Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 237230 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2888 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1320 la data de Joi Oct 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3197
|
Trimis: 19 Oct 2025 22:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Chiar acum m-am intors de pe faleza Lacului Morii din Bucuresti. Mi-am luat cu mine doar binoclul Zeiss Victory SF 10x42 la vanatoare de comete. Faleza era luminata sanatos de felinare cu led si lumina crepusculara inca era la orizont pe la ora 19:00. Oamenii stateau pe bancile parcului, alergau sau isi plimbau cateii!
Pe la ora 19:30 lumina de apus s-a mai estompat si am inceput cautarile.
Prima impuscata a fost C/2025 A6 Lemmon pentru ca era prima care se grabea sa se ascunda sub orizont. In zona se vedeau doar Arcturus si Alkaid atat de paclos era cerul in zona aceea. Am cautat-o undeva la jumatatea distantei dintre Arcturus si Alkaid cred ca maxim 5 secunde, unde am gasit-o neasteptat de usor pentru ca era foarte evidenta. Avea aspect nebulos usor turtit dar foarte luminoasa, cu centrul un pic mai pronuntat. Avea langa ea trei stele la fel de luminoase (am facut schita dar trebuie s-o trec pe curat).
Apoi bucuros de ce am vazut am trecut la a doua cometa: C/2025 R2 (SWAN). A durat ceva pana am reperat cometa. La inceput roiul stelar M26 m-a facut sa tresar pentru o clipa crezand ca este cometa. Insa consultand SkySafari stiam ca cometa trebuie sa incapa in acelasi FOV de 6.8 grade al binoclului meu. Aici trebuie sa imi laud putin binoclul...Am avut de furca si mai mult cu felinarele pentru ca trebuia sa ma uit chiar in directia lor si, colac peste pupaza, imi bateau in ochi si altele din laterale. A trebuit sa imi fac paravan chiar cu mainile, tanad binoclul doar de oculare ca sa nu imi bata lumina in ochi din lateral. Ce sa mai, adica scenariul cel mai horor pentru un binoclu. Ar fi trebuit sa vad in FOV filamentele felinarelor din fata sau voaluri de lumina parazita, glare sau alte reflexii nedorite. Dar tot FOVul pana la margini era contrastant, calm si corect. Daca nu aveam rezistenta la glare si claritatea exceptionala pe margini a binoclului Zeiss SF 10x42 era mult mai greu sa disting roiul palid M26 chiar pe marginea camapului vizual acolo unde aveam nevoie de el. Zic asta pentru ca m-am ajutat de pozitionarea roiul palid M26 chiar pe marginea FOVului la ora "2", care mi-a dat cometa "servita pe tava" aproape de centrul FOVului. Erau multe stele in FOV si ma incurca numarul lor asa ca am recurs la acesta stratagema cu m26 pe margine. Am vazut-o din prima, dar nu mi-a venit sa cred de la inceput ca e cometa, atat de luminoasa si condensata era, cu aspect de stea. Am facut si o schita simplificata trebuie s-o pun pe curat si o voi posta. _________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|