Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
14807842936_5fa30969ea_o.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225608
Numar de utilizatori inregistrati: 2849
Cel mai nou utilizator inregistrat: donald_j
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oculare pt. reflector rapid


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10701



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Apr 2008 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului: Oculare pt. reflector rapid
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Am un telescop 200/1000 deci f/5. Ce probleme ridica acest tip de telescop pentru un ocular? Ce probleme trebuie sa rezolve ocularele pentru un f/5? Ce recomandari exista din punctul asta de vedere (tip, constructie, eventual nume-marca, link)?

In alta ordine de idei, care este diferenta dintre focuserul de 2'' si cel de 1,25" in ceea ce priveste ocularele? Prin ce difera ocularele pentru astfel de focusere? Adica dece as alege un ocular de 2" sau unul de 1.25"?

In principiu doresc un ocular cu camp mare de cuprindere, posibil sa fac si foto prin el, montand aparatul (DSLR) in fata ocularului (deci un eye relief mare). In plus si unul cu o putere de marire mai mare (4->6 mm), pentru planete si, daca se poate, cu un unghi mai mare. In ceea ce priveste pretul nu vreau neaparat ieftin dar nu prea vreau sa dau mai mult de 5-6 mil. pe unul.

Pentru o calitate mai buna si un unghi de cuprindere decent se recomanda un barlow, sa zicem 2x? Sau mai bine un ocular bun pentru mariri mari? Stiu ca un barlow e mai flexibil pt ca iti dubleaza sa zicem numarul de focale ale ocularelor la un pret mic, dar...calitatea?

Saru'mana.
Sus
achy1978
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Dec 2007
Mesaje: 1544

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

Localitate: Targu Jiu

MesajTrimis: 14 Apr 2008 16:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Valy,

Un barlow e bun sa il ai dar am obsrvat ca in momentul folosirii lui contrastul se reduce destul de semnificativ, mai ales la magnificatii mari. Poate pentru vizual nu e asa de deranjant, dar ma gandesc ca pentru foto poate sa reprezinte o problema; cei cu experienta in astrofoto putand spune ceva despre acest lucru.
Asa ca cea mai buna solutie ar fi niste oculare bune si poate si un corector de coma.
In general ar trebui sa ai in portofoliu cel putin un ocular de 2" pentru campuri largi (Luna, Pleiade) (ceva gen 30 mm - 2"), in parte opusa fiind cele utilizate la planete, cu focale mici si care, din cate stiu sunt doar pe 1,25".


Mult succes si felicitari pt telescop!
Cer senin !
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1269



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 14 Apr 2008 19:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
un barlow de 2x de exemplu dubleaza focala telescopului facand-o din 1000 mm in 2000 mm cu pierderea de luminozitate aferenta pentru ca din f5 tele-ul tau devine f10.
Daca vrei un barlow atunci cauta unul de calitate, nu te arunca la cele ieftine pentru ca trebuie sa te gandesti ca imaginea care ajunge la ochiul tau trece prima data prin barlow si apoi prin ocular etc. etc. Deci degeaba ai un ocular de calitate si oglinzi slefuite cat de cat bine cand barlow-ul strica tot. Deci un barlow de calitate buna sau foarte buna este de preferat deci cel putin un semi-APO.
La oculare pentru un F5 sunt bune Hyperionurile (care la F-uri sub 5 indica foarte clar daca optica este bine centrata pentru ca sunt concepute pentru f-uri de cel putin 5 sau mai mare alt avantaj se pot folosi atat ca 1,25 cat si 2") iar in cazul in care folosesti barlow-ul deci implicit lucrezi la F10 atunci practic Super Plössel-urile sunt si ele foarte bune mai ales ca nu costa atat de mult. Pentru Wide-View-uri acolo cat te tine pungutza dar mai bine iei ceva care merita adica unul si bun decat mai multe si proaste. Nu cred ca te-ar dezamagii (mai ales daca nu poti sa iti permite oculare scumpe) seria 5000 de la Meade care se descurca destul de bine am testat cateva pe f-5-ul meu si nu sunt asa rele, pe la colturi deformeaza un pic imaginea dar minimal adica mai putin ca si Hyperionurile. Am reusit o singura data sa pun Hyperionul pe un ASA12N-OK3 f 3,6 (Astro Systeme Austria) si nu trebuie sa explic ce soc am trait brrrr.
Ai grija de exemplu la ocularele de tip zoom, eu am un Hyperion 8-24 sau 26 mm care surprinzator se descurca destul de bine pe F4-le meu dar nu generalizez pentru ca nu toti au confirmat acest lucru, este posibil sa fi prins un model mai bine pus la punct...
In legatura cu DSLR pus pe ocular......hmmm eu personal as trece la fotografie fara ocular, direct printr-un adaptor T2 pe focusorul de 2" (daca ai un focusor de 1,25" atunci in functie de dimensiunea chipului din DSLR o sa ai o vignetare puternica sau mai putin puternica la colturi sau chiar colturi complet negre). De asemenea trebuie sa iei in considerare faptul ca daca vrei sa faci fotografie prin ocular atunci o sa ai solicitari mult mai mari in focusor deci sanse mai mari de a avea un camp vizual dezaxat datoria deformarii mecanice a focusorului plus ca vei avea pierderi de lumina datorita trecerii luminii prin mai multe corpuri din sticla. Fara ocular o sa iti fie mai usor sa faci fotografie cu DSLR-ul dar la acest punct trebuie sa te gandesti ca iti trebuie o modalitate de a verifica daca montura iti ghideaza bine si sa ai si o modalitate de a face corectii suficient de fine (daca controlerul nu suporta reglaje fine atunci situatia este nasoala). Deci inseamna sa folosesti un off-axis guider pentru newton-uri sau o luneta dedicata ceea ce implica greutati suplimentare pe montura. Nu ai spus ce montura ai si nici greutatea newtonului, aceste informatii ar fi de real folos pentru a te putea indruma mai departe.
Fotografie prin barlow de 2x adica la 2000mm? Mda aspiratiile tale sunt marete dar nu vreau sa te descurajez de la inceput, o sa dai tu singur cu capul de pragul de sus asa cum am dat si eu...
1000 mm nu sunt chiar de lepadat...
Sper sa te ajute la ceva gandurile mele
Numai bine
Emil
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10701



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Apr 2008 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru ganduri si recomandari.
Ca sa mai clarific: asta am - http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/...class2=104 numai ca montura e EQ5 cu picioare de otel , adica asta http://www.astroshop.ro/prd143_Monturi_Skywatcher-EQ-5.php , desi din imagine nu-mi dau seama daca e exact asta. Picioarele mele par a fi mai groase, cred, au 5 cm diametru. La el au venit un 25 si un 10mm super plossl.
Poze nu o sa fac si cu ocular si cu barlow ca imi imaginez ca sunt pierderi. Deocamdata vreau sa fac poze afocal dar nu mi-am luat inca adaptor M42. Ocularele si eventual un barlow le vreau pentru vizual, pentru inceput.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mar 2006
Mesaje: 1260



Localitate: Heinsberg / Germany

MesajTrimis: 15 Apr 2008 10:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Oculare bune si platibile pentru instrumentul tau ar fii cele din seria Skywatcher UWA, de ex. asta
http://www.astroshop.ro/prd170__Synta-UWA-6mm66.php

Eu as recomanda cel macar un ocular de 2" pentru campul maximal. Aici as recomanda acest product
http://www.astroshop.ro/prd152_2_2-Ocular-SWA-32-mm--70.php

O buna Barlow, care o pot recomanda fara gand rau este de la Skywatcher Apo Serie
http://www.astroshop.ro/prd75_Barlow_2-x-Barlow-Apo-Series.php

_________________
CS Robert
House of Optics Germany


www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de


Tel.: +49 2452 976144
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10701



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Apr 2008 12:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este recomandat, tinand cont de instrument (SkyW 200mm/1000, f/5), sa cobor cu ocularele sub 5-6 mm. Eventual un 3.5 sau 4mm? E tentant si un 2.5, dar este utilizabil? Eventual unul cu un camp mai larg? Asta pentru observatii planetare sau Lunare. Renunt (deocamdata) la foto prin oculare.
Pentru wide probabil ma uit la unul de 2", 25-35mm.

Cele recomandate de Robert cred ca sunt un compromis ok, cel putin din punct de vedere al pretului.

Multumesc.
Sus
horatius
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Apr 2006
Mesaje: 1203



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 15 Apr 2008 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La un telescop f/5 ocularele UWA clasice (cele de 66 grade) sunt slabute. Modelele de 6mm si 9mm sunt cele mai reusite, dar la f/5 tot arata aberatii in ultimii 30% din camp.

Niste oculare cu camp vizual aparent mare bune la un pret pana in 500 RON sunt ocularele SWA intre 3,5mm si 17mm cu camp vizual de 70 grade de la Sky-Watcher: http://www.skywatcher.ro/SK/SKswa.htm. Acestea au 8 elemente in compozitie, inclusiv din sorturi de sticla exotice (producatorul nu zice exact ce tipuri de sticla). Ca si calitate a imaginii sunt comparabile cu cele Hyperion, putin mai bune as zice in ceea ce priveste corectia aberatiilor la margine.

Modelele SWA de 26mm, 32mm, 38mm (de care zice si Robert) au un alt design optic, cu mai putine lentile, iar performantele sunt mai slabe decat modelele cu focale intre 3,5mm si 17mm, vei vedea la cele de 26, 32, 38mm din belsug coma oglinzii principale si astigmatismul ocularului, cam 70% din camp e numai corectat.

La lentile Barlow, din moment ce telescopul tau are focalizator de 2" iti sugerez sa treci direct la un Barlow 2" 2X ED: http://www.skywatcher.ro/SK/SKBarlow.htm Pe langa faptul ca vei putea sa il utilizezi cu orice oculare, si calitatea acestuia e mai buna si vei putea face foto in focar prin barlow, diametrul dubletului apocromat fiind suficient de mare pentru a nu produce vignetare cu multe ccd-uri.

Pentru observatii planetare iti sugerez 2 designuri:
-oculare PWA: http://www.skywatcher.ro/SK/SKPWA.htm
-oculare ortoscopice: http://www.skywatcher.ro/Baader/oc_ortoscopice.htm
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10701



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Apr 2008 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cat de mult pot sa cobor cu ocularul: 4mm, 3.5mm, 2.5mm? 2.5mm + barlow 2x Shocked Rolling Eyes ?
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 16 Apr 2008 23:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

nu am experienta, dar cred ca pot sa spun ca 2.5mm+barlow2x, care la telescopul tau ar da cam 800x, e mult prea mult, plus ca o sa-ti fie greu sa urmaresti un obiect (mai ales ca la marirea aia iti cam zboara repede de tot din camp)
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2006
Mesaje: 2258



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Apr 2008 23:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:
Cat de mult pot sa cobor cu ocularul: 4mm, 3.5mm, 2.5mm? 2.5mm + barlow 2x Shocked Rolling Eyes ?


Astfel incat sa ai 2X diametrul tau in mm. Daca ai un telescop cu o oglinda de 200mm, atunci maxim poti sa mergi pana la 400X.
Puterea maxima nu tine de ocular ci de instrument.
Numai bine!
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10701



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Apr 2008 10:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc, dar chestia cu 2.5mm + barlow 2x era mai mult o gluma Rolling Eyes .

Reformulez: cat de mult pot sa cobor cu ocularul astfel incat nu regret dupa aceea ca am dat banii degeaba? Pentru observatii planetare si pt. telescopul meu pot utiliza oculare de 3.5, 2.5mm? Are rost sa ma gandesc la astfel de magnificatii? Nu discut faptul ca fuge imaginea, ci doar din punctul de vedere al calitatii sau utilizarii vizuale a imaginii rezultate. Daca fuge Saturn prea repede o sa imi iau motorash si se rezolva.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mar 2006
Mesaje: 1260



Localitate: Heinsberg / Germany

MesajTrimis: 17 Apr 2008 10:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In general se da seama de pupila iesita al ocularului, unde cel mai optimal este o marime de cam 0,6 - 0,8 mm.

Formula de calculare acestei pupila este
Exit pupil = Diametru aperturei in mm / magnificare

Adica daca ai o apertura de ex. cu 200m, imparti cu magnificarea (de ex. 250x) unde obtii un rezultat de 200mm / 250x = 0,8mm exit pupil

_________________
CS Robert
House of Optics Germany


www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de


Tel.: +49 2452 976144
Sus
horatius
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Apr 2006
Mesaje: 1203



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 17 Apr 2008 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In general atmosfera in Romania permite curent puteri de marire de maxim 250X (acuma nu stiu in Bucuresti cum e exact). Asa ca e bine sa ai un ocular care sa produca o marire in jurul a 250X. Asta ar fi un ocular de 4mm sau un ocular de 8mm+lentila Barlow 2X sau un ocular de 3.5mm care ar da 285X.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10701



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Apr 2008 13:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ok, pentru "zoom" o sa ma limitez la un 4mm, eventual 3.5... sa vad ce gasesc disponibil la magazine (aviz skaywatcher). Desi stau in Bucuresti si il folosec cu precadere aici totusi nu ma limitez doar la Bucuresti, din cand in cand mai merg pe la tara unde e aerul mai curat si mai intuneric.

PS: calculul cu exit pupilul e o masura buna si corecta, cred, pentru alegerea ocularului. Multumesc, Robert.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5564

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Apr 2008 14:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

de obicei magnificatia maxima a unui instrument este 2D obiectiv (D exprimat in mm) care corespunde unei pupile de iesire de 0.5mm.
am gasit pe un site nemtesc valoarea magnificatiei maxime de 1.7D ceea ce corespunde cu valoarea maxima pe care o folosesc si eu in practica si dupa care pierderea de lumina mi se pare a fi foarte mare.
pentru aceasta valoare (1.7D) pupila de iesire este de ~0.6mm lucru ce verifica afirmatia lui Robert de mai sus.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact