| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242349 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2822 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: EdiB |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3077
|
Trimis: 05 Noi 2024 16:39 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Intradevar, problema pare sa fie generata de imaginea discului solar mai mare decat lungimea fantei, de aceea discul apare taiat la capete. Una din rezolvari ar fi o fanta cu lungime mai mare sau folosirea unei lunete cu focala putin mai scurta, ori folosirea unui reducator de focala plasat inaintea fantei in imediata apropiere pentru a reduce putin focala lunetei si implicit diametrul discului care astfel s-ar incadra in limitele fantei (este indicat ca diametrul discului solar focalizat pe fanta sa fie in asa fel incat sa fie lasat si un mic spatui intre disc si capetele fantei pentru a prinde si protuberantele de pe limb).
Un alt aspect important ar fi si alegerea corecta a raportului focal al lunetei pe care se monteaza partea de spectroscop (in acest caz SolEx). Raportul focal al lunetei trebuie sa fie mai mic decat raportul focal al sistemului optic al SolEx, altfel doar o parte din fasciculul ce trece prin fanta si este colimat pe reteaua de difractie ar putea cade pe retea, restul ar trece pe langa ea daca fasciculul e prea divergent dupa fanta, ca urmare a unui raport focal prea mic al lunetei si ar putea fi vignetat chiar de catre reteaua de difractie, chiar daca colimatorul ar fi suficient de mare in diametru si nu ar vigneta si el fasciculul, rezultatul fiind un spectru vignetat si ca atare si imaginea finala a discului solar va aparea vignetata la capete dupa extragerea din captura.
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013 Mesaje: 652
|
Trimis: 05 Noi 2024 17:23 Download mesaj |
|
|
|
Deci eu am un sistem efectiv f/10, adica o luneta de 62/400 cu filtre de 2" in fata cu rol de ERF, rezultand in apertura reala de 42 mm cat de cat.
Daca in loc de dreptunghi, sistemul tau are forma de paralelograma, suprafete paralele si perpendiculare pe razele de lumina, insa decalate, vei avea efectul de soare retezat. A se verifica fereastra reala, si cum se modifica ea cand strangi suruburile de la grating.
Sa nu fie ceva de genul
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
65.83 kb |
| Vizualizat: |
de 5938 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 05 Noi 2024 17:28 Download mesaj |
|
|
|
meanwhile on the Sun
|
102.01 kb |
de 5943 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2936
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 06 Noi 2024 13:56 Download mesaj |
|
|
|
Am aflat cauza "erorii" intreband pe grupul Sol'EX.
Focala telescopului trebuie sa fie maxim 480 (500 la mine) pentru o fanta de 4.5 mm lungime, cum este cea distribuita pana mai acum cateva zile, cand a fost inlocuita cu una noua, de 6 mm lungime.
Formula care defineste marimea Soarelui in focus este:
d = F x tan(alpha)
F - focala telescopului
alpha - diametrul unghiular al Soarelui (cam 0.52grd)
Nu conteaza camera folosita, cel putin nu prea mult (decat daca senzorul este foarte mic).
In cazul meu, fanta ar trebui sa aiba minim 4.54 mm pt. ca Soarele sa intre complet.
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 07 Noi 2024 01:00 Download mesaj |
|
|
|
heliu, stack de 40 de scanari din cam o ora de lumina, cu heavy wizardry (aka matematica)
sa se sesizeze prezenta unui triunghi relativ luminos, forma care coincide cu intunericul in corona, pizata de SDO AIA 211
|
112.86 kb |
de 5895 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 07 Noi 2024 21:20 Download mesaj |
|
|
|
tot heliu
|
120.68 kb |
de 5863 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 09 Noi 2024 00:28 Download mesaj |
|
|
|
Super imaginea de astazi in He, este clara si frumoasa.
O sa incerc si eu softul JSolEx si scriptul pentru extragerea He din link la procesarea scanarilor.
De obiecei extrag manual imaginea He din captura cu softul SHG, in care introduc valoarea Pixel Shift pentru lungimea de unda, de obiecei softul SHG nu nimereste linia He si alege cea mai intensa linie care o gaseste pe scanare (sunt doua linii atmosferice H2O, una langa alta in apropiere de He) si o marcheaza ca Pixel Shift = 0 , iar linia He se gaseste de obicei la 45 pixeli distanta de Pixel shift 0, deci introduc valoarea Pixel shift 45 ca sa faca extragerea imaginii fix pe linia He care este difuza si greu de localizat. Am invatat sa recunosc si sa localizez diferite linii spectrale fara ajutorul vreunui soft care sa indentifice liniile, linia He o gasesc dupa acele doua linii apropiate intre ele , iar lnga ele se zareste cu greu si linia He D3 mult mai difuza.
