Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 232592 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2926 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sue |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 826
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 24 Oct 2024 14:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Asta e viata in lumea catadiotricelor. Se focalizeaza prin deplasarea OP, cel putin la variantele comerciale.
Ceea ce poate oricine testa: observati cu ocularul pus direct in portocular si apoi folositi acelasi ocular dar cu diagonala. Surpriza, surpriza, campul vazut de ocular este mai mic prin diagonala. Dar nu din cauza vreunei reduceri de apertura ci din cauza cresterii grosismentului datorita alungirii focalei efective.
Nu ne enervam, respiram adanc si ne aducem aminte de o mantra de baza: ''toate sistemele optice sunt compromisuri''.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019 Mesaje: 145
|
Trimis: 02 Ian 2025 22:46 Download mesaj |
|
|
|
C6 cu binoviewer alaturi de 102 F7 ED.
Pe lunetă folosesc aproape exclusiv ocularul din imagine, un ES 28 de grade, de 2 inchi. Incap inclusiv pleiadele in câmpul lui.
Mi-aș dori in viitorul apropiat sa adaug și un căutător de 50mm modificat sa accepte prismă de 90 și oculare de 1.25.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
118.37 kb |
Vizualizat: |
de 2073 ori |

|
_________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
TS-Optics ED 102 mm f/7 Refractor
Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic) |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 02 Ian 2025 22:53 Download mesaj |
|
|
|
Va mulțumesc frumos!
Revin când reușesc să rezolv cu căutătorul
P.S. urmează să-mi vină a doilea Baader Hyperion Zoom Mark IV, cu tot cu barlow.
Nu știu cât de des voi utiliza cele două oculare zoom pe C6 cu barlow (ajung cam 190X fără barlow) dar am zis sa mai fac un efort și să scap de o grijă. Mai bine sa nu plâng vreodată după magnificatie.
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 15 Ian 2025 19:47 Download mesaj |
|
|
|
Am descoperit cu multă bucurie că newtonianul pe montură Dobson din semnătura intră în focus, cu binoviewer, fără să folosesc barlow.
Chinezii s-au gândit ei sa lase încă un set de găuri pe barele de extensie, la aproximativ 11 centimetri față de cele standard.
Așadar eu pierd cam 11 centimetri din focală și îmi rămâne suficient backfocus pentru toate ocularele testate până acum.
Nu știu exact cum se calculează pierderea, ar fi interesant dacă ar completa un coleg mai priceput această postare.
In alta ordine de idei, am văzut cea mai frumoasă imagine a planetei Jupiter de când fac eu observații. Că pierd o parte din rezoluție, că se împarte lumina la doi ochi și ajunge doar jumătate la fiecare, că vignieteaza binoviewerul, or fi, nu contest dar impresia subiectivă este că merită din plin
Descriere: |
|
Marime fisier: |
86.07 kb |
Vizualizat: |
de 1560 ori |

|
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 185
|
Trimis: 15 Ian 2025 20:27 Download mesaj |
|
|
|
Oho! Bravo Rhemaxos , mare lucru ! Din cate am citit cam peste tot , bino pe Newtonian ( fie el pe montura Dobson sau alt tip) e un lucru touch & go - mai ca merge mai ca nu merge si cand merge de multe ori e cu strigaturi.
_________________ Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 15 Ian 2025 21:54 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa fiu sincer nu ma asteptam sa intre in focus, mai ales ca citisem in multe locuri experiente negative in acest sens.
Un powermate este binevenit la casa omului dar deocamdata nu este buget pentru asa ceva caci unul bun, de doi inchi, este destul de scump.
Ar mai fi si faptul ca dubland focala, de la 1200 la 2400 de mm, pierd abilitatea sa folosesc binoviewerul la magnificatii micii-medii. Cu ocularele leica de 25mm am undeva intre 45-50 magnificatie. Oculare de 1.25 mai mari de 25 de mm sunt rare si pretentioase, ceea ce inseamna ca, realist vorbind, magnificatia cea mai mica pe care o puteam obtine era de 96X.
Sunt consient ca, prin coborarea cu 11 centimetri secundara pierde o parte din lumina captata de principala, ceea ce inseamna o reducere a aperturii de la 254 de mm la 2XX (habar n-am cat, probabil nu foarte mult) dar avantajele de a nu utiliza un barlow sau powermate sunt evidente.
Pe de alta parte, la magnificatii mari, intuiesc ca varianta de powermate 2X alaturi de doua oculare Baader Zoom Mk 4 este preferabila in locul variantei in care folosesc cele doua oculare Baader, fiecare cu barlow-ul lui, pentru ca in prima varianta telescopul va lucra la apertura lui maxima.
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 15 Ian 2025 23:19 Download mesaj |
|
|
|
E simplu de calculat. Eu spun ca apertura ta s-a redus la 230mm.
Desi procentual obstructia centrala a crescut ( fizic nu, deoarece folosesti aceeasi secundara ) de la aprox. 25% la 28%, e firesc sa-ti placa imaginea mai mult deoarece telescopul a trecut de la F/4,8 la F/ 5,2.
Uita de milimetri aia in minus. Ai obtinut un telescop mai bun, si inca binocular, felicitari !
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11217
|
Trimis: 15 Ian 2025 23:22 Download mesaj |
|
|
|
Uite o aplicatie interesanta a tubului colapsabil...nici sa ma pici cu ceara nu-mi trecea prin cap o astfel de abordare.
Rhemaxos a scris: | Așadar eu pierd cam 11 centimetri din focală .. | Nu chiar... Focala e o proprietate a oglinzii primare, ea nu se schimba cu nimic.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|