Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Messier_13_mic.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236057
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Asteroidul 2025 PE

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2019

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

MesajTrimis: 07 Aug 2025 14:02 Download mesaj
Titlul subiectului: Asteroidul 2025 PE
Raspunde cu citat (quote)

Asteroidul A11qRVN confirmat independent prin observatii de trei romani- Tiberiu Savin, Felician Ursache si Lucian Hudin.
Astfel de observatii sunt destul de greu de realizat din marile orase din pricina poluarii luminoase, a cladirilor care obstructioneaza vizibilitatea cerului precum si a stralucirii reduse a acestor obiecte. Observatiile lui Tiberiu, Felician si Lucian sunt cu atat mai valoroase cu cat au fost realizate si raportate contratimp cu observatoare profesioniste dedicate full night studiului acestor obiecte aratand astfel ca si astronomii amatori pot contribui la cunoasterea asteroizilor nou descoperiti. Felicitari tuturor!
In seara de vineri 1 August 2025 profitand de cerul senin cerul am decis sa observ de acasa din Bucuresti asteroizi recent descoperiti din lista prioritara de obiecte a bazei de date a Minor Planet Center.
Aceste obiecte sunt in general descoperite de observatoarele mari care survoleaza automat tot cerul in fiecare noapte si raporteaza posibile obiecte noi. Cu cateva ore inainte tocmai fusese adaugat obiectul cu numele de cod A11qRVN. Acesta este un cod unic acordat acestui obiect care fusese observat in 4 imagini de catre observatorul ATLAS din Mauna Loa, Hawaii.
A11qRVN avea estimata o magnitudine aparenta de aproximativ 17, ceea ce il facea accesibil telescopului meu cu diametrul oglinzii de 20 cm. Am inceput observatiile la coordonatele estimate ale obiectului. Deoarece orbita obiectului arata o viteza aparenta de ~25 arcsecunde pe minut, am decis sa mentin timpul de expunere destul de jos la doar 5 secunde si am facut 800 de expuneri (aproximativ o ora).
Sambata, 2 August, am inceput sa analizez imaginile respective si am reusit sa identific obiectul chiar si in imagini individuale. Imaginile le-am impartit in 7 grupe pe care le-am stivuit apoi aliniate pe obiect, obtinand in final 7 pozitii ale obiectului respectiv pe care le-am raportat la Minor Planet Center. Cateva ore mai tarziu, in jurul orei 17:00, site-ul Minor Planet Center publica telegrama in care anunta confirmarea obiectului si atribuirea numarului de index 2025 PE pentru acest obiect. Pentru ca am observat, confirmat si raportat obiectul in scurt timp de la descoperire, in telegrama respectiva au fost incluse si observatiile mele, ele aducand o contributie la cunoasterea acestui obiect:
https://minorplanetcenter.net/mpec/K25/K25P53.html

Asteroidul a fost caracterizat ca fiind de tip Apollo, ceea ce inseamna ca acesta intersecteaza orbita Pamantului, avand periheliul (punctul cel mai apropiat de Soare) la 0.85 unitati astronomice si afeliul (punctul cel mai indepartat de Soare) la 4.03 unitati
astronomice.
In final, vreau sa multumesc Astroclubului Bucuresti fara de care nu as fi ajuns niciodata sa fac aceste observatii, in special lui Marcel Popescu care m-a indrumat prin toti pasii acestui proces, cat si lui Dan Bertesteanu ale carui cursuri de asteroizi din cadrul cursului nostru anual de astronomie au desenat in mintea mea o schita a ceea ce trebuie sa fac pentru a obtine aceste rezultate.
Autor text si observatii- Tiberiu Savin, Astroclubul Bucuresti
Instrument:
Newton 0.2m f/4, EQ6R, ZWO ASI 553;

2025 PE-Orbita.png
 Descriere:
 Marime fisier:  68.45 kb
 Vizualizat:  de 252 ori

2025 PE-Orbita.png

Ultima modificare efectuata de catre Astroclubul Bucuresti la 07 Aug 2025 18:16, modificat de 1 data in total
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 07 Aug 2025 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari lui Tiberiu pentru acest rezultat excelent si Astroclubului Bucuresti pentru ca formeaza asemenea observatori indemanatici !

Am o intrebare pentru Tiberiu. In literatura astronomica din anii '50 - '60 este mentionat N. Savin din Bucuresti ca observator cu un newtonian de 110mm. Exista vreo filiatie intre Tiberiu si Nicolae Savin sau este doar o coincidenta de nume ?

Cer senin, spor la observatii, Mircea

Sus
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2019

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

MesajTrimis: 08 Aug 2025 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumim Mircea, i-am transmis lui Tibi. Este doar coincidenta de nume. Cu stima. Cristian Stancu
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Aug 2025 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspuns, spor la observatii, Mircea
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact