Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236841 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2885 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: DianaKristin |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1567
|
Trimis: 20 Sep 2025 18:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Review binoclu Svbony SA205 10X42 ED Flat-field Professional |
|
|
|
Review binoclu Svbony SA205 10X42 ED Flat-field Professional
1 PREZENTARE GENERALA
Noua emisie a lui SVBONY promite surprinzator un binoclu de 213 Euro la care avem 10x42, ED si Fieldflattner. La prima vedere tendinta este sa o luam ca o simpla pacaleala de marketing, dar tinand cont de experienta noastra cu vechiul model S202 ne scuturam de “Satana” si acordam totusi credibilitatea celor scrise. In sufletul meu bucuria fiind enorma, avand speranta ca se indeplineste vechea mea profetie si vom putea cumpara binocluri de foarte buna calitate la preturi accesibile si perfect comparabile cu cele avand preturi de 3, 4 ori mai mari. Astfel observatia binoculara (si nu numai, chiar as putea zice observatia in sine optica prin echipamente dedicate - lunete, telescoape, etc) devine accesibila publicului larg fara investitii devastatoare. Primul contact “unboxing-ul”, lasa o impresie foarte placuta chiar profesionala, fabricantul etichetinad produsul cu toate datele de localizare si contact inclusiv cu importatorul direct European din Germania. De data asta manualul de instructiuni este o brosura legata cu multe pagini, cu poze frumos facute si explicatii in mai multe limbi. Binoclul in sine surprinde prin dimansiunile foarte mici, practic unul din cele mai scurte binocluri 10x42 daca nu chiar cel mai scurt care mi-au trecut prin mana. Un lucru relativ OK pentru cazurile in care dorim sa il transportam intr-un bagaj minimal (chiar daca greutatea este maricica, in acest sens ~ 760g). Oricum sa vedem cu se lauda efectiv acest binoclu.
Date tehnice:
Denumire: Svbony SA205 10X42 ED Flat-field Professional
Diametrul obiectivului: 42mm
Tip obiectiv: Plan Achromatic
Diametru ocular: 20.8mm
Numar grupuri/lentile: 7 / 9
Dioptrii: +-5
Distanta interpupilara: 56-77mm
Sticla: ED
Material corp: Aliaj Magneziu si Aluminiu (dural)
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: <=2m (n.a. – la modelul testat = 1.5m)
Camp vizual real: 6.4 grade
Camp vizual real la 1000m/1000Yds: 111.8m/335.4ft
Diametrul pupilei de iesire: 4.2mm
Ocular relief: 17mm
Rezolutie: <4>=85%
Acoperire suprafete optice: FMC
Material Prisme: BaK4
Tip prisme: DACH
Umplut cu azot: da
Protectie: IPX7
Greutate: 760 grame (n.a. – binoclu plus curea plus capace obiectiv = 762 grame)
Dimensiuni: 135x129x52mm
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare
Prindere pe trepied: Da
Utilizare cu ochelari: Da, cu pierdere de camp dar cu contact nedistructiv lentile ochelari (eyeshield din material cauciucat). (n.a. - Totusi nerecomandat).
2- ISTORIC
Nu mai insistam caci nu putem povesti mai mult decat in celelate review-uri aferente seriei 202. Poate doar faptul ca de data asta apar mult mai clar si la obiect datele de localizare si contact ale firmei producatoare precum si un reprezentat oficial german pentru Europa (vom vedea daca achizitia directa din Germania este mai rentabila decat cea din China). As mentiona ca de exemplu eu am facut comanda pe 13 iulie si am primit binoclul pe 15 septembrie (am prins modificarile noi ale Postei Romane). Pana in Romania Vama binoclul a facut 2 saptamani restul zacand in vama. Deci incercati sa ocoliti livrarile “gratuite“ via Posta Romana si incercati sa discutati cu vanzatorul sa va trimita prin curierat rapid (DHL de exemplu). Taxele de vama la un pret de achizitie 840 lei (discount masiv daca sunteti “Diamant” pe Ali) sunt 250 lei. Bani prost investiti (cei 250 lei erau mai mult decat ar fi pretins un DHL care ar fi adus binoclul in 2 saptamani – asa cum a fost cazul in celelate achizitii de la Svbony!)
3- MECANICA
Mecanica este superba , lucrat extrem de ingrijit, corpul fiind din dural si acoperit cu armura cauciucata mai groasa decat la modelele 202 si avand o forma foarte eleganta. Fiind un binoclu scurt este foarte maniabil, usor de transportat si foarte comod in utilizare. Cupele ocularelor, tot cauciucate se desfac in 3 trepte si sunt perfect gandite si calculate astfel incat, ca la putine binocluri de firma chiar, le puteti infige puternic in jurul ochilor asigurand un mare si puternic “al treilea punct de sprijin”. Si asta fara pierdere a campului !
In pofida celor 17mm de eye-relief, acest model nu poate fi folosit cu ochelari caci lentila ocularului este mai adanc pozitionata in corpul binoclului. Se incearca o compensare a acestui lucru prin +- 5 doiptrii reglabile (pentru a putea fi folosit si de purtatori de ochelari - daca compensarea face fata binenteles- cu scoaterea efectiva a acestora). Rotita de clar se misca foarte usor fara nici cel mai mic joc asigurand un clar rapid si corect dar dereglabil daca lasam binoclul pe diverse suprafete in contact cu aceasta. Binoclul vine default cu capace de oculare si obiective, laveta, gentuta, curea de gat (foarte usoara si comoda – respirabila – nu va produce transpiratie in partea lata din jurul gatului). Aceeasi curea este detasabila prin clipuri si este utilizabila atat pentru binoclu cat si pentru gentuta.
4- OPTICA
Optica este insa partea forte a acestui binoclu. Inca de la prima utilizare impresioneaza luminozitatea, definitia si mai ales zona de clar pe tot campul datorita fieldflattner-ului. Sticla ED este acoperita FMC cu depuneri palide galben verzui atat pe oculare cat si pe obiective si asigura o calitate superba imaginii, fara reflexii parazite, cu delimitare camp/negru perfecta si trecere brusca fara zone de gri. Un alt punct forte este coloritul absolut natural , impresionabil, fara nici cea mai mica tenta colorata, lucru rar intalnit la binocluri chiar de mare faima. Asa cum se mentioneaza in mai multe review-uri, optica este comparabila cu binocluri de 3 sau chiar 4 ori mai scumpe. Un lucru minunat, din punctul meu de vedere, caci putem aduce profesionalismul optic, in casa fiecaruia, fara a face eforturi financiare deosebite. Ca de obicei, fara vorba prea multa iata si cateva comparatii, zic eu elocvente, cu alte binocluri relativ cunoscute. Pe cer de noapte stelele sunt punctiforme, contrastul foarte bun si asigura o vizualizare placuta chiar daca efectul de “hublou” nu este cel mai bun.
Testele au fost facute ca de obicei prin comparatie directa binoclu langa binoclu, in conditii variate de lumina, fara ajutorul echipamentelor de masurare dedicate. Pana la urma noi folosim binocul privind prin el, imaginea si senzatia in sine fiind cea mai importanta. In testele de mai jos nu a mai fost mentonata comparatia claritatii campului deoarece datorita fieldflattner-ului Svbony S205 castiga oricum in toate cazurile cu exceptia lui APM 10x50 unde de asemenea exista aceasta caracteristica.
5- TESTE
Deci Svbony SA205 10X42 ED Flat-field Professional a fost comparat cu:
1- Bushnell 10x42 Legend M
Bushnell pierde , spre surprinderea mea, tocmai la capitolul lumina. La definitie, este extrem de usor depasit cel mai probabil tocmai din cauza luminozitati mai mari a lui Svbony. Coloritul este similar. Campul vizual identic. Efectul de “hublou” este la randul lui comparabil.
2- CZ Conquest 10x42
Din nou luminozitatea pare mai mare la Svbony, in mod cert datorita aceleiasi lipse de tint a lui Svbony fata de CZ. Revin la ideea ca probabil luminozitatile sunt comparabile dar senzatia efectiva, cand privesti prin ele este aceasta. In rest definitiile, contrastul sunt similare. Este totusi sesizabil campul mai mare al lui CZ. Efectul “hublou” este de departe mai spectaculos la CZ. Aici fac o mica paranteza. Acest test m-a umplut de bucurie, caci efectiv micul Svbony a tinut perfect pasul cu un titan, la un pret de 4 ori mai mic … ceea ce este un lucru minunat! Nu neg ca daca am pune cele doua binocluri pe un tester professional am vedea probabil diferente, dar acele diferente sut mult mai greu sesizabile atunci cand privim efectiv cu ochii nostri prin binocluri.
3- APM 10x50 ED
Oarecum enervat am scos artileria grea. APM, din nou surpiza, nu este mai luminos decat Svbony! Da, acum se vede ca totusi definitia lui APM este mai buna, cu foarte putin e adevarat , dar este mai buna , sesizabil. Coloritul este similar, neutru si frumos la ambele. Efectul de “hublou” este net superior la APM cu mentiunea ca trebuie date complet jos cauciucurile de la oculare (a se citi mai degraba “scoase” complet). Campurile vizuale sunt similare.
4- Meopta MeoStar B1.1 10x50
Lumina pare a fi similara in contextul in care si aici dominanta lui Meopta nu il ajuta in acest sens. Definitia este putin mai buna la Meopta dar contrastul si campul vizual sunt similare si comparabile. Efectul de “hublou” net superior la Meopta.
6- CONCLUZII
Asa cum mai ziceam in review-urile mai vechi, acum este mult mai evident ca: “Istoria se rescrie zi de zi si mai ales la preturi mici”. Si acest lucru este minunat. Svbony este un binoclu care poate face cu succes fata cerintelor celor mai exigenti, in acelasi timp fiind si instrumental profesional pentru cei ce nu isi pot permite binocluri la preturi exagerat de mari (si asta fara pierdere de informatie!). Si este unul din multele semnale ca cei ce vand la preturi extreme trebuie fie sa isi revizuiasca strategia de piata fie sa se confrunte cu probleme serioase. Este un binoclu care sta bine inclusiv in colectile celor pasionati (cel mai probabil inclusiv eu imi voi achizitiona unul in cel mai scurt timp – dupa stabilirea clara a modalitatilor de livrare) ca un binoclu “bun la toate“ mult mai indemanatec si maniabil in conditii deosebite, decat “greii” x50. Si asta fara pierdere de informatie!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
699.2 kb |
Vizualizat: |
de 294 ori |

|
|
630.37 kb |
de 294 ori |

|
Comparatie cu CZ Conquest 10x42 |
|
630.04 kb |
de 294 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
bogdanbacila Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2010 Mesaje: 949
Motto: Where there's a will there's a way Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Sep 2025 23:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Frumos review, domnule Dorin.
Coincidenta face ca in urma cu doua ore urmaream cateva review-uri despre SVBONY SA205 8x42ED.
Ma uitam mai atent la varianta 8x, atras de faptul ca are un eye-relief mai mare, si de asemenea, un exit pupil mai mare. Ar trebui sa poata fi folosit cu ochelari, iar transferul de lumina sa fie ceva mai bun, fata de varianta 10x.
Cred ca putem afirma, tinand cont de segmentul de pret, ca nu putem gasi un alt binoclu mai bun, in ceea ce priveste sticla (ED), dar si performantele optice si contructia mecania.
Cer senin.
_________________ Askar 65PHQ APO triplet - petzval design
Rainbow Astro RST-135E
ASI 294MM Pro + Astrodon HA+O3 filters |
|
Sus |
|
 |
dan.smarandoi Membru

Data inscrierii: 10 Iul 2007 Mesaje: 136
|
Trimis: 25 Sep 2025 08:23 Download mesaj |
|
|
|
De unde l-ati achizitionat?
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 595
|
Trimis: 25 Sep 2025 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Aliexpress, a scris prescurtat Ali, la "2-ISTORIC"
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|