| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241097 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2929 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: nbadules |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 302
|
Trimis: 10 Mai 2026 20:46 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Galaxiile Antene |
|
|
|
Salutare,
Pe 6 mai 2026 am abordat un subiect pe care mi-l doream de multă vreme să-l fotografiez – Galaxiile Antene (NGC 4038 și NGC 4039). Un subiect complicat, galaxiile având o traiectorie extrem de joasă. Așadar, este nevoie de un loc cu deschidere largă către sud, ceea ce mie mi-a lipsit. În plus, sunt și foarte mici.
Cred ca este o tinta foarte rar fotografiata de la noi din cauza pozitiei.
Am fotografiat din Domnești, lângă București.
În urmă cu vreo lună am mai încercat din acea zonă, însă am avut niște artefacte extrem de ciudate în imagini: toate punctele de praf din poză mai conțineau încă un punct negru, mai mic și mai închis la culoare. Mi-am dat seama că problema era cauzată de un bec cu LED peste care trecea galaxia la o distanță foarte mică, ceea ce înseamnă că aveam parte de niște refracții și reflexii foarte dubioase, care nu puteau fi rezolvate prin flat-uri. Este prima dată când am avut parte de un astfel de fenomen optic.
Acum am ales o poziție aflată la vreo 5 m mai departe de cea inițială și se pare că a avut efect: reflexiile au dispărut.
Echipament: EQ6-R, APO refractor 130 mm TS-Optics redus la 730 mm și f/5.6, ASI 533MC.
Procesare: PixInsight
Timp foarte scurt: 3 h 24 min
M-a mirat că sunt vizibile structurile arcuite de tip „antenă” într-un timp atât de scurt.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
206.07 kb |
| Vizualizat: |
de 228 ori |

|
| Descriere: |
| Varianta cu contrast accentuat |
|
| Marime fisier: |
171.79 kb |
| Vizualizat: |
de 228 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2926
|
Trimis: 11 Mai 2026 10:08 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Arata foarte bine! Felicitari!
Eu nu am incercat o captura proprie a acestei tinte (sunt intr-o depresiune, inconjurat de munti- ceea ce limiteaza mult timpul disponibil), desi depaseste 25 grade elevatie la meridian (am pozat tinte si mai joase). M-am multumit sa procesez cadrele de la Telescope Live.
_________________ Marius |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 302
|
Trimis: 11 Mai 2026 11:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Mersi. Cred ca voi relua subiectul cu o focala mai mare anul viitor ca sa am macar vreo 10 ore
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|