Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC891.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224025
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta ghidaj TS 80/330


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 12 Oct 2022 15:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Luneta ghidaj TS 80/330
Raspunde cu citat (quote)

Salut!

De mai multi ani imi "clatesc ochii" cu lunetele de ghidaj din categoria " high power, heavy weight", oferite de diversi producatori, in special de la TS. Daca atunci cand foloseam HEQ5 eram putin limitat la incarcare, cu CEM60-ul nu mai am aceasta problema, iar perspectiva folosirii unei focale mai mari (RC8 ), a actualizat dorinta achizitiei unei lunete de ghidaj cu apertura si focala mai mare.
Am testat mai multe lunete cu apertura de 70 si 80mm, fie facute in regim DIY (obiective binoclu), fie cumparate ca atare. Toate au suferit mai mult sau mai putin de astigmatism, cu exceptia lunetei SW 80/400. La modul vizual, cu oculare cu focala mare, este greu de observat si mai putin deranjant, dar cand pui o camera de ghidaj, stelele au un aspect mai neplacut. Cea mai dezamagitoare a fost luneta finder/guider Orion 70/280, care nu se poate folosi decat ca finder ( un plus ar fi adaptorul de la filetul port obiectiv de binoclu la T2). Testele sunt aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...ete+ghidaj
Luneta SW 80/400 este dintr-o categorie aparte. Clar este din categoria grea, atat ca gabarit cat si ca greutate, si nu o putem folosi cu focuserul ei (este greu, necesita prelungitor, nu are reglaj fin si nu are rigiditate perfecta). Prelungitorul l-am facut din teava PVC si la capat am pus un adaptor la T2 pentru microfocuser. Cu toate astea tot a ramas mare si grea. De aceea m-am indreptat catre o luneta ceva mai mica, facuta special pentru ghidaj: TS 80/330.
Aceata este oferita in doua variante:
-drepta, cu iesire directa pe un focuser dublu helix(fara rotirea camerei). Desi focala declarata este de 328mm, cred ca obiectivul este acelasi. TSL80D: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...cuser.html
-cu prisma de iesire (90 grade) la ocular sau camera si focuser simplu helix(cu rotirea camerei). TSFRE80T2: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...ector.html

La prima vedere prima varianta era ceea ce imi doream. Dar uitandu-ma bine la focuserul acesteia, cred ca nu era de tipul care se rigidizeaza la strangerea surubului de blocare.
Eu detin doua tipuri de focusere dublu-helix: cu surub de blocare pe mansonul gradat (rotitor), asa cum este in prima varianta si cu surub de blocare pe butuc (TSHeli1). Doar acesta din urma nu are joc dupa strangerea surubului de blocare.
Schimbarea focuserului nu pare posibila la versiunea dreapta si nici nu se spune ce filet ar fi daca il dai jos, deci sigur nu e T2. La versiunea cu prisma se precizeaza ca are filet T2 (exista si o versiune cu prisma care nu are filet T2!! ).
Deci am optat pentru versiunea a doua. Ce detalii pot spune depre ea, care nu se vad in pozele producatorului si in descrire:
-inelele sunt destul de solide pentru greutatea lunetei, 14x5,5mm profil, cu diametru interior de 98mm (luneta are 84mm), distanta dintre ele de 90mm. Nu mi-a placut sistemul de prindere cu picior si sina scurta. Preferam o sina lunga (tot mini Vixen pentru finder) prinsa direct pe inele. Suruburile de reglaj M5 au varfurile de plastic, prea lungi si prea subtiri si mi-au ridicat suspiciuni in privinta rigiditatii prinderii. Am preferat sa infasor luneta cu o banda de plastic de 0,3mm (de la gulerele camasilor noi) si sa folosesc suruburi fara varf de plastic, doar rotunjite putin.
-prisma am crezut ca are filet T2. Nu-i asa, ea are un sistem de prindere rotativ, in coada de randunica, centrat cu trei suruburi ingropate plus un surub de blocare. Flansa coada de randunica intra in gaura filetata (T2 mama) de la capatul lunetei. Daca o dai jos, prisma are un filet intern de 27,2mm, mai mare decat filtul tip C-mount si mai mic decat filetul pentru filtre de 1,25". Deci prisma nu se poate folosi in alta parte, decat cu un adaptor special facut pentru ea.
La iesire are un focuser helicoidal (cu rotatia ocularului) cu o cursa de 15mm la cca. 1,7 rotatii ale mansonului. Prinderea ocularului cu un singur surub, dar cu clema. Nu are surub de blocare.
-parasolarul este metalic, nedasabil (nici obiectivul nu se poate scoate), cu anodizare neagra si santuri fine antireflex. Lungimea este de doar 50mm, cam scurt pentru un obiectiv de 80mm (o lungime egala cu diametrul obiectivului ar fi fost standard), dar si diametrul interior este mic, de doar 85mm. Comparativ, SW 80/400 are lungimea parasolarului de 80mm si diametrul interior de 95mm. Daca o fi nevoie (condens pe obiectiv), o sa-i fac un manson prelungitor. Deocamdata i-am facut un incazitor de 7,5W (sarma rezistiva bobinata pe parasolar).
Bun, deci am dat prisma jos, am pus un prelungitor T2 de 17mm (lungimea stabilita prin testare) si focuserul TSHeli1. Camera- Altair GPCAM290M (cu filtru IRC de la o camera color industriala, intrare si iesire pe C-mount, 5mm latime), "nas"- adaptor C-mount-1,25" cu guler opritor.
**Despre TSHeli1: intrare pe T2 tata, cursa 10mm, o tura rotatie (360 grade), doua suruburi de fixare ocular (cu clema) plus iesire T2 tata, un surub de blocare pe butuc. Intrarea in focuser este mai mica decat bariletul de 1,25", deci daca "nasul" este mai lung si pui si un filtru, sigur lovesti in fundul focuserului. Mansonul este gradat in 200 microdiviziuni , deci o rezolutie a focalizarii de 0,05mm la o rotatie de 1,8 grade. Ai zice "mama, ce precizie!" , dar nu-i chiar asa. De exemplu un Crayford cu axul de 4mm are o cursa de cca. 12,5mm la o tura. Daca are divizor 1:10, are cursa de 1,25mm la o tura, pe cand TSHeli1 are 10mm la o tura, de 8 ori mai proasta rezolutia. Daca la o luneta "lenta", cu F8-F10, rezolutia asta iti ofera o plaja de reglaj confortabila, la F4 alta este situatia. Am observat schimbarea focalizarii, a claritatii stelei, la o rotatie de doar doua microdiviziuni (3,6 grade rotatie) sau 0,1mm deplasare camera.
O alta optiune ar fi utilizarea unui microfocuser Baader. Are cursa de 6mm la cca 2,2 ture, deci o precizie dubla fata de TSHeli1. Nu are limitarea diametrului la intrare (poti intoduce camera cat vrei de mult), insa este cu rotatia camerei.
Pentru a elimina posibilele flexuri, am renuntat la inelele cu suruburi de centrare si am facut unele fixe. Sela de jos, baza, facuta din profil Al 15x7,5mm, iar sela de sus din tabla de Al de 3mm grosime si 25mm latime. Centrarea campului fata de cel al tubului principal (newton 150/750) am facut-o prin translatia inelului pe placa de prindere (gaura alungita). Am folosit o sina mini Vixen pentru finder, cu lungime de 9cm. O prind in doua baze consecutive (4 suruburi de fixare) plasate pe o sina de Al fixata in inelele de prindere a newtonului, pe partea opusa sinei Vixen pentru montura. Greutatea totala a sistemului, cu camera cu tot, este de 1,45Kg.
Testul pe stele l-am facut duminica, cu Luna plina si un cer paclos (un strat de nori omniprezent in ultimele zile). Deci se poate si mai bine. Imaginea data este apropiata de cea de la SW 80/400, stelele mai luminoase nu au "coditele" de la astimagtismul obiectivelor de calitate slaba (de la binocluri). Nici halo-ul cromatismului nu este evident. As incerca si alte filtre ( galben 496nm sau rosu 610nm) sa vad ce iese.



TS 80-330 guider.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  144.2 kb
 Vizualizat:  de 745 ori

TS 80-330 guider.jpg



330+altair.png
 Descriere:
 Marime fisier:  706.93 kb
 Vizualizat:  de 745 ori

330+altair.png



_________________
Marius
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact