Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235714 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mai 2025 17:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mă feresc să mă uit prea mult prin telescoape mai mari decât pot eu căra și avea... Că mai am destule de văzut cu ale mele.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9554
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 21 Iul 2025 12:34 Download mesaj |
|
|
|
Duminica 20 Iulie, dupa ce Sf. Prooroc Ilie nu s-a dezmintit si ne-a trimis vreo doua averse de ploaie, am facut observatii cu dobsonianul Grond D=250mm F/4.8.
M-am axat pe obiecte din Lista Herschel 400 care, cel putin la mine, avanseaza exasperant de incet.
Aseara am reusit sa gasesc si sa vad NGC 5866 / Messier 102, bine vizibil si usor de vazut chiar si la 50x / Mark III f= 24mm. Dar, desigur, mult mai bine la mariri mai mari. Suporta fara probleme mariri de 150x, obiect cetos , mic, de vreo patru minute diametru, oval, cu axa mare aprox. pe directia N-S.
NGC 5907 l-am observat in doua ture. La prima, galaxia a fost abia, abia vizibila cu vederea periferica, la mariri de peste 100x. Umbra a unei umbre, obiect aproape invizibil, foarte alungita, de vreo doua ori mai lunga decat M102. La a doua tentativa, am reusit cu greu sa o zaresc la 150x, cu vederea directa.
Desenul electronic pe care-l atasez inca prezinta galaxia mai luminoasa decat se vedea in ocular. Dar, desi foarte slab luminoasa, la a doua incercare am vazut-o. Ciudat de frumos obiect.
Ceea ce m-a ajutat la a doua tura a fost faptul ca stiam unde sa o caut, folosind stelele de aprox. magnitudinea 12 de la Sud ( una) si un asterism patrulater ( patru/cinci) la Nord.
NGC 6543 este planetara arhicunoscuta, prima studiata si dovedita de catre William Huggins ca fiind obiect gazos = Cat's Eye Nebula. Am vazut-o si cu telescoapele jucarie.
NGC 5557, o galaxie mica de langa Gamma Boo a fost singurul obiect nou pe care l-am putut bifa in catastiful Herschel 400. Uf dar greu merge ...
In incheiere m-am delectat cu imaginea frumoasa a stelei triple 16-17 Dra, mi-am strans jucariile si m-am dus la nani.
Cer senin, Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
149.16 kb |
Vizualizat: |
de 436 ori |

|
|
156.61 kb |
de 436 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Astroclubul Bucuresti Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2019 Mesaje: 187
Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iul 2025 16:18 Download mesaj |
|
|
|
Sub un cer instelat, departe de luminile orasului, Astroclubul Bucuresti a organizat, in noaptea de 19 iulie 2025, o incursiune memorabila dedicata membrilor sai. Aceasta iesire, axata preponderent pe observatii vizuale si ocazional pe astrofotografie, a reprezentat o oportunitate excelenta pentru pasionati de a explora adancurile universului.
O Viziune Uimitoare asupra Nebuloaselor:
Unul dintre punctele culminante ale serii a fost, fara indoiala, observatia nebuloaselor, amplificata de tehnologie de ultima generatie. Pe langa o colectie impresionanta de telescoape Dobson (unul de 16 inch, unul de 12 inch, doua de 8 inch si unul de 6 inch), un Redcat51 si diverse binocluri, evenimentul a beneficiat de prezenta unui invitat special echipat cu un PVS14.
Acest dispozitiv, un sistem de night vision cu tuburi de intensificare a luminii, a transformat radical experienta vizuala. Atunci cand a fost utilizat afocal, prin intermediul unui ocular TeleVue Plossl de 55mm si adaptoare speciale, pe telescopul Dobson de 16 inch, si cuplat cu un filtru Ha de 3nm, a dezvaluit o multitudine de nebuloase de emisie cu o claritate si detalii remarcabile.
Filtrele de banda ingusta, precum cel de Hidrogen Alfa (Ha) de 3nm, sunt esentiale in astrofotografie si observatiile vizuale avansate ale nebuloaselor de emisie. Acestea permit trecerea doar a unei benzi foarte inguste de lumina, in cazul de fata, lumina emisa de atomii de hidrogen ionizat (Ha), care este predominanta in nebuloasele de emisie. Prin blocarea aproape completa a poluarii luminoase si a altor lungimi de unda, contrastele sunt amplificate dramatic, facand vizibile structuri altfel invizibile ochiului uman sau prin telescoape fara filtre specializate. Combinatia cu un sistem de night vision a dus aceasta experienta la un nivel superior, permitand vizualizarea unor detalii incredibile, aproape ca si cum ar fi fost privite printr-o fotografie cu expunere lunga.
Printre giuvaierurile cosmice admirate s-au numarat M17 (Nebuloasa Omega), M16 (Nebuloasa Vulturul), M8 (Nebuloasa Laguna), Nebuloasa Semiluna (NGC 6888), Nebuloasa America de Nord (NGC 7000), Nebuloasa Pelicanul, nebuloasele din jurul stelei Sadr, Trompa Elefantului, Nebuloasa Bula, Nebuloasa Pestera, Nebuloasa Voalul (cu detalii exceptionale), Nebuloasa Inima si Nebuloasa Suflet. Fiecare observatie a fost insotita de exclamari de uimire si un sentiment autentic de spectacol celest. Experienta a fost cu adevarat transformatoare, oferind o perspectiva rara si profunda asupra frumusetii ascunse a universului.
Invatare si Explorare Individuala:
Pe langa aceste momente de uimire colectiva, iesirea a avut si un puternic caracter educativ. Membrii clubului au avut ocazia sa imprumute si sa invete sa utilizeze echipamentele Astroclubului Bucuresti. Sub indrumarea experimentata, acestia au deprins arta de a cauta obiecte deep sky pe cont propriu, de a alinia cautatoarele si de a colima telescoapele Dobson.
Cei mai noi membri au exersat cautarea independenta a obiectelor ceresti, folosind aplicatii moderne precum Sky Safari 7 Pro si imbunatatirile aduse cautatoarelor telescoapelor Dobson mai mici. Acestia au reusit sa localizeze si sa admire M27 (Nebuloasa Haltera), M13 (Roiul Stelar Hercule), Galaxia Andromeda (M31), Nebuloasa Laguna (M , Roiul Bufnita (NGC 457) si multe alte minuni ceresti.
Imagini si Amintiri Durabile:
Evenimentul a fost imortalizat printr-un timelapse care va fi publicat ulterior, precum si printr-o fotografie detaliata a Nebuloasei Voalul. Aceasta iesire extrem de productiva a demonstrat, inca o data, capacitatea Astroclubului Bucuresti de a oferi membrilor sai experiente de calitate, facilitand accesul la echipamente de ultima generatie si la cunostinte valoroase. 🔭✨
Mai adaugam ca aici s-a facut un workshop de astrofotografie cu cei noi cu seestar S50 si redcat51 pentru a vedea procesele prin care trec astrofotografii.
Autor text: Mihai Barbu-Astroclubul Bucuresti
|
54.59 kb |
de 349 ori |

|
|
506.79 kb |
de 349 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 22 Iul 2025 21:04 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Astroclubului Bucuresti, decanul tuturor organizatiilor de astronomi amatori din Romania, pentru aceasta superba incursiune in Univers !
Acum ma pregatesc si eu sa merg impreuna cu Armand la observatii. Regret ca-i asa distanta mare intre noi ( in km doar ), mi-ar face mare placere sa particip la asa ceva. Dar e bine si asa, pasiunea pentru Astronomie si pentru observatia astronomica practica ne uneste, oriunde am fi.
Cer senin, spor la observatii, Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 24 Iul 2025 13:20 Download mesaj |
|
|
|
Am fost la observatii, impreuna cu Armand. Eu cu dobul ''Grond'' 250mm , el cu dobul sau de 203mm.
Alta viata ! Daca din oras ma consider norocos daca reusesc sa vad unul sau doua obiecte H400, de la Punctul de observatii Siria am observat 12 obiecte noi.
11 obiecte sunt din Sagittarius si cu acestea am vazut toate cele 18 obiecte H400 din aceasta constelatie.
Al doispelea obiect a fost galaxia NGC 3877 de langa Xi UMa.
Am ajuns cu contorul H400 la totalul de 255.
Bonus au fost: M28, M22,M8,M24,M25 si M23. Toate de mai sus, observate prin Grond 250mm la 38x / Q70 f=32mm si MarkIII pentru 50x - 150x.
Prin dosbsonianul lui Armand am vazut patru obiecte absolut exotice, invizibile de acasa, din Corona Australis. Mai ales un roi sferic urias, a fost impresionant. Probabil a fost NGC 6541, Armand va confirma.
De cateva ori a trebuit sa ma opresc din ''telescopeala'', fiind de-a dreptul bruscat de frumusetea si bogatia neasemuita a Caii Laptelui.
Mircea
|
137.91 kb |
de 196 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 574
|
Trimis: 24 Iul 2025 15:06 Download mesaj |
|
|
|
Roiul sferic mare despre care vorbiți este NGC 6723, aflat deja în constelația Săgetătorul, iar celelalte obiecte menționate sunt imediat lângă acest roi: nebuloasele NGC 6726 și NGC 6729, din Corona Australis, cea din urmă fiind Caldwell 68. Am sǎ revin cu raportul de obs
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|