Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_20161204_112917_00000~2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238031
Numar de utilizatori inregistrati: 2901
Cel mai nou utilizator inregistrat: crx
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oculare focala mica

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 03 Dec 2025 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea, felicitări pentru ambele echipe! Chiar dacă nu fac meci egal joacă în ligă împreună! Smile Să le folosești sănătos multă vreme de-acum încolo!
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 03 Dec 2025 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci bănuiala mea se adeverește. Am avut și eu un Planetary 3.2mm de la Skywatcher de care m-am despărțit și acum îmi pare rău. Iar apropo de discuția facale mici sau mari, exact: "nu există" focale mici sau mari, există doar pupile de ieșire mici sau mari Very Happy
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 03 Dec 2025 23:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Erwin, asa este, echipele joaca in aceeasi liga desi au potentiale diferite.

Tudor

Cu Planetary m-am oprit la focala de 6mm, focale mai lungi nu doresc. Deoarece pe reflectoarele destul de luminoase ale mele, intre F/6.9 si F/4.8, incep sa apara acele aberatii la marginea campului. La F/D mai relaxate si pe lunete cred ca situatia este alta.
Am avut si cateva Planetary de la Skywatcher si umila mea parere este ca optic sunt asa cum trebuie. Nu-mi amintesc detaliile dar exista focale la care lentilele lui SW sunt evident mai mari, mai ''sanatoase'' decat ale concurentei. Partea mecanica e mai sovietica. Da, dar intr-o vreme, un Planetary de la SW era cu 100 lei mai ieftin ca unul TS.

Recomand fara rezerve Planetary de la Teleskop Service. Folosesc lentile produse de TMB iar partea de finisaj este in aceeasi clasa cu DeLite.
Doar ca ''ochii vad, inima cere ...'' si mie mi-au picat cu tronc ocularele TMB din care acum am un mic harem cu care-mi fac poftele observationale, dupa plac.

Cu privire la Planetary, e bine sa ne amintim mereu ca Thomas Black le-a creat pentru lunetele scurte ED si APO,cu focale pe la 500- 600mm. Nu pentru reflectoare de F/4 sau cu focala de 1,5 metri.

Inchei cu aceasta: Virgil Scurtu, in ''Observatorul astronomului amator'' explica si clasifica cel mai bine maririle dintre toti autorii romani.

Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 04 Dec 2025 08:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Valy

Tara maririlor mari este ... mare si te-ai ratacit in ea ... Maririle se apreciaza corect doar raportat la pupila de iesire a telescopului. Nu la focale, nici la aperturi.

Deoarece Vali a citat una din afirmatiile mele pe care vad ca o consideri "ratacire" ma simt nevoit sa-ti reamintesc ca un adevar se poate exprima uneori in mai multe feluri fara teama de a-l denatura.
Sa presupunem ca un telescop lucreaza la o pupila de iesire de 0,5mm considerata magnificatia teoretica maxima ..
Daca afirmam ca acelasi telescop lucreaza la o magnificatie de 2D, lucrurile se schimba?
Sau daca afirmam ca acelasi telescop lucreaza cu un ocular cu focala jumatate din F/D lucrurile se schimba?
Dar daca spunem ca telescopul lucreaza la 4x grosismentul rezolvant lucrurile se schimba?
Sau cum le place americanilor sa spuna ca lucreaza la 50x per inch de apertura inseamna altceva?
Functie de contextul discutiei autorul poate considera ca una sau alta din afirmatiile de mai sus este mai sugestiva si o poate folosi , repet, fara teama de a gresi. Am fi oare mai putin habotnici folosind una sau alta din afirmatii daca ele in sine nu ar zugravi aceeasi realitate?
Nu cunosc clasificarea lui Scurtu dar nu cred ca ea releva un alt adevar ...
Sa auzim numai de bine!

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 04 Dec 2025 11:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Silviu

Nu-i asa cum ai inteles. Valy priveste la focala in mm si considera dupa aceasta valoare absoluta daca un ocular este puternic sau nu. Spre binele lui, asta trebuia clarificat.

Nu ma mir ca forumul stagneaza si merge nicaieri daca suntem ca la curtea Regelui Soare. Daca cineva scapa o batista, iasa imediat cu duel ca de ce a scapat-o in acea directie, ce-o fi vrut sa spuna, la ce bate apropo etc.

Clasificarea facuta de Virgil Scurtu se afla in ''Observatorul astronomului amator'', tiparita in zeci de mii de exemplare.

Mircea

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 04 Dec 2025 12:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
.Valy priveste la focala in mm si considera dupa aceasta valoare absoluta daca un ocular este puternic sau nu. Spre binele lui, asta trebuia clarificat.

Mda, pentru ca in postarile anterioare s-a mentionat numele meu, ma simt nevoit sa intervin cu o clarificare:
1. Puterea unui ocular cred ca sta in focala lui in mm. Adica daca vreau un ocular de 2mm va trebui sa iau un ocular de 2mm. Desi a trecut ceva vreme de la initierea topicului, ideea mea nastrusnica era sa am si eu un ocular de focala mica, in absolut. Nu ma intrebati dece, asa mi-a venit la mom. respectiv.
2. Desigur se naste intrebarea, fireasca dpdv. al omului experimentat cu observatiile vizuale si zeci de ani de experiente: "bun bun, ai luat ocular, dar cum magnificatia cum faci? daca ai mak f15 la ce bun 2mm?" In primul rand, asa cum am mai zis, cu totii suntem datori, macar odata in viata cu un ocular de 2mm. Si doi la mana, nu am zis ca il voi folosi pe cassul f30, de mak nici nu amintesc ca nu am si nici nu vreau sa am.
3. Motivul real era defapt sa il imperechez cu lunetele mici, care sunt f5 sau pe acolo, si astfel ajungem la recomandarea colegului @zoth, care spunea ca imperecherea ocular-telescop ar trebui sa tina cont de raportul focal al intrumentului. Si ce sa vezi: f/5/2 face fix 2.5mm. E drept ca formula poate fi extinsa si pana la urma raportul focal al intrumentului este el f/5 dar este si F intrument/Apertura intrument, deci atinge si ceilalti parametrii ai telescopului (focala, apertura)
Nu stiu daca se intelege ceva din ce am scris, dar nu asta e esentialul. Topicul este rezolvat pt mine, am oclularul de 2.5mm, adica "ocularul de focala mica mult dorit"

Spor!
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 04 Dec 2025 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea, dar eu știu că parcă mai ai o echipă de oculare ortoscopice. Aia este echipa de elită pt pupile de ieșire mici!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4

Download topic
Pagina 4 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact