Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_20161204_112917_00000~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Spectrosop home made


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 05 Feb 2023 19:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru felicitari dl. Pteancu. Smile

Asa cum a scris si Erwin, anul trecut am avut o incercare de a prezenta un articol despre spectrul solar, in care contribuit si eu cu imagini.
Pe viitor ma voi stradui sa prezint mai formal rezultatele , instrumentele si metodele de studiu in articole in reviste, in colaborare cu Erwin, deocamdata imi voi perfectiona abilitatile in prelucrarea si studierea spectrelor, voi face rost de un soft mai bun pentru analiza spectrelor (Visual spec nu e chiar potrivit), imi voi perfectiona si instrumentele pentru studierea spectrelor , chiar daca am acumulat cunostinte inca mai am multe de invatat in domeniul spectroscopiei.

Mai prezint niste imagini realizate anul trecut cu camera Point Grey Chameleon prin spectroscopul cu retea de difractie , cu spectrul unei lampi cu neon, precum si cu combinatia dintre spectrul solar si spectrul unei lampi economice compacte tip fluorescent (CFL), obtinuta prin adaugarea pe traseul optic (in tubul cu geam mat din fata fantei) a unei prisme de binoclu care dirijeaza lumina lampii spre fanta si se combina cu lumina solara ce vine de la celeostat prin geamul mat din fata fantei. Imaginile sunt colorate prin suprapunerea unui strat color tip curcubeu peste imaginile originale monocromatice (in alb-negru), intrucat camera este monocromatica.



neon spectrum visual color.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  990.18 kb
 Vizualizat:  de 1742 ori

neon spectrum visual color.jpg



visual solar-cfl spectrum with labels color.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  756.84 kb
 Vizualizat:  de 1742 ori

visual solar-cfl spectrum with labels color.jpg



20220808_174734 - Copy.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  481.61 kb
 Vizualizat:  de 1742 ori

20220808_174734 - Copy.jpg



20220808_174623.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  626.08 kb
 Vizualizat:  de 1742 ori

20220808_174623.jpg



20220808_174607.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  818.46 kb
 Vizualizat:  de 1742 ori

20220808_174607.jpg



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 11 Feb 2023 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor.

Am o veste buna: am primit de la Valy o prisma-obiectiv de dimensiuni mari pe care am adaptat-o pe micul newtonian de 76/700mm si am facut astfel un veritabil spectrograf cu care pot fotografia spectrele stelare. Very Happy
Am reusit in ultimele doua seri sa fotografiez spectrele unor stele precum Sirius, Betelgeuse, Aldebaran si Capella si am ramas uimit de claritatea spectrelor obtinute, observandu-se multe linii, mai ales spre capatele spectrelelor in IR si UV, mult mai multe decat se vad vizual. Very Happy

Desi initial aveam in plan sa montez prisma pe luneta de 80/900mm si sa utilizez camera foto Canon ,m-am razgandit in mai multe motive:
1. Luneta prezinta cromatism care afecteaza claritatea spectrului la capete (IR, UV), lucrul acesta observandu-l cu spectroscopul mic care il foloseam pe aceasta luneta.
2. Prisma fiind grea solicita parasolarul lunetei care nu mai statea drept si exista pericolul ca acesta sa se desprinda de pe luneta cu tot cu prisma.
3. Camera foto Canon 450d are o banda de trecere destul de limitata din cauza filtrului LPF1 , intre 420 si 700 nm, deci portiunea violet si UV nu o capteaza si nici portiunea IR din spectru chiar daca i-am indepartat filtrul LPF2 albastru-verzui care limita si mai tare banda de trecere.

Asa ca am ales newtonianul de 76/700 deoarece:

1. Prisma am putut sa o adaptez usor, adaugand un capac din PVC de 110 diametru cu decupatura de 90mm, la suportul ei original fiind asigurat cu un colier, capac ce intra fara joc in tubul telescopului mentinand fixa prisma pe telescop, pe de alta parte am mai asigurat prisma si cu 3 gheare din tabla fixate de tubul telescopului si care tine suportul prismei in asa fel incat sa previna eventuala desprindere accidenatala a prismei de pe tubul telescopului.
2. Newtonianul nu prezinta cromatism, deci spectrul se vede clar pe toata lungimea ,de la IR indepartat pana la UV adanc, acesta fiind un avantaj de nepretuit in domeniul spectroscopiei.
3. In locul camerei Canon 450D am folosit camera Point Grey care prezinta avantaje : este mica usoara si compacta, fiind monocrmatica are un raspuns foarte bun pe tot spectrul de la IR pana la UV, fara neliniaritati ca in cazul camerelor color. In plus are pixelii mai mici decat camera Canon, de aici rezulta o rezolutie a liniilor spectrale mai mare la o focala nu prea mare.

Singurele dezavantaje privind camera Point Grey ar fi campul relativ redus care nu acopera tot spectrul, dar asta nu e o problema caci pot scana spectrul pe bucati regland telescopul din montura, camera are o expunere limitata la 4s, dar e suficient pentru stele cu magnitudini de pana la 2, poate chiar 3. Mai prezinta un zgomot dark destul de mare, dar poate fi eliminat aproape in totalitate cu calibrare cu cadre dark, in schimb prezinta un zgomot de citire si random mai redus decat Canon 450d, lucru bun la expuneri mari.

Deci cu ajutorul prismei-obiectiv si newtonianul de 76mm care deja a devenit un veritabil spectrograf, voi incepe un nou proiect de fotografiere a spectrelor stelelor mai luminoase si pe viitor chiar mai slab luminoase daca voi face rost de o camera planetara capabila de expuneri mai lungi de 4s. Eventual voi studia si stelele duble spectroscopic, precum Spica din constelatia Virgo, urmarind deplasarea liniilor spectrale in functie de viteza radiala a componentelor acestor tipuri de stele, si multe altele (nebuloasa M 42, nebuloase planetare, galaxii cu spectre de emisie Seyfert etc.) . Smile

Mai jos prezint niste imagini cu spectrele stelelor Sirius, Betelgeuse, Aldebaran si Capella, in care se pot vedea multe linii, inclusiv banda/linia A 760nm din IR care apare in toate cele 4 spectre stelare si se datoreaza atmosferei terestre. La Sirius am mai fotografiat separat si portiunea UV in care apar multe linii din seria Balmer din ce in ce mai dese si mai apropiate intre ele spre capatul UV al spectrului. Smile

Am folosit expuneri de 4s si am oprit tracking-ul pentru a rezulta spectre mai late, pentru ca norma spectrele se vad foarte subtiri iar liniile de absorbttie se vad greu chiar si pe camera. Cu cat sunt mai late spectrele cu atat liniile se observa mai usor.
Deasemenea am mai observat ca claritatea spectrelor este afectata de starea seeing-ului ,ca si in cazul stelelor duble. Daca seeing-ul este slab si spectrele obtinute apar neclare. Mai sunt afectate si de scintilatia stelelor, cu cat este mai mica cu atat spectrele se vad mai uniforme si mai faine, altfel apar foarte pestrite, brazdate de linii orizontale mai luminoase si mai intunecate daca scintilatia stelelor este mare. Scintilatia este deasemenea conditionata de seeing, cu cat acesta este mai bun cu atat scintilatia este mai redusa.
In final, un alt lucru de care trebuie sa se tina cont, este orientarea prismei care trebuie sa aiba cateta inclinata orientata perpendicular pe directia E-W de miscare a stelelor in asa fel incat spectrul sa fie perpendicular pe aeasta directie, cu cat mai precis cu atat mai clare se vor vedea liniile in spectru.



spectrum of sirius star.jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Sirius. Captura: camera mono Point Grey Chameleon + newton 76/700 cu prisma-obiectiv cu dimensiunea de 4". Expunere de 4s fara tracking.
 Marime fisier:  63.41 kb
 Vizualizat:  de 1674 ori

spectrum of sirius star.jpg



uv balmer series absorbption lines of sirius spectrum.jpg
 Descriere:
Portiunea UV-albastra cu liniile din seria Balmer din spectrul stelei Sirius. Captura: camera mono Point Grey Chameleon + newton 76/700 cu prisma-obiectiv cu dimensiunea de 4". Expunere de 4s fara tracking.
 Marime fisier:  41.94 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

uv balmer series absorbption lines of sirius spectrum.jpg



spectrum of betelgeuse star.jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Betelgeuse. Captura: camera mono Point Grey Chameleon + newton 76/700 cu prisma-obiectiv cu dimensiunea de 4". Expunere de 4s fara tracking.
 Marime fisier:  47.57 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

spectrum of betelgeuse star.jpg



spectrum of aldebaran star.jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Aldebaran. Captura: camera mono Point Grey Chameleon + newton 76/700 cu prisma-obiectiv cu dimensiunea de 4". Expunere de 4s fara tracking.
 Marime fisier:  54.29 kb
 Vizualizat:  de 1674 ori

spectrum of aldebaran star.jpg



full spectrum of capella star.jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Capella. Captura: camera mono Point Grey Chameleon + newton 76/700 cu prisma-obiectiv cu dimensiunea de 4". Expunere de 4s fara tracking.
 Marime fisier:  72.28 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

full spectrum of capella star.jpg



stellar spectra.jpg
 Descriere:
Comparatie intre spectrele celor 4 stele enumerate mai sus.
 Marime fisier:  377.26 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

stellar spectra.jpg



20230209_144143.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  454.25 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

20230209_144143.jpg



20230209_144125.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  482.95 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

20230209_144125.jpg



20230209_215457.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.11 MB
 Vizualizat:  de 1674 ori

20230209_215457.jpg



20230210_213035.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  884.61 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

20230210_213035.jpg



20230209_215532.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  826.9 kb
 Vizualizat:  de 1677 ori

20230209_215532.jpg



20230209_215554.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  911.3 kb
 Vizualizat:  de 1675 ori

20230209_215554.jpg



20230209_215620.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  494.72 kb
 Vizualizat:  de 1676 ori

20230209_215620.jpg



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Feb 2023 16:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poti sa filmezi si sa faci stacking.
Sau cum am facut eu: am taiat linii din imagine si fiecare am pus-o, ca imagine separata, in stacking
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...=30#153348

Oare daca pornesti motoarele dar in directie inversa, nu cumva e mai bine?

In sfarsit prisma primita de la Dl Mircea Pteancu ajunge sa fie folosita asa cum trebuie. Multumesc!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 11 Feb 2023 18:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy

Chiar voiam sa te intreb daca e ceva bai cu prisma obiectiv ca nu ai mai prezentat rezultate noi.
Baiul e ca acum trebuie sa dau inapoi ocularul University Optics 12,5mm !? Sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Iulian

Spor la observarea spectrelor stelare.
Trebuie sa fie foarte interesant sa faci asa ceva la nove si stelele variabile (accesibile, evident).

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Feb 2023 18:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea Pteancu a scris:

Baiul e ca acum trebuie sa dau inapoi ocularul University Optics 12,5mm !? Sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nu! Ca pe de o parte mai e surioara ei, trebuie reactivata, pe de alta parte atat ocularul cat si prisma de la Iulian sunt foarte bine acolo unde sunt acum, maximizam utilizarea lor.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 11 Feb 2023 19:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Arigato gozaimasu Valy San !!!
_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Feb 2023 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Valy, ai vreun plan pentru surioara prismei? Inteleg ca ea mai exista?
_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Feb 2023 19:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Teoretic exista, practic trebuie s-o gasesc prin debara. Planuri ar fi doua: prisma de refractie sau ceva Herschel ca parca are unghi potrivit. Dar daca ai proiecte cred ca sansele sa le duci tu la capat sunt mai mari, eu sunt mai delasator.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Feb 2023 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

OK, vorbim in privat daca o gasesti prin debara ..
_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 12 Feb 2023 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mai am pe undeva prin casă o rețea de difracție reflectivă cu 2880 linii / mm și de 66 pe 66 mm , parcă . O fi bună de spectroscop ? Țin minte că făcea un spectru solar uriaș , când îi îndreptam reflexia pe un perete alb . Nu am mai văzut-o de mult , bănui că e prin vreo cutie în care cred eronat că am altceva Mr. Green , deh , "sclerozia " nenicule !
_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Feb 2023 09:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O astfel de retea (dar si una mai rara) ar permite construirea unui instrument numit spectrohelioscop capabil sa vizualizeze imaginea Soarelui in orice lungime de unda din spectrul vizibil fara a fi nevoie sa foloseasca vreun filtru anume. Functie de parametrii constructivi se pot obtine usor benzi de sub 1A.
Un spectrohelioscop este alcatuit din 3 componente principale: telescopul, monocromatorul si sintetizorul de imagine. O astfel de constructie sunt sigur ca ar putea fi realizata de Iulian fara eforturi prea mari dar cu sprijinul colegilor care ar trebui sa-i asigure cele necesare constructiei.
Sper ca nu am deturnat topicul. La nevoie se poate inlatura acest post.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 12 Feb 2023 18:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu o asemenea retea de difractie ar putea fi construit un spectrohelioscop ca cel prezentat in linkul de mai jos, cu autocolimare, adica in care aceeasi luneta serveste atat drept colimator cat si analizor, iar reteaua se aseaza in fata obiectivului acesteia in asa fel incat sa reflecte inapoi spre luneta fasciolul dispersat, iar la iesire din luneta se monteaza o diagonala de constructie speciala , un fel de divizor prevazut atat cu fanta cat si ocularul de vizare.
Printr-o parte a acestui divizor intra lumina solara prin fanta si trece prin divizor spre obiectivul lunetei care colimeaza lumina pe reteaua de difractie, apoi aceasta produce dispersia luminii si o reflecta inapoi prin obiectibvul lunetei care serveste de data asta la focalizarea spectrului, care trece iarasi prin divizor si este cotit la 90 grade spre ocularul de vizare.
E un proiect foarte interesant si pe cat de fascinant pe atat de simplu. Practic se economiseste un obiectiv / luneta , aceeasi luneta servind ambele functii ,de colimator si de analizor. Smile La proiectul acesta ma gandeam si eu de ceva timp sa il realizez.

http://www.lightfrominfinity.org/Hirss2%20...scopio.htm

Azi am mai progresat in privinta prelucrarii spectrelor stelare; am mai facut aseara niste capturi in conditii mai bune la stelele Sirius, Betelgeuse, Procyon si Regulus, dar azi am lucrat numai la spectrul lui Sirius si inca mai am de lucru. Am stackat niste cadre cu capatul IR a spectrului si deja rezultatul a iesit mult mai fain, mai curat decat cele prezentate ieri. Dupa stacking am decupat o portiune foarte subtire din partea cea mai luminasa a spectrului asa cum se vede in imaginile de mai jos si am intins-o ,rezultand un spectru mai clar si uniform. Dureaza relativ mult prelucrarea spectrelor dar si satisfactia e mare la sfarsit cand privesti rezultatele faine. Very Happy
Prezint si varianta color a spectrelor prezentate ieri, cu gradatii in nanometri. Spectrul produs de prisma este neuniform, mai extins in UV/albastru si comprimat in rosu/IR.



stellar spectra color w labels.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  427.77 kb
 Vizualizat:  de 1534 ori

stellar spectra color w labels.jpg



stack spectra frames.png
 Descriere:
Stackare 8 cadre cu expunere de 4 sec. cu spectrul lui Sirius, portiunea IR. Cadrele au fost calibrate anterior cu cadre dark.
 Marime fisier:  87.74 kb
 Vizualizat:  de 1534 ori

stack spectra frames.png



select narrow section from spectra.png
 Descriere:
Decuparea unei sectiuni foarte subtiri din zona cea mai luminoasa din spectru.
 Marime fisier:  76.78 kb
 Vizualizat:  de 1535 ori

select narrow section from spectra.png



extended narrow section of spectra.png
 Descriere:
Extinderea sectiunii decupate din spectrul lui Sirius. Spectrul se vede mai clar si mai uniform.
 Marime fisier:  86.22 kb
 Vizualizat:  de 1534 ori

extended narrow section of spectra.png



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Feb 2023 09:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitări, Iulian! Este uimitor ce pot face două mâini dibace! Din mai nimic ai ajuns să obții lucruri la care alții se uită ca vițelul la poarta nouă. Perseverența și dedicarea ta merită răsplătite din plin!

Sunt interesat de acest nou spectroheiloscop și te voi ajuta să-l pui la punct.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 13 Feb 2023 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Tavi. Smile Demult aveam ideea de a fotografia spectrele stelare insa nu dispuneam de mijloacele necesare. Acum gratie ajutorului lui Valy cu prisma obiectiv pot face lucrul acesta. Smile
Apropo de proiectul cu ansamblul de 2 prisme de binoclu in tandem in fata teleobiectivului foto pe care voiam sa il realizez: am renuntat la el daca am primit prisma de la Valy, oricum nu cred ca scoteam cine stie ce spectre avand in vedere focala mica a teleobiectivului si mai ales deschiderea limitata la f/8 (max 22mm), era limitat doar la una-doua, trei stele precum Sirius, Capella , Betelgeuse si spectrele nu ar fi fost atat de clare ca in cazul prismei obiectiv montata pe newtonianul de 76/700mm, care este incomparabil mai mare decat teleobiectivul foto.
Cu newtonianul de 76mm si prisma obiectiv pot ajunge la magnitudinea 2 cu camera Point Grey, iar daca as fi putut monta camera Canon 450D poate ca as fi ajuns la magnitudini mai mari dar camera Canon nu focalizeaza la infinit cu acest newtonian si este limitata spectral, avand o banda de trecere numai in domeniul vizibil, intre 420 si 700nm.

Azi am finalizat spectrul stelei Sirius de la un capat la altul si a iesit foarte fain, mult mai clar decat prima varianta de acum doua zile. A fost obtinut din trei imagini lipite si obtinute prin stackarea a cate 8 cadre de 4 s expunere, calibrate cu cadre dark. Am obtinut si o spectrograma a spectrului lui Sirius in softul Visual Spec, i-am dat culoare si l-am corectat cu un cadru flat sintetizat ,obtinut dupa curba de raspuns spectral a camerei Point Grey. In capatul UV se vad frumos liniile din seria Balmer ale Hidrogenului pana aproape de discontinuitatea Balmer de la 370nm. Sirius, dar si alte stele de clasa spectrala A prezinta linii ale Hidrogenului mult mai intense decat spectrul solar.

Mai am insa de prelucrat multe alte spectre stelare, intrucat am mai facut si aseara capturi la stelele Rigel si Belatrix si mai am spectrele si de la stelele Aldebaran, Betelgeuse, Regulus, Procyon ,Capella , unele dintre ele trebuie reprocesate ca sa iasa mai fain. Smile



spectrum of sirius w camera spectral response correction .jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Sirius. Captura : camera Point Gre Chameleon 13s2m + newtonian 76/700 cu prisma-obiectiv de 4". Versiunea mono cu corectie de raspuns spectral.
 Marime fisier:  41.82 kb
 Vizualizat:  de 1474 ori

spectrum of sirius w camera spectral response correction .jpg



spectrum of sirius color.jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Sirius. Captura : camera Point Gre Chameleon 13s2m + newtonian 76/700 cu prisma-obiectiv de 4". Versiunea color cu corectie de raspuns spectral.
 Marime fisier:  52.35 kb
 Vizualizat:  de 1473 ori

spectrum of sirius color.jpg



camera spectral response correction flat frame.jpg
 Descriere:
Cadru flat sintetic de corectie a raspunsului spectral al camerei Point Grey.
 Marime fisier:  23.16 kb
 Vizualizat:  de 1473 ori

camera spectral response correction flat frame.jpg



spectrum of sirius v spec.png
 Descriere:
Spectograma spectrului stelei Sirius cu corectie de raspuns spectral, obtinuta cu softul Visual Spec.
 Marime fisier:  7.09 kb
 Vizualizat:  de 1473 ori

spectrum of sirius v spec.png



spectrum of sirius vspec.png
 Descriere:
Spectograma spectrului stelei Sirius fara corectie de raspuns spectral, obtinuta cu softul Visual Spec.
 Marime fisier:  5.71 kb
 Vizualizat:  de 1475 ori

spectrum of sirius vspec.png



spectrum of sirius.jpg
 Descriere:
Spectrul stelei Sirius. Versiunea mono fara corectie de raspuns spectral.
 Marime fisier:  37.15 kb
 Vizualizat:  de 1473 ori

spectrum of sirius.jpg



_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Feb 2023 07:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Super! Poți încerca și softul BASS după ce ai cadrele prelucrate. Vei avea posibilitatea de a calibra și analiza mai bine spectrul. Nu este la fel de ușor de utilizat ca Visual Spec, dar este mai profesionist.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 6 din 7
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact