Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233132 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2941 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicolae Rusu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 194
|
Trimis: 28 Feb 2025 18:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: ZWO ASI AM3/AM5 |
|
|
|
Eu nu am dar as vrea. Are cineva in uz? Cum merg comparate cu un EQ5 / EQ6 ? Am citit ce au scris altii prin negrele strainataturi dar de multe ori in romana nativ am aflat lucruri utile si mai realiste. De exemplu toti sunt in limba dupa trepiedul de fibra de carbon...de care mai agata fro 15-20 kile de diverse sa nu-l ia vantu Se zvoneste prin ziare , inclusiv pe site-ul ZWO ca ar fi compatibile via pilonii de prelungire cu trepiedul SW pentru EQ5 , am vazut si cum se monteaza dar daca combinatie e buna/stabila/asa si asa/vai mama/etc. nu zice clar nimeni.
_________________ Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11228
|
Trimis: 02 Mar 2025 10:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
N-am harmonic drive. Dar discutia ar trebui putin contextualizata.
Din ce-am citit pe site-uri in limbi straine, conteaza la dimensiune/greutate. Dar ca si performanta (tracking) cica ar fi un downgrade.
Daca trepiedul de carbon iti atrage atentia cred ca poate fi imperecheat si cu un EQ clasic.
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 02 Mar 2025 12:25 Download mesaj |
|
|
|
Valy, downgrade de la ce? Si pentru cine? E careva p'acilea care are contract cu NASA sau cu ESA pentru pozne musai cu stele rotunde ca altfel nu ia banii ? Daca da bravo la el , eu nu am contact din'asta , doar dureri de spate si timp limitat, daca AM3 e sufisant de buna cat sa trebuiasca sa dau zoom la coltu poznei ca sa vad ca e steaua nitzel ovala in loc de rotunda dar in acelasi timp pot sa scot/bag pe usa tot rigul , asta in cartea mea se cheama upgrade nu downgrade.
EDIT: Sigur se va gasi un Take Romanu sa zica ceva de genu 'pai daca vrei usor, baga si trepiedul de carbon ca mai usor d'atat inca nu s-a inventat' De aceea m-am si interesat de el si am aflat ce v-am zis - e PREA usor , are nevoie de greutati pt stabilizare.
_________________ Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11228
|
Trimis: 02 Mar 2025 12:34 Download mesaj |
|
|
|
Un lucru este clar: monturile harmonic drive sunt mai mici si mai usoare decat echivalentele EQ (unde 'echivalent' = 'acelasi payload').
Ca sa lamurim aspectele cred trebuie sa contextualizezi putin: ce intrument, esti in camp, bate vantul, vrei sau nu autoguiding, care este tinta de greutate dorita, instrumentul este lung loveste trepiedul si ai nevoie de coloana de extensie etc.
Bivanus a scris: | ..e sufisant de buna cat sa trebuiasca sa dau zoom la coltu poznei ca sa vad ca e steaua nitzel ovala in loc de rotunda dar in acelasi timp pot sa scot/bag pe usa tot rigul , asta in cartea mea se cheama upgrade nu downgrade.. | Pai vinzi EQ-ul actual, iei unul mai mic si obtii rezultatul dorit. Plus ca iesi pe profit, financiar vorbind...
Ultima modificare efectuata de catre valy la 02 Mar 2025 12:50, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 274
|
Trimis: 02 Mar 2025 12:47 Download mesaj |
|
|
|
Dacă asta te ajută cu ceva, am newtonu' de 150mm pe o montură hibridă (strainwawe doar pe RA) cu trepied din fibră de carbon. Ansamblul e cam voluminos ca să treacă lejer prin ușă dar e ușor de mutat prin curte ca să prind peticu' de cer cu obiectul de interes. Și nu am simțit niciodată nevoia să-i adaug bolovani pentru stabilizare.
|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2908
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 06 Mar 2025 14:21 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | N-am harmonic drive. Dar discutia ar trebui putin contextualizata.
Din ce-am citit pe site-uri in limbi straine, conteaza la dimensiune/greutate. Dar ca si performanta (tracking) cica ar fi un downgrade... |
Iti pot confirma ca nu este un downgrade, in nici un caz. Am sa explic din experienta mea, care sunt la a doua montura strain-wave in mai putin de un an. Tracking-ul necesita guiding (fiindca asa functioneaza genul asta de angrenaje armonice - au un PEC pregnant). Daca ai un guiding corect (nimic fancy), ai un tracking muuult mai bun decat ai avea cu o montura normala - sa ii zicem - medie pentru romanul de rand. Nu vorbim de un avans fata de 10Micron sau Paramount.
In mai anul trecut am luat prima montura armonica - un UMi17R de la Proxisky. O montura exceptionala pentru pretul cerut. Unde mai pui ca am prins o reducere pentru primii 10 clienti si o alta reducere pentru faptul ca o gaura de la baza monturii era filetata cu pas metric in loc de pas imperial (ha, ha, ha!! ). Montura este foarte misto si pentru ca faptul ca are encodere pe RA (intre timp au aparut si altele, cu encodere pe ambele axe - UMi 17S si UMi 20S). Executia este incredibila, iar zgomotul de slew este practic INEXISTENT, ceea ce a fost absolut neobisnuit, dupa EQ6-le meu de dinainte.
Limitarile sale insa au inceput sa apara un pic mai tarziu, pentru ca cerintele mele erau destul de specifice.
Eu aveam nevoie de o montura de observator noua, care sa duca fara probleme si cu un tracking perfect un set-up destul de greu (2 telescoape, cu camere, findere, roata de filtre, focusere automate si un spectroscop, puse pe un saddle in paralel, avand peste 15 kg - cu sanse reale de a se ingreuna pe parcurs). Deci aceasta montura parea perfecta pentru acest job.
Mecanic, asa cum am zis, montura era impecabila. Probleme usoare au inceput de la softul de comanda. Proxisky fiind un start-up chinezesc, au avut mult de lucru nu numai la hardware dar si la soft, dovada multele update-uri emise de ei catre clienti in cele 9 luni de cand am luat-o. Existau conflicte in softul de telefon daca de exemplu cablul USB care putea controla montura din computer, era conectat (fara a avea semnal de la computer). Hub-ul de cabluri este situat frontal, catre zona monturii orientata catre polara si este solidar cu axa RA, ceea ce face ca si cablul de alimentare si cel de control al monturii sa se roteasca odata cu axa asta - ceea ce nu e bine (aceeasi problema la AM3 si AM5 de la ZWO). Am avut multe situatii in care cablurile s-au agatat pe intuneric de pilon sau de intre ele si era cat pe ce sa rup o mufa mama de la o camera importanta (IMX 571), ceea ce ar fi fost un dezastru! De asemenea, pilonul de suprainaltare nu am crezut ca este atat de important pana cand de asemenea, intr-o noapte, set-up-ul a lovit flansa superioara a pilonului si fiindca montura nu are ambreiaj, a fost o adevarata provocare sa o scot din blocaj (demontand tot set-up-ul de pe ea). De asemenea softul nu are un modul prin care sa poti controla viteza de slew asa cum vrei, avand presetate doar cateva viteze standard. Mie imi trebuia ceva mai fin, pentru situatia in care faceam spectroheliografie si trebuie sa scanezi Soarele cu viteze diferite, rezonabil de mici, ca sa obtii maxim de rezolutie - spre exemplu. Si multe alte probleme mici, similare, dar care adunate mi-au creat multe frustrari si intarzieri uriase in ce priveste programul meu de observatii.
Toate astea insa nu se intampla daca folosesti montura in camp, pe un trepied cu coloana de suprainaltare corespunzatoare si sunt foarte multi clienti extrem de multumiti de montura asta (si eu as fi fost daca nu ma loveam de niste cerinte specifice, asa cum am mai zis)
Dupa discutii nenumarate cu chinezii, au fost de acord sa le trimit montura inapoi si sa imi restituie banii (mai putin costul de expediere catre Hong Kong), ceea ce a fost rezonabil. Am un cont la FEDEX si un discount semnificativ fata de pretul de lista, asa ca nu a fost chiar atat de rau.
Drept urmare, imediat am comandat cea de-a doua montura harmonic-drive - un Wave 150i de la Skywatcher - si pot spune ca am tras lozul castigator!
In primul rand greutatea maxima a crescut de la 20 la 25 kg, cu contragreutate. Montura asta are un "ambreiaj" pe ambele axe, care permite echilibrarea sa cu contragreutatea (o chestie unica pana acum la astfel de monturi) si eventual deblocarea usoara daca se mai intampla accidente ca cel expus mai sus, cu montura cealalta. Are de asemenea un hub intern de alimentare si USB, care reduce mult posibilitatea de accidente cu cabluri agatate noaptea. Zona de intrare a cablurilor in montura este FIXA! Nu se misca cu nici una dintre axe si este esential in a evita problemele cu cabluri care se agata pe intuneric. Si cel mai important, merge cu softurile SW care deja sunt mature - SynScan Pro app de pe telefon, Green Swamp Server (GSS) de pe computer, Synscan pe calculator dar si cu EQMOD (!!), ceea ce este extraordinar.
Toata lumea pe net, care povesteste despre 150i spune ca merge si cu EQMOD, dar cand am inceput sa caut, nu am gasit nici o referinta. Si asta deoarece EQMOD are la setarile personalizate niste cifre care trebuiesc completate pentru fiecare dintre axe (RA si DEC) iar unul din seturile de cifre (sunt niste rapoarte de demltiplicare) face referire la melc. Ori noi avem un alt tip de montura - nu are melc, evident. Asa ca am deschis niste discutii cu niste baieti isteti, care stiu multe despre angrenajele aste dar si despre EQMOD si dupa ceva timp au ajuns la raspunsul corect. Deci merge...
Asadar montura asta chiar este potrivita pentru observator, unde nu trebuie si nu vreu sa fiu cu ochii pe ea sa vad ce mai face. Si merge super-bine. Dupa multe ore petrecute sa fac instalarea monturii, alinierea tuturor telescoapelor, finderelor, laserelor intre ele - aseara am dat primul RUN. Si a mers impecabil!...
Deci - all in all - dupa parerea mea monturile armonice (strain-drive / harmonic-drive) sunt un upgrade important fata de monturile similare in marja de pret dar cu melc si roata melcata. O spun din experienta si nu din carti.
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 06 Mar 2025 15:18 Download mesaj |
|
|
|
Si ca un corolar al postarii mele de mai inainte, pentru cine este interesat dintre cei care citesc topicul, montura UMi17R este impachetata si gata de plecare inapoi in China (Hong Kong). Asa cum am spus, pentru utilizare in camp, este fara cusur. Cata vreme stai langa ea si vezi ce se intampla, totul este bine. Mai trebuie un pilon pentru ea (eu mi l-am facut singur pe al meu, pe strung si freza).
Asadar, daca cineva o vrea, pretul cerut este exact cat imi dau chinezii inapoi pe ea, adica 1400$. Maine sau maxim luni - o depun la sediul FEDEX de la Otopeni. O sa pun un pic mai tarziu si niste poze cu ea, ca sa vedeti cum arata si cat este de "uzata".
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 06 Mar 2025 16:46 Download mesaj |
|
|
|
Imi permit (cu voia celorlalti moderatori) sa pun niste poze aici despre montura despre care am vorbit mai sus. Nu este o vanzare propriu zisa, daca vroiam sa o vand direct in RO, puneam anunt in Bazar. Dar daca a aparut topicul acesta aici, cred ca nu e mare problema daca fac asta aici, unde s-a discutat despre ea si unde chiar se poate spune ca am facut un review.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
135.98 kb |
Vizualizat: |
de 1427 ori |

|
|
140.69 kb |
de 1427 ori |

|
|
119.42 kb |
de 1427 ori |

|
|
123.98 kb |
de 1427 ori |

|
Asta e o bula in cazul utilizarii monturii in mod azimutal. Ea se scoate si exact in locul ei se prinde un POLEMASTER pentru aliniere polara. |
|
95.71 kb |
de 1427 ori |

|
|
103.26 kb |
de 1427 ori |

|
|
113.34 kb |
de 1427 ori |

|
Cele 2 monturi side-by-side. 150i are 5.8 kg iar UMi 17R are 3.4. UMi este perfecta pentru iesiri in camp... |
|
152.63 kb |
de 1427 ori |

|
Asta ducea ea fara probleme. Cam 15 kg. Era peste cele 13 kg in care poate fi folosita fara contragreutati, asa ca i-am pus o contragreutate mai veche de EQ3-2 si EAGLE-ul care controleaza tot, ca sa nu incarc suplimentar partea utila. |
|
184.2 kb |
de 1427 ori |

|
|
158.67 kb |
de 1427 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 06 Mar 2025 18:31 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | iar zgomotul de slew este practic INEXISTENT, ceea ce a fost absolut neobisnuit, dupa EQ6-le meu de dinainte. |
@jimao22: totce ai scris mi se pare interesant, am auzit de UMI17R de pe CN si SGL dar , asa cum ai zis si tu , cu rezultate mixte IN GENERAL bune.
Nu stiu insa ce sa zic de fraza citata mai sus , ori am avut eu bafta si am nimerit un specimen bun , ori diferenta de decibeli intre EQ6 si EQ6R Pro care are curele chiar este notabila. Kilotona mea de abia se aude , cei drept si incarcarea nu e nici pe aproape de ce am vazut la tine
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 09 Mar 2025 14:30 Download mesaj |
|
|
|
Impins de observatia lui jupan Jimao am intrat si am citit care-i treaba cu zgomotul. Apoi am modificat in SynScan viteza de miscare ( slew rate) la maxim , adica 9 de la setarea unde o tin eu de obicei adică 4 si se tzâpă de zici ca e mâtză in călduri - dar , se si misca repegior
https://youtube.com/shorts/XRxfDaHurFo?si=52ILo6p8Ty5ahXqS
Din ce am vazut pe net , AM-urile sunt clar mai silentioase.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|