| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240843 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2928 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Copil Alexandru |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2160
|
Trimis: 24 Mar 2026 18:16 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
La sfarsit de iunie vom avea posibilitatea sa urmarim prin ocular un asteroid apropiat de Pamant, (152637) 1997 NC1 ce va atinge mag. 10.1 in noaptea de 27.06 si va fi sub 12 si la altitudine buna in perioada 24-27. Sa speram ca vom avea senin
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6180
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Mar 2026 18:42 Download mesaj |
|
|
|
Minunata veste Multumesc mult!
La mag 10.1 imi e accesibil si chiar vreau sa-l vad!
Sa vedem ce zice jupanu' de sus responsabil cu norii ..
_________________ Fujinon 10x50FMTR sx; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4359
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 24 Mar 2026 20:21 Download mesaj |
|
|
|
| Din păcate, la maximul strălucirii va avea declinație negativă și va fi aproape de Luna plină...
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2160
|
Trimis: 25 Mar 2026 07:51 Download mesaj |
|
|
|
| Intr-adevar, scuze, am uitat sa verific si Luna. Dar totusi va fi accesibil in jurul mag. 11-12 seara de 24-25.
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 25 Mar 2026 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Repede Marius sa strice el petrecerea ...
Parca il si vad cum se bucura ...
Da' nu-i nimic, ne uitam la altii accesibili, are balta peste!
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3471
|
Trimis: 25 Mar 2026 09:31 Download mesaj |
|
|
|
"Are balta peste" exact!
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 03 Mai 2026 13:04 Download mesaj |
|
|
|
SAO 138917 sau Gamma Vir cunoscuta si sub numele Porrima este un sistem complex de 6 stele din care doua componente C si D imi sunt total inaccesibile avand magnitudinile de 15.1 si respectiv 12.05 iar alte doua componente E si F accesibile din pct de vedere al magnitudinii cu 8.94 si 9.53 sunt foarte cracanate fata de cuplul principal A, B si in consecinta nu prea interesante.
Spectacolul interesant e dat de cuplul principal A, B cu mag 3.48 respectiv 3.53 cu aparenta galbuie. Aici ma diferentiez usor de Stelle Doppie pentru ca pe B il vad de un galben virat usor spre oranj. Separatia de 3,5" nu pune probleme nici intrumentelor mici. Aseara le-am vazut splitate cel mai frumos la 100x in rft-ul de 4 toli dar si la 55x ca pe un punct taiat in doua. Imi scot inca o data basca in fata variabilistilor pentru ca aseara componenta B mi s-a parut usor mai luminoasa decat A, probabil din cauza tonului mai cald, n-am idee, oricum sunt varza la estimarea luminozitatilor si asa ceva nu o sa se lipeasca niciodata de mine
Am povestit despre Porrima pentru ca in perioada asta avem un asteroid (26 Proserpina) in vecinatatea ei, pe care evident am incercat sa-l vad aseara. Nu am reusit insa sa ajung la o magnitudine de 11.3 nici cu vederea periferica. Multumiri primariei de sector pentru noul sistem de iluminat stradal ...
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 04 Mai 2026 14:28 Download mesaj |
|
|
|
Zoth,
Ceva asteroizi in asteptare?
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 04 Mai 2026 14:56 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Ceva asteroizi in asteptare? |
Pe moment nu dar am sa fac sapaturi si am sa anunt aici. M-a descurajat tare mult cerul din ultima vreme, de fapt din ultimele luni asa ca ...
Tot ce am putut sa fac a fost o confirmare la (20)Massalia in urma cu vreo 2-3 saptamani, atat.
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10051
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 05 Mai 2026 11:37 Download mesaj |
|
|
|
Maiestre zoth, fii bun si da-ne si o harta pentru Proserpina ca ne-ai facut curiosi.
Foarte frumoasa observatia lui Porrima. Nici eu nu vad A si B sa fie alb neon. Am sa ma uit cu mai multa atentie la culori. Pare ciudat dar iata, dupa n-spe observatii si tot mai sunt lucruri de vazut.
In ce priveste culorile precizate pe StelleDoppie ai mai mult decat dreptate. Si eu am remarcat, si nu doar odata, diferente intre culorile precizate acolo pentru stelele duble si ce vad eu in ocular. Ce cred eu ca se intampla: SD arata clasa spectrala, cel putin a primarei. Culoarea inscrisa in paranteza ( cred eu) este cea din paletarul de culori corespunzator clasei spectrale, nu este cea raportata vizual de observatori.
Cel mai recent caz, la mine. Sambata am observat cu luneta Hensoldt-Wetzlar 25x56mm pe 55 Cnc/ Rho Cnc care este si dubla LDS 6219. Steaua primara, 55 Cnc este descrisa drept galbena in SD. Eu am vazut-o si notat-o ca fiind albicioasa. Nu alb curat, albicioasa. Aceasta este steaua Copernicus, cea cu o droaie de exo-planete.
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 06 Mai 2026 07:06 Download mesaj |
|
|
|
Din Bucuresi de pe balcon, am încercat și eu in ultimele doua nopți ceva asteroizi. Nysa de mag.11.1 a fost observat relativ simplu cu vedere indirecta. Am făcut și o mica schita dar trebuie s-o trec pe curat. Pe Albatros am folosit pentru căutare perechea APM UFF 24mm, iar pentru reparare perechea DeLite 11mm si apoi, pentru o confirmare mai exacta, perechea ortoscopica Fujiyama 6mm.
Al doilea asteroid, Hygiea, a avut mai mulți "steroizi"! Hygiea are mag.12 destul de aproape de limita Albatrosului, dar condițiile de cer Bucurestean hiperluminat este adevarata veriga slabă. Am încercat în repetate rânduri cu mai multe oculare. Am insistat foarte mult si parcă, din când în când, cu vedere periferica un mic punct luminos își făcea prezența. Dar il trec ca neobservat pentru că:
1 când priveam în zona respectivă nu era vizibil întotdeauna.
2 când îl vedeam era foarte greu de reperat cu vedere periferică și atunci era doar o apariție scurtă dispărând imediat în fundalul cerului poluat luminos, lăsându-mă foarte nesigur pe ce am văzut.
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 06 Mai 2026 09:00 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru observarea asteroidului (44)Nysa!
11.1 era si limita de magnitudine la care ajungeam cu rft-ul de 4 toli inainte de amplificarea iluminatului stradal, acum a mai scazut ...
Pentru acces la magnitudini mai mari vor trebui ori jucarele mai mari ori un cer mai negru, nu vad alte solutii.
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10051
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|