Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_7157.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225052
Numar de utilizatori inregistrati: 2843
Cel mai nou utilizator inregistrat: GabiBirsanu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Elite 8x32


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Iun 2023 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Elite 8x32
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Elite 8x32

1 PREZENTARE GENERALA
Cel mai bine vandut binoclu de la inceputuri si pana in vremurile noastre, ramane , surprinzator sau nu, familia “CZ 8x30”. Un binoclu care sub diverse mici variatiuni (fie federale fie democrate ) pe tema s-a fabricat timp de circa 70 de ani si ramane in topuri si in zilele noastre. De departe cel mai interesant si bine facut binoclu CZ - CZJ a facut istorie inclusiv prin copiile efectiv imposibil de contorizat desi pe acestea nu le punem la socoteala Very Happy. Desi productia lor s-a incheiat de mai bine de 30 de ani inca ne putem pune problema… avem un binoclu similar produs in ziua de azi care sa ii faca cu adevarat concurenta? Si acesta intrebare va veni, ca de obicei in reviewurile noastre, in concordanta cu pretul cat mai mic al ununi eventual competitor. Plecam deci de la un pret cuprins intre 200 si 100 de Euro, practic pretul la care se poate obtine un CZ sau CZJ 8x30 (second hand). Dupa o serie de teste si incercari (idea in sine mi-a venit de cativa ani, dar nu am reusit pana acum sa distantez efectiv un pretendent) am decretat posibilitatea unui pretendent la titlu, chiar daca, in mod cert, la unele capitole nu isi va depasi niciodata inaintasii (durata de viata, continuum de productie, numar de bucati vandute,etc), atunci macar din punct de vedere optic si mecanic sa iasa in evidenta. Astfel azi ne vom opri la un binoclu intamplator ajuns in posesia mea: Lacerta Elite 8x32 care insa, surprinzator s-a dovedit a fi modelul pe care speram de mai multa vreme sa il atace efectiv pe CZ 8x30.
Date tehnice Lacerta Elite 8x30 / [CZ 8x30]:
Diametrul obiectivului: 32mm / [30mm]
Puterea de marire: 8x / [8x]
Sistem de focalizare: Central / [Central]
Distanta minima de focalizare:1,5m (n.a. la modelul testat = 1,5m) / [1,9m]
Camp vizual real: 7,8 grade / [8,5 grade]
Camp vizual real la 1000m: 145m / [150m]
Diametrul pupilei de iesire: 4,00mm / [3,75mm]
Ocular relief: 22mm / [nespecificat de fabricant, n.a = dar este mult mai mic decat 22mm]
Factor crepuscular: 16,0 [15,49]
Luminozitate: 16.0 [14,6]
Acoperire suprafete optice: Fully Multi-coated / [mai multe versiuni dar ultimile sunt Fully Multi-coated]
Sistem Prisme: Roof / [Porro]
Material Prisme: BaK4 / [BaK4]
Umplut cu azot: da / [nu]
Greutate: 539 grame (n.a. la binoclul testat = 556 grame cu tot cu aparatorile de obiectiv) / [520grame]
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare / [similar]
Utilizare cu ochelari: Da, fara pierdere de camp dar cu usor contact nedistructiv lentile ochelari -> eyeshield din cauciuc / [ Da, dar cu pierdere de camp visual]
Sistem de prindere pe trepied: da / [nu]

2- ISTORIC
Lacerta Elite 8x32 este o emisie relativ mai veche (aparut de circa 7 ani, in tara noastra) facand parte dintr-o serie care a evoluat frumos avand modele ce acopera o gama larga de tipuri, toate avand un raport pret / calitate deosebit de bun. Este o serie care s-a dorit a fi oarecum mai de lux si mai spectaculoasa investindu-se masiv in nu doar in optica si mecanica dar si in design. Nu stiu efefectiv daca ea este in continuare in fabricatie, dar in mod cert ea exista inca masiv in piata romaneasca si europeana.
3- MECANICA
Un binoclu scurt, dar compensand cu diametrele mari ale tuburilor, mizandu-se pe prisme mari si alezaje optice mari lasand sa se intrevada un sistem foarte luminos. Un binoclu care se simte totusi greu si compact in mana desi greutatea lui efectiva (cu tot cu aparatorile de obiective) este de circa 550 grame. Este deci cu doar 15 grame mai greu decat CZ 8x30 astfel incat putem decreta un egal la acest capitol. Mecanica este foarte precisa, putin mai dura (cel mai probabil pe masura ce se utilizeaza se va remedia), fara jocuri mecanice. Binoclul este acoperit de un strat de cauciuc sintetic de culoare verde, util pentru aderenta asigurand o prindere sigura si placuta. In ansamblu un binoclu mic, sau cel putin in comparatie directa cu un porro 8x30, pare mult mai mic. Binoclul este din dural si repere din plastic (eyeshieldurile, rotitele de clar si dioptrii, armura cauciucata).
4- OPTICA
Optica este superba, extrem de luminoasa, avand un contrast ridicat, definitie superba si culori perfect naturale. Este un binoclu la care calitatea imagini te impresioneaza din primul moment mai ales in conjunctura cu dimensiunea relativ mica a binoclului. Este un binoclu cu oculare foarte mari (pentru perioada nostra cel putin) cu efect profund de hublou. Zona de clar este undeva la 15 % fata de margine, superba, cu trecere ferma de la campul visual la negru. Campul vizual mare este impresionant cu atat mai mult cu cat profunzimea de clar este foarte mare, comparabila cu cea a batranului CZ, lasand sa se banuiasca o constructie tip Erfle a ocularelor.
Ceea ce impresioneaza este “placerea si mai ales usurinta de a privi” similara binoclurilor din grupul de elita (din punct de vedere al proiectarii ocularelor) cum ar fi IOR 7x40, Carl Zeiss Conquest 10x42, Delta Extreme 10x50, APM Telescope 10x50, Meopta B1.1 10x50, etc. Ceea ce implica nu doar o colimare corecta dar mai ales un design foarte reusit al ocularelor. Nu avem reflexii parazite in campul vizual, si nu avem aberatii cromatice in zona centrala in pofida lipsei indicativului “ED”. In regim astro stelele sunt puntiforme si culorile sunt redate corect. Am fost foarte placut surprins de calitatea imaginii aferenta acestui binoclu mai ales in conjunctura pret/calitate. Este un binoclu atat de luminos incat l-am bagat in categoria “binoclurilor periculoase” (cele care in mod terestru fiind foarte luminoase, le recomand sa fie utilizate cu filtre de atenuare sau colorate, cand dorim sa privim indelungat pe timp de zi luminoasa).
5- TESTE
A fost testat cu urmatoarele binocluri:
-Foto Schaja 8x30 (practic un Carl Zeiss Deltrintem 8x30, dar cu mult mai putin tint).
Era idea principala, desi fara a incepe testul mi-a fost clar ca dispun de un binoclu ce va depasi lejer batranul Foto Schaja 8x30. Astfel luminozitatea lui Lacerta Elite este net superioara, cu mult mai mult incat sa implic in acesta diferenta doar cei 2mm in plus de apertura. Contrastul lui Lacerta este deasemenea mult mai mare iar definitia celor doua binocluri as spune ca este identica. Campul visual a lui Lacerta desi este mai mic cu 5m, pare , cel putin ochiometric cat de cat apropiat de cel al germanului. Tintul lejer galbui al lui Foto Schaja il defavorizeaza masiv in fata campului natural al lui Lacerta. In mod astro, Lacerta a vazut violent mai multe stele decat Foto Schaja. Lacerta pierde la capitolul 3D unde binoclul german (normal, fiind solutie constructiva porro) isi arata superioritatea.
Lacerta castiga deci la multe capitole, dar, desi nu reuseste sa depaseasca total legenda germana (care totusi castiga la camp si la vederea 3D) as spune ca poate fi declarat (deocamdata) ca prim posibil inlocuitor al acestuia.
-Paralux Open Vision ED 8x42
Paralux este oarecum la egalitate cu Lacerta la luminozitate, definitie si contrast dar pierde la tint. In regim astro micutul Elite a vazut aceleasi stele ca si Paralux. Desi lejer incorecta compararea, am considerat ca idee interesanta ca un binoclu mic cu apertura de 32mm este similar si comparabil cu unul de 42mm.
-Carl Zeiss Conquest 10x42
Nu am putut rezista tentatiei si am lansat, artileria grea, toata atintita pe bietul Lacerta Very Happy. CZ l-a deopasit la mai toate capitolele cu foarte putin, dar vizibil. Zeiss pierde la marimea campului (dar atentie comparam un 10x cu un 8x, deci asta este, zic eu mai putin concludent), naturaletea coloritului si la greutate. CZ are o alura rece a coloritului in timp ce Lacerta are un colorit absolut natural. Ceea ce insa socheaza este senzatia ca privind pe rand prin cele doua binocluri ai impresia ca privesti prin acelasi binoclu doar avand un factor de marire diferit astfel incat placerea de a privi prin ambele binocluri este identica.
6- CONCLUZII
Un binoclu al carui pret este undeva in jurul a 165 Euro si care poate inlocui cu mare success un titan de calibrul lui CZ 8x30.
De ce sa cautam un inlocuitor pentru un “binoclu fara de moarte” asa cum este considerat CZ 8x30? Pentru ca inlocuim o tehnologie veche de cel putin 45 de ani cu una moderna care in mod normal trebuie si iata ca este superioara cel putin din punct de vedere optic si mecanic. Timpul nu iarta nici macar binoclurile fara de moarte … e adevarat ca nu le omoara efectiv dar le depaseste. Sunt convins ca durabilitatea unui binoclu modern nu se mai compara cu cea a unui binoclu vechi, dar atat timp cat avem un castig important cel putin in optica, voi recomanda mereu pe cel nou. Si sa nu ne miram ca pana binoclul cel nou “se uzeaza” efectiv, va avea la randul sau un mai tanar inlocuitor superior.



Lacerta8x32mic.jpg
 Descriere:
Lacerta Elite 8x30 o reusita a clasei sale
 Marime fisier:  1.05 MB
 Vizualizat:  de 397 ori

Lacerta8x32mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact