Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ic405-final-crop-1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 232592
Numar de utilizatori inregistrati: 2926
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sue
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Fane89

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Fane89
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Noi 2024

MesajTrimis: 09 Noi 2024 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Fane89
Raspunde cu citat (quote)

Sunt începător.Am de mulți ani un dobson pe care nu l-am folosit din mai multe cauze (alte priorități, dimensiunea lui 300/1500, etc) dar acum după valul creat de cometa s1 am decis să reiau pasiunea.

Dacă citește vreun membru avansat,am câteva întrebări care momentan nu cred că sunt demne de câte un nou topic fiecare în categoria proprie:

1. Oglinda principala era prăfuită, așa că am spălat o așa cum am văzut prin tutoriale pe net,dar tot a păstrat o nuanță ușor lăptoasă. Am examinat atent și nu e vorba de microfisuri,e pur și simplu nuanța ei și e uniformă. Dar față de oglinda banală din baie, pare mai lăptoasă. Iar atunci când o ud devine mai clară pe moment în zonele ude. Așa sunt ele în general? Este Sky watcher pyrex din ce am înțeles.
Văzusem aici pe forum pe cineva care vindea un dobson căruia i-a dus oglinda la refăcut stratul de aluminiu parcă? Există persoane care fac asta la noi? Merită procesul?

2. Am înțeles că în condiții de utilizare în temperaturi scăzute, pe componente se poate depune condens. E semnificativ? Îmi trebuie ceva instrumente de încălzire? Și dacă da ele nu crează turbulențe prin aerul cald care se ridică din tub?

3. Pentru obiectele deepsky cu magnitudinea mare, mai ales din zonele cu poluare luminoasă, ajută un filtru UHC sau CSL? Care este diferența dintre ele?

Mulțumesc
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Noi 2024 22:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit Fane89 !
Foarte bine ca ai reluat hobby-ul astronomic deoarece avem cel mai fain hobby din lume.

Incerc niste raspunsuri dar sa stii ca nu sunt avansat ci un vesnic incepator.

1) Cauta pe net discutii ca sa intelegi ce ai de facut si apoi spala cu mana. Voalul se va duce. Dupa ce am aflat despre metoda, eu numai asa spal oglinzi si nu-mi mai ramane niciun voal.
Realuminizare stiu sigur ca face Tavi Stanescu din Timisoara, il gasesti aici pe forum, isi face veacul pe la sectiunile de astrofoto.

2) Abia ce am folosit pentru prima data incalzitor, pe 4 Noiembrie dar numai la cautatoare. La Deep Sky nu cred sa afecteze observatiile vizuale. Unde este nevoie de maximul de rezolutie si se folosesc mariri mari ( planete, stele duble), poate conteaza dar nu am experienta personala, ma abtin.

3) Da, ajuta filtrele dar sa ai grija ca acestea lucreaza in dublu sens. Sa-ti ''pui poalele in cap'', sa nu lasi lumina din jur sa ajunga pe filtru, pe langa ochi, deoarece in loc de filtru vei privi la un soi de oglinda, numai buna pentru admirarea tenului pleoapelor. ( Sa-l lasam pe Gabi Oprea, ala care avea frizer pentru sprancene sa se ocupe cu d-astea ... ).

Mircea

Sus
Quasar
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Sep 2024

Motto: "nu renunta niciodata" privind in timp ar putea fi interesant.

MesajTrimis: 12 Noi 2024 19:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poate stratul de protectie a disparut si oglinda e oxidata .Trebuie verificata si secundara .
https://youtu.be/OYB1z5hS6Ro?si=fWoURZGzeKpYor5s
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 13 Noi 2024 08:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit!

Încălzirea devine necesară când este rece afară și temperatura punctului de rouă este mai mare decât cea a aerului ambient. Condensul se depune pe lentilele căutătorului, oculare dar și pe oglinda secundară care este mai expusă decât oglinda primară. Asta este valabil la tub închis. Dacă ai un tub deschis gen truss sau flextube atunci o husă este absolut necesară. Încălzirea (dar și răcirea cu ventilator) la oglinda primară atât de mare este necesară la telescoapele ultralight.

Se pot confecționa rezistențe de 1-3W pentru fiecare element optic în parte, se alimentează de la o baterie de 12V sau un power-tank sau chiar la un transformator dacă faci observațiile din curte. Rezistențele se dimensionează astfel încât să fie puțin călduțe atunci când le ții în mână. Se pot intercala unul sau mai multe regulatoare PWM comandate de un Arduino sau potențiometre (dimmer pt LED costă puțin și este gata făcut). Sau se poate achiziționa un sistem bazat pe benzi de încălzire.

Vei găsi detalii în secțiunea ATM sau pe alte forumuri din afară.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum