| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238819 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2915 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Jokerxx |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
varadinagypal Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013 Mesaje: 623
|
Trimis: 25 Ian 2026 19:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Ca II 8542, 17 scanari astazi. Sol'Ex cu grating schimbat de la 2400 ln/mm la 1800 ln/mm, si filtre de apertura
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
336.33 kb |
| Vizualizat: |
de 40 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2983
|
Trimis: 25 Ian 2026 21:28 Download mesaj |
|
|
|
Frumoasa imaginea Soarelui pe aceasta linie, Ca II 8542 A din portiunea IR. Seamana mult cu imaginile obtinute pe liniile Ca II-H/K din portiunea UV a spectrului solar.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
varadinagypal Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013 Mesaje: 623
|
Trimis: 25 Ian 2026 22:44 Download mesaj |
|
|
|
danke. Seamana. Nu stiu daca e instrumentatie (criteriul Rayleigh, apoi grating-ul) sau chiar Soarele. Semnalul e mai putin dramatic. Sunt prominente zonele intunecate din jurul plajelor, iar discul linistit pare mai luminos in comparatie. Filamentele si protuberantele sunt mai putin evidente. Avand in vedere nucleul liniei CaK, cat ajuta trecerea de la grating de 2400 la grating de 3600, aici cu 1800 e greu sa ma pronunt daca acel nucleu lipseste. Ce pot spune e ca se vede pe live view clipocitul doppler, subtil dar evident, ca la hidrogen beta cum ar veni, deloc asa tare ca la hidrogen alfa. E o alta lume.
Dar, Ca II 8542 era mai mult pentru a-mi intinte tendoanele, ca incerc sa fac altceva pe acolo, insa aveam nevoie si de sanity check, ca am colimat bine, ca se vede doppler cum trebe, ca nu am ghost image, toate cacaturile care te vaneaza in momentul in care ai iesit din zona de confort de Ha.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|