| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240709 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2927 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andrei_f |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Laci-B Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2020 Mesaje: 29
|
Trimis: 30 Apr 2026 15:57 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Comparatie privind luminozitatea a doua binocluri,intrebare |
|
|
|
| Buna ziua.Am comparat de curand doua binocluri,Lacerta Prime Ed 10x42 si Alpen Black Tusk 10x42.Desi sunt apropiate ca performante optice,Alpen e usor superior ca definitie si evident superior la contrast,dupa observatiile mele.Totusi,in conditii de lumina slaba e interesant ca Lacerta e putin mai luminos,insa tot imaginea lui Alpen e putin mai bine definita,asa intunecoasa cum e...Ati mai intalnit acest fenomen? Mi se pare ciudat pentru ca Alpen Tusk e descris ca avand transmisie a luminii de peste 92 la suta.Sau sa fie doar reclama? Sau sa trag concluzia ca Lacerta Prime are transmisia mai ridicata? In definitiv definitia imaginii are legatura cu transmisia luminii sau nu neaparat? Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6169
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Apr 2026 17:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Am explicat in linkul de mai jos de ce ne putem pacali sau trage concluzii gresite asupra luminozitatii unor binocluri daca le comparam intr-o zi insorita:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=248160#248160
Definitia imaginii tine (si) de alti parametri ai lantului optic. _________________ Fujinon 10x50FMTR sx; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3454
|
Trimis: 30 Apr 2026 19:27 Download mesaj |
|
|
|
Da, luminozitatea unui binoclu tine de pupila de iesire si de transmisia luminii (calitatea optica, numarul de lentile). Pe timp insorit pupilele noastre se micsoreaza de multe ori sub pupilele binoclurilor si atunci daca exista diferente de transmisie a luminii atunci binoclurile vor da luminozitati diferite. Noaptea insa pupila de iesire incepe sa fie mai importanta decat transmisia luminii. Bineinteles daca diferentele de transmisie sunt mici in graficele de transmisie (conteaza si transmisia luminii pe mai multe lungimi de unda nu doar pe cea data de producator. Deobicei in specificatii este data transmisia luminii maxima undeva pe lungimea de unda verede/galben) _________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 320
|
Trimis: 30 Apr 2026 21:21 Download mesaj |
|
|
|
Da, m-am lovit de situații similare, sunt generate de faptul că nu vedem cu ochii ci cu creierul. Mai precis, informația obținută de ochi este trimisă spre evaluare și procesare cortexului vizual; ce ajunge la partea din creier care se ocupă cu asimilarea cognitivă e un rezumat scris în grabă de un elev grăbit să iasă la fotbal cu băieții. În general, o diferență de transmisie a luminii de 10% e greu de decelat, poți face diferența doar dacă pui binoclurile unul peste altul în fața unei suprafețe uniform iluminate, cu obiectivele spre tine și le privești de la oareșce distanță. Privind, prin ele, ochiul îți joacă feste, poate interpreta o imagine mai „soft” ca una mai luminoasă.
Definiția PERCEPUTĂ DE OCHI a imaginii e dependentă de luminozitate, dacă ceilalți parametri rămân neschimbați; o imagine mai întunecată va furniza mai puține detalii dar trebuie ochi ai naibii de buni ca să percepi o diferență de rezoluție când lumina incidentă variază cu doar câteva procente.
Părerea mea: Alpen Black Tusk PARE mai întunecat decât Lacerta dar are optică ceva mai bună, care din ele e mai bun pentru tine depinde și de alți factori; dacă tre' să păstrezi doar unul din ele nu te grăbi să alegi și nu pleca urechea la ce spun alții.
P.S. 92% transmisie nu e reclamă, sau nu exagerată, generația actuală de binoacle chinezești cam pe acolo se învârte https://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=232049#232049 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 713
|
Trimis: 30 Apr 2026 21:53 Download mesaj |
|
|
|
Treaba cu luminozitatea sta exact cum a zis Tudor. As completa doar faptul ca Lacerta Prime este intradevar foarte luminos, iar definitia nu depinde de luminozitate chiar daca aparent ar putea sa para ca tine, de ex Zeiss Jenoptem/Dekarem 10x50 coated are definitie mai buna decat multi-coated care este mult mai luminos si care aparent pare mai grozav ca perceptie la prima vedere fara a testa ceva anume, dar puse unu langa altul si probat pe detalii fine, multi-coated pierde detalii (am testat personal, ambele binoclurii fiind in stare perfecta). Dpmdv Lacerta Prime e slab la detalii (definitie) sau poate l-am comparat cu ceva prea bun, daca il compar cu Minox 10x42 de ex e mai bun Lacerta. Lacerta Prime are o problema mai ciudata, l-am analizat mult, are o reflexie la nivelul ocularelor care strica tot si se manifesta ca un blur fin care duce la lipsa definitiei, ca sa ai definitie maxima trebuie sa fii cu ochii EXACT in axa optica a ocularelor, orice abatere cat de mica strica tot. NU iti recomand Lacerta Prime, din ce ai scris cred ca ai ochi buni si faci diferenta suficient de bine intre imagini . Test Lacerta Prime vs Meade Masterclass, Lacerta e mult mai luminos fata de Meade, definitia e mai buna la Meade. Am pus un text la limita de a putea fi citit, la aceeasi distanta prin Meade citeam dar prin Lacerta nu, nu era suficient de clar, sa nu uitam ca Lacerta Prime are un astigmatism rusinos.
PS: Lacerta Explorer 10x50 il spulbera pe Lacerta Prime 10x42 la definitie. (Le am ambele deci nu vorbesc din vise ) |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6169
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Mai 2026 10:42 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Definitia imaginii tine (si) de alti parametri ai lantului optic. |
Afirmatia din citatul de mai sus suna oarecum ciudat/criptat si e posibil ca nu toata lumea sa inteleaga ce am vrut sa spun. Ideea e ca definitia imaginii in sine nu este dependenta de luminozitate dar perceptia definitiei e "ajutata" de luminozitatea imaginii, motiv pentru care acel "si" de mai sus se afla intre paranteze.
| Citat: | | Pe timp insorit pupilele noastre se micsoreaza de multe ori sub pupilele binoclurilor si atunci daca exista diferente de transmisie a luminii atunci binoclurile vor da luminozitati diferite. |
Tudor, mi-e teama ca afirmatia asta nu poate fi valabila mereu, depinde cat de luminoasa e ziua respectiva, cat de extinsa si luminoasa e tinta vizata si mai depinde la ce valoare ne aflam cu diafragmarea pupilei ochiului in raport cu pupila de iesire a binoclului.
Un singur exemplu: doua binocluri 7x50 cu diferenta de cateva procente in transmisie comparate intr-o zi luminoasa pe o tinta extinsa si la fel foarte luminoasa. Ambele binocluri vor fi diafragmate sever de ochii nostri si foarte posibil pentru a lucra in zona de confort, ochii sa diafragmeze ceva mai mult binoclul cu transmisie mai buna si ceva mai putin pe cel cu transmisie mai slaba. Concluzia e ca ne vom pacali la evaluare, binoclurile parand la fel de luminoase.
Cel mai cinstit luminozitatea binoclurilor se compara pe lumina slaba, caz in care diafragmarea ochiului nu mai intervine in ecuatie. Parerea mea ... _________________ Fujinon 10x50FMTR sx; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 713
|
Trimis: 01 Mai 2026 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Parerea mea e ca voi (Tudor si Zoth) spuneti acelasi lucru . In plus, Zoth ai dreptate cu afirmatia de inceput, daca testam rezolutia trebuie sa avem un corp bine luminat, altfel binoclul cu transmisie mai buna o sa ne cam poata pacali (nu neaparat). Totusi trebuie sa facem distinctie intre luminozitate si transmisie. Daca avem binocluri cu pupila de iesire la fel, e mai simplu, daca au pupile diferite, trebuie testat pe lumina cat mai buna pt a nu mai intra in ecuatie pupila. Daca comparam luminozitatea atunci trebuie testat pe lumina slaba incat pupila sa isi aduca contributia. Pe langa asta, daca testam binocluri cu aceeasi pupila dar unu cu bak4 si altul cu bk7, e exact cum am testat cu pupile diferita, pe lumina slaba o sa fie diferenta, la bk7 inafara rombului nu mai primim lumina....
Ultima modificare efectuata de catre Cristian Kata la 01 Mai 2026 18:34, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3454
|
Trimis: 01 Mai 2026 17:26 Download mesaj |
|
|
|
Eu, de ceva vreme, cu ajutorul unui binoclu 8x20 pe post de magnificator (Leica Ultravid 8x20), testez rezolutia dar și luminozitatea. Dacă pun acest binoclu 8x20 de exemplu pe două binocluri 10x42 rezulta o magnificatie de 80x care este cam 2x grosismentul rezolvant al obiectivelor lor, deci suficient pentru a discerne puterea de rezolvare a detaliilor (rezolutia). Însă la puterea 80x rezulta si pupile de iesire foarte mici, cu imagini intunecate, dar care lasă să se vadă imediat si usor posibilele mici diferente de transmisie între binocluri. De exemplu, cand testez doua binocluri 10x42 ziua, normal prin alternare la ochi, pot avea impresia ca unul are transmisia luminii un pic mai buna, dar nu atât de evident si usor de observat. În schimb când ridicam magnificatia la 80x cu ajutorul micului 8x20 diferenta de transmisie a luminii devine foarte evidenta _________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|