Problema in cazul spectroheliografului facut de mine, din ce am constatat in ultima vreme, este ca spectrul solar nu este perfect stabil ci are un mic drift si linia spectrala de interes incepe sa se miste incet cand mai sus cand mai jos uneori iesind in afara cadrului camerei (crop ROI 3096 x 100 pixeli orizontal) si apar alte linii din vecinatate in locul ei pe imagine, trebuind sa recentrez linia de interes dupa cateva scanari.
Banuiesc ca problema cu driftul spectrului este din pricina mecanismului de reglaj fin al pozitiei retelei de difractie care este cu surub , parghie (care este montata pe axul de rotatie a retelei de difractie) si arc care trage parghia inspre surubul de reglaj si va trebui sa gasesc o solutie in a elimina acel drift al spectrului, poate montand un contra-surub care sa impinga parghia in surubul de reglaj in locul arcului si sa o blocheze dupa ce am centrat linia in cadru, pentru ca banuiesc ca arcul nu trage suficient de tare parghia (chiar daca am ales unul destul de tare) si stand in permanenta tensionat "oboseste" si forta de tensionare cu care trage parghia inspre surubul de reglaj scade in timp. Arcul nu il voi elimina , ci va servi in continuare in timpul reglajului, dar dupa ce am reglat linia spectrala pe centrul cadrului rolul arcului il va prelua contra-surubul pe care il strang dupa reglaj, blocand astfel parghia mecanismului de reglaj al retelei de difractie si sper ca prin asta sa elimin acel drift al spectrului.
Am incercat diferite softuri pentru extragerea imaginilor din scanari, printre care BASS care nu e specializat neaparat pe spectroheliografie ci in general pe spectroscopie, dar are un utilitar (Reconstruct Image) cu care pot face extragerea imaginile din scanarile in banda ingusta, apoi SHG care il folosesc cel mai des, si INTI, un alt soft care pare peste SHG ca si performanta dar care cere numai format SER, nu si AVI iar eu mai mult cu format AVI lucrez pentru ca ocupa mai putin spatiu pe disc.
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 09 Noi 2024 10:24 Download mesaj |
|
|
|
Pai gandeste, daca un pixel are 2um, cat e tangenta sa se deplaseze 10 pixeli sau ceva? Trage cablul de camera, nu e strans surubul de focalizator, bate vantul, jupiter isi exercita gravitatia asupra instrumentului, si prin tufe, vezi, un pitic mistocar se pisa si vibreaza solul de sub telescop.
Eu folosesc o linie de fier ca si linia zero, ca e simplu si sunt lenes, scanez incet si tot am oversampling 3400x224 ROI
|
484.6 kb |
de 5804 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 09 Noi 2024 23:27 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred ca ar fi din cauza flexarii focuserului ca urmare a cablului care ar trage de camera in jos (cablul este ancorat in apropierea camerei) sau a altor factori caci driftul spectrului se manifesta numai in lungul lui, deci problema ar fi numai de la mecanismul de reglaj al retelei de difractie/ spectru. Oricum Soarele a luat o pauza, se pare ca sunt mai multe zile cu nori si ploi si am timp sa rezolv problema driftului si sa mai imbunatatesc instrumentul pana la urmatoarea ocazie de cer senin.
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 10 Noi 2024 18:33 Download mesaj |
|
|
|
inainte sa impachetez pentru astazi, cer asa si asa, am mai tras la He I 447.15nm
|
30.77 kb |
de 5720 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 12 Noi 2024 12:12 Download mesaj |
|
|
|
heliu pur, fara matematica, 88 scanari in cam 2 ore, 2024-10-26
|
107.51 kb |
de 5649 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

|
Trimis: 23 Noi 2024 22:32 Download mesaj |
|
|
|
sodiu, cu semnal amplificat prin diferentiere fata de continuum-ul invecinat
|
136.08 kb |
de 5511 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9925
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Noi 2024 09:29 Download mesaj |
|
|
|
Interesantă asta cu Sodiu modificat, seamănă cu aspectul cromosferei în linia Ca II K.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|