| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240688 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2927 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andrei_f |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3444
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Apr 2026 00:28 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Am incercat sa fac un close-up, azi, la focala 7.8, pe AR4424.
In ciuda slabei calitati datorate cetzei si norilor subtiri, peisajul e captivant.
Observati in imagine, stanga-sus, numeroase arce looping, de nuanta mai deschisa ori mai inchisa.
Deasemeni, alaturi de pata din pozitia centrala a imaginii observam doua bombe Ellerman.
AR 4420 a fost cea mai activa zona astazi, cu explozii numeroase, dintre care 5 de clasa C1, 3 de clasa C3, una de clasa C4, 2 de clasa C5 si una de clasa C6.5 (azi dimineatza).
Nu excludem o viitoare explozie, atunci cand va ajunge pe meridianul central, orientata spre Pamant.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
1.01 MB |
| Vizualizat: |
de 286 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Apr 2026 23:47 Download mesaj |
|
|
|
Astazi, in lupta cu nori si ceatza mai densa decat ieri.
Postez mai jos doua dintre cele 3 zone active foarte importante, ale zilei: AR4424 si AR4425.
Dupa cum probabil stiti, ceatza si norii Cirrus obliga la cresterea castigului camerei, adica se forteaza astfel cresterea zgomotului electronic al camerei, zgomot care afecteaza rezultatul procesarii imaginii.
|
1.18 MB |
de 210 ori |

|
|
1.28 MB |
de 210 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 29 Apr 2026 15:28 Download mesaj |
|
|
|
AR4428 de ieri, imagini reconstituite dintr-un set de capturi unde gradientii dati de miscarea norilor la momentul capturii au creat mari probleme pentru procesare.
|
1.44 MB |
de 150 ori |

|
|
889.95 kb |
de 150 ori |

|
|
1.41 MB |
de 150 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3028
|
Trimis: 29 Apr 2026 20:44 Download mesaj |
|
|
|
Prezint cele mai reusite imagini cu Soarele in H-alpha de cand am intrat in domeniul spectroheliografiei si odata cu aceasta in domeniul imagisticii solare de banda ingusta.
Ieri am facut trei serii a cate 25-30 scanari in banda H-alpha cu spectroheliograful de 80mm, la emisfera nordica, zona ecuatoriala si emisfera sudica a discului solar ,am ales cate 18 scanari cele mai bune din fiecare serie iar spectroheliogramele extrase din scanari le-am stackat cu AS!4 , rezultand trei imagini foarte detaliate ,pe care le-am lipit formand un mozaic cu intreg discul solar de toata frumusetea.
Metoda stacking-ului mai multor scanari ofera rezultatele cele mai bune si in cazul spectroheliogramelor, cu cat mai multe cu atat mai bine, dar scanarile sa fie realizate intr-un interval de timp nu prea lung, pentru a nu avea probleme cu modificarile de aspect a cromosferei ce poate induce blurarea unor componente ale cromosferei (filamente, spicule, protuberante sau eruptii solare) in procesul de stacking.
Discul solar de ieri prezenta numeroase regiuni active, o posibila eruptie in regiunea AR 4420, precum si numeroase filamente ,de toate felurile si mai multe protuberante pe limbul solar.
Insa vremea s-a stricat inca de ieri dupa amiaza ,azi numai nori au fost, la fel si maine va fi ,abia de vineri vremea se mai indreapta si apar ceva sanse de cer senin.
|
981.86 kb |
de 118 ori |

|
|
1018.1 kb |
de 118 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 29 Apr 2026 23:32 Download mesaj |
|
|
|
Capturile compromise de transparență și seeing mă atrag cel mai mult, prin provocare.
Uitasem că am abandonat captura mea de ieri cu discul solar, din cauza norilor, așa că m-am distrat acum puțin.
Am folosit un telescop pentru cromosferă, Simple Stack, cu obiectivul de 40 mm .
De maine parasesc instrumentele si plec in mini-vacanța de 1 Mai.
|
1.25 MB |
de 90 ori |

|
|
1.12 MB |
de 90 ori |

|
|
893 kb |
de 80 ori |

|
|
1.41 MB |
de 65 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|