Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
25078589301_d9428e00dc_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241391
Numar de utilizatori inregistrati: 2931
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Colimare binoclu 30x70

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
IOAN MARINESCU
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Mar 2024

MesajTrimis: 13 Mai 2026 15:44 Download mesaj
Titlul subiectului: Colimare binoclu 30x70
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor membrilor si multumiri moderatorilor!
Am o intrebare pentru oricine poate sa-mi raspunda: Cunoasteti pe cineva in Bucuresti care poate colima un binoclu contra cost evident! Eu nu am gasit pe nimeni! Sunt cativa departe de Bucuresti si trimisul prin curier prezinta riscuri.IOR avea banc de colimare dar nu mai are cine sa ofere servicii,cunosteam pe cineva dar era pensionar si recent a murit din pacate. Va multumesc pentru amabilitate !

s-l1600.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  385.39 kb
 Vizualizat:  de 481 ori

s-l1600.jpg

Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 13 Mai 2026 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ți-am mutat topicul aici de la "Who's Who"
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 13 Mai 2026 17:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

"Sunt cativa departe de Bucuresti ...", da, sunt departe de Bucuresti si departe de a colima Smile))
Sunt care fac aliniere conditionata, asa da, dar de colimat NU. Daca il folosesti numai tu, il poti alinia conditionat si tu, daca nu ai habar dar vrei totusi sa te implici, te ajutam. Sau poate te ajuta care din Bucuresti , de pe forum nu OLX si Facebook Smile)).
Sus
IOAN MARINESCU
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mai 2026 20:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Colimarea profesionista costa mai mult decat un binoclu vechi!
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mai 2026 22:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu exista colimare profesionista sau de amator, ori e colimat ori nu e colimat adica e decolimat, restu sunt pareri si atat. Da, o colimare poate costa mai mult decat un binoclu second-hand. Acum depinde cat costa acel binoclu vechi. In fine, eu doar am vrut sa lamuresc anumite aspecte, indiferent daca te intereseaza sau nu, poate intereseaza pe altii. Nu am vrut sa deschid eu vreun topic cu treaba asta dar acum daca tot e fierul cald, ar fi bine batut acum. Exista persoane diverse in tara care curata binocluri etc dar de colimat NU, fara nici o suparare, il poate alinia conditionat si atat, sigur ca e folosibil fara probleme si asa daca e aliniat pt distanta interpupilara a utilizatorului, dar nu e colimat. Personal nu am absolut nimic cu aceste persoane, ma respecta si le respect, nu au zis absolut nimic cand le-am zis direct ca NU stiu sa colimeze, iar dupa unii am si lucrat eu pe urma, asa ca am vazut exact ce stiu sa faca, lucrul este dupa pret. Nu imi fac reclama pt ca nu e cazul, adica nu am nevoie de clienti, dar e bine sa folosim termenii asa cu trebuie aici. Deci repet, daca vrei sa il reglezi pt tine, adica aliniere conditionata, nu e greu, sa il faci tu singur, cu ajutorul nostru, dar daca nu vrei sa te bagi deloc...rezolvi cum crezi tu.
Sus
IOAN MARINESCU
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mai 2026 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am o distanta interpupilara de 65,5mm dar cred ca si daca este aliniat la 65 mm nu este o problema. Binoclul nu are din cate se pare suruburi de reglare pentru prisme si cred ca trebuie umblat si la prisme.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Mai 2026 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Are excentrice la obiective aproape sigur. Da jos capacele ornamentale de la obiective si fa poza. Fara frica, nu se intampla nimic. Trebuie sa vedem daca are excentrice la obiective, apoi trecem mai departe.
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 15 Mai 2026 10:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

IOAN MARINESCU, l-ai cumparat cumva de la tiganul ala din UK care vinde la taraba (masuta) binocluri (toate varza) in targul Autovit duminica ?
Alegerea e proasta din pacate, adica vechitura asta 30x70. Asta se vedea prost si cand era nou. Probabil nici nu a costat mult asa ca prima oara trebuie sa faci un calcul raport beneficiu/pret pentru o eventuala restaurare. Eu nu ma pricep, dar ca parere personala nici nu l-as ridica de pe taraba sa ma uit prin el, adica face doi bani. Parerea mea.

Eu am fost ajutat de Cristian Kata sa reglez o petarda sinistra, un "Canon" 12x40 (cred ca asa scrie pe el..... si nu are mai mult de 6x) prin telefon direct (adica vorbeam la telefon si imi spunea cum sa surubaresc), eu cu surubelnita in surubele aflat pe teren deschis cu repere departate (stalpi de antene), pusa janghina pe trepied. A avut rabdare cu mine..... Janghina (tip arta plasticului) era scapata pe jos si l-am facut in final. Chiar parea ok. Apoi l-am dat cadou la un prieten. El nu e interesat de domeniu si e foarte multumit de petarda asta (ca o paranteza, i-am dat de curand sa se uite printr-un super binoclu de 3.600 lei si nu a bagat de seama ca e ceva bun, doar a comentat ce vede, ca subiect despre ce vede, i se rupea ca asta e Rolls Royce pe labga Trabantul lui, dar ce-i drept nu avea la el petarda).

Recomandarea mea este sa-l trimiti lui Cristian Kata prin FAN (curierul te va costa vreo 120 lei dus-intors) deoarece vechitura asta are nevoie nu numai de aliniere, dar sigur si de curatare si bibileala. Il recomand din toata inima pe Cristian Kata, poti avea totala incredere si din ce apreciez eu, nici nu cere preturi mari.

Dar numai tu poti aprecia daca merita sa bagi bani in vechitura aia.

Ce nu stie omul care nu are habar de domeniu (adica peste 99,9999% din populatie) este ca un binoclu bine colimat valoreaza de sute de ori mai mult ca unul dereglat. Multi nici nu-si dau seama de defecte grave. Cand mai ma duc in targul Autovit si il vad pe tiganul din UK, mai pipai binoclurile lui, e zona deschisa acolo cu repere misto gen macara in departare si ma ingrozesc cat de grav sunt toate dereglate pana la unele nu se vede nimic printr-un ocular sau joaca piesele prin ele. Mai trec oameni pe langa mine sa probeze si ei. Asa observ ce alege/zice lumea.... E grava treaba. Unul a cumparat o data un exemplar care era grav decolimat. Nu si-a dat seama si a platit 300 lei pe porcaria aia. Dupa ce cica l-a tot probat. Asta e un exemplu aleator, dar am vazut mai multe cazuri din astea. In schimb tiganul pare ca are niste cunostinte si se pricepe. Mi-am dat seama cand i-am zis niste observatii despre marfa lui. Intai m-a luat cu abureala ca eu habar nu am dupa care m-am inteles cu el. Mi-a fost evident ca era in cunostinta de cauza ca tot ce are la vanzare e dereglat. Mai are cate unul mai de serie japoneza anii 80 cat de cat mai folosibile, dar nimic din vechiturile alea nu merita oboseala si nici un pret dupa ce poti compara sau ai binocluri moderne in mintile lor. Care evident sunt.... scumpe. Lumea crede (acei 99,9999%) ca un binoclu de 300 lei este.... scump !! Hai, ca sunt si oameni care au limita la 700 lei. Dar nu mai mult.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 18 Mai 2026 11:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-ar putea sa aiba ocularele identice cu acel ESDE 30x80 prezentat de Dbird aici pe forum si ajuns in final la mine .
Daca e asa , musai trebuie modificate sau inlocuite .

Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022

MesajTrimis: 18 Mai 2026 20:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca tot suntem la capitolul laude, de ce sa nu o facem pana la capat. Acelasi "vinovat", CristiKata. Si de ce sa nu o spun pe aia dreapta, i-am trimis binoclu demontat in punga si l-am primit inapoi asamblat si colimat. Am vrut sa incerc colimarea dupa soare, nu merge deloc. Pentru ca soarele se misca. Si m-a mai ajutat si prin telefon sa colimez pe altul. Asa ca sa dam cezarului ce-i al cezarului.

Ultima modificare efectuata de catre Cornel la 18 Mai 2026 20:36, modificat de 1 data in total
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Mai 2026 20:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma alatur lui Cornel. Cristian Kata asa a facut si cu Tento 20x60mm al meu. Multumesc din inima !

Nici nu mai vreau binoclu mai mare. De aici in sus folosesc vizorul binocular/ binoviewer.
Instrumentele binoculare au o vraja a lor, odata gustata, se schimba ceva, nu mai poti renunta la ea.

Mircea

Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Mai 2026 20:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc tuturor pt aprecieri.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza: