mai bine nu faci calibrarea/ corectia.
La procesare trebuie sa urmaresti sa nu tai semnalul. Daca ai "shadow clipping", fundalul este prea negru. Daca ai "highlight clipping", ai saturat pixelii in zona de semnal ridicat- in special stelele, dar nu numai, mai ales in cazul acestei nebuloase care are o dinamica ridicata.
Uite cum se vede histograma pozei tale (shadow clipping). Trebuie sa lasi spatiu intre marginea din stanga si "deal".
|
32.33 kb |
de 3561 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 19:33 Download mesaj |
|
|
|
Am avut 3 tiffuri cu care am lucrat:
1. un tiff principal rezultat din suprapunerea a 30 poze (light) + 10 dark: iso 800, 90 sec, f9.0, 500 mm. Astea au fost cadrele principale.
2. un tiff rezultat din suprapunerea a 66 poze (light) + 10 dark: iso 1600, 60 sec, f7.1, 500mm. Imaginea aceasta a fost folosita doar pentru blending ca sa scot in evidenta cateva zone ("inelul" de sub nucleu)
3. un tiff rezultat din suprapunerea a 55 poze (light) + 11 dark: iso 800, 20 sec, f7.1, 500 mm. Imaginea a fost folosita doar pentru blending ca sa scot in evidenta nucleul care de obicei este supraexpus
Deci am avut o poza principala la care am adaugat prin blending, din alte 2 poze, zone care altfel ar fi fost prea luminoasa si zone care ar fi fost prea intunecate....am mai castigat putin semnal.
Fara BiasFrames sau FlatFrames.
La procesare, intr-adevar, am incercat sa fac cerul cat mai negru, pentru a creste contrastul imaginii, nu stiu daca e o idee prea buna.
Initial am incercat sa suprapun toate cadrele (light) cu toate cadrele Dark, desi au expuneri diferite. Am sperat ca se pot alinia, calibra si suprapune automat si ca voi avea in final o imagine cu foarte mult semnal....dar nu a fost asa. Ca urmare am lucrat in etape.
As fi folosit Deep Sky Stacker, insa acesta merge pe Windows. Folosesc Mac, ca urmare am cautat un soft compatibil.
Ultima modificare efectuata de catre Alexandru Claudiu la 07 Ian 2022 20:40, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Ian 2022 19:43 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări pentru debut! Este OK pentru o primă încercare, vei deprinde treptat metoda de prelucrare, care fie vorba între noi, este un infern, îți trebuie multă răbdare să înveți să folosești atâtea softuri și variabile, pe mine nu m-a prins.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. Da, este complicata procesarea. Sunt obisnuit cu procesarea imaginilor in general, insa observ ca imaginile astronomice implica o procesare cu totul diferita fata de una de peisaj, spre exemplu.
Am vazut ca majoritatea celor care posteaza imagini excelente folosesc Pixinsight...pe care abia am inceput sa-l cunosc. E nevoie de timp, de urmarit tutoriale...iar timp nu prea este. Voi mai incerca cu Pixinsight.
Nu inteleg de ce stackingul cu Pixinsight iese asa de zgomotos si slab calitativ in comparatie cu cel al unui program mult inferior....cred ca gresesc undeva. Citeam undeva ca ar putea sa fie o problema cu modul in care lucreaza varianta noua de Pixinsight (eu am 1.8.8-11) cu fisierele unor aparate Canon printre care si Canon 7D...
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 22:25 Download mesaj |
|
|
|
Am mai facut o incercare de prelucrare diferita: am folosit in primul rand Pixinsight, apoi am eliminat zgomotul si am ajustat culorile in Photoshop. Am suprapus in Pixinsight doar 31 LightFrames+10 DarkFrames si parca au iesit mai multe detalii acum ...
|
859.38 kb |
de 3506 ori |

|
|
1.25 MB |
de 3506 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2858
|
Trimis: 07 Ian 2022 23:10 Download mesaj |
|
|
|
Salut.
Ai un inceput bun in astrofoto , arata fain imaginea cu nebuloasele M 42-M 43 , insa fundalul cerului este cam negru.
Cauta sa urmaresti histograma in timpul prelucrarii in Photoshop, sa reglezi nivelurile (Levels) sau curba in asa fel incat sa lasi putin spatiu si in stanga cocoasei la histograma, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, in acest fel fundalul nu este prea negru ci gri intunecat, dar nu se mai pierd detaliile cele mai slabe de la marginea nebuloasei si aceasta apare mai fain in imagine.
Si eu faceam la fel la inceput, cand m-am apucat de astrofoto, intunecam prea mult fundalul ca cerul sa para cat mai negru, dar nu faceam prea bine si unele detalii slab luminoase ale nebuloaselor sau galaxiilor dispareau in fundalul negru.
Intr-adevar, procesarea imaginilor este migaloasa, complexa si cere mult timp, dar si rezultatele ies pe masura, mai ales atunci cand capeti experienta in prelucrarea imaginilor astronomice.
Poti incerca si softul Siril, din ce am inteles merge si pe MacOS, este free si este un soft foarte bun in stackarea cadrelor si prelucrarea imaginilor rezultate dupa stacking. Eu sunt foarte multumit de el, am inceput sa prelucrez capturile numai cu Siril in ultima vreme. Bineinteles ca la sfarsit tot cu Photoshop finalizez imaginile, sunt unele chestii care nu pot fi facute in Siril, ci doar in Photoshp, ca de ex. micsorarea stelelor, reglarea mai fina a histogramei ori eliminarea suplimentara a unui gradient mai agresiv din imagine.
https://siril.org/
Spor in continuare si cer senin.
Last edit: Ultimile doua imagini arata mai frumos, fundalul nu mai este atat de intunecat si se vad marginile si detaliile slab luminoase ale nebuloasei.
|
13.42 kb |
de 3492 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 07 Ian 2022 23:38 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pt. sfaturi.
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 09 Ian 2022 18:35 Download mesaj |
|
|
|
Am mai incercat sa suprapun vreo 80 cadre la expuneri diferite in Pixinsight si apoi le-am reprelucrat in Photoshop. Parca a iesit putin mai bine acum, cu mai multe detalii.
|
776.37 kb |
de 3433 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
GunDALF Membru

Data inscrierii: 23 Apr 2017 Mesaje: 3346
Motto: If only closed minds came with closed mouths.. Localitate: BR
|
Trimis: 09 Ian 2022 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Nu-i rau si e si mai bine ca ai dorinta de a te autoperfectiona.
_________________ AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Ian 2022 10:12 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! Așa da!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 28 Ian 2022 19:08 Download mesaj |
|
|
|
O modificare de culoare.
|
876.88 kb |
de 3205 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|