Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236237
Numar de utilizatori inregistrati: 2872
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Supernova SN2025rbs din galaxia NGC 7331

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Stele variabile

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iulian90
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 17 Aug 2025 18:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseara am reobservat si eu supernova SN2025rbs si am fotografiat-o cu telescopul Gigant 245mm si camera ASI178. Supernova inca se mai poate observa cu telescopape de la 200mm in sus ,desi cam greu ,luminozitatea ei a mai scazut de la ultima observatie de pe 28 iulie ,magnitudinea apropiindu-se incet de 13.
De atunci am mai facut o observatie pe 9 august, si mi-a dat in jur de 12,6 insa estimarea magnitudinii este dificila la o luminozitate asa mica a supernovei, plus ca a fost prezenta si Luna pe cer aproape plina ,afectand acuratetea estimarii. Aseara am estimat magnitudinea supernovei in jur de 12.8, Luna nefiind prezenta decat tarziu, dupa miezul noptii iar cerul a fost mai bun, supernova s-a distins cat de cat de nucleul galaxiei NGC 7331. Cel mai bine se observa la grosismente mari, de la 250x in sus.

Am incercat sa masor magnitudinea supernovei si prin metoda fotometrica, folosind o parte din cadrele trase aseara, in format .fits, utilizand softul AstroImageJ, insa fara succes din cauza faptului ca supernova se afla in interiorul galaxiei NGC 7331 iar nebulozitatea ei afecteaza fundalul din jurul supernovei si softul muta tinta pe centrul galaxiei chiar daca eu o pun pe supernova.

Mai jos pun o imagine a supernovei rezultata din stiva de peste 1600 cadre de 2s, insa neprelucrata in niciun fel, in care se vede clar supernova SN2025rbs foarte aproape de centrul galaxiei NGC 7331, dar si varianta prelucrata in care galaxia NGC 7331 iese mai in evidenta, facand supernova mai greu de distins in luminozitatea mare a nebulozitatii centrului galaxiei.

ngc7331-final.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  35.23 kb
 Vizualizat:  de 211 ori

ngc7331-final.jpg

ngc7331-1637x2s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  111.57 kb
 Vizualizat:  de 211 ori

ngc7331-1637x2s.jpg

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 17 Aug 2025 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte buna imaginea. Ai pozat (ca o dara) si asteroidul 14890 (1991 VG3) la magnitudine 17.3.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Aug 2025 11:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce rezultat neasteptat ! Felicitari si lui Iulian pentru poza reusita si lui auriga pentru sesizarea asteroidului.
Iata ce inseamna un ochi format ...

Nori aseara, ma tem ca pentru mine SN 2025rbs s-a cam dus.

Mircea

Sus
iulian90
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 18 Aug 2025 15:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru felicitari. Smile Interesanta observatie @auriga, deci acea dara mica din stanga imaginii este asteroid, am observat-o si eu in imaginea rezultata din stack dar nu stiam de la ce ar putea fi, ma gandeam ca ar fi de la vreun satelit geostationar, dar de fapt era asteroid. Atunci voi incerca sa fac si o animatie din aceeasi stiva in care sa pun in evidenta miscarea asteroidului 14890 printre stele. Smile
Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 19 Aug 2025 08:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru captura, Iulian! Foarte frumoasa poza. Sper sa reusesc si eu sa o pozez in sezonul asta, acum sunt ocupat cu alta tinta.
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 19 Aug 2025 09:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

@dmtr69 - e o zona cu stele "urate" adica maricele, dar tie o sa iti iasa frumos ca de obicei Smile
@iulian90 ngc 7331 e la declinatie +34. cam departe de geostationari Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 19 Aug 2025 12:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara, Luni 18 August a.c. am facut observatii, impreuna cu prietenul si tovarasul meu de aventuri astronomice Armand Popa, de la Punctul Siria. Acesta este situat in camp, la Est de Arad, intre Horea si Siria, la o ramificatie de drumuri agricole. Am folsoit dobsonianul Grond D= 250mm F/4,8, telescop care incet, incet, ''face kilometraj''.

La ora 23:03 ODV/ 20:03 UTC am incheiat observarea supernova SN 2025rbs.
La marirea de 38x/ Q70 f=32mm, aceasta nu se se vedea deloc desi galaxia era bine vizibila.
La 150x/ zoom Baader f= 8mm, supernova se vedea cu dificultate, cu vederea directa si ceva mai bine, cu vederea periferica, parand sa formeze o ''stea dubla'' cu nucleul galaxiei NGC 7331.
La 240x/ TMB Planetary 5mm, am notat relatia:

a 3 SN 1 b in care a= 126 si b= 130. Deci SN 2025rbs era la magnitudinea 12,9.

Estimarea luminozitatii a fost ingreunata de stralucirea galaxiei. In orice caz, supernova era cu certitudine mai luminoasa ca steaua de comparatie ''130'' din harta X40526A. Conditiile de observatii: ''U'' adica pacla, dar usoara. Cu privirea periferica se zareau si stele mai slabe dar imi amintesc ca steaua de comparatie ''135'' inca se vedea bine, cu vederea directa. De asemenea, a fost vizibila si galaxia NGC 7335, la Sud de steaua ''130'', spre limita de observabilitate.

Presupun ca aceasta a fost observatia mea de adio la aceasta supernova.

Cer senin, Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Stele variabile Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact