Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236292 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Incepator Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2012 Mesaje: 134
|
Trimis: 18 Aug 2025 08:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: focalizare |
|
|
|
Da acum imi amintesc spunea cineva " Focalizarea ii fruntea ". Am facut o verificare a colimarii si era in pom. L-am recolimat si am facut focalizare cu camera pe o stea de 9.8 magnitudine ( vizual fara sa folosesc ceva tool soft). Mai jos e un crop din cadru brut dupa AWB si Auto Strech, pe M13 cu ISO 800 cu filtru pt lumina urbana si 60s achizitie .
1. Daca se poate spune ceva despre focalizare ( eu cred ca mai bine de atat nu pot)
2. Acum am invatat ce inseamna " te uiti la histograma cand alegi timpul de expunere" Pt ca te uiti sa ce ? Acum inteleg ca tra sa ai suficienta informatie ( ce in cadrul asta nu este) si nu trebe sa fie taiate marginile nici catre alb nici catre negru ( asta e taiat catre negru asa ca nu prea am avut ce prelucra).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
89.48 kb |
Vizualizat: |
de 278 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Incepator Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2012 Mesaje: 134
|
Trimis: 21 Aug 2025 23:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: focalizare |
|
|
|
Am renuntat la filtru pt lumina de oras si cum am ramas fara baterie am stacat cu DSS 3 cadre din 4 light pe M13, vreo 9 dark fara bias, expunere 100 sec, gain 800, C5 Ghidat , Velox290C. Focalizarea e mai buna acum ?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
314.05 kb |
Vizualizat: |
de 106 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2804
|
Trimis: 22 Aug 2025 09:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da, parca e mai buna focalizarea. Am totusi cateva intrebari si sugestii:
-Culoarea violet a fundalului indica un balans de alb gresit sau o schema gresita la debayer. Pozele color din matrice RGGB au tenta verde puternica (pozele raw, necalibrate) pentru ai 2 pixeli verzi din 4 si automat camera este mai sensibila la verde.
Cu ce soft faci captura? Cu SGP ai cadre fit, vizualizare monocrom nedebayerat. Cu SharpCap ai vizualizare color, cadrele fit cand le deschizi in alt soft sunt deja color, deci deja debayerate. Dar cred ca trebuie sa-i dai schema corecta (RGGB in cazul camerelor mele, dar poti testa pana o gasesti pe cea corespunzatoare). Atentie si la setarile softului de stivuire, DSS in acest caz.
De asemena ai grija si la luminozitatea fundalului. Urmareste histograma sa nu tai din semnal. Un fundal negru (black clipped) ascunde gunoiul(gradientul) sub pres, dar taie si semnal util.
Acorda atentie si eliminarii gradientului. Este un pas foarte important pentru o poza buna.
-Gain 800 din cat? Mi se pare foarte mare. Si expunerea e mare. Eu mergeam pe gain 200-300 din 600maxim, si cu expuneri de 30-60s cel mult si tot aveam stele arse. Asta e nasol, mai ales cand ca tinta sunt stelele din roiuri. In cadrul raw (fara auto-strech) trebuie sa vezi doar cateva stele mai luminoase sau nici una. Daca vezi deja bine centrul roiului, nu mai ai plaja pentru strech si ai pierdut deja culorile stelelor.
-Pentru focalizare, o masca Bahtinov (impreuna cu softul gratuit de evaluare a focalizarii) este un accesoriu necesar. Folosesti o stea mai luminoasa pentru asta (deci de regula, in afara tintei). Poti face si focalizare automata fara a pleca de pe tinta(fara Bahtinov, prin masurarea HFR) daca ai focuserul motorizat si ai softul necesar.
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|