Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Dare_de_stele_2.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224699
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

First Post!


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
KOLS
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Aug 2023
Mesaje: 15



Localitate: Domnești

MesajTrimis: 26 Aug 2023 01:19 Download mesaj
Titlul subiectului: First Post!
Raspunde cu citat (quote)

Salutare, tuturor!

Aceasta este prima mea postare pe forum asa ca, in cazul in care voi incalca vreo regula de care nu stiu, postarea vine cu scuzele de rigoare ! Very Happy

Voiam sa va prezint telescopul meu si sa va cer parerea in legatura cu un aspect tehnic al acestuia.

Am achizitionat acum cateva luni acest Dobsonian de la Bresser (ar trebui sa fie niste imagini atasate pe aici pe undeva) impreuna cu un eyepiece de 6mm.
De atunci, cand cerul e senin si simt ca lombarele mele au chef de un mic workout, scot bestiuta in curte si explorez cerul, in stilul meu haotic de incepator care nu prea stie la ce se uita Laughing .
{Ca side note, sa ma fereasca Domnu‘; de ce-ar fi fost pe mine daca luam, pana la urma, dob de 10inch; asa cum planuiam. Am 24 de ani si, in mintea mea, toate avertizarile veteranilor la adresa pustilor ca mine, cum ca ar fi greu de transportat, scos din casa, sau chiar si mutat de colo-colo, nu erau decat exagerari. Cateva luni de plimbat niste zeci de metri pe asta mic, de 8, si m-am lamurit Laughing M-am racorit si o sa mai acord niste timp pana sa ma ia febra aperturii, vedem cat o dura si asta Very Happy.}

Deci, cum spuneam, cand ies la observatii, sunt destul de haotic in approach-ul pe care il am. Imi face mare placere sa ma plimb de la o stea la alta, iar in cazul in care dau de ceva mai interesant, aka mai luminos, este o surpriza binevenita!
O mica problema a aparut atunci cand am inceput sa am tinte (slava Stellarium) si sa imi propun sa vad obiecte specifice.
Nu cred ca este neaparat o problema, atata cat este o inconvenienta, dar consider ca finder-scope-ul cu care a venit telescopul lasa de dorit. Din experientele de pana acum, este foarte clunky si incomod. L-oi fi aliniat eu aiurea si mi-oi fi facut-o cu mana mea, naiba stie, cert este ca ma pune in niste pozitii cateodata din care ma intreb daca reusesc sa ma mai indrept. Pe langa asta, magnificatia impreuna cu optica fooaaaarte proasta a finder-ului sunt o combinatie letala. La planete nu am probleme, dar stelele mai indepartate sau DSO-urile sunt o provocare. Prima data cand am incercat sa gasesc M13, m-am chinuit timp de o ora cu un EP de 25mm pana sa il gasesc Laughing .

Intrebarea mea, pana la urma, este urmatoarea: Mai exista oameni pe forum care au acest model de prindere a cautatorului pe telescop, si care au facut un upgrade? Ma intereseaza sa montez ceva fara magnificatie, cum ar fi poate un red-dot. Poate ca deja visez prea departe dar exista posibilitatea sa montez un Telrad acolo? Toate finderele par sa aiba alte feluri de prindere, nu prea am gasit niciunul care sa se potriveasca cu locasul de pe telescopul meu.
Poate nu am cautat eu destul de bine asa ca voi mai incerca, dar am considerat ca cel mai bine ar fi sa va intreb pe voi Very Happy.

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns!

Seara frumoasa si cer senin! Smile



IMG_6442.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.11 MB
 Vizualizat:  de 1006 ori

IMG_6442.jpg



IMG_6443.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.45 MB
 Vizualizat:  de 1006 ori

IMG_6443.jpg



_________________
Gear:
Bresser 8" Dob + Explore Scientific LER 6,5 mm EP.
Nikon Action EX 10x50 Binos.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 730



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 26 Aug 2023 07:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Parerea mea e ca trebuie inlocuit cautatorul.
Din pacate, cautatatoarele vin cu o sina vixen. Daca imi dai distantele intre suruburile alea de la baza cautatorului, ma uit sa vad printre ce am eu, sa iti recomand o baza de cautator care se potriveste la acele suruburi.
Oricum cel mai recomandat e sa ai un cautator RACI si un Telrad (sau clone de la Omegon, Explore Scientific). Merge si un red dot in ultima instanta.
Dar telrad-ul are avantajul ca te ajuta la "star hopping" (adica gasirea obiectelor). Are 3 cercuri , de 0.5, 2 si 4 arc grade. Cu ele poti aprecia/masura distantele intre stele si sa mergi din stea in stea pana la obiectul dorit. O aplicatie, ca Stellarium de exemplu, iti arata cercurile de la telrad si asa iti dai seama in ce directie tb sa mergi.

Desi pare mare, telradul e cel mai folosit dintre cautatoarrele achizionate de mine.
Nu iti face probleme cu prinderea telradulul, pt ca se prinde cu benzi adezive; nu trebuie sa dai gauri.
Cu cautatorul va trebui sa rezolvi intr-un mod sau altul.

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9485

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Aug 2023 07:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit!

Întrebarea ta este legitimă. Se poate pune un finder mai mare, 9x50 cu suportul și pantoful lui, în locul celui existent și un Telrad sau Red-Dot lângă el. Cele două tipuri de căutătoare sunt complementare, ai nevoie de ambele. Telrad-ul (sau RDF) ajută la poziționarea aproximativă la punctul de pornire pentru star-hoping dar finderul optic este necesar apoi pentru a-l face efectiv. Un finder mic nu este grozav, unul cu 50mm apertură va avea o luminozitate și un câmp aparent similar cu binoclul 10x50 care la rândul lui este un instrument complementar. Ajută la recunoașterea zonelor de căutare și chiar la observații, există o sumedenie de obiecte "binoculare", avem topic separat pentru observațiile de acest tip.

Ai ales bine, un 8" te va ține ocupat multă vreme și este un instrument "pe viață" ca să zic așa, este foarte bine că nu ai încercat să iei un așa-zis "telescop pentru începători" care sunt moartea pasiunii. Ceea ce mai ai neapărată nevoie este o trusă de oculare: un ocular wide (sau super, ultrawide, după buget) pentru DSO între 24-32mm și o serie de câteva oculare planetare, care să nu se suprapună dacă folosești un barlow 2X, de exemplu 11-9-7mm sau 12-10-8mm. Un barlow de calitate îți va dubla astfel numărul magnificațiilor utilizabile.

Atenție la colimare, laserul deși este comod și simplu de utilizat poate să nu fie bine colimat la rândul lui și mai mult să strice. Colimarea finală o poți face pe Steaua Polară, astfel încât să vezi discul Airy și inelele de difracție centrate.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2490



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 26 Aug 2023 09:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut! Cu dobsonul folosesc un finder de 50mm cu prisma Amici. Apertura te auta sa vezi mai bine obiectele vizate, iar prisma iti pune ocularul finderului pe aceeasi directie (paralel) cu ocularul telescopului. Cu apertura poti sa te duci pana la 80mm, ceea ce face din finder o luneta puternica de camp larg (dar micsorarea campului va face mai dificila gasirea obiectelor, eventual poti folosi si un Telrad).
_________________
Marius
Sus
KOLS
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Aug 2023
Mesaje: 15



Localitate: Domnești

MesajTrimis: 26 Aug 2023 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut, guys! Very Happy
Toate cele trei mesaje sunt interesante si voi incerca sa raspund tuturor in acest comentariu.

1: Cred ca voi renunta, cum ai sugerat si tu, la red dot si voi merge pe optiunea de Telrad. Stiam ca este mai eficient dar habar nu aveam ca nu necesita sa dau gauri! Asta mi se pare foarte tare. Banuiesc ca banda respectiva are un adeziv zdravan in asa fel incat sa nu te trezesti cu Telradul pe jos in mijlocul observatiilor.
Distantele dintre suruburile bazei sunt de 3cm-3,5cm. Ar fi super sa imi spui daca exista un model mai universal cu care as putea inlocui baza asta. Multumesc pentru ajutor! Very Happy

2: Nu stiam ca luneta si telradul/red-dot sunt complementare. Shocked Acum ca ai specificat, chiar are sens! Laughing Vedeam prin pozele de pe internet cu gear-ul oamenilor dar am crezut ca sunt lasate amandoua doar de dragul de a avea alternativa sau pentru ca sunt situationale si in functie de conditii, unul este mai bun decat celalalt.
Un 9x50 suna bine! Imi place foarte mult contrastul si luminozitatea pe care le am in Nikonul meu 10x50. Ba chiar am incercat odata sa folosesc binoclul in locul cautatorului pentru a gasi Andromeda. In cautator nu vedeam nimic in timp ce in binoclu se rezolva ca un mic smudge gri dar clar vizibil! (Nici in telescop nu reuseam sa vad nimic, dar asta este un subiect pentru o alta postare aici pe forum Laughing )
In legatura cu ocularele, chiar vorbisem cu cineva care postase in sectiunea de Bazar sa imi ‘pastreze’ doua oculare pana la salariu! Ocularele sunt un Baader Hyperion Modular 24mm 68d impreuna cu un Explore Scientific 15mm 70d . Very Happy Consideri ca raman niste optiuni viabile, tinand cont si de aspectul barlow-ului (la care eu nu ma gandisem) ?
Pentru mine, colimarea este destul de intimidanta pentru ca mi s-a parut destul de greu sa o nimeresc chiar si cu laserul. Cand dadeam de un bolt de reglare pe o axa, imi sarea laserul pe alta axa Laughing . Voi cauta un ghid de colimare asa cum ai mentionat tu, sa incerc, poate mi se va parea mai intuitiva. Very Happy

3: Chestia asta cu prisma Amici mi se pare geniala! 100% urmatorul finder il voi cumpara cu o astfel de prisma pentru ca mi se pare un life saver! Surprised
80mm suna putin excesiv, cred eu, doar pentru un cautator. 50mm in schimb mi se pare perfect! Very Happy

Va multumesc mult pentru raspunsuri si sfaturi!

_________________
Gear:
Bresser 8" Dob + Explore Scientific LER 6,5 mm EP.
Nikon Action EX 10x50 Binos.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3542



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 26 Aug 2023 10:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cee fainder? tineti cu mana un laser in locul ocularului si gata arata pe cer unde vede telescopul Idea Idea
Sus
KOLS
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Aug 2023
Mesaje: 15



Localitate: Domnești

MesajTrimis: 26 Aug 2023 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
tineti cu mana un laser in locul ocularului


Unii oameni au improvizat o chestie super interesanta cu un suport de telefon atasat telescopului. De acolo, deschid aplicatia Stellarium sau oricare aplicatie sky chart si gasesc asa obiectele pe cer. Laughing

_________________
Gear:
Bresser 8" Dob + Explore Scientific LER 6,5 mm EP.
Nikon Action EX 10x50 Binos.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 26 Aug 2023 12:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
cee fainder? tineti cu mana un laser in locul ocularului si gata arata pe cer unde vede telescopul Idea Idea


Tavi are dreptate, este o metoda foarte buna si daca observi singur.
Ajuta si mai mult la observarea in grup cand unul mai experimentat gaseste si tinteste obiectul cu laserul iar ceilalti, urmand directia razei laser, gasesc si ei obiectul.
Ca o rafinare a metodei, Armand a printat un adaptor pentru a pune laserul peste ocular fara pericolul de a zgaria lentila.

Kolea

Uneori eu vaslesc impotriva curentului. Wink
Pe ''toate'' telescoapele am RACI + RDF si asa am sa fac si cu dobul de 250mm care deocamdata are Radiant. ( Am pus ghilimele la ''toate'' deoarece nu chiar pe toate, numai pe dobul de 200mm si cel de 125mm. Dar am RACI pe dobul de 250mm ... mai lipseste RDF-u).

Asa ca Radiantul de pe dobul de 250mm, (Radiant= o clona de Telrad), va merge la vanzare. Este folosit dar in perfecta stare. Intradevar, nu necesita gauri sau alte pregatiri pentru instalare, banda adeziva il tine ''beton''.
Daca te intereseaza, vorbim prin mesaj privat.

Spor la upgradare, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 730



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 26 Aug 2023 15:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

KOLS a scris:
Salut, guys! Very Happy

....
Distantele dintre suruburile bazei sunt de 3cm-3,5cm. Ar fi super sa imi spui daca exista un model mai universal cu care as putea inlocui baza asta.
...


Am atasat o poza cu ce iti trebuie; masurat la mine are cea mai mica distanta de vreo 22mm si cea mai mare cam de 35mm. Banuiesc ca tu ai 35mm in lungul tubului, nu-i asa? Deci ar putea fi pus transversal.
Am gasit unul la astromagazin si are specificate distanta min- max : 25-35mm ( dupa ce am vazut pe asta ma gandesc ca s-ar putea sa nu fi masurat bine distantele la mine)
https://astromagazin.ro/cautatoare/13942-b...tator.html

Deci ar putea sa iti fie bun.



WhatsApp Image 2023-08-26 at 14.50.53.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  150.78 kb
 Vizualizat:  de 902 ori

WhatsApp Image 2023-08-26 at 14.50.53.jpg



_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
KOLS
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Aug 2023
Mesaje: 15



Localitate: Domnești

MesajTrimis: 26 Aug 2023 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Mircea!

Chiar suna interesant treaba cu laserul! Exista vreo postare, ceva, pe forum despre asta? Mi-ar placea sa citesc mai multe pe subiect. Very Happy

Am o intrebare, totusi. Nu erau ceva reglementari care interziceau laserele noaptea pe cer pentru a nu incurca traficul aerian? Sau visez aiurea Confused Laughing

_________________
Gear:
Bresser 8" Dob + Explore Scientific LER 6,5 mm EP.
Nikon Action EX 10x50 Binos.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3542



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 26 Aug 2023 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

sunt mult prea multe avioane si ne incurca
la poze mai ales .... sa ne mai lase ca le scoatem ochii cu 5w verde Laughing
Sus
KOLS
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Aug 2023
Mesaje: 15



Localitate: Domnești

MesajTrimis: 26 Aug 2023 15:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

gpaunescu a scris:
Banuiesc ca tu ai 35mm in lungul tubului, nu-i asa? Deci ar putea fi pus transversal.


Sunt 3,5 in jurul tubului si 3cm pe lungime. Very Happy
Pe langa asta, la mine vad ca sunt 4 suruburi de prindere in timp ce in poza ta vad doua. Ma uit acum pe link-ul pe care l-ai postat sa imi dau seama daca s-ar potrivi aici ce ai gasit tu.

Sper ca nu ti-am ocupat prea mult timp cu prostioarele mele Laughing , dar multumesc pentru efort! Smile



IMG_6448.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.29 MB
 Vizualizat:  de 889 ori

IMG_6448.jpg



_________________
Gear:
Bresser 8" Dob + Explore Scientific LER 6,5 mm EP.
Nikon Action EX 10x50 Binos.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2669

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 26 Aug 2023 15:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
sunt mult prea multe avioane si ne incurca
la poze mai ales .... sa ne mai lase ca le scoatem ochii cu 5w verde Laughing


Recomand 5 w verde proiectat prin lentilă de 15 cm optimizată . Abia atunci vor avea de ce se plânge . În rest , fătălăi !

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 730



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 26 Aug 2023 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

KOLS a scris:

Sunt 3,5 in jurul tubului si 3cm pe lungime. Very Happy
Pe langa asta, la mine vad ca sunt 4 suruburi de prindere in timp ce in poza ta vad doua. Ma uit acum pe link-ul pe care l-ai postat sa imi dau seama daca s-ar potrivi aici ce ai gasit tu.

Sper ca nu ti-am ocupat prea mult timp cu prostioarele mele Laughing , dar multumesc pentru efort! Smile


Vei folosi numai 2 gauri. In celelalte 2 poti lasa suruburi sau le acoperi cu bandă adeziva.
In cel mai rau caz exista si varianta cu o singura gaura.
Sau sa faci alte gauri in tub.
Stai liniștit ca nu mi-ai ocupat prea mult timp.
Cer senin,
Gabi

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact